Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

poučná bezpáteřní úvaha

08. 07. 2011
7
8
2076
Autor
aleš-novák

Kaviárovec neboli Nezmar jeseteří (Polypodium hydriforme) je parazitický živočich. Parazituje v jikrách jesetera ostrorypého (Acipenser oxyrinchus) a podobných rybách z čeledi jeseterovitých a veslonosovitých. Je to jeden z mála mnohobuněčných živočichů, kteří žijí uvnitř buněk svých hostitelů. Volně pohyblivé pohlavní stádium se označuje medúzoid a je podobné primitivní medúze. Jeho pozice v systému živočichů je nejasná. Ač se v češtině jmenuje nezmar není s nezmary příbuzný a byla pro něj vyčleněna zvláštní třída Polypodiozoa (dříve byl řazen k nezmarům Hydrina, poté k Narcomedusae nebo k hydromedúzám Trachylina), která se někdy řadí k žahavcům, jindy ale zcela zvlášť. Fylogenetická analýza 18S rRNA publikovaná českými vědci Janem Zrzavým a Václavem Hypšou napověděla, že by mohl být příbuzný s výtrusenkami, které jsou podle nejnovějších výzkumů podskupinou žahavců.

když se dají dohromady

dva nezmaři

může vzniknout

nový živočišný druh:

  

miláčkovci.


8 názorů

Chigwell
10. 07. 2011
Dát tip
:) ve všem najdou nějakej sajrajt,co budeme za chvílu jést? :))))*

A.H.
08. 07. 2011
Dát tip
*

Na druhou stranu, když už vím, že kaviár-ovce řadíme k žahavcům, je mi jasné, proč jsou některé kuličky pikantnější než jiné.

no, když jsem toto dílo zpracovával a narazil na kaviár-ovce, začal jsem uvažovat, jestli to není nějaká specialita ze skopového...

Tos mě teda pěkně otrávil, s těma parazitama v kaviáru! Co teď budu snídat? To mám pít šampaňské na lačno?

avox
08. 07. 2011
Dát tip
pamětníkům tam ovšem je písmenko "č" jaksi navíc a vlastně nejen to písmenko... :-)

bilačkovec vznikne spojením dvou Vasilů (pamětníci vědí...)

avox
08. 07. 2011
Dát tip
ne biláčkovci? :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru