Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

sklíčko

23. 05. 2011
9
6
1576
Autor
Alloha Hurro

 

Po dešti, jak tomu tak už bývá -mokro, louže, bláto. Kdo by si nevšiml toho bláta kolik ho je, a nevím co mne to ani napadlo, zout si boty a šup do bláta, bláto mi proteklo kolem nohy i mezi prsty a byl jsem v něm až po kotníky, a chodidly jsem cítil dno louže, ona to byla spíš bažina, taková moje soukromá bažina pro tuto chvíli, a jak jsem tam tak přešlapoval a představoval si členitost dna jako by to byla jakási jiná planeta, ucítil jsem cosi hladkého, blesklo mi v hlavě, kámen, ale kámen nemůže být tak hladký, tak hladký může být jedině střep, proto jsem raděj vylezl abych se nepořezal, a zanořil jsem do blátivé louže raděj ruku, a šmátral, a našel, hle lupa, ne lupa, čočka, ne čočka, sklíčko, čiré ale nezvětšuje, vyleštil jsem ho kapesníčkem, mělo na sobě škrábanec, projel jsem ho nehtem abych vyškrábal zbytek bláta, a sklíčko jaksi blýsklo, možná to byl jen odraz slunce které mi hodilo prasátko do obličeje. Držel jsem ho mezi palcem a ukazováčkem a prohlížel jsem si ho. Potom co jsem se konečně podíval skrz, uviděl jsem svojí dlaň, nevypadala jako moje, v mozoulech se zrcadlily kamenné zídky, hráně vyskládaného dřeva, posečená tráva, zasazené kytky, bylinky a zelenina. Brázdy a čáry vypadaly jako řádky oseté mrkví, hráškem, ředkvičkami a cibulí, a otisky prstu vybroušené volantem a zahradním nářadí vypadali jako letorosty stromu. Stromu co si hledá cestu kořeny v kamenité neúrodné půdě, a voda, ta spodní jemná čistá chladná spodní voda je až velice hluboko, aby bylo pohodlné ji čerpat pár centimetrů pod povrchem. 

Trochu nechápavě jsem sklíčko otočil proti nebi, mraky se kumulovaly jako přátelé u stolu objímající se radostí že jsou spolu. Jako ovečky jejichž pastva nikde nekončí a nikde nezačíná, a jejich svoboda jim umožňuje každý den urazit stovky kilometrů, a vybrat si své místo kam se zhmotní v čirý život jímž zalije záhony, pole, lesy, trávníky a smyje prach, naplní louže vodou a ten prach v nich promění v bláto a občas se stane že nějakému svatému vypadne sklíčko z ruky a louže ho ukryje ve svých útrobách. Pak jsem ho obrátil proti živému plotu, proti lidem a proti řece a byl jsem ohromen...


6 názorů

to jsem rád, a na něco si vzpomínám méně matně a na ostatní více matně :D

saurinka166
05. 06. 2011
Dát tip
tak tohle je opravdu síla :) dnes už čtu několikáté dílo (asi 13é), většinou se mi líbily, ale tohle všechno za dnešek překonává :) opravdu úžasně napsané. dokonale popsané, téměř, jako bys mi to sám vyprávěl :) dokonce si mi tímhle dílkem připomněl poslední dny Bestiáře...pamatuješ, jak tehdy tak hrozně pršelo, snad 2-3 dny a pak bylo všude mokro a jak jsme všichni po tom dlouhém dešti vyběhli ven, běhali tou obrovskou louží kousek od pramene Tůňka, ještě spolu s Pajdou a Kikčou a jak Pajda upadnul, když poskakoval a snažil se hlavou vrazit do větve a všechny nás tak pokropit vodou....:) opravdu si to napsal moc krásně a zapsal si do mě jednak jakýsi nový prožitek, druhak si pak probudil prožitky staré :) DĚKUJU A *TIP* :)

8hanka
23. 05. 2011
Dát tip
v blate a kaluziach som naposledy chodila naboso velmi davno...mas nadherny pohlad na svet, cisty, priam detsky snivy:)

renegátka
23. 05. 2011
Dát tip
je to moc pěkně napsané*

Děkuju. Tohle je opravdový zážitek:). Jsem moc ráda, že ses s námi rozdělil, krása tak prostoupila i o několik srdcí dál a vykouzlila neobyčejný půvab působení slov na nitro:). Opravdové... Teď tip ano:).

gabi
23. 05. 2011
Dát tip
pekný nápad - cez obyčajné sklíčko sa zastaviť, zahľadieť, zamyslieť...*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru