Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slavím, slavíš, slavíme

09. 12. 2001
5
0
1493
Autor
Stevenson

natož pak vážnou..

Slavím, slavíme, slavíte..

Slavím, slavíme, slavíte..

Mám velice špatnou pamětˇ. Nejen že si nepamtuji výročí své svatby, což přináší každoročně určitá nepředvídaná vydání, protože ty úlitby na usmířenou vychází pak podstatně dráž než by stála včas zakoupená kytka, případně láhev šampanˇského, ale i narozeniny a svátky, mimo pár notoricky známých jako je třeba svatý Václav, nebo Silvestr jsou pro mou pamětˇ trochu příliš. Není tedy divu, že občas jsem odkázán na kalendář, kde si oveřuji obvykle to, že jsem zase, jako každoročně, ušetřil na pohledech a známkách..

A při jednom takovém výletu do stránek kalendáře jsem konečně pochopil tu současnou tendenci vytváření nových i státních svátků jako historickou potřebu českého národa oslavovat..

Mohu tedy zasvěceně prohlásit, že ještě i dnes, i s těmi novějšími přírůstky, těch slavodnů není dost..Každý si to může ověřit na jménech, která nás k tomu slavení přímo vybízejí.. Je jich, alesponˇ podle toho mého kalendáře, celkem dvacetjedna.

Některá snad právem vyzívají k slavení příjemných věcí, či času, jako třeba

KvětoSLAV nebo JaroSLAV. I slaveni dobra, svata, boha, nebo vlasti je jistě na místě, ale u některých je to už poněkud i z ideologického hlediska na pováženou.. Nevím, jestli je zase ZlatoSLAV v modě, ale PenězoSLAVA jsem v kalendáři nenašel. I VítězSLAV je poněkud v rozporu s heslem olympijských her.. není důležité zvítězit, ale zůčastnit se.. Do stejné kategorie by ale vlastně mohl patřit i VěnceSLAV, a pro novodobé milionáře snad DrahoSLAV. I na vyložené individualisty a sobce je SoběSLAVEM pamatováno, stejně jako na pesimisty, kteří se vyžívají v bolestínství. BoleSLAV je toho důkazem.

Některá jména naopak pamatují na druhé s výzvou aby to brali zrejmě všechno v pohodě a ten všedí život si nějakou tou oslavou , zřejmě jakoukoliv, zpříjemnili. Tvůrci těchto byli zřejmě většinou muži, kteří si asi tak kompensovali ty častější oslavy svoje.. StániSlav, VěroSLAV , BroniSLAV i MíloSLAV to tak alesponˇ naznačují. Trochu mi u těhle ta jednoznačnost u pohlaví osobně vadí..

Co k tomu přidat takhle VoleSLAVA..

U těch několika ostatních, která jsem objevil mám trochu rozpačitý pocit..

Proč by se měly slavit zdi nebo vrati mi nějak ušlo


Jankav
16. 12. 2001
Dát tip
Co je na tom divného? Berme to tak,ze i vůl si může najít důvod k oslavě)

Jolie
11. 12. 2001
Dát tip
bezva fejeton. ;))))) voleslav hi hi hi :)))

Stevenson
11. 12. 2001
Dát tip
Rad ze se libilo.. ale ono se to moc necte..(( DIK

Stevenson
10. 12. 2001
Dát tip
A to uz je nekdy co rict, dcerko, co?))

Print
10. 12. 2001
Dát tip
:-))*

zolli
09. 12. 2001
Dát tip
Vole-Slav! Je vlastně všeobecná výzva, že? :o))) Pobavils mne tati! Díky!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru