Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lišák a ježek

06. 07. 2011
20
29
2753
Autor
Ferry

Wilhelm Busch- Fuchs und Igel Ganz unverhofft an einem Hügel sind sich begegnet Fuchs und Igel. "Halt!" rief der Fuchs, "du Bosewicht kennst du des Königs Order nicht? Ist nicht der Friede längst verkündigt und weist du nicht, das jeder sündigt der immer noch gerüstet geht? Im Namen Seiner Majestät - geh her und übergib dein Fell!" Der Igel sprach: "Nur nicht so schnell! Las dir erst deine Zähne brechen dan wollen wir uns weiter sprechen." Und alsogleich macht er sich rund schliest seinen dichten Stachelbund und trozt getrost der ganzen Welt bewaffnet, doch als Friedensheld

 

Na kopci, na  nějž  vylez ztěžka

najednou  potkal lišák ježka

 

„Zastav“, řval lišák, „uličníku,

což neznáš zákaz nosit dýku

podle králova přikázání -

a ty máš plný hřbet těch zbraní

 

Po vyhlášení míru v kraji

že zbraně odložit se mají

nevíš? Chceš dál žít se hříchem?

 

Pojď sem a dolů s kožichem“

řek: "Jménem pána" majestátně

 

a ježek vece: „Ne tak kvapně

je nutné dřív tě odzubovat

potom tu můžem debatovat“

 Hnedle si hoví v kolečku

jak v bodlinatém ranečku

 

navzdory světu, ať má vztek

ozbrojen, mírový však rek

 


29 názorů

Honzyk
23. 08. 2011
Dát tip
neco tak uzasnyho jsem od r.48 necet!***

vesuvanka
28. 07. 2011
Dát tip
pěkné :-))) TIP

Edvin1
08. 07. 2011
Dát tip
Ferry, jistě, nejen v poezii je možné si vymýšlet novotvary, experimentovat s jazykem po každé stránce. A já si každého takového novotvaru všimnu, a potřebuji-li jej k vyjádření svých vlastních myšlenek, zapamatuji si jej; obohatím svůj slovník. Věci, které jsem Ti vytknul, dle mého názoru a citu pro jazyk takovým obohacením nejsou. Spíš mám dojem, že jsou jen nouzovým řešením. Každopádně nesdílím nadšení mých předchůdců v komentářích. Prosím, myslíš-li si teď, že jen rýpám, abych vyzvedl svůj vlastní překlad, tak věz, že jsem již v předešlém kole někdy kolem středy pogratuloval heartrate a Mašince k dílům lepším, než bylo mé. Tentokrát, žel, mohu pogratulovat zase jen heartrate, jež napsala překlad téměř stejně dobrý jako autor, navíc přesně vystihující jeho myšlenku. Jiní pokulhávají daleko za ní. Můj vlastní překlad je přesný, nezní špatně, ale zdaleka nemá tu lehkost a vzletnost jako překlad heartrate. Kdybych napsal něco jiného, lhal bych. A to bys asi nechtěla, že? Nic ve zlém. Ed Avox: kolečko je kolečko z jakékoliv perspektivy. Kdyby příroda velela ježkům, aby se bránili svinutím do kolečka, již dávno by vyhynuli - lišky by je za strany mohly napadnout. Ale o tom jsem psal jinde.

avox
08. 07. 2011
Dát tip
"se hříchem" tu předložku jsem měla na mysli, to je pravda, ale na druhou stranu, sloveso "odzubovat" mne přímo nadchlo, pobavilo a potěšilo svou jinakostí, což jsem vztáhla i na kolečko, neboť klubíčko se z ptačí a vlastně i liščí perspektivy jeví nejinak, než kolečkovitě :-)))

Ferry
08. 07. 2011
Dát tip
Edvine, nekašlu na tvou kritiku, věř. Věz rovněž, že přebásňování Lišáka a ježka mi způsobilo mnoho rozkošných chvil bez úvah o umístění v soutěži a že jsem vážila použití každého slovíčka. Navrhuji, abys připustil, co nás o literární tvorbě učili, že totiž se ve jméně půvabu poezie připouští používání útvarů vymykajících se jazykové i příčinné logice. Zajímavě se o obdobné problematice píše například v článku: Syntéza zvuku a významu v tvorě Vítězslava Nezvala v Britských listech z 11. května t.r. Prostě méně rigorózně, ať neodradíme své Múzy, což je mé doporučení neadresné povahy. :)

Edvin1
08. 07. 2011
Dát tip
Tak já nevím - poté, co jsem si tady přečetl ty chvalozpěvy, jsem propadl malomyslnosti; buď jsem hluchý a slepý já, nebo ti andělé, co je pěli. Mně to dost drhne a skřípe hned na několika místech: "na nějž vylez ztěžka" - přečtěte si tohle nahlas! Všimněte si počtu a rozmístění sykavek. "Chceš dál žít se hříchem?" - Co je to "žít se hříchem"? Když, tak "žít v hříchu", ale to by se pak nerýmovalo, viď? Dále: sloveso "odzubovat" je podivné. Zase vynález kvůli následnému rýmu. Ježek nevytváří "kolečko", nýbrž kouli. To už tak příroda zařídila - kdyby to bylo kolečko, tak by se na něj liška snadno ze strany dostala. Zase slovo kvůli rýmu s "ranečku", což je tam taky nelogické. Poslední dva řádky mne potešily a zalichotily mi - "míru rek" byl někde můj návrh. Sorry Ferry, není to míněno osobně. Klidně se na mou kritiku vykašlej, i tak vyhraješ.

avox
08. 07. 2011
Dát tip
jak bych tohle vzletné dílko, které zvukomalebností předčí originál, mohla nechat bez tipu? Hanba by mne fackovala... :-)) */

fajn*

Robinia
07. 07. 2011
Dát tip
dobré

Ferry robí sa to čarovnou formulkou < potom čarovné slovka img src=nato vložíš samotný odkaz a nakoniec to zakončíš > samozrejme všetko bez medzier...a obrázok máš vložený.

Ferry
07. 07. 2011
Dát tip
Johannovi a martinezce posílám Ď. a prémii za vlídnost (hernajs, vždyť já neumím vkládat obrázky) :)

martinez
07. 07. 2011
Dát tip
SE hříchem je tam potřeba kvůli rytmu.. a nevadí (mi to) nijak - je to bezva :o)

Dielo s tvojho pera sa mi páčilo, vďaka humornejšiemu poňatiu, páčil sa mi systém usporiadania veršov.. Držím palčeky v súťaži. Apropo - vitaj !

heartrate
07. 07. 2011
Dát tip
jasné, však já opečovávám každého, kdo si přinde :)

Ferry
07. 07. 2011
Dát tip
ona ti tu peču aj tak dá

BigBivoj
07. 07. 2011
Dát tip
Ale mě Ferinko nende o vítězství, já chcu jen tu bezplatnú peču o mé churavé srdečko co slibyla ta doktórka z Budějic

Bíša
07. 07. 2011
Dát tip
t.!

Ferry
07. 07. 2011
Dát tip
bigu, proč ty mě na noc rosplakávaš a strašiš? Já přece nejdu po victoria a Hansyk by mi ani bodik nedal, tak vo co go? ále, radši mi to neržikej ani...

avox
07. 07. 2011
Dát tip
tedy, ta předložka mne taky na okamžik zarazila, ale dílo je to i tak parádní :-))

heartrate
06. 07. 2011
Dát tip
a jéje, Bivoj má bojovnou náladu :)

BigBivoj
06. 07. 2011
Dát tip
stejně Ferko nevyhraješ i kdyby se celej šiškof i s tvrdým honzykem zbláznil :))

Ferry
06. 07. 2011
Dát tip
jéžiš, takhle na noc tak chésky océnény, díky, heart :)

heartrate
06. 07. 2011
Dát tip
ach Ferry! to je úžasné, že se do soutěže začínají zapojovat autoři tak velkých kalibrů - Ty prostě básníš, jako když bičem mrská, a rytmus Ti zjevně plyne sám od sebe, mohla bys to vyučovat :) děkuji!

Ferry
06. 07. 2011
Dát tip
no ď., vážení čtenáři Bigu, fakt? Já myslela se hříchem jako třeba se srncem.... Rampí, dyž némka, tak dycinky šiškovská...

Rampoušek
06. 07. 2011
Dát tip
na ja šižkovská némka promluvila :)

BigBivoj
06. 07. 2011
Dát tip
Věděl jsem hned jak přišlo avi, že nezklameš, umíš! * ...akorát mi neštimuje předložka (se) hříchem

Diana
06. 07. 2011
Dát tip
Taky pěkné. Tentokrát bude těžké rozhodnout... :-))*

Mírový štváč ježek. "Odzubovat" mě pobavilo. ((-:

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru