Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lidé s rejstříky

17. 05. 2011
4
20
3494
Autor
Movsar

Následující zamyšlení patří jisté úrovni komunikace. Běžná komunikace ve své první fázi je nesena rejstříky: konverzace s jejími ustálenými frázemi: Jak se máte, Aby to počasí vydrželo, Jak se daří manželovi? atp. V pokročilejší fázi komunikace se využívá rejstříku ke sdělení osobnějších témat: Ten náš kluk, ten nám včera na třídních schůzkách dal..., Řeším teď v práci takovou složitou věc atd. Ke slušnosti patří i ukončení této fáze a vstup do fáze třetí - komunikace vlastní. O situaci, kdy člověk uvízne v druhé fázi je řeč.

Takový člověk má vždy po ruce rejtřík frází, klišé, floskulí. Předžvýkané věty, které naroubuje na jakékoli téma. Život je boj, To je tvůj názor, respektuji tě, Děti jsou děti atp. Nezřídka mají fráze podobu tautologií. Roland Barthes vystihl podstatu tautologie jako dvojí vraždu: zabíjí se racionálno, protože se nám zpěčuje, zabíjí se řeč, protože nás zrazuje. Prázdnota, prázdná sdělení. Martin Heidegger pojednal takovou situaci v knize Bytí a čas: je pro něj úpadkem řeči, kdy se řeč mění v pouhé řeči. Jakési pavlačové tlachání. Jenže pavlač je místem, kde je povoleno tlachat. Podobně jako třeba v parlamentu. Vyprázdněná řeč je ale něco jiného. Přichází nevhodně, nemá své místo než při prvním setkání džentlemanů na ulici. Pak se odkládá jako svrchník v horkém počasí. Pokud zůstává, je vetřelcem. Rejstřík připomíná jídlo v prášku: někdo šikovný skutečnou potravu rozložil tak, aby se dala tím nejprimitivnějším způsobem použít kdykoli a kdekoli. Co na tom, že je to jen sériová umělina. Lidé s rejstříky nezřídka považují sdělení či reflexi za výmysl básníků a filosofů, za pouhou zábavu těchto "úchylných individuí". Komunikaci zredukovali na předávání informací o exotických dovolených, 3D filmech (nadstavbě) a potravě (základně).

Svést úpadek řeči na konzum by bylo povrchní či spíše neúplné. V Komunistickém postskriptu Boris Groys sice vysvětluje, proč kapitalismus skutečně má tendenci namísto jazyka upřednostňovat zboží, zatímco komunismus jazyk jako médium preferuje. Historie úpadku řeči ale sahá hlouběji do historie. Proč lidé s rejstříky? Protože se svezli na vlně encyklopedie. Enycklopedie, nová "kniha knih", vynález osvícentsví poskytuje rejtřík, odpověď na vše. Odpověď rychlou, předžvýkanou a nadto vědecky ověřenou. V euforii nového objevu, berle všech berlí vznikají slovníky téměř čehokoli: od praktických slovníků cizojazyčných, přes zábavné slovníky vulgarismů až po teroristický Slovník floskulí, který rozkládá systém zevnitř. Kruh je uzavřen, cestu ven lze hledat prostřednictvím posledního žánru. Jenže ti co v kruhu slovníků uvízli, si jen málokdy vzpomenou na Vladimíra Justa.

Encyklopedická metoda by sama o sobě nebyla pro řeč tím nejhorším. Dějiny s sebou nesly ale další skutečnosti: přežil se romantismus, který dodával sdělení náboj, došlo k zapovězení vášně: kdo kdy viděl archivní záběry projevů Hitlera či Mussoliniho, nemohl nevidět to ztělesnění vášně, oheň v řeči i gestech. Může se pak někdo po válce přihlásit k vášni? Podle jednoduché logiky ne. Vášeň ale dostala ještě další ránu. (Post)moderní interpretace psychoanalýzy přejmenovala vášeň na touhu. Frontální útok na vášeň dokončila lacanovská linie degradací samotné touhy: není to nakonec ani člověk sám, kdo touží, nýbrž jeho Druhý.

Zbavte však obyčejného člověka vášně a podejte mu encyklopedii/slovník označený jako spolehlivý vynález moderní doby. Dostanete člověka resjtříku. Dostanete velkou dávku prázdných vět. V lepším případě méně unavující jedno slovo: Supr!    

   


20 názorů

katugiro
23. 05. 2011
Dát tip
já s obsahem souhlasím; je to trochu kondenzát, ale líbí se mi to, protože to vnímám taky *

jolana.
22. 05. 2011
Dát tip
s obsahem sice nesouhlasím, ale to nevadí. spíš mi vadí, že žádná z těch myšlenek není víc rozvedená, a že tam nevidím nějakou nit mezi myšlenkami. spíš to vidím jako sled tvrzení, která na sebe moc nenavazují. možná je to záměr, ale od úvahy bych čekala něco jinýho, mimo jiné taky to, jak jsi na ty které věci přišel. takhle to působí dost zjednodušeně.

StvN
18. 05. 2011
Dát tip
To dá rozum:)

Movsar
18. 05. 2011
Dát tip
ovoce a zeleninu kupuji výhradně od vietnamců, nebo´t je o nich známo, že si ji pěstují v pronajatých hangárech za městy, pěkně pod lampami, aby byla šťavnatější.

StvN
18. 05. 2011
Dát tip
Movsare, to byla dobra presmycka:)))) Auta prece pouzivate kazdy den, vozi zbozi do obchodu, kde nakupujete. Nekoupili jste si nikdy v zime pomeranc? Odkud a jak si myslite, ze ten pomeranc privezli?:))))

Movsar
17. 05. 2011
Dát tip
"kdybys pořádně pracoval, tak by sis dovolenou taky přál" - aneb kdo nepracuje, ať nejí. tohle heslo razili komunisté (byť je převzali od náboženských fanatiků kolonizujícíh v 17. stol. ameriku). šlo ale o projev lidové nenávisti a neznalosti marxe, protože ten razil přesně opačný názor: člověk by měl prtacovat cca 4 hodiny denně, zbytek času by se měl věnovat ušlechtiljším činnostem jako psaní básní či lovu. p.s.: auto nemám, nechci a nepoužívám.

Josephina
17. 05. 2011
Dát tip
Neříkej, že tato civilizace neupadá --? (a to už jen z pohledu základních mužských biologických funkcí - když si dovolím ještě jednu malou generalizaci na základě vlastní životní zkušenosti ;-)Ale auta jsou čím dál dokonalejší, to ANO!

StvN
17. 05. 2011
Dát tip
Uvědomuješ si třeba, že ale kupříkladu auta sám používáš? A nezlob se na mě, ale kdybys pořádně pracoval, tak by sis dovolenou taky přál. Ty jeden internetový asketo:)

Movsar
17. 05. 2011
Dát tip
díky za čtení a připomínky. jen malé dovysvětlení: mě děsí ta zabydlenost některých lidí v nejprostším jazyce (nemám na mysli formu, ale obsah - to k těm kudrlinkám), ta neustálá připravenost k reakci na cokoli právě prostřednictvím bezobsažných tezí. jak jsem uváděl, problémem se to stává až v pokročilé fázi komunikace/vztahu/struktury. stejně tak mě děsí 3d filmy, dovolené, auta a "kastronomické" session (ale to s tím souvisí jen volně). jksem totiž přesvědčen, že akseze, tedy omezování možností, je dobrou formou protestu proti diktatuře trhu.

StvN
17. 05. 2011
Dát tip
A jak tyhle pripady souvisi s tou dovolenou a s tim 3D? To uz trochu motas nekolik veci dohromady. To je takove to generalizovani. Nekdo nekde nejak mluvi nebo neco dela a najednou se z toho udela zaver, ze vlastne civilizace upada:) Take it easy.

Josephina
17. 05. 2011
Dát tip
Nic proti tomu, Stevne, jen že fakt znám mnoho případů, kdy lidi melou jen o slevách na všechno, nebo kdy seděj v temný místnosti doma (pracujou pilně na PC), k jídlu si objednaj mailem pizzu a per huba už nekomunikujou raděj vůbec - budoucnost? --

StvN
17. 05. 2011
Dát tip
Me by zajimalo, co mate proti dovolene nebo proti 3D:) Kapsa - ja myslim, ze dokud se komunikace socialnich siti bude drzet tam, tak to neni takovy problem. Deti stejne nakonec budou muset do sveta, kde se komunikuje celkem normalne a kdyz jeste k tomu pojedou na chvili studovat do zahranici, tak se budou muset naucit mluvit normalne.

Josephina
17. 05. 2011
Dát tip
Komunikaci zredukovali na předávání informací o exotických dovolených, 3D filmech (nadstavbě) a potravě (základně). Bohužel.--Enycklopedie :-) Wikipedie? Nic proti ní, ale kde vzít vášeň slova? A co bravo? To je celkem vášnivé, že? Bravo.

Kapsa
17. 05. 2011
Dát tip
Podle mne to jsou společenské rejstříky - to co tady uvádíš, nejsou to prázdná témata, ale ve většině případů neutrální, bez názorové vyhraněnosti. Jsou určené pro lidi, které potkáš náhodou nebo nejsou ti nějak blízcí neznáš je. Prázdná témata existovala i v minulosti, jen zabalená do hezkých kudrlinek. V dnešní době vidím spíše problém se slovní zásobou, tu ničí konzum, psaní SMS, soc. sítě, apod. Jinak velmi hezky napsané a donutí zamyslet se.

StvN
17. 05. 2011
Dát tip
Mnohdy se nic jineho rict neda, nez ze deti jsou deti a zivot je zivot. Prijde mi, ze nevidis realitu takovou, jaka je, ale ze se od ni snazis nasilim odtrhnout a rict neco ve smyslu - ja takovy nejsem.

Movsar
14. 05. 2011
Dát tip
díky za čtení a připomínku, pampeline. stále to mám v rozpracovaných. a fakt je, že jsem psal pod vlivem jendé konkrétní neblahé zkušenosti, takže jsem "ve víru kompozice" na hlubší pohled, jak říkýáš toho, co není vidět nenabral dech.

pampelin
14. 05. 2011
Dát tip
Klasicke Co je,a co neni videt(ala Bastiat) Co je videt jsi zpracoval umne To,co videt neni chybi Napr Jak si lide hraji(uz nevim,kdo to napsal)

Movsar
14. 05. 2011
Dát tip
avi

Movsar
14. 05. 2011
Dát tip
jo, šerého mám rád, je to takový svéráz (zvlášť v prorocích a básnících jjosu jeho výstupy nezapomenutelné), líbí se mi jeho laserrové romance. letos i loni byl na ekodnech v olomouci.

Max Hutar
14. 05. 2011
Dát tip
Znáš L. Šerého?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru