Na Písmáku publikuje 51 tisíc autorů, 453 tisíc textů, 5 miliónů názorů

Písmák
Uživatel:
Heslo:
chci být viděn
Registrace
Zapomenuté heslo

jídlo jedna báseň
datum / id11.05.2011 / 384222Vytisknout |
autorOldjerry
kategorieJen tak pro radostDalší dílo autora
upřesnění kategorie19. Superkoule
zobrazeno5671x
počet tipů14
v oblíbených0x
zařazeno do klubůKlub plných bříšek a mastných úst,
Prolog
Divíte se, že téma je erotické? Zkuste - a uvidíte na konci ten orgazmus (:-D
jídlo jedna báseň

 

Černá

 

Takhle nějak vypadal ten guláš,

než se stal gulášem…

 

Teď už ale je v bílé skříni, sbalenej tak, aby se vešel do pytlíku a téměř kilově šíleně zmrzlej.  Není na škodu přikoupit k němu kousek vepře domácího, nejlépe boku – to pro ty, kteří jsou citliví na dosti specifickou chuť divočiny…

Základní podmínka úspěchu : Je třeba ho nechat rozmrznout. Kosti už nemá? to je fajn… Tak nakrájet na kousky, smíchat se lžičkou Podravky nebo Vegety a lžičkou mletého koření (sůl, pepř, nové koření, bobkový list, koriandr, jalovčinky, špetka tymiánu), lžící octa a lžičkou worchesteru nebo sojovky, v nejhorším případě Maggi).  Necháme odležet – alespoň dvě hodiny, lépe do příštího dne.

 

Základ připravíme z cibule a česneku nasekaných na drobno, osmahnuté do růžova, pak asi deset deka nakrájené, nebo ještě lépěji - nastrouhané kořenové zeleniny a tohle společně chvilku podusit.  Pak už ho děláme jako guláš z jakékoli jiné sežratelné potvory a to – jak jinak - doměkka. Protože vůni a chuť  těchto koření každý  snáší různě, doporučuji s nimi hospodařit opatrně a při dokončování jídla - podle chuti - podle potřeby trochu koření raději přidat, než se snažit být suverénní a s ochucením to přehnat. Samozřejmě případně ještě dosolit a pár kapkami dosojit či doworchestrovat. Fajnšmekři zahušťují tenhle guláš sušeným mletým chlebem, ale není to podmínkou dobré chuti. Tu podporuje i asi deci piva, nebo červeného vína (chuť je pokaždé samozřejmě trochu jiná, ale to píšu, abych vyčerpal všechny možnosti). Nejlépe chutná třetí den po uvaření, ale může se jíst hned (on stejně nikdy tak dlouho nevydrží) nejlépe s knedlíkem... ale ani rýží, chlebem, rohlíkem či dalamánkem se nedá nic zkazit.

 

Pro obzvlášť mlsné a vybíravé tlamičky doporučuji a takovým způsobem, že nejen velice vřele, variaci, spočívající v podlévání červeným vínem v závěru dušení (na to stačí krabičák), zahuštěním strouhaným perníkem a lžící švestkových povidel. Takovýto gulášek má ale velice specifickou chuť a ne každému to opravdu chutná... ovšem pro mne je to špica. Dá se přitom použít i vlastní nápad, jak to ještě vylepšit, ale napoprvé bych doporučil udělat to skoro přesně takhle.

 

Jedna věc ještě schází - láhvinka červeného, nebo - a to je můj případ - jednoho Pejřimovského Bernarda...




Názory čtenářů (Zobrazit smazané)

01.06.2011 23:42:24dát kritice tipOldjerry
korektor
zone - nazdar a děkan
01.06.2011 20:09:00dát kritice tipzon
čet jsem nějakou knížku, kde byly vybraný recepty, co se objevily v dobrý literatuře. Tenhle by do tý knížky pasoval. Jo, a dostal jsem teď hlad:) I ta fotka je dobrá méďo.
13.05.2011 10:17:54dát kritice tipMKbaby
Oldjerry: Dostavil se úspěch :)

Člověče, málem jsem si oslintal monitor - ten obrázek z udírny je tak úžasný, málem i cítím tu božskou vůni. Napadlo mne, že by se taková fotka dala použít třeba na pohlednici. Představ si, že otevřeš poštovní schránku a mezi složenkami, upomínkami, výhružnými dopisy od věřitelů a nabídkami supermarketů vykoukne pohlednice s nápisem POZDRAV Z DOVOLENÉ. Bude vonět kouřem z udírny a mastnotou, v jednom rohu bude flek od hořčice a v druhém od křenu a na obrázku záběr z udírny... ojojoj, to by mohlo mít úspěch :)

Pochopitelně zařazeno mezi ódy na jídlo :)
13.05.2011 07:44:27dát kritice tipOldjerry
korektor
MKbaby - juj - chybička sa vlúdila... zkus http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=327994
13.05.2011 01:15:19dát kritice tipMKbaby
Guláši (hovězímu) dodá skvělou chuť i trocha rajského protlaku osmažená vedle cibule při tvorbě základu... kolik kuchařů, tolik gulášů, ostatně i guláš od jednoho autora je vždy jiný, je to jako se slivovicí, neexistují dva shodné vzorky...

Oldjerry, ten druhý odkaz nefunguje...
12.05.2011 19:16:50dát kritice tipOldjerry
korektor
avox - samozřejmě mluvíš rovněž o guláši ze zvěřiny, že? Kdyby to bylo normální, tak bych s tím nelezl na Písmoně. Já ještě dávám jiné věci - jde jen o to, nepřeplácat to, aby byly přidány s citem a nezastřely původní chuť jídla. Někdo dává například do guláše jako podporu chuti kečup - já dávám povidla. A tak je to i s dalšími ingrediencemi...
12.05.2011 15:51:51dát kritice tipavox
ale ne, Oldíku, taky to používám, jen ne do guláše :-))
12.05.2011 15:21:01dát kritice tipOldjerry
korektor
MKbaby - http://www.pismak.cz/index.php?data=editpiece&id=327994
12.05.2011 15:08:53dát kritice tipOldjerry
korektor
Petrusha - jo, ale z toho bližšího kusu je lepší - kňour má ten prk daleko silnější a je jen pro silné povahy....
12.05.2011 15:07:40dát kritice tipOldjerry
korektor
Štírko - neva V Bludově jsem jednou jedl jelení a taky nebyl špatnej. To už je u vás blízko...
12.05.2011 15:05:38dát kritice tipOldjerry
korektor
MKbaby - http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=275905
12.05.2011 14:32:28dát kritice tipŠtírka
to mi děláš schválně :-) Zrovna šilhám hlady.... tak se jdu najíst na meníčko... ani nevím co bude ...
12.05.2011 11:50:28dát kritice tipPetrusha
já teda nevím jak vy, ale to úplne vzadu mladé nemá :)))
12.05.2011 11:35:41dát kritice tipOldjerry
korektor
Ani jeden jste nepoznali, že to není kňour? To je naprosto evidentně bachyně...
12.05.2011 11:17:32dát kritice tipOldjerry
korektor
avox - já mám averzi only k sladké rýži a krupicové kaši. Ti tvoji tři nepřátelé jsou v podstatě jen upravené rostlinné výtažky, pevné maggi kostky navíc s tukovou složkou. Co máš proti rostlinám?
12.05.2011 10:12:51dát kritice tipavox
souhlasím, že vařit se musí s fantazií, z uvedených přísad mám výhrady jen vůči worchesteru, sojovce a maggi :-) */
12.05.2011 08:28:50dát kritice tipSebastiana
No, věřím, že se do klubu podívá víc lidí, než do mého erotického. Neboť člověk se radši dobře nají, ...nebo né?
11.05.2011 21:19:25dát kritice tip8hanka
waw, diky...uz je prestrene? Aby som neodisla s prazdnou hubou:)
11.05.2011 21:17:54dát kritice tipMKbaby
Klikni si na odkaz v záhlaví tohoto díla - Zařazeno do klubů - máš tam Klub plných bříšek... klikni na něj a otevře se Ti. Tam můžeš kliknout na Vstoupit do klubu a je to :)
11.05.2011 21:13:05dát kritice tip8hanka
Bejbiku, si skvely:))) Kde Vas najdem?
11.05.2011 21:10:54dát kritice tipMKbaby
Hani, tak jsem neodolal nátlaku a zřídil jsem Klub plných bříšek a mastných úst, toto dílko jsem tam zařadil jako první příspěvek :)
11.05.2011 21:08:36dát kritice tipOldjerry
korektor
Chrouste, movsare - ahoj! a zeptej se zadavatele tématu. V zadání je vlastně návod k psaní.
MKbaby - jsem pro všemi pěti. Klubík beru - vymysli pro něj stanovy
11.05.2011 20:42:56dát kritice tip8hanka
Bejby, od soboty mas segedak? U nas by tolko nevydrzal...prave som dorobila zemiakovy salat, aby do zajtra poriadne splynuli chute, pridu chlapi, treba este rezne a svět je náš:)
Prosila by som receptiky na rychle, lacne, super jedla:)))
11.05.2011 20:35:19dát kritice tipMKbaby
Já jsem před chvilkou dostal hlad u jednoho koulodílka, i musel jsem vyrazit na průzkum lednice. Našel jsem tam ještě zbytek sobotního segedínu, tento je již kolem dokola obklopen mým bříškem :)

11.05.2011 20:23:17dát kritice tip8hanka
ja chci gulasek s peti knedlikama:(
Tento musi byt bozskyyy....chlapi fakt viete varit s fantaziou, prosim, zalozte klub dobreho jedla, budem chodit opisovat:)
11.05.2011 20:11:45dát kritice tipMKbaby
chroustjazz: Společného je tu mnoho, neboť i kterýkoliv literát žere. A mnohdy velmi rád :)

Oldjerry: Již se tu vyskytl návrh na založení klubu milovníků dobrého jídla; takovou myšlenku bych podpořil. Mne totiž děsně baví příprava i konsumace :)
11.05.2011 20:01:37dát kritice tipRajmund
Až mi vybude kousek kančího, tak to ozkouším. Já, trouba, to házel psovi.
11.05.2011 17:40:22dát kritice tipMovsar
jak se kastronomie, ten syndrom úpadku dostal až sem??
11.05.2011 17:29:10dát kritice tipchroustjazz
hmmm...nejprodávanější knihy jsou kuchařky..ale co to má společného s literaturou?
11.05.2011 17:15:21dát kritice tipBíša
*
11.05.2011 16:26:45dát kritice tipOldjerry
korektor
Kluci a dívky - třeba ta příprava není ortodoxní, já jsem k tomuto způsobu přípravy dospěl po více jak padesáti letech vaření, kdy jsem neměl vždy po ruce všechny potřebné ingredience... s výjimkou toho, že nikdy jsem nepoužil krabičák. Spíš jsem použil pivo - a tady je ten moment, kdy zahustit je třeba (MKbaby). Krabičák jsem tam implantoval kvůliva zpestření (:-D a nakonec se ukázalo, že jsem se trefil, akuráte že spíš jakoby zezadu. Zkoušel jsem i sušené borůvky a brusinky, lísková jádra - všecko přináší mírné změny chutí. Použil jsem i kombinaci s mufloním masem - zase je to trošku jiné, ale stejně dobrovské. Prostě pustím fantazii z řetězu a jedu - pokaždé po jiné trati. Díky za čtení a všecky poznámky kladné i mírně záporné. Tak se tříbí kucháařský um...
11.05.2011 16:21:42dát kritice tipHáber
mne krabicové víno neva * veď ide len o chuť do uvareného * takže žiadna kvalita sa pri vare neudrží *
11.05.2011 10:30:19dát kritice tipKvětoň Zahájský
Bože! Ježíši Kriste, svatý Josefe a všichni svatí vůbec! Moje gurmánská duše je v sedmém nebi, a to jsem ateista.
11.05.2011 08:14:00dát kritice tipsoutěž KOULE
no nemusel.. obrázek umím vložit taky :o)
škoda
11.05.2011 08:02:48dát kritice tipMKbaby
Guláš se nezahušťuje, guláš se hustý už připravuje, guláš má být hustý pouze v tuku vydušenou cibulí, chleba do guláše nepatří, i když mnozí "zasvěcenci" prohlašují opak. Zejména dnes, kdy poctivý chléb takřka neexistuje... Divná je doba, kdy každý nadává na sračky ze supermarketu, ale poctivého pekaře nechá chcípnout, protože je dražší než Tesco, divná je doba, kdy chléb nevidí kvásek a vyhnaný je jen chemií, druhý den je kyselý a nedá se jíst... Proč tedy takovýmto materiálem kazit dobrý guláš?

Bráním se i naprosto zbytečnému glutamanu sodnému, ať už v podobě vegety či podravky - dobré papání ho nemá zapotřebí, dobré papání musí být dobré samo o sobě. Výhrady mám i k sojovce a maggi, naopak švestková povidla dávám i do hovězího guláše a to vám je dobrota!

Jinak velmi inspirující! Slintám si do klávesnice...
11.05.2011 07:33:15dát kritice tipPetrusha
mám tiež výhrady k podravke a krabičáku (víno do tak fajnového gulášku sic nemusí byt provtriedne, ale brakičák neeeeeeeeeeeeeee) a ešte k sojovke ... to fakt do gulášu eee eeee, a ešte ten chleba ... keď je dosť zeleninky, neni treba dohusťovat, to je barbarské ...

ale slinky mi tečú vehementne
ps. prejavuje sa orgazmus slintáním?

11.05.2011 01:16:37dát kritice tipkatugiro
podravka, worchester, krabičák... eslivá ona to neni trochu škoda? ale já se v tom houby vyznám, to je fakt
10.05.2011 21:17:48dát kritice tipOldjerry
korektor
Musel jsem to udělat takhle... kvůli tomu kňourovi...


Kritiky a názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.
Pismak.cz 1997 – 2021, provozuje Dobrý spolek, pravidla Školy v přírodě Letní dětský tábor