Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zpráva z toho či onoho světa

Výběr: nes, Zbora, Pacer, Markéta
31. 05. 2011
42
37
5422
Autor
egil
Zpráva z toho či onoho světa
 
Protože sněží; a prostor
ztrácí tvarovou paměť...
 
Kde neznáme důvody,
měníme příznaky v důkaz.
 
Některé úryvky tváří
umím už bezmála nazpaměť
důvěrně křiví prostor...
 
Víc nic. Jen víra
               a neklidné příměří
na křehké hranici s jistotou.

37 názorů

Miroslawek
19. 09. 2011
Dát tip
Některé úryvky tváří umím už bezmála nazpaměť – důvěrně křiví prostor... tohle je pro mne, zbytek mne míjí, resp. mě na to neužije ;)

Kuchot
26. 06. 2011
Dát tip
co říct, co nebylo řečeno, nevim

A.H.
25. 06. 2011
Dát tip
Závěr dokáže zasáhnout. *

...fajn, jen se šklebím kritikům (a tobě trochu taky) ...s jistotou, která nikdy není*

médea
03. 06. 2011
Dát tip
Některé úryvky tváří umím už bezmála nazpaměť – důvěrně křiví prostor... *

egil
03. 06. 2011
Dát tip
a samozřejmě zvláštní dík i Zborovi - tvoje reflexe je podnětná neméně.

egil
03. 06. 2011
Dát tip
Díky za reakce, a zvláštní dík vám, Jiří a Tome, za pronikavé reflexe. Mě je teď tahle rovina blízká. Text dostal současnou podobu osekáním impresí (skoro 2 strofy). Dříve to bylo úplně naopak - mýtil jsem gnómy, sám sobě jsem si 'moudra' v pětadvaceti nevěřil. Ale obraznost je - a bude - pro mě důležitá neméně. Asi jde, jak říkáte, o snesitelný poměr.

a2a2a
03. 06. 2011
Dát tip
ještě jednou se vracím, rád bych dodal, že obsah básně, který nám připadá dominantní a mne vedl k otázce, zda to báseň ještě unese, je zkouškou toho, na kolik jsme schopni a ochotni přiznat autorovi zraloat k obdobným úvahám a zde musím říct, že několik úhlů, které báseň nabízí, svědčí o tom, že tuto zralost (formální dovednost je zřejmá), přiznat lze. O filosofizující texty zde i jinde není nouze, většinou jsou však poplatné buďto inspirující a ne zcela zvládnuté emoci, a nebo svému filosofizujícímu jazyku. Zde je emoce dobře zvládnuta, jakoby nastřádaná, již usazena a ve výrazu decentní.

romale
01. 06. 2011
Dát tip
na mě je i ta rozmazanost řečená příliš sebevědoma, takže ne nejistota, ale spíš naopak. stojatý pohyb.

Pacer
01. 06. 2011
Dát tip
nemám problém s výrazy. Společně s myšlenkou a osobním postojem mi uzavírají kruh. Beru za vlastní a oceňuji. A děkuji.

feferonka
01. 06. 2011
Dát tip
..chjo..*

Jinovata
31. 05. 2011
Dát tip
Mám problém s posledními dvěma řádky. přijde mi, že až k té víře se vše navzájem umocňuje a rozvíjí, kontury pod sněhem, tváře křivící prostor tak jako sněhová pokrývka vše zahalují do křivek (mluvím jen o spojitosti, není to úplná interpretace), neznámé důvody jsou důvody zahalené sněhem, takže vidíme jen tvarový příznak. Tahle linie je poměrně jasná. Tak jaké příměří? Silou vůle se dostávám k tomu, diskuse o tom co je pod sněhem a o křivkách, které jsou jediné vidět, může být uchopena jako boj a ten zas může ústit v křehké příměří. Když zapnu ještě další pomocné podprocesory a paměťové moduly, vytáhnu z tvé tvorby motiv ženy, který je možné vidět na tolika místech, že příměří může být skoro automaticky příměří mezi mužem a ženou. Ne že by mě to někam moc dostávalo. Zkrátka nevidím boj, mám ho sice v prstě, ale nechce se mi ho cucat. Hranice s jistotou ok, ta zapadá docela bez problémů, sněhová pokrývka je hranice mezi "důvody" a "příznaky". Klidně i křehká, i když mi to přijde lehce nepřípadné ve spojitosti se sněhem, tahá to do básně expresi, která tam nepatří, ale to je detail. Ale to příměří v sousedství dělá i z tohoto slabé místo. Zkráceně řečeno ten konec se dá intepretovat v souladu s básní, ale ne elegantně. Ber to jako dobrosrdečnou snahu z tvé jinak výborné básně vymáčknout nějakou slabinu. Velmi oceňuji, jak jsi dokázal postavit báseň z myšlenek, z tezí. taky se o to snažím. A vím, že seš na gnómy, jak tomu s oblibou říkávaš, naprosto vysazený. Asi právě proto, že máš představu o tom, jak by se s nimi mělo pracovat dokonale. Aneb nejvíc nás dráždí to, co je nám podobné.

Rajmund
31. 05. 2011
Dát tip
Nad se tetelí Tvoje umanutost síťného hmyzolovce

dadadik
31. 05. 2011
Dát tip
*

Fouckault
31. 05. 2011
Dát tip
líbí velice*****

jH
31. 05. 2011
Dát tip
ten most mezi textem a mnou nejde postavit a přede mnou rozbouřená řeka slov..nerozumim, nechápu, ale stejně to na mě působí jakymsi nevyřknutelnym tajemstvim *

Alegna
31. 05. 2011
Dát tip
*

Zbora
31. 05. 2011
Dát tip
Koukám, že mě a2a2a zase předběhl! :)

Zbora
31. 05. 2011
Dát tip
Je to bezesporu vnímavý text, který nestačí zběžně přelítnout a napoprvé beze zbytku zkonzumovat. První obraz je čistá lyrika (Tvými slovy by se dalo říct: navození lyrického subjektu :), jeho popis ovšem zavání něčím mechanickým, tak jak už to máš ve zvyku. Ve druhé strofě už bez oslího můstku přímo propůjčuješ básni filosofický jazyk. Mám s tím trochu problém. Ne s tím, že má celá báseň výrazně psychologický podtext, to se mi na ní naopak líbí, spíš koketuju s myšlenkou, je-li schopno dílo, které se tváří jako báseň, unést takový náklad. Může-li to být ještě poetika nebo už něco jiného. Je to asi diskutabilní a nejspíš víceméně bezpředmětné. Líbí se mi v ní právě ten neklid, nejistota. S. Freud kdysi napsal něco ve smyslu že existuje řada správných i nesprávných představ, ke kterým člověk dospěl, protože si přál, aby byly pravdivé. Tvůj text, připadá mi, je v určitém dialogu s touto myšlenkou. Na druhou stranu musím dát ze svého pohledu maličko za pravdu Nechápu. Tvé texty jsou na můj vkus někdy až příliš složité, těžké, a ve chvíli, kdy se k nim jako čtenář probourávám, přestávám vnímat právě onu poetiku textu, ale jdu už jednoznačně za sdělením. Osobně mám radši, když jdou tyto dva pojmy ruku v ruce, ale říkám, je to můj pohled a je zřejmé, že jsou lidé, kteří to mají naopak. Výběr bezesporu.

a2a2a
31. 05. 2011
Dát tip
Hluboká nejistota, která je pro mnohé čím dál méně schůdná. Pregnantně a z více stran vyjádřené a s takovým důrazem, až mne napadá, zda je to ještě báseň, zda to ta báseň, navzdory výtečným výrazovým prostředkům vůbec unese. O to je však pravdivější, navzdory tomu, že v ní nenalézám žádnou naději a kladu si jen další znepokojivé otázky.

sveřep
31. 05. 2011
Dát tip
to vlastně není ani moc dobrá zpráva :))) T

t.b.kat
31. 05. 2011
Dát tip
jojojo, taky dostaneš * :-):-)

Zuzulinka
31. 05. 2011
Dát tip
manželství...po mnoha letech:)

Háber
31. 05. 2011
Dát tip
s isTotou *

Seymour
31. 05. 2011
Dát tip
mne to prišlo nejaké umelé,bez pocitu

Honzyk
31. 05. 2011
Dát tip
..pripomina mi poznamky prisediciho soudce, kterej se pri preliceni nudi, sry:))

*

Ferry
31. 05. 2011
Dát tip
No jo, no, když ty jsi pan Básník, to je pak těžký. Život na hranici? -tak si hlídej, abys nepřepad do jistoty(už kvůli nám ctitelkám)... t*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru