Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

(Ne)smělá evaluace stavu demokracie v ČR (inspirace španělským hnutím 15-M)

01. 06. 2011
1
23
1841
Autor
orbital

mám kamaráda Španěla, který žije v ČR už několik let. před týdnem a něco mi řekl o "(r)evoluci", která nyní probíhá ve Španělsku. vše nabírá na obrátkách a s odstupem se začíná o události čím dál více mluvit i v našich a zahraničních médiích. navíc "španělská (r)evoluce" se šíří už do dalších států Evropy. vím něco málo o jejich popudech i cílech přímo od "zdroje", neboť kamarád se zná se španělskými mluvčími hnutí 15-M v ČR. to co jsem se dozvěděl od něj a mnohem více můžete slyšet i v diskusi, která byla včera odvysílána na ČT 24 v Hyde parku. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10252839638-hyde-park-ct24/211411058080531-hyde-park/ následující text je takové mé "ohodnocení" naší politické scény. napsal jsem, co mě napadlo. jsou to spíše takové střípky a postřehy... omlouvám se, že v textu nejsou velká písmena... psal jsem to na FB a už se mi to nechce opravovat. díky za pochopení...

 

 


 

nelíbí se mi, jak naši politici "pracují". je nutná větší trestní zodpovědnost politiků a vymahatelnost práva i mezi nimi. pro ně neplatí stejný metr jako pro ostatní občany, což souvisí i s tím, že mají poslaneckou imunitu, kterou si ruší už několik let... podle Ústavy si máme být před zákonem rovni, ale je to tak? již tady je nesrovnalost.

 

 

 

politici něco pokazí, způsobí milionové prodělky na zakázkách, kvůli špatnému rozhodnutí nebo si něco ulijou pro sebe apod., ale "oni nic", daňoví poplatníci zaplatí. politici by měli nést větší zodpovědnost za svá rozhodnutí. chybí peníze? kde jsou? byl jsi u toho, tak plať, zabavit majetek, žádné omluvy. neměl jsi tam lézt, když jsi lempl. kolik lidí skončí na ulici, protože si vzali půjčku, na kterou neměli... jenže v politice se to zamete pod koberec a ticho po pěšině. ruka ruku myje. tohle je problém. kdyby politici měli riziko osobního bankrotu, že skončí jako žebráci na ulici, hodně by vážili svá rozhodnutí. možná je to drsné, ale kdo z pracujících nemá toto riziko? snad každý ve své práci nese riziko, že pokud něco zkazí, musí to zaplatit, pokud není pojištěn. v současnosti politikům snad nic nehrozí za špatná opatření. je to neskonalý nepoměr s ohledem na skutečnost, jakou škodu mohou napáchat. jen říkají: "my za nic nemůžeme, to ta předchozí vláda pokazila...", "se nepodařilo, vy to zaplatíte na daních... " to je diletantismus a ne vedení státu. nejenže jsou nezodpovědní, ale navíc mají imunitu. 

 

 

co takhle zavést pro politické strany sankce za nesplnění volebního programu? strany dostávají peníze z daní na svou kampaň, takže když nesplní své předvolební sliby, peníze vrátí do státní kasy, ne-li zaplatit pokutu, protože vlastně "lhaly". ale co se v současnosti děje? jen sliby a skutek utek. jestliže každá strana, mazající občanům med kolem huby, po svém volebním období "zkrachuje", hned se to pěkně vyčistí od neschopných přižívníků. vemte si takovou stavební firmu, ta dostane zakázku a má ji splnit v učitém čase. pokud si spatně navrhne plán a nestíhá stavět, tak dostane od zadavatele pokutu a nikomu to nepříjde nespravedlivé! (jen pokud neexistují objektivní důvody pro zpoždění stavby...) stát je sice jiný organismus, ale funguje na stejných principech jako ta stavební firma. a pokud vláda (stavební firma) neplní plán (volební program), mají dostat od zadavatele (obačnů) pokutu! je potřeba stanovit jasné mantinely. v současnoti politici mohou slibovat hory doly a naprosto beztrestně!!! každý slib musí doložit postupem, jak toho dosáhnout a kdy se tak stane. jinak to jsou jen holé nesmysly.

 

 

důležitá je transparentnost, aby bylo možné jednoduše vysledovat případnou korupční činnost. např. při výběrových řízeních za mnoho miliónů, by mělo být vidět on-line, kdo jakou nabídku navrhl a za kolik, a pro jakou možnost se vláda rozhodla. tím odpadne podezření, že něco neproběhlo korektně. je třeba nastavit pravidla tak, aby se nevyplatilo podvádět a hlavně, aby náledovaly rychlé sankce. kolik politiků v poslední době nastoupilo k výkonu trestu, po nějakém korupčním skandálu nebo finančním úniku? nevím o žádném... kéž by byli všichni nevinní!

 


když občan nepracuje tak jak má, zaměstnavatel nebo škola ho vyhodí. a co politici? kdo je "vyhodí"?reformy zatím nic moc... není lehké něco prosadit, ale kdy naposled u nás byla vláda s tak silným mandátem? na co se chtějí pořád vymlouvat? NESCHOPNOST není vrozená. dá se s ní pracovat, když je vůle lidí něco změnit! politici nepracují, tak jak mají, neplní své volební programy, nezastupují naše hlasy, tak na co ještě čekáme? když politici nemají soudnost, tak kdo jí má mít? oni sami se neodtrhnou od svých pozic, jen tak... my, jednotliví občané, můžeme dát jasně najevo nesouhlas a požadovat nápravu.

 

 

lidé budou pořád stejní, nezáleží jestli jsou modří, oranžoví, rudí, zelení, fialoví apod., politika a moc si s nimi pohraje... příležitost dělá zloděje. není však jedno, jakou ideologii zastávají. respekt k lidským právům a svobodám je základem. dokud je možné beztrestně pořušovat zákony, nic se nezmění. tomu je třeba říci jasně: "ne, takhle to dál nejde!" je potřeba přenastavit pravidla hry a požadovat vymahatelnost práva pro všechny stejně. máme nárok na zodpovědné chování politiků a dočkat se výsledků jejich práce, ne jen slibů a dalších zklamání.

 

 

je vhodné, aby ve vládě byli skuteční odborníci ve svém oboru a ne lidé, kteří mají stranické zájmy a jsou manipulovatelní různými lobby. toho by bylo možné dosáhnout poměrně jednoduše využitím modelu úřednických vlád. zavedením PLNOHODNOTNÉ ÚŘEDNICKÉ VLÁDY, budou jednotlivá ministerstva obsazena NESTRANNÝMI ODBORNÍKY S NÁLEŽITÝMI PRAVOMOCEMI (nikoli POLITIKY), které zvolí jednotlivé strany, dle výsledků voleb. ODBORNÍCI poté své návrhy budou předkládat parlamentu ke schválení. navíc je obecně známo, že úřednické vlády byly vždy mezi občany nejoblíbenější, protože se tam neobjevovali zprofanovaní politici. postupem času bude role politiků čím dál menší, protože zjistíme, že je vlastně nepotřebujeme. jejich počet klesne na nezbytné minimum. umístěním nestranných odborníků do vrcholných vládních postů , ubude politikaření a dostane se více odpovědného přístupu do vedení státu. také větší zapojení vědkyň a vědců z vysokých škol do vlády, přispěje ke zlepšení situace. propojením VŠ s politickým - praktickým životem, v důsledku povede k většímu uplatnění absolventů VŠ, zapojení do praxe, což by řešilo jejich zaměstnanost. není třeba si myslet, že akademický titul je jediným kritériem. pokud jedinec prokáže logické myšlení, má praktické dovednosti a zkušenosti, není důvod jeho znalostí nevyužití. titul je možné ošidit, zkušenosti nikoli...

tento model, musí být samozřejmě více rozpracován, což mě plně nepřináleží. ale jako návrh k promyšlení...



evoluci! ne revoluci...



kritizujte, opravujte tento text...

 

 


23 názorů

orbital
02. 06. 2011
Dát tip
Petrusha: šťastný konec až na věky je jen v pohádkách... ve skutečnosti je možné se přibližovat optimálnějšímu stavu. proto byly v minulosti konány revoluce, protože se lidi chtěli mít lépe. revoluce není to správné řešení, ne jen se vzbouřit, nutná je evoluce, něco funkčně přetvořit, tak, aby to lépe fungovalo. to je smyslem i toho hnutí ve Španělsku, přestože se to nazývá "revoluční" hnutí.

Petrusha
02. 06. 2011
Dát tip
stjne by mňa orbital zaujímalo, či vôbec v histórii, existuje revolúcia, ktorá by ľuďom, ktorí ju vybojovali nakoniec priniesla šťastný a skutočne spokojný život ... na večné veky ehm TO je vlastne blbosť asi, že? - keby sa to raz stalo - to by teraz nemohli byť nespokojní ... jako nič proti revlúciám, len nemám dojem, že by spoločnosť po jej ukončení bola v uvedomelejšom štádiu a v konečneom dôsledku sa len neprezliekli kabáta (tak ako to vo valnej väčšine oblo roku 1989) a nešlo sa pekne ďalej ... s vyžieraním korýt

orbital
02. 06. 2011
Dát tip
return-of-ca-2: Ty se teda v politice pohybuješ, pokud to dobře chápu? zajímáš se o astrologii? zajímavé. a jaká znamení a ascendenty se mezi politiky vyskytují nejčastěji? v čem je problém? však já vím o tom, co Standa a Bublan studovali. uvádím to jako odstrašující příklad, že na tom ministerstvu nebyl nikdo, kdo by se tomu kvalifikací nějak přibližoval. a pokud ano, tak to stejně za nic nestálo. nevšímáš si toho, že jsem to odsoudil, jako nevhodné a podsouváš mi, že se to tím snažím vyřešit. tímto opravdu ne. navrhuju, aby v čele rezortů byli odborníci. způsob, jak toho docílit nechávám otevřený, ale např. bych využil schématu úřednických vlád, které už funguje. "je vhodné, aby ve vládě byli skuteční odborníci ve svém oboru a ne lidé, kteří mají stranické zájmy a jsou manipulovatelní různými lobby. proč bychom nemohli mít neustále PLNOHODNOTNÉ úřednické vlády, kdy jsou jednotlivá ministerstva obsazena odborníky (nikoli straníky), kteří by byli voleni jednotlivými stranami, dle výsledků voleb? mohlo by ubýt politikaření a dostat se více odpovědného přístupu do vedení státu. ovšem tento model, by musel být samozřejmě více rozpracován, což mě nepřináleží. ale jako návrh k uvážení..."

Bože, Stáník jestli se nepletu, tak v té době studoval, max. byl koncipientem a to kdo ví jestli. Bublan je vystuduvanej pánbíčkář. Tohle opravdu tímhle stylem nevyřešíš. Znám až příliš vrcholových politiků, abych mohl říct, že motivátorem vstupu do politiky je pračka dětských mindráků a předpokladem pro rychlý postup nahoru je blbost, angažovanost, neopodstatněné sebevědomí, touha žvanit a nebo zájem třetí strany. Ano jsou, byly a možná i budou výjimky. Jejich málo a obvykle to nevydrží dlouhodobě. Mimo to by v politice musela převládat jiná znamení zvěrokruhu v jiných ascendentech.

orbital
01. 06. 2011
Dát tip
return-of-ca-2: máš pravdu, to nebyl dobrý příklad. když tak na to koukám, možná paradoxně nebyl až tak špatný ve své funkci, jako ti předchozí. ale kvalifikačně nemá nic, co by ho s vnitrem nějak spojovalo. Gross byl právník, Bublan dělal v BIS, ale ani to nepomohlo, k jejich "správnému" fungování na ministerstvu. Gross si zřejmě nakradl a Bublan se "proslavil" různými incidenty. asi to nemá rozumné řešení...

Další mediální heslo John. O co je John předpokladově horší než Vodička, Gross, Bublan, Svoboda, Ruml a další?

orbital
01. 06. 2011
Dát tip
return-of-ca-2: neřekl bych, že myslím heslovitě, ale spíše ve zkratce. jasné, že firma nevyřeší chyby tím, že zkrachuje, ale "pokud je nezačne řešit, tak zkrachuje". a naši političtí představitelé se nepoučili snad u ničeho a opakují stále stejné chyby. potom je potřeba něco změnit, aby se více snažili. to že je v politice spousta nevzdělanců a ignorantů je bohužel fakt. s tou angažovaností a přicmrdáváním si to dokážu představit. to je systémová chyba, že se do důležitých funkcí dostanou lidé, kteří o práci na svém ministerstvu nic neví. např. R. John jako ministr vnitra, co ten tam může proboha dělat prospěšného? tohle jsou věci, které by se měly zlepšit...

Sorry myslíš heslovitě. Chybná rozhodnutí ve firmě se nevyřeší tím, že firma zkrachuje, to by to už žádná nebyla. Chybná rozhodnutí jsou nejlepší školou. Samozřejmě čím vyšší funkce, tím by na ní měl sedět člověk, který je buď tak skvělý od narození anebo už řadou věcí prošel. Z toho plynou dvě věci, za prvé, vláda nemá prostor, pro učení se z chyby, volby jsou strašně rychle, navíc každou chvíli předčasné. Za druhé v politice je až příliš teoretiků, lidí, kteří jsou pouze ambiciozní, angažovaný atd. Za prvé si myslím, že člogěk pod 35 tam nemá co dělat a za druhé by tam neměl co dělat ani člověk, který alespoň 10 let nebyl v top manažerské funkci ( a samozřejmě byl úspěšný). Vynechme otázku co by takový člověk šel dělat do politiky. Vynechme i osobní hodnoty morálku apod. Ale ty lidi by měli mít profesní kvality a nejde jen o vzdělání. Jenže politické strany, jejich vedení jsou prázdní teoretici, železničáří, skladníci a další pomocný personál kteří od 16, 20-Ti přicmrndávají na schůzích a pilujou svý zasraný veřejný exhibice, pak si tu můžeme tlachat jak chceme.

Sorry myslíš heslovitě. Chybná rozhodnutí ve firmě se nevyřeší tím, že firma zkrachuje, to by to už žádná nebyla. Chybná rozhodnutí jsou nejlepší školou. Samozřejmě čím vyšší funkce, tím by na ní měl sedět člověk, který je buď tak skvělý od narození anebo už řadou věcí prošel. Z toho plynou dvě věci, za prvé, vláda nemá prostor, pro učení se z chyby, volby jsou strašně rychle, navíc každou chvíli předčasné. Za druhé v politice je až příliš teoretiků, lidí, kteří jsou pouze ambiciozní, angažovaný atd. Za prvé si myslím, že člogěk pod 35 tam nemá co dělat a za druhé by tam neměl co dělat ani člověk, který alespoň 10 let nebyl v top manažerské funkci ( a samozřejmě byl úspěšný). Vynechme otázku co by takový člověk šel dělat do politiky. Vynechme i osobní hodnoty morálku apod. Ale ty lidi by měli mít profesní kvality a nejde jen o vzdělání. Jenže politické strany, jejich vedení jsou prázdní teoretici, železničáří, skladníci a další pomocný personál kteří od 16, 20-Ti přicmrndávají na schůzích a pilujou svý zasraný veřejný exhibice, pak si tu můžeme tlachat jak chceme.

orbital
01. 06. 2011
Dát tip
return-of-ca-2: nejsem sympatizant ČSSD a jejich kampaň jsem nijak nesledoval až na výjimky, kterým se nedalo vyhnout. v ekonomice se chybná rozhodnutí vedení firmy vyřeší tím, že špatná firma zkrachuje. pokud se vláda stále rozhoduje neefektivně, neekonomicky, tak taky zkrachuje. takže by měli mít "větší" odpovědnost za rozhodnutí. souhlasím, že plná odpovědnost je asi nemožná, ale jinak zabránit diletantismu. nejde jasnozřivě předpokládat všechny důsledky svých činů, ale kroky, které jsou zřejmě chybné by měly být postihnutelné. třeba státní zakázky, na kterých stát tratil miliony korun, protože firma, která vyhrála tendr, se postarala o dobré lobby? např. případ s pandury. začala to ČSSD a smlouvu uzavřela nakonec myslím ODS, i když slibovali, že zakázku zruší. pak se zjistilo, že jsme zaplatili trojnásobek toho, co platili Portugalci. a co děje? nevím, jestli to někdy někdo vyřeší. tady bych byl opravdu rád, aby politici nesli odpovědnost. a co tenhle dodatek na konci? "je vhodné, aby ve vládě byli skuteční odborníci ve svém oboru a ne lidé, kteří mají stanické zájmy."

V tomhle není žádné řešení, to jsou reklamní sliby čssd před volbami. vetší trestní zodpovědnost politiků za svá chybná rozhodnutí - jak chceš někoho trestně právně soudit za chybné rozhodnutí? Nesmysl. Je to jako v obchodním právu, kdyby byl management, majitel trestně právně odpovědný za chybné rozhodnutí, ubylo by 90% firem. Co by byl výsledek? Ti nejlepší tam už nikdy nepůjdou, protože inteigentní člověk ví, že není možné dělat bezchybná rozhodnutí. Byly by tam tedy idioti, nebo nastrčený koně. Zamíchej si do toho, kdo která min. ovládá, jak pracují některé úřady, kdo vlastně velí ministerstvu a kdo je tam figurkou na dva roky, atd. atd. atd. sankce za nesplnění volebního programu (když nějaká stavební firma nejede podle plánu, taky má pokuty. Politika, realizace volebního programu, budování veřejné sféry není otázkou jedné osoby, jedné firmy/strany. Kromě absolutní nereálnosti (už jen proto, že žádná strana nemá absolutní moc, nebo ttřeba proto že některá řešení se nedají stihnout za 4 roky) a absolutní nemožnosti srovnávat firemní zakázku s volební slibem, by to vedlo k mnohem větší korupci, handlování mezi stranami a defacto i k většímu propojeni mezi levicí a pravicí, aby si mohly jít na ruku. Říkej další řešení. Odbývám Tě, dalo by se psát další a další důvody, ale doufám, že chápeš, že je to nesmyslné. V tomhle prostě problém není a návrhy nic neřeší.

orbital
01. 06. 2011
Dát tip
return-of-ca-2: četl jsem to po sobě nejméně 10x, 20x. je to šité horkou jehlou, ale nemyslím si, že to jen žvanění. máš pravdu, že do státní politiky nevidím, protože je těžké se dozvědět skutečná fakta. tak si člověk musí skládat obraz ze střípků, které má. pokud máš lepší informace přímo od zdroje, tak mi je prosím řekni a vyveď mě z mé temnoty. pouč mě, rád se dozvím. myslím to skutečně a ne ironicky. tu předposlední větu jsem tam nepsal alibisticky... konkrétní návrhy tam uvádím. vetší trestní zodpovědnost politiků za svá chybná rozhodnutí. vymahatelnost práva. sankce za nesplnění volebního programu (když nějaká stavební firma nejede podle plánu, taky má pokuty. politika je sice jiný organismus, ale pokud mu nenastavíš jasné mantinely, tak to bude stále stejný obrázek)

Nikde jsem nepsal nic o násilných revolucionářích. Stačí mi to co píšeš. Je to blábol za blábolem vycházející z naprosté neznalosti fungování věcí, z naprosté neznalosti, jak věci vznikly a vznikají, z naprosté neznalosti vztahů, příčin a důsledků. Je to souhrn novinových titulků s mnohem nižší duševní hloubkou, než mělo Rudý právo před rokem 1990. A skutečně si nepřeju nic víc, než aby se lidi, jako ty nedostaly do mediálního zájmu, nedej bože do popředí jakékoli demonstrace, revoluce atd. Nebudu ti jedinou věc vyvracet, protože to nemá cenu, protože nevíš vůbec nic, jinak bys tohle nemohl sesmolit. Jediný co mi z toho zbývá je strach, že se ve své angažovanosti jednou někde octneš a ten pocit je silnější než nausea z podobných r-evolto vznešených hesel. Jestli chceš něco změnit, přečti si to po sobě a zelenou barvou doplň proč si myslíš, že ty věci jsou špatné a co bys navrhoval. Ale buď konkrétní, né tahle pseudo hesla vyřvaná z okna teplickýho paneláku.

orbital
01. 06. 2011
Dát tip
return-of-ca-2: promiň, ale o násilné revoluci není v tom textu ani zmínka. a s lidmi, co to organizují se znám a jsou to lidé s vysokoškolským vzděláním a nejsou to levičáci. podívej se na tu diskusi a pak suď. Sametová revoluce je nazývá "revolucí", ale nešlo o nic násilného. hele, nejsem radikál, psal jsem bakalářskou práci o tom, jak se za normalizace konstruoval obraz západu v oficiálních komunistických médiích, co dělala vláda a dělal jsem několik rozhovorů s lidmi co to zažili. orálně historické téma. nemám potřebu zažívat podobný útlak jako před 89. ale taky bych rád, aby naše demokracie nějak vypadala. to že budeme do nekonečna tolerovat chyby všech možných vlád se nic nezmění. ten text práce tady vložím. posudky na práci už mám od vedoucího za 1, oponentka 2, mimo jiné vedoucí archivu UP, doktor Urbášek, který se podílel na rozsáhlém orálním výzkumu totality u nás, to hodnotil jako velmi kvalitní práci. nejsem levičák ani pravičák, tohle rozdělení je dost chabé. když nesouhlasíš s pravicí, hned jsi komanč nebo socan... ani jedno, snad humanista, pacifista. pokud bys měl zájem, můžeš si tu práci přečíst. konias: naprosto souhlasím, že revoluci ne. to se jen tak nazývá. koho by zaujalo, když by řekl, "děláme evoluci!"? tomu by asi nikdo nerozuměl. ale je to dobrý návrh. je potřebo to odlišit od negativních konotací slova "revoluce". asi to zakomponuju :) velké zvraty vedou k většímu úpadku, než je současný stav, příkladů z dějin je nesčetně. stačí jen Velká francouzská revoluce... určitě je potřeba dělat postupné kroky. a mělo by se začít změnou zákonů. to je dostatečně pomalý krok. ale na tom je potřeba trvat a politiky do toho tlačit. jak říká PETRUSHA - politici sami takovou legislativní změnu nikdy neudělají sami od sebe. aleš-novák: narážíš na tu kauzu s nákazou okurek ze Španělska, které v Německu způsobily průjmová onemocnění a několik úmrtí... no, zjistilo se, že ta nákaza není ze Španělska, ale že ten náklad nejspíš nakazil někdo až při převozu nebo někde ve skladě. dokonce to označovali za možný záměrný chemický útok. viz včerejší zprávy na ČT 24. Bert_Hoffman: nejsem pro násilné řešení, ale samo se nic nezmění. a demokracie je o tom, že lidi projevují svůj názor. pokud instituce voleb a vláda nefunguje, tak jak má a politici neplní své sliby, má občan právo na změnu. děkuju Vám, za Vaše příspěvky a reakce...

konias
01. 06. 2011
Dát tip
...těžko nesouhlasit s tim, že dnešní situace je (ve zkratce) dost na hovno....ale děsí mě slova jako revoluce, pracující, příživníci... To, co potřebujeme je evoluce, ne revoluce - ta už se podle mě ve dvacátym století mnohokrát neosvědčila. Vývoj je zdlouhavej, ale je to jediná cesta, která nevede do pekel. Nesouhlasím s tebou, že je jedno koho volíme - samozřejmě, že celková volba nikdy nebude ideální, ale možnost zvolit za čtyři roky někoho jiného je to jediný na čem skutečně záleží. To je demokracie - nepružná, pomalá, problematická...ale zabraňující násilí a zásadním nesvobodám. A já nevím o ničem lepším. ....jo a mimochodem: španělští (nebo francouzští či italští) mladí levičáci mě osobně napůl baví napůl děsí. Mám takovej komentář od sestry - Jednou jí jeden mladej Ital (na nějaký akci v Paříži) povídá: "To je ale hrozná škoda jak to u vás v tom 89 dopadlo, co? Funkční socialismus, idyla a najednou všechno v trapu..." Co na to říct?...

Sorry, ale to co jsi napsal je takový nesmysl, až z toho jde hrůza a bůh nás chraň před revolucionáři jako jsi ty a těmi španělskými obzvlášť.

15-M ...to jsou španělští pěstitelé okurek? To se jim nevidím, že revoltují...

Petrusha
01. 06. 2011
Dát tip
vymáhateľnosť práva by si sami na seba politici museli sami uzákoniť, nerobila to ani minuorežimová garba, neorbí to táto, a nebude to robiť ani žiadna ďalšia na to aj krk dám ... ďalej to čítať nebudem sorry

..pa..dobrou i tobě..))

orbital
01. 06. 2011
Dát tip
sepotvkorunachstromu: v pohodě, nezlobím se. už je pozdě :) budu čekat komentář někdy jindy ;) dobrou noc

..že já sem to rozklikla! .,,dnes nebudu ani číst..nezlob se..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru