Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mistr

08. 05. 2011
47
49
5755
Autor
Vaud

 

Opatrně se plíží podél zdi  za mnou. Vím o něm, protože špatně zadržuje smích. Pak mi stříkne vodu za krk a rozesměje se , jak na mě zase vyzrál. Dneska už počtvrté. Jsem celý mokrý a posílám ho, aby si radši kreslil. Sedí v kuchyni a nabručeně kope nohama. Nekreslí. Prý jsem mu zkazil hru. Ptám se proč. "Víš, když ty jsi tatínku takovej citlivka..."


Nakreslil Ferrari. Neumí ještě říkat r, tak je to  Felali. Je se svým výkonem spokojený. Pyšně si prohlíží  velkou  červenou šišku s černými koly.  Obraz se líbí  i majitelce ticinského hotelu. Nabízí za něj pět franků a čestné místo na recepci. Je zmatený, protože  si chce nechat obří pětifrank i vlastní výtvor. Nakonec vyhraje pětifrank.  Brouká si v autosedačce a těší se, jak si koupí ve Val Verzasco zmrzku dle vlastního výběru. Na chvíli uklimbne a pětifrank mu vypadne z ručičky. Následuje brek a záchranná akce. Odstavuji auto ke krajnici a bezvýsledně pátrám po minci. Neštěstí umělcovo nebere konce. Uchyluji se ke lsti a vytahuji z kapsy jiný pětifrank. Předstírám, že jsem ho právě našel pod sedačkou. Je šťastný a souká se zpátky do auta. Najde při tom původní pětifrank. Teď má dva. Vesele si cinká penízkama a má pocit, že obraz prodal báječně. 


Oznamuje manželce, že má na hlavě úplně parádní šedý vlas. Je mu vysvětleno, že něco takového není důvod k radosti. Je zaražený.  Snaží se svou chybu odčinit. "Nic si z toho nedělej, maminko.  Zato na rukách máš nádherně černou srst!" 


Prý se mu ve třídě líbí dvě holky. Jedna je Markétka a má krásné bílé vlásky. Neví, jak se jmenuje ta druhá, ale prý její "druhé přidané jméno" je Svobodová.  Markétka ho má ráda hlavně proto, že nosí na svačinku oloupaná a hezky nakrájená jablíčka... A vypadá to, že Svobodová se chytne brzy taky. 


Šikanoval ho chlapeček, co otvírá dveře v šatně. Otvírač. Naštěstí se ho zastal jiný chlapeček. Prý velký černoch. Teď je  vše v pořádku, protože jsou s Otvíračem a Černochem partička. Moje multikulti radost ochabuje, když zjišťuji, že Černoch není opravdový černoch, ale dvojnásobný repetent první třídy a jsou s Otvíračem bratranci. 


Tento týden se s Otvíračem nekamarádí. Nakreslil obrázek a přinesl ho do školy. Ztvárnil na něm souboj rytířů. Otvírač prohlásil, že je obrázek "pěkně divnej". "A ty by ses tatínku kamarádil s někým, kdo říká o tvých obrázcích, že jsou pěkně divný?"   


 


49 názorů

Vaud
11. 03. 2013
Dát tip

Ano, jsi divnej :-).


Oldrich
10. 03. 2013
Dát tip

asi mě to mělo rozněžnít. Naladit na dětskou notu. Jenže u mě to nefunguje. To dítě (a teď prosím jen z toho, jak čtu nabízený text, jak na mě ten text působí, v tom není nic objektivního, jen názor čtenáře, který má k dispozici jen ten text a interpretuje si ho jen pomocí vlastních zkušeností) je podivnej nefunfující násilný konstrukt mentálně retardovaného čtyřicátníka s dítěte tak dvouletým a přitom v naprostém zmatení pohlaví. Mám tři mladší bratry. A už deset let jsem aktivní ve vedení skautského oddílu a pět let v instruktor na vzdělávacím kurzu (13-15 let) ale nic psychologicky podobného jsem za celou dobu nepotkal. Nevím, třeba jsem divnej.


podezdívka
23. 06. 2011
Dát tip
jo, děti.... :-) *

Robinia
10. 06. 2011
Dát tip
:-)

guy
06. 06. 2011
Dát tip
:-)*

Vaud
01. 06. 2011
Dát tip
:-)) jasne

Vaud
01. 06. 2011
Dát tip
tohle je moje maly zlaticko :-)

Vaud
31. 05. 2011
Dát tip
je to malej doktor :-)), ale mnohem originálnější

maruna
20. 05. 2011
Dát tip
Milé, ze života, vtipné ...

jejdavilda
12. 05. 2011
Dát tip
*

synáček
11. 05. 2011
Dát tip
:o) *

Armand
10. 05. 2011
Dát tip
jojo, spiderman je hodně populární komiksový hrdina, daleko víc než např. superman a jiní.

Vaud
10. 05. 2011
Dát tip
Mistr ma rad temata tykajici se rozmnozovani - coz bude nametem dalsi kapitoly. :-) Na rozdil od svych bratrancu fandi rad zloduchum a predatorum :-) s vyjimkou Spidermana.

Toscana
10. 05. 2011
Dát tip
oops - znepokojeným zrakem, nikoli znepokojivým

Toscana
10. 05. 2011
Dát tip
Má-li zdravé sebevědomí (a to docela určitě má), proč by taky pochyboval? Tssss.... :o))) (Vzpomínám si, jak jsme kdysi s kámoškou vzaly do kina jejího tříletého synka na prince Bajaju. Klučík se vcelku nudil, dokud ovšem nedošlo na sekání hlav tomu hnusnému drakovi. Stál před sedadlem a řval na celé kino "Zab ho, píchni ho, sekni ho!!!!" :o))) A pak ve školce i doma zásadně maloval jen rytíře se surrealisticky zakrváceným mečem a usekanýma dračíma hlavama vůkol... Neboj, přežil to bez újmy na psychickém zdraví, je z něj úplně normální mladý muž, ačkoliv učitelky v té školce na tu jeho tehdejší tvorbu hleděly poměrně dost znepokojivým zrakem.) :o))

Vaud
10. 05. 2011
Dát tip
Mistr nikdy nepochybuje o svych kresbach, nic negumuje, zadne tema neni tabu, vsechno je tak, jak ma byt. A je to opravdu dokonaly :-)). diky

Armand
10. 05. 2011
Dát tip
kouzelné opravdu, ani ne tak kvůli nějaké jednotlivosti, ale kvůli tomu prostému lidskému způsobu jakým jsi to napsal, bez příkras a vyčuhující snahy bavit čtenáře. Jen tak. Prostě kouzelné a kouzelně prosté. Vzpomněl jsem si na to cos mi říkal včera, na tu jeho sebejistotu. :))) Musím se znovu usmívat. Přímost dětí a suverenita s jakou vnímají skutečnost (byť třeba naučenou, když pan učitel říkal, že 2 + 2 je 4, tak to nemůže být 5 ani v rovině iracionálních počtů!) je až zenová. * :)

Milly
10. 05. 2011
Dát tip
-t- (nemám slov.. .o))

Vaud
10. 05. 2011
Dát tip
mě taky nešetří :-))

Toscana
09. 05. 2011
Dát tip
Třeskutá dětská logika je naprosto odzbrojující: Nelíbi se ti bílej vlas? Potěšíme černou srstí! :o))) Krásně jsi to napsal, Vaudíku! *t

Vaud
09. 05. 2011
Dát tip
no jo no, úplně v pořádku to není, ale dělá radost všem :-)

Yeziiinka
09. 05. 2011
Dát tip
Skoro jsem uronila kroupu... Honzík je podle všeho fit jako nikdo druhý. Je to neuvěřitelně radostné čtení.

Vaud
09. 05. 2011
Dát tip
Mistr je báječnej :-) za chvíli bude na Písmáku a pak to tady roztočí!

Bíša
09. 05. 2011
Dát tip
**

řádek
09. 05. 2011
Dát tip
:-)

čučenka
09. 05. 2011
Dát tip
jsem se zasnila u vzpomínek..

Vaud
09. 05. 2011
Dát tip
:-)) diky - poopravim podle rad. nevim, kolik bere za obrazek, ale asi to smenuje zas za neco jineho - nicmene kresli na zakazku :-)

feferonka
09. 05. 2011
Dát tip
:)*

Delahaye
09. 05. 2011
Dát tip
:-) kouzelné .. hlavně ten Černoch malinko mi to kalí představa, že prvňák tahá z dětí ve škole peníze za obrázky .. nebo jsem to možná špatně pochopil :-) (anebo možná špatně chápu dobu jako takovou :-) ) T.

Janina6
09. 05. 2011
Dát tip
Milé a vtipné. Chlapec fakt umí zalichotit mamince :-) a vůbec se povedl. Nelíbí se mi věta "Ptám se jakto." Tuším, že jak to se píše zvlášť, ale asi by mi přirozeněji znělo "proč".

černoch je dobrej.

Vaud
08. 05. 2011
Dát tip
přátele díky moc za komentáře - už mám vymyšlený další díl :-) Nejraději bych to proložil Honzíkovýma obrázkama, co maluje :-) - snad se k tomu dokopu. Květoni - jen studuj, však já se ozvu :-)), teď jsem ale po tenisovém turnaji, spálenej, sotva lezu a hekám jak Kurnikovová :-))

:)

Saimaa
08. 05. 2011
Dát tip
To je skvělý! :) Krásně se to čte, je tam vtip i myšlenka. Povedený kousek.

8hanka
08. 05. 2011
Dát tip
pride cas, ked Ti bude strasne smutno, ze uz Ta nepostrieka vodou, ze nebude rozpravat o dievcatach v skole, o sikane..."detska" izba ostane prazdna a Ty budes dufat, ze vnucik bude pokracovanim vsetkeho toho krasneho...:) Skvele dielko

LaMouette
08. 05. 2011
Dát tip
Myshaku.. jojo.. secko si to pamatuju.. a je to krasny, tak, jak to umi enem ti nasi potomci.. Le ty tomu umis dat este i vhodnou podobu, kera se desne prima cte. *

Koukám, taky inventura. Rád bych napsal něco, jako - tatínek jako by synkovi z oka vypadl, nebo - pero a štětec jsou mocné zbraně, ale čtyřky prsa jou ještě mocnější, ale při studiu scénářů k pohyblivým obrázkům jsem přivykl hovořit převážně jazykem maďarských dlaždičů. Vlastně mě mimo nadávek ani nic jiného nenapadá, tak jsem na tom.

Augustus
08. 05. 2011
Dát tip
Upřímně, čekal jsem nějaké nadšené tetelení hrdého taťky, které bývá pro všechny osoby mimo rodinu nudné a přijímají jej jen se zdvořilým úsměvem. Byl jsem však příjemně překvapen vtipností textu a lehkostí stylu. Musím autorovi složit poklonu. Nejen na syna má důvod být pyšný. Tip!

avox
08. 05. 2011
Dát tip
milé... zapisuj dál, dětičky tak strašně rychle vyrostou... :-)*/

Diana
08. 05. 2011
Dát tip
Skoro mám chuť si objednat něco z ranné tvorby mistra :-) (Zbyly mi franky) V Zurichu u jezera teď musí být nádherně! Tak ať to Honzíkovi maluje!

baaba
08. 05. 2011
Dát tip
...mutace šedýho vlasu na černou srst je hvězdná :DDD

Vaud
08. 05. 2011
Dát tip
:-)) díky - na Svobodové se pracuje - podstrčím mu švýcarské čokoládičky na Rýnu to asi nebyl Honzík, protože jsem v Zurichu teď :-)

Diana
08. 05. 2011
Dát tip
Klučina je osobnost ;-)* Chytla se ta Svobodová? *** Před Velikonocemi jsem byla pár dní v Basileji a přes Rýn se s námi plavil taky takový rozumbrada - nebyl to on?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru