Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

THE MARK HAS BEEN MADE

Výběr: kafka, hermit
14. 12. 2001
3
0
1252
Autor
Bafomette

povídka taková THE MARK HAS BEEN MADE je písnička od Nine Inch Nails a je na druhem CD z dvojalba Fragile jako ctvrta

šli městem. spolu. poprchávalo a v dešti se vždycky schovávají stíny těch z druhé strany.

trošku se báli. stmívalo se. rozsvítily se lampy. kolem každé se vytvořil kruh jak světlo ozářilo nejbližší kapky. kenny by si dal cigaretu. někdy mu po nich bylo špatně. ale dodávaly mu ...odvahu třeba. a hlavně měl zase chut na tu chut.

kenny už druhý týden neměl peníze. ani na nájem pořádně, snad mu někdo půjčí. ani na jídlo. najedl se vždycky v pekárně kde pracoval. pekárna Bangladéš. přístav. díky bohu za ni.

ale nechtěl přiznat že ty peníze nemá. Markéta by se mohla ptát co s nima udělal. tak mlžil. a tajil. a nezval ji na kafe...i když oba chtěli někam pryč z chladnoucí a setmělé ulice. Markétiny rodiče doma... kennyho spolubydlící tam zase sedí s přítelkyní. dneska je to pirův den. a on, kenny, musí mrznout na ulici. a předstírat, že má peníze. před Markétou. protože by se vyptávala a mohla by to z něj dostat. a nechala by ho bejt. poslední dobou stejně byla taková ...jiná...nechtěl ji dráždit...bez ní...co by dělal bez ní? ztratil by se na druhý straně? jako už tolikrát?

kenny byl nervozní. tak sakra sakra. a měl chut na tu cigaretu.

procházeli ruku v ruce od výkladu k výkladu. na parapetu obchodu u Jeřábků, vedle dveří, ležela cigareta. uvnitř chumel lidí. ta cigareta hořela. venku nikdo. kenny ji za chůze sebral, potáhl si a rychle ji zahodil. aby si Markéta  nevšimla. mrknul na ni. pozorně ho sledovala. a bylo to.

 

vyšli do polí za město. na strach oba zapomněli. mlčeli. oba ponoření hluboko uvnitř. stmívalo se čím dál víc. pořád jemně mžilo. ve vzduchu voněl kouř z páleného listí a zněla dlouhá, táhlá melodie. temnota je plíživě následovala. stíny tančily v tom zvláštním rozpitém rytmu. ani kenny ani markéta netušili odkud se ta melodie bere. ale protože na sebe nedokázali promluvit, protože nedokázali ani zvednout oči, nekomentovali to. vešli do lesa.

 

nakonec se nadechla, odkašlala si, jak jí vyschlo v krku - proč sis nekoupil vlastní? 

neměl odvahu odpovědět.

proto? zeptala se po minutě ticha.

nevydržel to. otočil se a odcházel směrem k městu. slyšel jak se vylekaně nadechla - JIRKO! - vykřikla vyděšeně.

kenny překvapeně nakrčil obočí. jirko? pak se usmál. otočil se a začal se k ní pomalu vracet.


hermit
21. 12. 2001
Dát tip
Baf, stůj si za tím, máš to v sobě..... je v tom syrový napětí a chechtot letícího skla.....

Bafomette
20. 12. 2001
Dát tip
čtyřicet....není potřeba to rozpracovávat na delší plochu ...je to hotový...třeba jenom skica...ale stojim si za tím...při vší úctě:)

Robynson
16. 12. 2001
Dát tip
Vždycky mám rád ty, kteří se snaží najít své místo na tomto světě, i když vím že šrámy na jejich duších pálí a klid je pro ně vzdálená touha co ve chvílích nestřežených do srdcí jim vstoupí. Hezká povídka.Má esprit :-)

KennyG
14. 12. 2001
Dát tip
ty ses uchyl, ty ses blazen

Bafomette
14. 12. 2001
Dát tip
ty taky

Pája
14. 12. 2001
Dát tip
to jste asi voba néé? :-))))))))*********

čtyřicet
14. 12. 2001
Dát tip
není to zlé, ale trochu uspěchané. Zkus to ještě rozpracovat na delší plochu. tohle je jen náčrt.

kafka
14. 12. 2001
Dát tip
povídka taková............. se nezbláznit, se nezbláznit.... znáš to, ne? :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru