Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Princip nezdůvodňování (Principy vedení)

03. 05. 2011
1
6
1260
Autor
Minda

III.                  Princip nezdůvodňování

 

Další začátečnickou chybou vedoucích pracovníků je přílišné zdůvodňování a ospravedlňování svých rozhodnutí a kroků. Nezamotávejte se do vlastních vysvětlení a neomlouvejte se za ně, vždyť je vaší prací a vaším posláním rozhodnutí neustále činit - ba přímo chrlit!

 

Ano, můžete se radit, můžete k některým svým rozhodnutím přijít formou konsensu, ale čeho je moc, toho je příliš. Vlastníte firmu? Jste jejím jednatelem? Předsedou představenstva? – Tak na to nezapomínejte. Můžete být skromní a pokorní, ale „nikdy nezapomínejte, kdo má prst na spoušti!“, jak zní další rada mého dědy. Nezapomínejte, že za všechno nakonec nesete odpovědnost vy, nikoli některý z vašich zaměstnanců.

 

Znáte to i z rodinného života. Začnete něco příliš vysvětlovat a za chvíli máte vztek, že jste s tím vůbec začal. Vaše manželka či přítel vás utáhne na nudli, pěkně vás v tom vymáchá, nechá vás zapotit. A to jen proto, že to sami dovolíte. Když už vysvětlujete, tak jen tolik, kolik uznáte za vhodné. A pak se zastavte a připomeňte sobě i přítomným, že jste se prostě takto rozhodl. Zde jako jinde platí princip dostatečnosti. Princip dostatečného – někdy i žádného -  důvodu a zdůvodnění vašeho rozhodnutí je zlatým pravidlem, které vám ušetří mnoho energie.

 

Nezapomínejte taky na to, že máte jen omezené množství energie a „nervů“. Nevěřím tomu, co kdesi napsal Osho, totiž že čím více energie v nějaké oblasti vydáváte, tím více se jim dostává. U nervů a energie pro rozhodování a řešení problému jeho teorie rozhodně neplatí. Jak byste potom vysvětlili, že se někdy vrátíte z práce a nejradši byste do konce života už nikdy nic nerozhodli a nejmenší rozčílení vás úplně vyčerpá? – Nenervujte se tedy zbytečně tím, že sami sebe dostáváte do začarovaného kruhu vysvětlování, že si vás vaše okolí zvykne vychutnávat a vlastně se vám nadřazovat, když poslouchá vaše omluvné, opatrnické a nekonečné vysvětlování. Ať vysvětlují a zdůvodňují vaši zaměstnanci, ať se oni kroutí před vámi, ale vy to nedělejte, pokud nechcete vyhořet rychle jak laciná svíčka.

 

Jako u většiny principů i u tohoto platí, že je použitelný na mezilidské situace mimo práci. Vždyť jak často se dostáváte do slepé uličky vy ubozí manželé a manžílci, když vysvětlujete a myslíte si, že se tím vašim manželkám nějak zalíbíte, zatímco ony se jen pro sebe radují a nakonec vás seknou tam, kde to vůbec nečekáte, tam, kde jste přece vše vysvětlovali tak přesvědčivě a zaobleně! To je princip slepé uličky, do té se dostanete velmi často, když se nebudete řídit principem nezdůvodňování či dostatečného zdůvodňování. Náhle zjistíte, že ať něco vysvětlujete, jak chcete a můžete, je to stejně špatně. Najednou stojíte mentálně proti zdi na místě, odkud není úniku, kde už žádné vysvětlení nepomáhá. Tam vás také chtěla žena mít- alespoň podvědomě. Většinou vám tím dává najevo nějakou obesnější nespokojenost. Dost často to spraví větší projev pozornosti a lásky vůči té krásné tyrance.


6 názorů

Minda
05. 05. 2011
Dát tip
A ty asi rád posloucháš jen sebe- to za komunikaci moc nepovažuji.To je spíše intelektuální masturbace- jestli dovolíš ten poněkud hrubý výraz. Tohle jsou poznámky člověka, který se učí vyznat v houštině firemní i jiné komunikace nutně hierarchizované a ne úplně zřejmé. myslím si, že si tím každý musí projít, takže psát k tomu poznámky, že je to k ničemu, že ty bys takového manažera nechtěl...to je prostě hrubé nepochopení toho, o co tu jde.

Minda
03. 05. 2011
Dát tip
Popsal si jen to, co jsem tam psal já- takže tvá úvaha je o ničem a ještě k tomu nabubřelá.

StvN
03. 05. 2011
Dát tip
Nesouhlasim s tim, ze tahle pravidla funguji univerzalne. Do vztahu a do rodiny bych to netahal vubec. Rodina neni firma. Kdyz si z rodiny firmu udelas, tak myslim, ze nebudes spokojeny ani ty, ani ostatni.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru