Na Písmáku publikuje 52 tisíc autorů, 471 tisíc textů, miliónů názorů

Písmák
Uživatel:
Heslo:
chci být viděn
Registrace
Zapomenuté heslo

na pokračovanie
datum / id07.05.2011 / 384012Vytisknout |
autor8hanka
kategorieVolné veršeDalší dílo autora
zobrazeno4402x
počet tipů26
v oblíbených1x
Prolog
chcela si k narodeninám poéziu o prejedaní sa, obžerstve... dobré jedlo je samo o sebe báseň...

napadlo mi, že by tu každý, kto má (dobrú) chuť, mohol napísať, aký má vzťah práve k tomuto hriechu...

prajem všetko najlepšie a nech Ti stále chutí:)
na pokračovanie

 

pred rokmi prišlo na svet dievčatko

sudičky asi  nemali svoj deň 

nadelili plným priehrštím slzy 

bolesť trápenie sklamanie

kúsok šťastia  veľa nádeje

dobrých aj zlých  ľudí na cestách

a jeden nad ostatné hriech

telo odvtedy po dobrom jedle túži

rezne, údené pečené kuriatko

s  chrumkavou kôrčičkou 

vôňou akú Chanel nikdy nevymyslí

veterník  ku kávičke 

Pohlreich závisťou oči priviera

nad jedlom čo má ona na tanieri

sladké slané studené i teplé 

dobroty tešia zrak čuch no najmä chuť

chladnička špajza plné do prasknutia

obžerstvo je hriech

ako krásne sa s plnou pusou hreší




Názory čtenářů (Zobrazit smazané)

23.09.2021 09:15:10dát kritice tipZeanddrich E.

Hezké

03.08.2016 13:17:25dát kritice tipIQ nick

Báseň vtipná a u kometářú jsem kromě záchvatů smíchu dostala i hlad - tedy chuť, no ... zdá se, že máme hodně společného :o))))

08.01.2012 18:18:23dát kritice tipfilemon
Básnička sa výborne hodí k perkeltu, čo robil dnes môj muž:))
04.11.2011 21:13:07dát kritice tipBonaventurová
:-)
04.11.2011 21:11:29dát kritice tip8hanka
je nas asi takych viac:)))
04.11.2011 21:09:28dát kritice tipBonaventurová
Moc sympatická báseň. Ty mě znáš? :-)
02.11.2011 17:38:58dát kritice tipR. L.
/*
27.08.2011 18:54:08dát kritice tip8hanka
dakujeme, posledne tyzdne si trosku vstupujem do svedomia a aj vdaka letu a teplu varim najma lahke jedla plne zeleniny, na stole je stale ovocie, problemom budu chladne dni, kedy clovek tuzi po dobrom pecenom masicku:)
Som neskutocne prizemna:)
27.08.2011 18:51:33dát kritice tipJariAgnes
:-)) To nevadí, důležitý je zdravotní stav... takže přeji hodně zdraví i dobrou chuť !!! :-)
27.08.2011 18:42:15dát kritice tip8hanka
jeeej, JariAgnes, to si ma potesila....trosku zavidim idealnu postavu:)
To dievcatko sa pomaly blizi k 60-ke, papat jej chuti, postavicku ma stale fajn, na rozdiel odo mna:)
27.08.2011 18:26:59dát kritice tipJariAgnes
Toho děvčátka v básni je mi líto, pokud ten "hřích" škodí jejímu zdraví... Pokud neškodí, jen ať papá, vždyť je to fajn hřích, když se to nepřehání...
Taky mi chutná všechno dobré a naštěstí se nemusím nijak omezovat a dbát na linii, protože mi byla geneticky dána štíhlost, i kdybych se cpala od rána do večera... stále mám 53 - 55 kg při svých 168 cm... Takže mé sudičky byly v tomto hodné... :-) a Tobě tip za dobře zpracované téma, v poezii neobvyklé... *
07.08.2011 20:28:12dát kritice tipR. L.
*/
07.08.2011 19:53:43dát kritice tipR. L.
*/
10.07.2011 10:01:51dát kritice tipPÁTER
Kedy chutí, tak naozaj chutí.
Bacha ale na Bielu chorobu.
Bílá nemoc je prý strašná! Nemocné nutí v noci vstávat a potajnu chodit k ledničkám a vyjídat je...potmě, bez světla a pak mají kromě nadváhy taky výčitky svědomí...

Ale dát si něco dobrého k obědu, večeři, to je jiné kafé!
Já rád hřeším například s pečeným candátem. Ale velký hříšník nejsem. Podaří se mi ho chytit málokdy! Ale doporučuji ho každému.*

No a těším se na tvá pokračování!
25.06.2011 19:25:18dát kritice tipsrozumeni
Moc hezké, blízké téma a ta diskuse je také vtipná, jako vždy. A názor, že jídlo se musí reprezentovat se mi moc líbí.
10.06.2011 13:28:34dát kritice tipRobinia
tak pro mě kus žvance není prioritou, viz Diana ;-)
31.05.2011 12:19:33dát kritice tipblboun nejapný
:)
15.05.2011 14:23:29dát kritice tip8hanka
Nostalgiku,Ty mas kliku :)))))
15.05.2011 10:33:32dát kritice tipnostalgik
Když jsem byl ještě vlkem, snědl jsem babičku, košíček i Karkulku... pak přišel myslivec a bylo po obžerství.. :-(
13.05.2011 13:51:47dát kritice tip8hanka
Taubli, ano, je to tak, u mna je to presne - co zjem, vsetko je na mne vidno, nikto mi to nevezme ani diety:)
13.05.2011 12:56:11dát kritice tipTaubla
Jak se to říká? To co sníme, nám už nikdo nevezme. Tak nějak tuším. A tohoto motta se taky držím. Takže naprosto rozumím. ;-)
11.05.2011 08:05:49dát kritice tip8hanka
Jarmilka, dakujem, ani nevies, ako rada Ta vidim "pri prestretom stole":)
10.05.2011 22:39:41dát kritice tipkoloušek
Není nad pořádné žraní,
napsalas to dobře, Hani.T*
10.05.2011 11:37:57dát kritice tipkonias
mňam...nemluvte o jídle když mám doma jenom jogurt,a nějaký oschlý kůrky :-))
09.05.2011 22:07:53dát kritice tipMKbaby
Halušky já taky rád, měli jsme je minulý týden se zelím a se špekem :) Je to dobrota!

Dnes jsem ale měl k obědu dovozového ptáčka, tuším, že ze Španělska. S šesti knedlíky a pivem mi udělal opravdovou radost; musel jsem pak požít sodu, jak jsem byl plný ještě od včerejška. Možná jsem před obědem neměl jíst spišské párky s rohlíkem.

Večer jsem vypil litr hovězího vývaru s jaterními knedlíčky a pak už jsem si dal jen jablko, abych mohl trošku splasknout. Jenže... asi to už nebude dlouho trvat a vstanu a půjdu zase provozovat bílej sex... :)
09.05.2011 00:07:27dát kritice tipBíša
**
08.05.2011 19:46:25dát kritice tip8hanka
Sebka, anooo, niekto tomu hovori strapacky:)
08.05.2011 19:27:26dát kritice tipSebastiana
Hm, tak to asi vím, já to dělám asi pod názvem střapačky se zelím. Je to mňamka.
08.05.2011 19:24:12dát kritice tip8hanka
Sebka, zemiaky surove:)
Pre mna je to skutocne mnamka, halusky mam rada aj s kyslou kapustou, tu predtym trosku podusim
08.05.2011 19:21:34dát kritice tipSebastiana
Tak to je podobné těsto, jako na bramborové knedlíky. Asi. Mňam, mohlo by to být dobré, ....slaninka, smetánka, ...
jo, ty brambory jsou asi vařené, ...nebo syrové?
08.05.2011 18:53:55dát kritice tip8hanka
u nas halusky - robia sa zo zemiakoveho cesta, robim ho od oka - nastruham zemiaky, pridam sol a hladku muku, hadzem do vriacej vody, uvarene scedim...na ne davam bryndzu rozmiesanu s kyslou smotanou, je tak hladsia a vlacnejsia, na kazdu porciu opecenu prerastenu slaninku
halusky sa daju zmiesat miesto bryndze s kyslou kapustou(zeli) a slaninku navrch...
ale su aj ine kombinacie:)
Mozno Ti bryndzove chutit nebudu, niekto si ich oblubi az casom, niekto vobec:)
08.05.2011 18:34:50dát kritice tipSebastiana
Hani, psala jsi, že sis dala halušky. Musím se přiznat k něčemu strašnému - halušky jsem ještě nejedla. Třeba jsem o něco přišla, musím to napravit. I když nevím jak, neumím je a u nás v restauracích jsou jen knedle, bo hranolky.
08.05.2011 12:15:57dát kritice tipHáber
* milé *
07.05.2011 22:13:06dát kritice tip8hanka
keby horelo, cakaj s hrncom na streche, vrtulnik este stale zhanam:)
07.05.2011 22:09:22dát kritice tipMKbaby
Nezkazil se :) Teď ale u nás nesmí hořet, protože bych neslezl z pátého patra bez výtahu...
07.05.2011 21:55:09dát kritice tip8hanka
kto mi pozicia vrtulnik?
Surne smer Praha
07.05.2011 21:53:08dát kritice tipMKbaby
Tato diskuse je tak motivující, že se musím jít podívat, jestli se mi segedín nezkazil :)
07.05.2011 21:50:22dát kritice tip8hanka
aha, zle som pochopila, co sa pletiem chlapom do reci:)
Kto zavaha nezerie -heslo autorskeho zrania:)
07.05.2011 21:48:37dát kritice tip8hanka
Květoni, praktická ochutnávka by bola lepsia, z papiera sa nenajes, pri citani by slinky tiekli...spojme prakticku ukazku s teoriou, my by sme jedli, autor by k tomu cital recept:)
07.05.2011 21:48:13dát kritice tipMKbaby
Květoň: ... a v cinkotu příborů a funění jedlíků by zanikal hlas autorův, jenž by po chvíli stejně nevydržel a, řídíc se heslem "Kdo zaváhá, nežere," pustil by se také do likvidace pokrmů...

Autorské žraní by se to mohlo jmenovat :)
07.05.2011 21:44:15dát kritice tipMKbaby
No jo, ale Ty už nejsi dítě, na mne už taky prdí a obvykle mi nosí balíček čaje a fusekle :)
07.05.2011 21:43:45dát kritice tipKvětoň Zahájský
MKbaby, to je skvělá myšlenka. Mohli bychom udělat něco jako autorské čtení, akorát by se jednalo o degustaci. Autor by mohl přečíst nanejvýš recept.
07.05.2011 21:41:34dát kritice tip8hanka
ale to je potom niekde chyba, ja papam dobre aj to na mne vidno:(
07.05.2011 21:38:34dát kritice tipMKbaby
No protože Ježíšek naděluje jen dětem, které dobře papají...
07.05.2011 21:33:38dát kritice tip8hanka
hm...u nas je zvykom fuknut tam aj sladku smotanu, ci slahacku,..
neviem, on uz nechodi ani ku mne...aspon som ho uz davno nevidela...
07.05.2011 21:30:44dát kritice tipMKbaby
Hlavně že je nám fajn a máme plná bříška :)

Vono to do toho segedínu chce na samý konec hrcnout zakysanou smetanu nebo alespoň dobrý bílý jogurt, joj, to je pak báseň...

Víš, proč k somálským dětem nechodí Ježíšek?
07.05.2011 21:27:09dát kritice tip8hanka
vtipalek, keby som mala vrtulnik, uz by som Vam davno vrčala pri kuchyni a ládovala sa segedinom:)
07.05.2011 21:23:29dát kritice tipMKbaby
Použij vrtulník :)
07.05.2011 21:22:30dát kritice tip8hanka
Nékolik desítek vzorku toho isteho jedla? Dalsia dilema - 5-6 hodin v autobuse rozvoniavat cernohormi, neviem,ci by mi ich spolucestujuci po Prahu nezjedli:)
07.05.2011 21:22:28dát kritice tipMKbaby
Teď jsem si četl znovu komentáře výše, nějak blbě jsem to přečetl a chvíli jsem si myslel, že Květoň připravoval Naši Göring :)
07.05.2011 21:19:44dát kritice tipMKbaby
Na několik desítek vzorků pokrmu zvaného černohor stačí taška :)
07.05.2011 21:17:51dát kritice tip8hanka
Bejby, davenie, brrr...pri dnesnych cenach potravin naviac bohapuste plytvanie...ked uz sa napchame, treba to nechat v brusku...
skupinove orgie, to znie skvelooo...uz som tu odhalila zopar skvelych kucharov, zaujimave, ze Vas je dost prazskych, celkom ma laka "sluzobna" cesta za dobrym jedlom, tazko by som vsak mohla cestovat s kotlom, cezpolni by mali mat vynimku a prist len hodovat, nenosit vlastne vytvory:)
07.05.2011 21:08:13dát kritice tipMKbaby
Joj, Květoň je taky labužník! Já tedy dávám přednost českým omáčkám a gulášům. Asijské pokrmy ale také občas mohu, ty si ale nechám naservírovat, ty nepřipravuji :)

Segedínek byl moc dobrej, vynahradil jsem si i prošvihlý oběd a teď jen funím - uf uf! Mám již delší čas pocit, že trpím poloviční bulimií - první fáze mi jde dobře, krásně se nacpu, jen ta druhá mi nejde, neb neumím na rozkaz regurgitovat, navíc je to škoda papání :)

Vono by to chtělo uspořádat nějaké skupinové orgie. Nemyslím přitom na nějaké vícečetné směšné pohyby, ale zase a jen na žrádlo :) Každý by připravil kotel něčeho dobrého a všichni bychom od všeho ochutnali... joj, to by byl teprve hromadný orgasmus, myslím si, že zárodek takového kroužku by tu již byl :)
07.05.2011 20:40:12dát kritice tip8hanka
Dianka, o vela prichadzas,ked nevychutnavas baštu, ale zase - mas urcite uzasnu figuru:)))
07.05.2011 20:26:46dát kritice tipDiana
Jíme, abychom žili, nežijeme, abychom jedli! To si (bohužel) myslím, protože mně je jedno, co jím. Ale všem to potěšení přeju. Ze všech hříchů asi ten nejmenší... :-)
07.05.2011 20:15:10dát kritice tip8hanka
waw, priam citim vônu v nose...cesnacik, čili papricky...tie ma sice vzdy rozplacu, ale stoji to za to...kruci, mala by som receptiky skopirovat, mozno by to uz bolo aj na minikucharku:)
DAKUJEM:)
07.05.2011 20:11:37dát kritice tipKvětoň Zahájský
1) Nejdříve dáme vařit rýži, aby byla sypká.
2) Ve woku (anebo větší pánvi, příp. hrnci) zahřejeme olej a přidáme nadrobno nasekané čili papričky, které jemně osmahneme, přidáme na kostky nakrájenou šalotku/cibuli, do sklovata podusíme.
Krátce po přidání cibule přidáme na kostky nakrájená kuřecí prsa, posypeme směsí koření (podobné jako Garam masala), pak přidáme česnek a dusíme, dokud není kuře „hotové“.
Mírně osolíme a přidáme uvařenou rýži, zamícháme a přidáme protlak, cukr, sůl, pořádně zamícháme a nakonec dochutíme sojovou omáčkou.
07.05.2011 19:52:45dát kritice tip8hanka
oujééé...to znie priam poeticky:)
Receptik by nebol? Opytam sa prosto, ci priam sprosto -to len korenie NG a kuracie masko? Alebo aj rozne ine ingrediencie? Uz zase dostavam hlad...
07.05.2011 19:49:29dát kritice tipKvětoň Zahájský
Na segedín mě dnes nenaláká. Já jsem vařil malajské Nasi Goreng s kuřecím.
07.05.2011 19:44:05dát kritice tip8hanka
tu vítame s nadšením Gurmánske plesajúce srdce, vecera sa vsak podava u MKBabyho:)))
07.05.2011 19:38:27dát kritice tipKvětoň Zahájský
Moje gurmánské srdce zaplesalo.
07.05.2011 18:37:22dát kritice tip8hanka
tak aspon hod recept, ci davas nieco special, nech to tu vsetko zaslintam:)
Ehm...predpokladam, ze v noci budu duchovia pod perinou:))
07.05.2011 18:34:00dát kritice tipMKbaby
Kdyby to byla palačinka... ta je placatá a dá se poslat faxem, ale segedín? To asi nepůjde, kousky masa by ucpaly dráty a zelí by způsobilo zkrat :)
07.05.2011 18:23:49dát kritice tip8hanka
neposles? Segedak som nemala uz davnoo:(
Prosim, dam aj stravenku:)
07.05.2011 18:18:57dát kritice tipMKbaby
Naopak, jsem hladov, dnes jsem musel vypustit oběd a nahradit ho dvěma svačinami; za chvíli ale půjdu vařit segedínský guláš a bude zase dobře :)
07.05.2011 18:01:42dát kritice tip8hanka
Bejby, ved Ty si myslitel...v trojke s Alesom a Kvetonom, uzasne hlboke myslienky, mali by sa tesat do kamena...urcite si sa dobre najedol a potom Ti mozog chrli taketo super veci:)
Vravela som - zaloz klub papajkov, to by si zasluzili specialnu stranku taketo myslienky, nech sa dostanu ku kazdemu:)
07.05.2011 17:51:52dát kritice tipMKbaby
Jojo, co sežereme, to už nám nikdo nezprivatisuje. Ani neznárodní :)
07.05.2011 17:43:28dát kritice tip8hanka
Evi, mas lubezny preklep - statila:)))
Chapem, ked je rec o jedle, clovek je uplne mimo:)))
A mozno si sa potatila, ja urcite, moj otec jedlo miloval tiez:)
07.05.2011 17:20:40dát kritice tiprenegátka
MKbaby to je rozkošná modtlitba, taková vroucí.
ta část:
osol se kůrčička Tvá, tam už jsem ztatila půdu pod nohama
07.05.2011 16:39:58dát kritice tip8hanka
Bejby....:))))
To si mal dat ako samostatne dielo, zasluzi si specialne postavenie, skvelee:))
Dnes mam obzersky den, okrem bryndzovych halusiek s krasne prerastenou slaninkou som uz ladovala aj pecene pliecko s novymi zemiakmi a dokonca chlieb s lekvarom...
07.05.2011 16:37:42dát kritice tip8hanka
Sebka, verim, ze to musi byt hrozne...nechcela by som to zazit...radsej si svoje kila budem nosit s noblesou nadalej...
07.05.2011 16:37:01dát kritice tipMKbaby
Pečený bůčku náš, jenž jsi na talíři, osol se kůrčička Tvá a přijď chuť Tvá, buď vůně Tvá jako v Praze, tak i po krajích československých, chléb náš vezdejší ovoň dnes a odpusť nám polévky v prášku, jakož i my odpouštíme našim číšníkům, a neuveď nás v břichabol, ale zbav nás od hladu, neboť Tvé jest království i moc i sláva navěky. Amen.
07.05.2011 16:36:56dát kritice tip8hanka
Sepotka, to vazne? Takym skoda jest, ked sa im to neodrazi na figure:)))
Treba jedlo reprezentovat:)
07.05.2011 16:35:05dát kritice tipSebastiana
Jsem ráda, že mi chutná. Ani nevíte, jaké je to ztratit chuť - peklo.
Ať žijou křupavá kuřátka, ...!
07.05.2011 16:33:12dát kritice tipsepotvkorunachstromu
..hehe..a hubená je jak lunt..)))
07.05.2011 15:41:50dát kritice tip8hanka
u nas sa hovori nieco podobne - ako do jedla, tak do prace...pri mne sa vcelicky mozu povazovat za lenive tvory:)))
07.05.2011 15:39:48dát kritice tiprenegátka
chuť k jídlu se dostaví už pár hodin po narození a opouští nás jako poslední

u nás se říká:
jak k dílu
tak k jídlu

tak ať nám chutná,jídlo, práce i život
07.05.2011 15:32:18dát kritice tip8hanka
ano, ano, ano:) To ma tiez napadlo... treba aj nejakych hriesnikov, my sme len taki neskodni, ak skodime, tak len sebe:))
07.05.2011 15:30:41dát kritice tiprenegátka
s jídlem hřešíme, když už jinak neumíme
je to nutné
každou chvíli někoho svatořečí
07.05.2011 15:28:34dát kritice tip8hanka
Evi:))
07.05.2011 15:27:35dát kritice tiprenegátka
přijímám s obdivem a děkuji moc


Kritiky a názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.
Pismak.cz 1997 – 2023, provozuje Dobrý spolek, pravidla Wiki of 21st century Letní dětský tábor