Na Písmáku publikuje 51 tisíc autorů, 453 tisíc textů, 5 miliónů názorů

Písmák
Uživatel:
Heslo:
chci být viděn
Registrace
Zapomenuté heslo

Sním o chlebě - maso sním s ním
datum / id13.05.2011 / 384405Vytisknout |
autorOldjerry
kategorieMiniatury prozaickéDalší dílo autora
témaErotické
upřesnění kategorieaž orgastické
zobrazeno3833x
počet tipů19
v oblíbených3x
zařazeno do klubůKlub plných bříšek a mastných úst,
Prolog
Napsáno pro Klub plných bříšek a mastných úst. Je to na nějaký čas poslední - slibuji... abychom si tu nezaložili Kurz oxidačních diet
Sním o chlebě - maso sním s ním

 Koleno

 

 

Taky se vám stává, že se nemůžete rozhodnout co udělat k jídlu pro očekávanou návštěvu? Tak to jste na tom jako já v pátek. Syn se ženou a dvěma dcerami přijdou přát k narozeninám mé ženě, syn matce, snacha tchyni a holky babičce...

 

Jsou tři místa, kde takový problém lze vyřešit - moje sbírka receptů, lednička a spižírna, neboli správně česky špajz. V pátek byla nejblíž lednička, když jsem pojal úmysl.

Prohrábl jsem mrazák a ejhle! našel jsem dvě vepřová kolena. O-kam-ži-tě mi to sepnulo: kolena pečená na kysaném zelí!

Dostalo se i na ta dvě ostatní místa - ve špajzce jsem si namluvil dvě cibule, hlavičku česneku a pytlík sterilovaného kysaného zelí, kmín a sůl... mezi recepty jsem si osvěžil přesný postup. Pak už to šlo ráz naráz - tanečním krokem (v očekávání kulinární extáze) pro pekáč, ke stolu a dřezu: obě kolena jsem pečlivě oholil od pár osin, omyl, osušil, příčně nařezal až ke kosti - řezy na prst daleko od sebe a do řezů vtlačil a vetřel pomačkaný oloupaný česnek se solí.

 

Nakrájel jsem cibuli na tenká kolečka a vysypal jimi dno pekáče. Kolena jsem položil na cibuli - něžně jako dítě - dosolil, zasypal kmínem a zbytkem cibule. Podlil jsem maso s cibulí, přikryl druhým dílem pekáče. Mezitím už jsem rozehřál troubu na asi dvě stě stupňů, šoupl jsem do ní pekáč a nechal maso devadesát minut péci. Po této době jsem obě kolínka (už  nezadržitelně vyvolávající Pavlovův efekt) obrátil a pekl dalších třicet minut.

 

Pak jsem je vyndal, ale vydržel jsem se jich jinak nedotýkat, přišla závěrečná část přípravy: na zasmahnutou,  šťávou nasáklou cibuli jsem rozprostřel na krátko nakrájené odkapané zelí, položil kolena zpět a ještě půl hodiny  již nepřikrytá kolena dopekl... půl hoďky - to aby se prolnuly chutě, udělala kůrčička a taky krásná barva.

 

Už bych mohl skončit... jde to s knedlíkem jako obyčejné vepřo-knedlo-zelo, ale máte-li možnost koupit dobrý chleba, či dokonce si upéci svůj vlastní,  jako já - je to ne-pře-ko-na-tel-né a jen ignorant na to aspoň pár dní nevzpomíná...

 

Jo, jo... Měkký čerstvý chleba - a nemá to chybu.

 

 




Názory čtenářů (Zobrazit smazané)

16.05.2011 21:15:17dát kritice tipHáber
nuž ja takmer vegan som * ale sem - tam mäso poslednú dobu zjem
*
ale predtým vôbec * aj celé roky
*
to je ťažké **********
16.05.2011 18:46:51dát kritice tipOldjerry
korektor
Česneku-li vůně a také cibule ti nevadí, pak nevidím důvodu, proč sobě koleno chutné nespáchati též. Jak píše Anatol France v jedné ze svých novel : Jen hlupáci nejsou labužníky a labužník - to nemusí být vždy polykač lanýžů a kaviáru...
16.05.2011 10:48:07dát kritice tipLakrov
redaktor prózy
... vkouknutí...
Vkousnutí by mě potěšilo víc (možná by se mi vylepšil vkus :-) )
16.05.2011 10:33:01dát kritice tipOldjerry
korektor
Lakrov - ahoj, štětiny jsou rovnocenné (:-D a dík za vkouknutí
16.05.2011 10:19:25dát kritice tipLakrov
redaktor prózy
Líbí se mi řazení do "podkategorie" erotické :-)
Možná by se to dalo vydávat za fejeton.
U nás říkáme osinám štětiny :-)
16.05.2011 10:11:16dát kritice tipOldjerry
korektor
Jejda, háber, blboň, bíša - kluci - rád vás tu vidím a doufám, že to neberete jen jako slohové cvičení. Vřele doporučuji pro vás i vaše přátele, kteří prokazatelně nejsou vegany, ba přímo k veganům extrapolárně odlišní...
16.05.2011 01:14:52dát kritice tipBíša
***
15.05.2011 16:55:45dát kritice tipblboun nejapný
...aspoň jsem nemusel přemýšlet,jen slintat*
15.05.2011 10:06:01dát kritice tipHáber
musím dať medzi obľúbené * aby som si to odložil * na varenie:)*
14.05.2011 00:49:12dát kritice tipjejdavilda
O mně se všeobecně ví, že jsem lakomý, takže si návštěvy nosí svačinu. Za tvou štědrost*
13.05.2011 21:27:44dát kritice tipOldjerry
korektor
Tak, dost osvěty a jdeme to praktičsky vyzkoušet...
Štírka - jasně - až budeš chtít nějakého mužského naladit a nebude ti vadit česnek (:-D
8hanka - množství se meze nekladou, jde o ty drobné fígle - žádná věda to není, jen trpělivost, bo se to robi vyše tři hodiny

Ahoj všem, Jarda
13.05.2011 21:23:15dát kritice tipOldjerry
korektor
Ještě jednou ... chleba domácí :

http://search.seznam.cz/?sourceid=szn-HP&thru=sug&q=dom%C3%A1c%C3%AD+chleba+recepty
13.05.2011 21:22:14dát kritice tipOldjerry
korektor
Pro všecky zájemce o recepty na chleba domácí:
13.05.2011 21:20:14dát kritice tipMKbaby
Ojojoj, zase mi z huby tečou sliny... je vidět, že za trochou žvance šel bys světa kraj. Ale to já taky...

Kam se hrabou nějaké směšné pohyby na orgasmus způsobený dobrým papáním :)
13.05.2011 21:16:34dát kritice tip8hanka
kolienko na kapuste, juj, super:)
Robievam na kapuste vselico, kuracie stehienka, bocik, krkovicku, skusim aj toto ...kolienko ma samo o sebe skvelu chut,uz sa na nu trasiem:)))
P.S.: Len sa mi zda, ze jedno vrecko kapusty pre tolkych jedlikov je zufalo malo, to je tak porcia pre mna:)
13.05.2011 21:11:10dát kritice tipŠtírka
jo, umět si vychutnat život, tj. např. to dobrý jídlo... to je ta správná parketa... Jako bych tu zlatavou kůrčičku viděla před sebou :-) velký vypečený Tip
13.05.2011 21:07:52dát kritice tipSebastiana
Jé, díky moc, už jsem byla v depresi z toho, že všichni umí domácí chleba, jen já ne.
Budu ho šířit(ten recept), jako Slovo boží, ...
13.05.2011 20:59:46dát kritice tipOldjerry
korektor
Recept na domácí chleba dostala sebastianna - má povoleno volné šíření...
13.05.2011 20:49:40dát kritice tipOldjerry
korektor
Johanne - to není uzené koleno, ale celkom syrové
dádo - takové nadávky si nechám líbit
Františku - jo pokmínovanej musí být, ale já si peču (občas) pšeničnožitný zadělávaný podmáslím, bohužel nikoli vlastním... a přidávám do něj ještě drcený fenykl...
Kamile - nezapomněl - to je dlabanec, který si ho vynutí
všem vám děkuji za jemně vyjádřený souhlas, který nehodlám zneužít... (:-D
13.05.2011 20:49:34dát kritice tipOldjerry
korektor
Johanne - to není uzené koleno, ale celkom syrové
dádo - takové nadávky si nechám líbit
Františku - jo pokmínovanej musí být, ale já si peču (občas) pšeničnožitný zadělávaný podmáslím, bohužel nikoli vlastním... a přidávám do něj ještě drcený fenykl...
Kamile - nezapomněl - to je dlabanec, který si ho vynutí
všem vám děkuji za jemně vyjádřený souhlas, který nehodlám zneužít... (:-D
13.05.2011 20:43:40dát kritice tipSebastiana
Jasně, časem, když si vzpomeneš, ..
13.05.2011 20:23:02dát kritice tipHonzyk
si pis, Sebast. - poslu, ted mam co na praco, sry)))
13.05.2011 19:53:03dát kritice tipKvětoň Zahájský
Gurmán, který hledí na kalorie, je jako prostitutka, která hledí na hodinky. ((-:
13.05.2011 18:58:45dát kritice tipsveřep
napsáno s láskou, zdá se :)))))
13.05.2011 17:52:10dát kritice tipSebastiana
Honzyku, recept na chleba bych brala, ten kupovanej mi chutná čím dál míň.Opravdu lze s pivním základem, kefírovým, či zeleninou?
13.05.2011 17:34:38dát kritice tipKamil Sikora
Dokonalost! S jednou zásadní výhradou. Ještě jsi zapomněl na pivo!!!
13.05.2011 17:02:09dát kritice tipZuzulinka
mňam, jakože fakt, já mám ráda zdravá jídla, ale nezdravá občas ještě raději:)
13.05.2011 16:23:44dát kritice tipHonzyk
...prima varecka...a propos, v tyvy leti nejvic, i v casakach, tzv. coockie show/na tuty blbe napsany/:" S Italem v kuchyni"," Kluci v akci" atd. atd. - a v knihkupectvich sahnou hned po kucharce, novyho Singera nevida (nevidice)....jen tak dal, Oldiku:)))

p.as. me by stacil tešn chleba - poecu si hí sam a tady nekde je, myslim, v mych "utasnych dilech", recept na chleba, esi chces, poslu ti: umi s pivnim zakladem, kefitrovym, ale i se zeleninou atp., ale nejlepsi je klasickej s kvaskem, hodne pokminovanej..:D

p.p.s myslim si, ze tenhkle narod je pres vsecky krize pekne vyzranej teda...
13.05.2011 16:19:35dát kritice tipdadadik
šoumene :)
13.05.2011 15:43:14dát kritice tipJohann Wolfgang Mária Amadovič
ja radšej zeleninu, není nad hlavkový šalátik, reďkovku alebo kaleráb (kedlubnu), ale občas si doprajem aj trošku cholesterolu - priznávam. Však telo má ísť do hrobu zľumplované ako sa hovorí u nás. Za to že som tvoj netradičný recept dočítal až do konca a nebolo to tým udeným kolenom dávam tip.


Kritiky a názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.
Pismak.cz 1997 – 2021, provozuje Dobrý spolek, pravidla Školy v přírodě Letní dětský tábor