Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

úvaha o stávce (včetně on-line reportáže)

16. 06. 2011
19
45
5234
Autor
aleš-novák

taky bych si to chtěl někdy zkusit snad jako recesi či sázku zastavit metro tramvaje a autobusy pak vyrazit s kámoši po Praze na procházku

 čtvrtek 16.6.2011, 8:30: Prahou pochoduje 300 odborářů...sledujeme on-line:

8:45 ...Organizátor demonstrace, který si nepřál být jmenován, řekl rádiu Jerevan, že nízká účast je způsobena nefunkční hromadnou dopravou v hlavním městě. I přes slunečné počasí neskrýval odborář své rozhořčení:"MŮŽE ZA TO NEČAS!!!".

9:05...Předseda sociální demokracie na mimořádné tiskové konferenci dnes  ráno obvinil vládu ze záměrného omezování veřejné dopravy a žádá mimořádnou schůzi Sněmovny. "Řidič tramvaje se nedostane do práce služebním Superbem, jako papaláši z vlády!"

9:10...Petr Nečas (ODS)nemohl kvůli nefunkční MHD předat demisi vlády do rukou presidenta, aby vyhověl požadavkům odborů a uklidnil napjatou atmosféru ve společnosti. "Už ani Jakl mi nezvedá telefon..." mával svým iPodem před novináři.

9:15...ve vestibulu stanice metra Dejvická (odboráři navrhují návrat k původnímu názvu Leninova) se probudil účastník půlnočního happeningu v podzemní dráze Karel Z. Na otázku našeho reportéra, jak hodnotí noční protest, odpověděl "Moc si toho nepamatuju, jen mě překvapilo, kolik je v metru piv..."

9:20...předseda Strany zelených Liška (SZ) svolal na devátou hodinu tiskovku do nového sídla strany v ulici Na zelené lišce v Praze 4. Přítomným novinářům sdělil, že Strana zelených umístila o půlnoci v centru Prahy 850 jízdích kol k volné dispozici pražanům. Na každém kole je mapka 24 výdejních a vratných míst, aby cyklisté nemuseli vracet kola na stejné místo, odkud vyjeli. Podle informací policie se 845 kol ztratilo, na zbylých pěti přijeli novináři na uvedenou tiskovku.

9:30...Ministr obrany Saša Vondra: "ještě včera se opoziční předáci ohrazovali proti zneužívání armády, když vláda povolala 150 vojenských autobusů. Dnes ale odboráři otevřeně vyzývají ke vstupu cizích vojsk. Jak jinak si vysvětlit skandování JDEME, NATO!!!"

9:45...ke stávce dopraváků se připojil a Odborový svaz toaletářek z metra (OSTM). Božena Dolejší, presidentka toaletářek, prohlásila v odborovém časopise Prkénko, které znamená svět:: "protestujeme proti narůstajícímu papírování".

10:00...pražský primátor Svoboda (ODS) zahájil jednání se stávkujícími odboráři. Požaduje, aby stávku prodloužili minimálně o týden."Tak příjemně jsem se v Praze ještě necítil, všude klid, jen cyklisté a maminky s kočárky" liboval si primátor.

10:30...ke srážce dvou tramvají došlo v Praze na výjezdu z Vokovické vozovny. Jinak poměrně klidná dopravní situace v hlavním městě byla narušena kolizí způsobenou špatně nastavenými výhybkami. Podle tiskové mluvčí policie Prahy 6 jde o pomstu stávkujících tramvajáků kolegům, kteří s nimi nedrželi basu. Teď čeká viníky basa.

11:00...Livie Klausová pochválila odboráře, že kvůli nim byla zrušena oslava prezidentových narozenin. "Jde o významnou úsporu rodinného rozpočtu, šest a půl milionu korun můžeme věnovat na jiné účely. Navíc Václav díky chybějící oslavě zůstane i nadále o rok mladší, stejně mu všechny hádají mnohem, ale mnohem méně."
  
12:00...stávka je finančně náročná a neobejde se bez sponzorské podpory. Ke stálým sponzorům demostrací patří již tradičně farma Syneg+Syneg, která dodává zdarma stávkujícím potraviny, zejména čerstvou zeleninu a vajíčka. Podmínkou dodávky je, že produkty musí být během akce nošeny viditelně. Že je česká zelenina opravdu kvalitní  se mohl přesvědčit i ministr financí Kalousek (TOP09), kterému přítomní odboráři spontánně podávali pochutiny i z větší vzdálenosti.
  
12:05...KALOUSKU VYLEZ!!!! i takové slogany se ozývaly, když čelo odborářského průvodu dorazilo před budovu ministerstva financí. Ve chvíli, kdy se ministr Kalousek (TOP09) skutečně objevil, vrhali po něm odboráři vajíčka. Prý provokoval...
  
12:15...ředitel dopravního podniku Dvořák dnes oznámil změny v hromadné dopravě hlavního města. K nejzásadnějším úpravám dojde na tramvajové lince číslo 3, která bude od dnešních 14 hodin
úplně zrušena a v celé délce nahrazena cyklostezkou. Jízdní řád linky zůstává v platnosti.
  
13:00...demonstrace skončila. Odboráři nastupují do autobusů, ti, kteří už nezvládnou plynulou chůzi, jsou při nastupování podpírání povolanými členy v uniformách Lidových milicí. Předseda KSČM Filip (KSČM) se od použití stejnokrojů distancuje, předseda ČMKOS Zavadil (?) nikoli.
  
13:10...Rádio Jerevan považuje za nutné opravit některé informace, které v napjaté atmosféře zveřejňují česká média. Železniční předák Jaromír Dušek (ČSSD) sice skutečně řekl "pan president by měl odpálit" , ale zaprvé nešlo o presidenta České republiky nýbrž o presidenta Svazu strojvůdců a zadruhé je třeba upozornit na kontext:  Odboroví bafuňáři, na rozdíl od řadových stávkujících, tráví čtvrteční slunný den na golfovém turnaji v Pardubicích.
  
13:15...České dráhy vyčíslily ekonomické dopady stávky. Kdyby jezdily všechny vlaky, stál by jejich provoz 500 milionů denně. Náklady na náhradní autobusovou dopravu jsou cca 100 milionů, takže jeden den stávky přinese ČD úsporu 400 milionů korun. Zřejmě i tady budou některé trasy přeměněny na cyklostezky.

p.s.:...Martina Zavadilová, dcera odborářského bosse Zavadila: "Já bych hrozně chtěla slyšet od některého bosse odborářů, čeho sám v životě dosáhnul a kolik pracovních míst vybudoval, když tak dobře radí zaměstnavatelům, jak se mají chovat ke svým zaměstnancům, jak s nimi mají zacházet a jaké výhody jim mají poskytovat. To ale asi nikdy od nikoho z nich neuslyším."


45 názorů

za prolog*

Chigwell
18. 06. 2011
Dát tip
Jsi rodilej paparác :)))))))))) *

sveřep
18. 06. 2011
Dát tip
nou comentou :))))

Markel
18. 06. 2011
Dát tip
:-)) jsem pobavena všecka celá - T

ještě podrobnější zpravodajství ve stejném duchu najdete na http://strach.cz/stavka-v-doprave-on-line/

Toscana
17. 06. 2011
Dát tip
skvělá reportáž! měli by tě angažovat v rádiu! :o))) *t

Tak jsem si to s gustem přečetl ještě jednou. Zdařilá reportáž. Taková Blesková.

MKbaby
17. 06. 2011
Dát tip
13:45 ... "Demisi! Demisi!" volala zmateně žena ve třetím patře obchodního domu My. Ukázalo se ovšem, že ve skutečnosti hledala syna Denise, který jí laškovně poněkud splynul s nakupujícím davem... MDavy: Už jsem nějak ztratil jakékoliv iluse o tomto národě... jen mi zatím přijde líto se kvůli tomu věšet jako ten krteček kvůli kalhotkám :)

MKbaby
16. 06. 2011
Dát tip
Optimistická předpověď: Odbory se rozutekly. Tahali je za fusekli. Tato varianta není moc pravděpodobná, neb vyžaduje inteligenci průměrného stávkujícího odboráře výrazně převyšující dnešní datum... ________________________________ Pesimistická předpověď: Táta Dufek už má akademii. Sice jen Strakovu, ale jako průser dobrý. Tato varianta není moc pravděpodobná, neb vyžaduje přece jen množství větší než malé odborářů (a tedy i voličů) s inteligenci na úrovni dnešního data... ________________________________ Realistická předpověď: Stojí metro, stojí vlaky, stojí taky šaliny, rošťáci se vykřičeli. Zítra zase do dřiny... Jinak se nestane vůbec nic, jen bude potřeba zalátat další díry v rozpočtu vzniklé dnešním honěním vlastního ega několika odborářských papalášů, kteří už už měli strach o svá dobře placená koryta... ________________________________ A mně dnešní (ani pondělní) výpadek tržby nikdo nenahradí...

Kitias
16. 06. 2011
Dát tip
Jojo je to banda nezvedenců a myslím to upřímě: pryč s odbory!!!!

předělal jsem trochu strukturu, obsah zůstal.

už aby byla půlnoc...:o) zprávy z ČD...

a ještě sport :o)

ukončete nástup...:o)

kousek od všech...:o) na doslech, prostě.

no přeci v Je(re)vanech, kousek od vás...

pozor, změny v dopravě...

na přechodu mají přednost chodci a ne vozidla :o)

MKbaby: díky, naši reportéři sledují situaci s nejvyšším nasazením. Omluvte případné překlepy, je to daň za operativní informovanost. Rádio Jerevan - víme víc než jen pravdu.

reklama :o)

MKbaby
16. 06. 2011
Dát tip
Jako řidič - necyklista bych nejraději neukázněné cyklisty, kteří jezdí v rozporu s předpisy (a těch je většina), ze silnice vypráskal. Jinak reportáž je úžasná až k pos.ání - pokračovat! :)

řidič-cyklista se někdy pozná podle toho, že nepředjíždí autem jiné cyklisty míjením ve vzdálenosti 10 cm od řídítek... Obávám se, že s koncem stávky skončí i cyklopohoda :o)

Neposuzuji
16. 06. 2011
Dát tip
Propagace ježdění na kole - není za tím spíše nějaká nadnárodní "bicykelfirma"? Já od zítra pokračuju v ježdění na kole. Strašnice - Náměstí republiky: minut. Možná se i řidiči po dnešku naučí dát přednost cyklistovi na přechodu! A vůbec toho cyklistu po své pravé straně vnímat jako spoluúčastníka provozu. No někteří nikdy!!!V devíti autech z deseti je po jednom člověku- řidiči. Tak jsem to dnes počítala. Zrovna dnes by člověk čekal, že se lidé dohodnou a jedou spolu!Jenom plná auta byla s našimi nepřizpůsobivými občany. Aspoň to je můj osobní dvouhodinový průzkum při jízdě na kole.

breaking news z Hradu :o)

avi na objednávku :o)

Květoň: když si sundáš z kola pláště, můžeš v tunelu metra i jet na kole po kolejích... MD: ano, s kočárky :o) opravím...

Může se chodit i v tunelech metra?

Ferry
16. 06. 2011
Dát tip
škoda, že nezačali stávkovat popeláři - zdalipak by taky tvrdili, jak lidi stávku podporují...

Diana
16. 06. 2011
Dát tip
:-)*

Norsko 1
16. 06. 2011
Dát tip
rytmus bych zvolnil, ale pobavilo *

martinez
16. 06. 2011
Dát tip
a já včil studovala naše brněnské mimořádné jízdní řády a sviští to tu snad po 5 minutách pro mne nejdůležitějšíma směrama.. teda ale jen od 5 do 10 a 14 do 19 - tu myslím tu stávku pojali dost "lidsky" - z pohledu mých vlastních potřeb :o)

Garay
16. 06. 2011
Dát tip
Může za to Nečas :) V hlavě mi vybruje Filipová: "Snad za to může čas....". Časy se mění.

naopak, ušetříme. Nakonec se zjistí, že tramvaje ani nejsou potřeba...:o) pozor, prolog bde průběžně aktualizován...

avox
16. 06. 2011
Dát tip
pěší zóna v celé Praze, myslím, vyjde dosti draze...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru