Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co si myslí baron Bornemisza-Pálffy o Písmáku

08. 07. 2011
6
8
2487
Autor
Prosecký

Asi jen málokdo ví, že na Písmáku publikuje i baron Bornemisza-Pálffy, takto maďarský občan. Z pochopitelných důvodů nebudu prozrazovat jeho nick. Při svých poznávacích cestách Podunajím jsem se však s ním jednoho parného červnového dne setkal a jeho názory pokládám za natolik zajímavé, že se o ně chci s Vámi podělit. Zvolil jsem formu interview. Protože tato forma není v nabídce, použil jsem nejbližší možnou, tedy "Citáty". Možná Vás udiví, že může Maďar psát na českojazyčný Písmák. Baron Bornemisza-Pálffy není mocen jediného českého slova. Náš rozhovor se odehrával v maďarštině, jakou mluví vyšší vrstvy v okolí Szolnoku. Jak ukazuje realita, fakt, že někdo neumí česky, není na překážku tomu, aby tu člověk zveřejňoval svoje díla. Na jednu baronovu osobitost však přece musím upozornit: Zásadně komolí nicky našich kolegů. Tak brackenridge je pro něho brokenbridge a Aleš Novák je pro něho Alexem Novákem. Nejen že maďarština nemá "š", ale Bornemisza navíc odůvodňoval toto zkomolení tvrzením, že Aleš je staročeská zkratka jména Alexander.

Prosecký (dále jen P): To máme dnes pěkný den, že? Co byste tak Písmáku vytkl? 

Baron Bornemisza-Pálffy (dále jen BP): Chlapče, v poslední době vážně uvažuji, že z Písmáku odejdu. Přestává to být legrace. Úplně stejnou zábavu si lze užít jinde a ještě přitom vydělat peníze.

P: ?

BP: Obchoduji na burze. Řeknu ti jedno: Za celý svůj život jsem vydal 3 romány a řadu povídek. Stálo mě to dobře deset let života. A co jsem z toho kromě slávy měl? Čistý výnos byl 2.400,- Kč (poznámka interviewujícího: částka je převedena do naší národní měny). Zato včera jsem nakoupil o půl desáté 15 uncí zlata za 1.521,34 dolarů a prodal je v půl jedné za 1.531,34 na margin 50 a vydělal jsem desetkrát tolik.

P: No dobře, ale to přece nemůžete srovnávat, barone (poznámka interviewujícího: oslovujeme-li šlechtice, nepoužíváme oslovení pane nebo soudruhu, protože šlechtický titul je titulem sám o sobě. Například Kníže Schwarzenberg není pan kníže, ale jenom kníže)?

BP: A pročpak ne? Kolem akcií a rodinných firem je tolik literárních útvarů, dramat, balad a románů, kolik jsne na Písmáku v životě neviděli. Je sice pěkné, když nám brakcenridge vypráví, jak porodila na záchodě, ale co z toho? Stejnou příhodu Vám mohu vyprávět  z  ... (při autorizaci BP škrtl osoby, místo i čas této události) a ještě jsem na tom vydělal 3.000 liber.

P: Není však přece jen vhodné vést alespoň děti k nějakým vyšším hodnotám?

BP: Hochu, hochu, je vidět, že jsi v životě nikoho nevychovával! Samozřejmě jsem pohrozil své dceři, že ji vydědím, když si nepřečte alespoň základní díla evropské literatury. Víš co mi řekla?

P: ?

BP: Na tvoje prachy ti ...u. Až budu potřebovat, hodím nohy do praku a kdekdo mi ještě rád zaplatí. 

P: ...?... (povzdech). Kdo Vám je, barone, na Písmáku nejbližší?

BP: Vaud. Ten také žije plným životem. Snad jen když čeká na letadlo nebo až mu otevřou konfereční sál, vzpomene si na starou vlast a obšťastní nás nějakým dílem, abychom také měli něco ze života. Ovšem nejhezčí na jeho profilu jsou fotografie ...

Závěrečná poznámka: BP se krátce odvrátil k obrazovce, klikem prodal 10000 akcií RWE se ziskem 3 Eura  za kus. Na mou výslovnou prosbu poslal celou částku(po odečtení poplatku za převod z EUR na koruny a transakční poplatek 8 EUR) Magistrátu města Brna jako příspěvek na stavbu nového nádraží.  

Zbytek jsme redakčně zkrátili, protože hovor se stočil na plánované propojení frankfurtské a newyorské burzy.

Večer, když jsme se vrátili z lovu medvědů, chtěl jsem pokračovat. Na sklenkou tokajského jsem zažertoval, že vlastně nejsem žádným myslivcem. Mé okolí mě zná spíše jako pytláka. Baronův cit ke mně následně prudce ochladl. 


8 názorů

Narriel
17. 06. 2012
Dát tip
Úsměvné, milé, prosvětlilo večer.

Yfča
12. 07. 2011
Dát tip
:o)*

Pchecheche! ((-: Vlastně jsem také šlechticem. Mám zámek na kole a brnění v nohách.

..teda..ten baron Bonifác má ale nevychovanou dceru...že????

je to nějaký příbuzný toho slavného Žigmunda Pállfyho? To je taky šlechtic: hokejový král...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru