Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

úvaha o tom, jak Cimrman předběhl dobu

10. 06. 2011
15
21
2946
Autor
aleš-novák

věnováno vídeňskému profesoru T.R.Fielderovi

Ve čtrnácti letech konečně Jára Cimrman vyrostl z dětských šatů. Nebylo divu: všechno co až dosud používal ze šatníku své nejstarší mladší sestry, mu nějak přestalo sedět. Zatímco spodní prádlo mu v některých chvílích bylo příliš malé, horní prádlo naopak  většinou nevyužil.

V té době se mladý Jára , věren své přirozené zvídavosti, zapsal do kroužku mladých elektrotechniků. Nijak mu nevadilo, že v kroužku byli kromě něj  už jen dva další členové. Prvním a nejstarším (i když jen o dva roky starším než Jára) členem skupiny byl tehdy ještě neznámý Tomáš Edison, dalším pak o rok mladší Nikola Tesla. Vzhledem k věku členů kroužku se nelze divit, že hlavní (a vlastně i jedinou) náplní jejich činnosti bylo tření ebonitové tyče liščím ohonem. V zatemněné klubovně se chlapci oddávali své vášni často a intenzivně, název jejich zájmového kroužku vznikl díky příjemnému vnitřnímu napětí, které v nich tato činnost vyvolávala. Dnes již můžeme s jistotou říci,  že i když činnost kroužku trvala jen několik týdnů než se chlapecké cesty rozešly do všech světových stran, zásadně ovlivnila životy všech tří chlapců.

Mohlo by se zdát, že tření ebonitové tyče liščím ohonem je zábava poměrně nudná a po nějakém čase musí omrzet, zejména chlapce v jinošském věku. Bylo tomu skutečně tak. První, koho to přestalo bavit, byl nejstarší Edison. Vadilo mu, že vlivem opakovaných pohybů kožešiny vzniká jen střídavé napětí.  Prostě ho to neuspokojovalo. Jednoho dne, vprostřed klubové schůzky, najednou přestal třít a napůl znuděně prohlásil „Chtělo by to nějaký šlapky“.

Mladší členové kroužku neskrývali své překvapení. Nebyli, a to zejména finančně, připravení na erotické hrátky. První se dovtípil malý Jára, vyběhl z klubovny a za pár chvil se vrátil s dědečkovým bicyklem. V tom okamžiku zůstal překvapeně koukat pro změnu Edison. Jára beze slova začal omotávat zadní ráfek kola liščími ohony, pak velociped podepřel tak, aby se na něj dalo sednout a šlapat, přičemž zadní kolo se ve vzduchu protáčelo. Pak již jen stačilo položit ebonitovou tyč pod zadní kolo a bylo hotovo. Edison poplácal uznale Járu po zádech: „Nečekal jsem, Járo, že vynález stejnosměrného napětí je tak jednoduchý…“.

V tu chvíli se do diskuse zapojil i dosud stranou stojící Nikola Tesla: „Víte co mě napadlo? Vzhledem k tomu, že tady Jára vlastně vyrábí elektřinu pomocí vlastních nohou, mohl by si ten princip nechat patentovat. Doporučuji název footvoltaická elektrárna.“


21 názorů

Díky...


T. R. Field
04. 02. 2022
Dát tip

Hoří necky vedle chýše,

v níž pan Aleš své pecky píše.

Ó, kéž by radši psaly necky,

a shořely všecky ty pecky!


dík...na tuhle nesrovnalost už upozorňoval vídeňský profesor Fiedler. Na Cimrmanově stopě v elektrotechnice to ale nic nemění...:o)


svatekr
04. 02. 2022
Dát tip

Pobavil jsem se. Ačkoliv jako vědecký hnidopich podotknu, že Edison se narodil v roce 1847 a Tesla v roce 1856. Bylo mezi nimi tedy 9 let. Jára tedy nemohl být o 2 roky mladší od Edisona a zároveň o rok starší než Tesla. Pokud to ovšem není kamufláž, která má zmást jeho případné epigony a plagiátory.


A.H.
19. 06. 2011
Dát tip
Jára, to byla kapacita.

tam si údajně nechal Cimrman zaregistrovat svůj známý Patent na rozum.

Diana
15. 06. 2011
Dát tip
Edisonovi velmi brzy došlo, že v Cimrmanovu stínu by úplně zanikl, tak zvedl kotvy a hurá za moře. Tam si přece jen přišel na pár vynálezů, které Jára beztak udělal také, ale nestály mu za potíže se zkostnatělým vídeňským Patentovým úřadem...o)

proto se s ním také rozkmotřili a vynalézali pak každý na svém písečku...:o) jediným prokazatelným vynálezem, který dal dohromady Edison a Cimrman, je járovka, později přejmenovaná na žárovku. Ale jen málo se ví, že v tomto případě Edison vymyslel pouze ten kovový závit, dodnes nazývaný Edisonův. Zbytek je ryze český...:o)

Diana
15. 06. 2011
Dát tip
Ježkovyvoči! Vidím, že Edison a Tesla jsou ve srovnání s Járou technici druhé kategorie. Ten jim to tedy natřel! :-)))

já myslím, že obezity by neubylo. Jen by klesla sledovanost...

jistě by stálo za další úvahu spojit například televizor s footvoltaickým napájením. Člověk by si rozmyslel, zda sledovat večerní program, když při tom musí nepřetržitě šlapat...

pohánět elektrárnu elektromotorem? To mi připomíná španělského majitele sluneční elektrárny, který pro zvýšení efektivity osvětloval panely v noci silnými reflektory... :o) technické nonsensy jsou jen zpestřením pro vnímavé čtenáře, takové nenápadné zkoušení z fyziky...

Alegna
13. 06. 2011
Dát tip
:-)

Chigwell
11. 06. 2011
Dát tip
...není tam žádný balast,jsi to ty :))))))))) *

Toscana
11. 06. 2011
Dát tip
Ježíííííš, to je zase zvěrstvo!! :o)))) *t

8hanka
10. 06. 2011
Dát tip
Alesku az teraz som sa sem dostala a ohromne sa bavim:) ...foot napad sa mi paci:) Len som tak velmi unavena, ze nie som schopna vtipnej myslienky:)

no dobře, je tam zbytečně moc balastu a ani ta foto/foot/voltaická elektrárna zas tak vtipná není, ale to klidně můžete poznamenat :o) no, dík, že aspoň projdete kolem...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru