Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Crboli

03. 06. 2011
40
71
7213

„Fujtajxl, co mě to vzbudilo?“ Mžourám na budíka - půlnoc. „Tak! Už je to tady! Teď musím neprodleně vysypat z hlavy násobilku sedmi. Nebo odrecitovat vyjmenovaná slova po bé, jako když bičem mrská? Šmankote, aby to tak byl chemikář Crha! Honem, jak to jenom... Ný-natý-itý-ičitý...“

Na zlomek vteřiny se celý pokoj rozsvítil a vzápětí zaburácel ohlušující hrom.

„Ečný-ičný... Mordyje! Tak-ový kravál! To je istý, že už ičelý do rána nezaberu.“

Sama od sebe se zapnula televize. Patrně obnovili výpadek proudu. Vím, že v takových případech se spotřebiče chovají poněkud svéhlavě, ale vyděsilo mě to natolik, že jsem musel šok neutralizovat klobásou a dvěma plátky tlačenky. Navraceje se z kuchyně, zaslechl jsem televizní zprávu:
Troubky na Přerovsku jsou ze sedmdesáti procent zatopené, lidé jsou postupně evakuováni. Na pomoc hasičům míří armáda. V dalších místech Moravskoslezského kraje hladiny řek opět stoupají. Pršet má podle předpovědi až do zítřka.

„Ajaj,“ pomyslel jsem si, vypínaje přijímač, „to budu muset navštívit strejdu z Hané, jestli ho to taky nespláchlo.“ A vytrvalé staccato dešťových kapek uvrhlo mě zpět do náruče Morfeovy.

                                                       ~~~

„Keho to sem zas čerti nesó? No ja, deť ož... Do řeti! Eště se přerazim o metlo! Deť ož letim!“

„Dobré odpoledne přeju...“

„Ja, to seš te? Co rabloješ te figoro, copak hoři? Poď do seknice a pozaviré, tahne.“

„Tak jak je, strejdo? Neodnesla vám voda hospodářství?“

„Co prdoliš hlópote? Jaká voda? Tož, akorát včerá k vičeró bleske migale fest, hrome hrbócele a větr v komině piskal jak derviš hadom; no ale žádny boži dopoštěni. Šak aji gdebe - nejak belo, nejak bode. Eště nigdá nebelo, abe nejak nebelo! Kvulevá temo ses nemosel kodrcat lán světa.“

„No jo, když vy nemáte ani ten telefon, aby člověk mohl občas brnknout...“

„Běž do řeti aji s telefónama, furt! Ve mladi ož neomite snaď ani psat. Če omite?“

„Omite? To je japonsky?“

„Né, to je hanácke, te Jane s gipsovó hlavó! To je všecko z teho, že všeci mlovijó po panske a nad hanáčtěnó se ošklibajó, če ji ož ani nerozomijó. Dáš si králika?“ strčil mi pod nos brutvan, jenž budil dojem, že po dlouhá léta sloužil k rozehřívání asfaltu.

„Králíka? Určitě to není kocour? Nikde jsem ho tady neviděl,“ rozhlížím se.

„Běž do pate, te hajdaláko! Já tě dám mlato, žes to neviděl!“

„Ani tchoř?“ nasál jsem pronikavě štiplavý odér.

„Ocapluj si keto a neoštaruj se nad tym! V loňskym předkole sótěže O zlaté tvargl bel muj recept zvolené za drohé nélepči! Králik v Loštěckym žopano! Okaž, já tě to ohřejo,“ škrtl strýc nad sporákem a přistrčil nádobu k plotýnce. V pekáči vypuklo spontánní flambování.
„A kruci! To je némlich to samy, jak okazovale minoté tédeň v tem pořado o číňanské kocheni!“

„Takže, televize vám funguje? To jste určitě viděl, jak včera povodeň zaplavila celé Troubky!“

„Tož pravdaže viděl! Ale nic se nebuj, šak Tróbečáci só take Hanáci, ti ož si poradijó.

To néni jak, takovéch meslim osm let temo bode, sem kókal na jakóse prčovni reportáž v televize, jak ti pobóchani Pražáci slavně vzdorovale obrovském záplavám, vlnám, hromum a bleskum. Jak všecko dokola zachraňovale, s nasazenim ževota se vrhale po kotnike do vode a hrdinně lomile rokama, neohroženě bědovale a odatně nadávale dyšťo s bečem na krajičko!

To me, Hanáci, sme z jinyho těsta!
Na Hané je to, senko, jak v nebičko na krajo, ale gdež tajó snihe o Drahan, aji ta Hlóčela se rozleje po celym šerokym okoli. Tym pádem se přeházivajó ruzny připade, kery okazojó, jak só Hanáci nejenom srdečni ledi, ale take odvážni, pracoviti, špóroviti a nésó žádny měkkote.

To jednó, gdež bela Hlóčela z jara jaksepatři rozletá, v tem momentě, co přestalo crbolet a velezlo slonečko, ož sem to nemuhl vedržet, lapět furt na řeti jak hrča na bakoli, tož sem se zebral, že pudo k Macharáčkum na pivo. Po cestě hledim na to vodo, jak se vali okolo křéba polama. Plavale v tym pródo otypke sláme, take pséči bóda, kos plota, aji cely strome. Nic bech za to nedal, že sem k posledko zmerčel na jednym tem onášenym stromo posed aji s meslevcem na čihané.
Tož bať! No nezhlidé, te haťapo, já bech tě přece nevalel, kdebe to nebelo notny!
To všecko zebrala voda neščastnymo ledo a nesla to včel do mořa.
Měl sem z teho naděleni očeska dočesta vevaleny, kdež najednó vizo, jak plave dule vodó klobók. Vepadal eště jak nové, pěkné, trocho omaštěné, tož se dobře držel na vodě. Ož sem letoval, že néso bliž, že bech si ho chetl. Najednó se milé klobók zastavil, chvilko se tam točel a zničehonic plave proti pródo, rovnočko, jak podlivá linyjáro! Oplaval pěkné kos, zastavil se, znova se zakrótil a plaval dule po pródo. A zas do vrcho, a zas dule!

Čočel sem na te kózla jak žaba z kéške. Bel sem tak vedivočené, že sem div nedal na modleni a začal přeméšlet odkáď do, kdo so a kde směřojo. V tem mě svitlo, že do hospode, a tož daja do ket, otěkal sem k dědině. Doběhna do hospode, hneď  křečim na hospodskyho ať se de take kóknót na te zázrake!
Hospodské Macharáček ale bel ož starši a rozvážné pantáta, jak me Hanáci omime bet. Dotočel nachestané krigl, vetahl z čoně viržinko a pravi:
Ále hovno zázrak! Přešil sem odpoledňa Jarin Cófalu, nervózni jak sáňke v litě, poročel si štere režny, rechlo jich veglgal,  nasadil klobók a zařval na celó hospodo - povodeň nepovodeň, je Řehořa, do orat! A šil.
Z teho vidiš, že me sme me, a me se nedáme!“


71 názorů

tož tak...poskladáné to máš pěkně....včil si to musím přeložit....:-)))))))))....*/***


Douda
26. 07. 2011
Dát tip
:-)))

Tož to ja. Me Hanáci be sme muhle odělat diro do světa, ale sme od přirode skromni, tož co je nám po světě. Me sme me. ((-:

No nic, pojedo se podivat po roce dom... tam sebó hébnu do hospode a veslechno si konečně novinke, možná si dáme s chlapama po čoni... Květoňo, su z teho tvyho psani fakt hotové,...takové návrat dom. Vlastně svým psaním dokazuješ to, co si myslím snad od malička. Největší pašáci ve vyhledávání přirovnání a metafor "sou Hanáce", a kdyby se nemuselo psát striktně česky, udělali by jistě "diro do hliny".

A.H.
04. 07. 2011
Dát tip
*

Yeziiinka
14. 06. 2011
Dát tip
:))

Hlavně jsme rozvážnější. Moravští slováci nebo Valaši nikdy nedali režné příležitost, aby se stala starorežnou.

vám to prostě lépe pálí...

Yezii - Slovácko je rovněž pozoruhodný kraj, proslulý rázovitými občany, kteří v potu tváře pěstují vinnou révu, plody poté nechají zkazit a neúnavně širému světu namlouvají, že výsledkem je lahodný nápoj. Účastníci častých zájezdů z Prahy a Ostravy je, bohužel, po prvních pár deci, v tomto bludu utvrzují. My Hanáci jsme trošku jiní. Takoví klidnější a rozvážnější. My tolik nechlastáme.

Yeziiinka
06. 06. 2011
Dát tip
Připomněl jsi mi Slovácko sa súdi a tu batériu babůvek tam, ale to jsi asi nechtěl... Je to nádhera. ***

Lakrov
06. 06. 2011
Dát tip
Potíž nářečí bývá v tom, že se dobře poslouchají, ale špatně čtou...

Díky Lakrov, cením si tvé vytrvalosti. Popravdě, čekal jsem, že kousek za vlnovkou to většina čtenářů vzdá, a budou následovat peprné komentáře. Občas takovému experimentu prostě nemůžu odolat.

Lakrov
06. 06. 2011
Dát tip
Na to, že nářečí (v psaném projevu) přiliš neupřednostňuji, mám kupodivu pocit, že tohle se číst dá. Úvod čímsi zaujme, a i dál se to čte dobře. Delší odstavec v závěru, psaný nářečím, je možná přece jen přiliš dlouhý. Rozdělit je několika uvozovacími větami, ujasňujícími i méně zdatnému čtenářu, o čem "stréc povídajó", by nebylo na škodu.

Chigwell
05. 06. 2011
Dát tip
Tyjo!Hlavně ty černý svině...ty se nedaj vyhubit ani ničím!Ani slépky je nežerou...jak symbolické :)

Histreo
04. 06. 2011
Dát tip
V tom případě je potěšení na obou našich stranách:)

Histreo - potěšení je na mojí straně.

Histreo
04. 06. 2011
Dát tip
Jubilejní třicátý protože jsem se už opravdu hodně dlouho takhle poctivě nezasmála. Děkuju.

Chigwell :)))))))))))* není to housenka? S těma na mě nechoď. Housenky a slimáci mi nesmí do skleníku!

Chigwell
04. 06. 2011
Dát tip
:)))))))))))*

Opánko, když ty taky nic nenapíšeš, po slovácky, tož musí někdo připomět Pražákům, kdo je živí, ne?

:o))))))))..máš to v krvi..)))

Sebastiano - já mám Pražáky doela rád. Ale dělat si z nich srandu musím, to je poviností každého venkovana. (Venkovan je každý, kdo bydlí kdekoli před cedulí - Hlavní město Praha.)

MDavy - no proto! Obzvláště zpěvná je (jak jinak, že?) Hanáčtina.

Sebastiana
04. 06. 2011
Dát tip
Krása. S těma Pražákama jsi mi připomenul jeden americký film, kde herečka běhala po lese a křičela, že pokud nenajde WC, tak se stane neštěstí. A nikdo jí chudince neporadil.

Toscano - minoté je skutečně správný tvar. Křéb je příkrá stráň zarostlá keři. Mě zase vždycky pobaví, jak si hanáčtinu, nebo spíš jakousi obecnou moravštinu, představují filmoví scénáristé. Prostě všechna I vymění za E a je to. Pak tomu nerozumí ani Hanáci ani Pražáci.

Toscana
04. 06. 2011
Dát tip
Minoté tédeň bude asi překlep, že? Nemělo to být minolé? Nerozuměla jsem jen jedinému: okolo křéba - co je to ten křéb?? Jinak už u -ičelý jsem se řehnila na celý kolo a až do konce mě to nepustilo! Kouzelný! Tebe by měli ordinovat pobóchaným lidem jako antidepresivum! :o))))) *t

MDavy - máš pravdu, je to jen takový úlet. Ale můžu si to dovolit. Jsem jenom nadšený amatér, nikoli profesionál. ((-:

renegátka
03. 06. 2011
Dát tip
moc pěkné počteníčko

Bíša
02. 06. 2011
Dát tip
:o))

MKbaby
02. 06. 2011
Dát tip
Ojojoj, pošušňáníčko jako vždy :)

macecha
02. 06. 2011
Dát tip
Květoni a věříš, že máš pravdu!!!! :)

Alegna
02. 06. 2011
Dát tip
jo je přívětivá :-)), jen pro mě nezvyklá jako malá jsem měla kamarádku, její maminka byla východňárka, hútorila, to trochu znám, i když jsem hodně už zapomněla

Alegna, na to si časem zvykneš. Hanáčtina je uživatelsky přívětivý jazyk. To na východě Slovenska, to je jiný masakr!

Tvůj jazykový cit nezklamal. Ty bys mohl být z fleku literárním someliérem!

Šil kopec přes kopec? výlet obchodníka na Řípu? dolu váhom...to se nedivím, že váhal...

Alegna
02. 06. 2011
Dát tip
taky z toho mám "očeska dočesta" vyvalený a jdou mi trochu šejdrem :o)

No jo, jako z oka vypadené. ((-: Už kdysi jsem četl takovou úvahu, že na světě existuje jenom pět základních anekdot. Zbytek jsou jejich varianty a kombinace.

8hanka
02. 06. 2011
Dát tip
tož takto som to čítala pred časom, sorry za sprosté slovo, nie je moje: Pride Fero do krčmy pri Vahu, rozkaze si borovicku, kukne z okna a vravi:-Ide klobuk dole Vahom, ide klobuk hore Vahom. Hostinsky, nalej Hostinsky naleje dalsiu borovicku, Fero ju do seba hodi, kukne z okna a pravi:-Ide klobuk dole Vahom, ide klobuk hore Vahom. Hostinsky nalej Hostinsky naleje dalsiu borovicku, Fero ju do seba kopne, kukne z okna a vravi: -Ide klobuk dole Vahom, ide klobuk hore Vahom. Ja som asi napity Hostinsky kukne z okna a vravi:- Ale nie si. Pred hodinou tu bol Jano, dal si borovicku, kukne z okna a povedal- JEBEM JA TAKU POVODEN, IDEM ORAT

Správně Aleši, ledová. Ovšem při výslovnosti se používá široce otevřené E. Při normálním E to znamená prostě studená. A hádanka na konec - víš co znamená, když Hanák řekne: Šil kopec přes kopec?

Maceško - takové ty dědičné rodinné pekáče, ve kterých peklo husy několik generací hospodyňek, jsou opravdu neumytelné. Mám ale pocit, že kvalitě pokrmu je to jen ku prospěchu. Jakoby si to ta nádoba pamatovala, tu chuť . V novém brutvanu z moderních slitin a s teflonovým povrchem takovou lahůdku neupečeš.

tož ledová módrost... paráda, kam se hrabe strýček Pagáč

macecha
02. 06. 2011
Dát tip
....strčil mi pod nos brutvan, jenž budil dojem, že po dlouhá léta sloužil k rozehřívání asfaltu. celá povídka je prostě bezvadná, ale toto mě dostalo nejvíce :-) Hned po ránu jsem se pobavila a to je moc fajn. T***

Diana
02. 06. 2011
Dát tip
Květoni, brněnský hantec je něco jako latina: často citovaný, málokomu srozumitelný, uměle udržovaný - a dávno mrtvý žargon. Vlastně jej občas připomene typický přízvuk - ale to jen ojediněle a místně.

avox
01. 06. 2011
Dát tip
Kecko, já měla pocit, že jsi tam vždycky schválně někam nastražil chybku, jestli si všimnu :-)

Toho si moc považuju. Když si vzpomenu na tvoje komentáře k mý prvním napsaninám, nedá se to srovnat. Šmarjááá to bylo chyb! (o:

avox
01. 06. 2011
Dát tip
ano, prosím, tahle taky... ale kdybych měla vypisovat všechny perly, opsala bych to celé :-))) Už úvodní pasáž je perfektní, ačkoli mně nikdo nikdy půlnočním buzením nevyhrožoval :-))

Diano - v Brnisku tě přece do štricle hókajó betálny zvonky těžkym hantecem, né?

8Hanďo - ty to znáš? To by mě zajímalo, kdes to slyšela a v jaké verzi. Já jsem tušil, že se jedná o nějakou legendu, která se traduje.

Avox - já tu řeč skutečně ovládám i když jí aktivně nemluvím. Já bych ti přece nelhal, kdyby to nebylo nutné. (-:

Diana
01. 06. 2011
Dát tip
Ale chudáci koně! Nebo oral s traktorem? Taky jsem si leccos musela domyslet. Ostuda, jsem sice z Moravy, ale v Brně "všeci mlovijó po panske" :-( ***

8hanka
01. 06. 2011
Dát tip
"Eště nigdá nebelo, abe nejak nebelo!" carovne kuzlenie s malebnymi slovickami...hladia, prst zdvihnu, aby zase vzapati pohladili...a nic z kuzla neubera ani fakt, ze pribeh o oracovi som uz pocula v inej reci:)

avox
01. 06. 2011
Dát tip
Ty haťapo... a to jen tak po paměti, nebo se slovníkem v ruce? Kouzelné čtení, byť jsem si pár slovíček musela domyslet... až si zase budu někdy klást otázky kdo jsem a kam směřuji, nejspíš pod vlivem tohoto díla zamířím do hospody, ačkoli tam nikdy nechodím :-)) */

Evo, tady je viět platnost rčení - kolek řeči naděláš, tolekrát seš Hanákem.

Anita09
01. 06. 2011
Dát tip
Jako bych slyšela naší soběsuckou bábu, ta jinak nepromluvila. Dnes už to ale asi nikde neuslyšíš, generace co takhle mluvila už vymřela.

Adamova Eva
01. 06. 2011
Dát tip
ani ke slovu tě nepustil stréc :O))))))) *

Marie, to není cizí, to je moje rodná!

Vtipné a je vidět že "omiš cize řeče"

To je pochopitelně taková hanácká hospodská latina. Ale hezoučká, ne?

čučenka
01. 06. 2011
Dát tip
A měl ten Jarin aj šnorchl, nebo dýchal dutým stéblem? Že jsou Hanáci obojživelní, to mi nenamluvíš :-)

(o: Dobré komentáře.

FAE BOMB
01. 06. 2011
Dát tip
*

PecKer
01. 06. 2011
Dát tip
:)

První cena za rychlost. Ještě to nemám ani já přečtené. Kéška je prostě kyška. Zkysnuté mlieko. Dřív, když ještě nebylo ledniček, dávalo se mléko v hrnku na kámen ke studni. A kolikrát v něm i žába zkončila.

filemon
01. 06. 2011
Dát tip
To je kúzelné! Labúžo! Všetko som rozumela, iba slovo kéške /"žaba z kéške"/ som nevedela :)) U nás sa hovorí, že niekto pozerá ako žaba z prachu - neviem, či je to to isté.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru