Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VZPOMÍNKA NA ZAHRÁDKY

10. 07. 2011
30
38
5296
Autor
vesuvanka

http://i791.photobucket.com/albums/yy200/vesuvanka/2008/1.jpg

VZPOMÍNKA NA ZAHRÁDKY

Po delší době jsem se vydala na procházku do Stromovky k Malé říčce, kde kdysi bývala kolonie zahrádek, která byla při povodni v srpnu 2002 zatopena.
Větší část území zahrádkářské kolonie  byla zabrána pro různá sportoviště, ale jedna zahrádka tu zůstala i se se stromy,  které dokázaly vzdorovat velké vodě a svůj život uhájily. Jsou to většinou starší jabloně a hrušně. Zahrádka zůstala opuštěná, se strženým plotem, takže je možné vejít a pozorovat dění.
Někdo si řekne, co by se tu mohlo dít - pár stromů a kolem tráva a různé plevely, které se postupně uchytily na nánosu ztvrdlého bahna. Zdánlivě nic, co by stálo za pozornost. A přece...

Cestou jsem se zastavila ještě u břidlicové skály se zajímavou strukturou, kdy vrstvy kamene jsou ukloněné doprava. Skála tak trochu připomíná část kmene starého nahnutého stromu s vrásčitou borkou. I lupínky rozpadající se břidlice u paty skály  připomínají oloupanou kůru stromu dokonce i barvou, z jedné strany jsou temně šedé a z druhé rezavé. Na skále teď kvete už jen vlaštovičník větší, akáty a šípkové keře ve vyšší partii skály již dávno odkvetly.

Zbývá  jen pár kroků, cestička odbočuje vpravo podél říčky  a jsem na místě, které je podle mých představ - žádný upravovaný trávník, ale botanicky zajímavý prostor. Někde je ještě vidět nános bahna, z něhož vyrůstá a po zemi se plazí rdesno ptačí - truskavec, kvetoucí  nenápadnými drobnými kvítky, jinde se uchytil jitrocel kopinatý a jitrocel větší, oba kvetou.
Kvete tu i  vlčí mák a modrý kakost luční. Pěkně se  vyjímají růžice listů dávno odkvetlých pampelišek, jen jedna opozdilá se ukázala v plné kráse. Na jiném místě rozkvetly pomněnky, po zemi se plazí svlačec rolní s narůžovělými květy. A je tu další rdesno s narůžovělým květem, trochu vyšší - rdesno blešník, Občas zahlédnu mravence.

Na obloze je plno velkých bachratých kumulů, mezi nimiž  vysvitlo sluníčko, které pěkně hřeje. Kolem mě proletí dva bělásci a já si hned připomenu, že jsem tu vloni viděla více motýlů. Projdu tedy celou zahrádku a zejména místa, kde jsem se s motýly setkala.

K posezení mě zlákal větší kámen černé břidlice, pěkně prohřátý, vedle něhož bohatě kvete růžový jetel luční a poblíž  jetel plazivý s bílými květy. Za zahrádkou je malý domeček, který snad patří k tenisovým kurtům. Od domečku se ozývá vrzavý ptačí křik - kolem jeho okapu poletují dva samečci rehků zahradních . Prozradí se nejen hlasem, ale i rezavými ocásky. Poletují sem tam a nakonec zmizí někde dál mezi topoly. Z koruny stromu poblíž trati za říčkou se zachechtá žluna. Občas se ozve i holub hřivnáč, jehož hlas trochu připomíná cukrování hrdličky, ale je v něm více tónů.

Vydám se na další průzkum zahrádky. Objevuji druh jetelu s drobnými žlutými kvítky - jetel pochybný. Moji pozornost upoutá černohlávek obecný s fialovými kvítky, v  koutě zahrádky se souvislým porostem trávy mě zaujme kostival lékařský, který začíná kvést tmavě fialovými květy.  Při chůzi tu a tam vyplaším nějakou světlu můru, kterou blíže neurčím. Dál kvete jestřábník a rmen - květy obou se zdají být pomačkaní, patrně potlučené prudkým deštěm.

Přicházím k rezavému plotu, který  teď ohraničuje zahrádku od  prostoru sportovišť. Plot před vodou patrně uchránily stromy - zejména hrušně, které už mají malé hruštičky,  a další keře.  Za plotem jsou  ořezané suché větve bříz a místo je zarostlé kopřivami.

A už je tu první drobnější motýl, který chvilku poletuje a usadí se na listu hrušně, kde roztáhne hedvábně lesklá hnědá křídla s bílým lemem. Je to sameček modráska tmavohnědého,  pozoruji ho a po chvíli mám možnost vidět i jeho křídla z rubové strany, typicky "modráskově" zbarvená, jsou světlejší s hnědavými skvrnkami. Právě tohoto modráska jsem tu vloni pozorovala.

Koilem mě proletí další menší motýl, připomínající výrazně oranžovou barvou létající plamínek. Chvílí mu trvá, než si vybere ten správný list, na němž se usadí a vyhřívá. Je to babočka bílé C s krásně vykrajovanými křídly a tmavými skvrnkami. Proč má název bílé C? Důvodem jsou bílé skvrny ve tvaru C na tmavě zbarveném rubu křídel. Tato babočka je čilejší,  neposedí dlouho. I ona byla vloni předmětem mého zájmu. Potvrdilo se mi to, co jsem pozorovala i ve Středohoří - motýli mají svoje teritoria, kde se pohybují, takže, když objevím nějakého motýla, je pravděpodobné, že bude-li příznivé počasí, mohu se s ním na tomto místě znovu setkat.

Ke svému překvapení  objevuji dalšího, poněkud  většího  motýla, který poletuje nad vrcholem vysoké hrušně a posadí se na malé hruštičce. Bohužel je příliš vysoko, abych si ho mohla blíže prohlédnout , ale podle tvaru křídel a zbarvení jejich rubu si myslím, že je  to  babočka bodláková, ale jistá si nejsem.

Sluníčko se kloní k západu a na zahrádku začíná padat stín. Je čas na návrat. Cestou podél říčky se mihne větší tmavý motýl - batolec duhový, který se nezapře svým fialovým leskem křídel.
Vracím se domů s euforií a přáním, aby zahrádka - tento malý kousek země, který se zatím ještě nestal "zelenou pouští", ale je rájem motýlů uprostřed civilizovaného světa, zůstal zachován bez dalších zásahů. Vždyť je to "Vzpomínka na zahrádky"...
 


38 názorů

vesuvanka
27. 04. 2017
Dát tip

Růženko, zdravím a děkuji za přečtení a milá slova :-))).  Údolí motýlů Petaloudes  je proslulé, viděla jsem je na fotkách a v televizi. Ti motýli, kteří se tam shlukují, jsou přástevníci kostivaloví, kteří se vyskytují i u nás v teplejších krajinách, ale jsou vzácnější. Setkala jsem se s nimi v Českém středohoří na Radobýlu a na Oblíku. Když přástevník kostivalový letí, vypadá jako létající plamínek - spodní křídla má oranžově červená. Pro zajímavost Ti posílám odkaz na fotku z internetu:

http://kattka.wz.cz/fotky_motyli/prastevnik1.jpg


RUZIGEL
27. 04. 2017
Dát tip

Jano, přivedla jsi mě do ráje, kde vše, co s takovou láskou popisuješ ,mám i já tak moc ráda. Že motýli mají svá oblíbená teritoria , je určitě pravda. Poprvé jsem se stím setkala na Krétě v Údolí motýlů.Za název neručím. Jedna moje  neteř na Moravě má strom , kde se motýli scházejí.

I obrázek je nádherný.


vesuvanka
02. 12. 2011
Dát tip
Vendulo, zdravím Tě a děkuji za zastavení a milá slova :-)))

vesuvanka
08. 09. 2011
Dát tip
Jaruško, i já Tě zdravím a děkuji za zastavení u tohoto díla i milá slova :-))) Potěšilo mě, že tato místa znáš a dokonce rok po povodni...

Horavin
23. 07. 2011
Dát tip
Máš pravdu, také mám pocit, že se rozevírají nůžky mezi amatéry a profesionály. Osobně se setkávám často s amatéry prokazujícími skutečnou pokoru k oboru s mimořádnými znalostmi a výsledky svojí práce, a k tomu v přímém protikladu s profesionály stiženými pyšnou profesní machou, nepoctivostí a všeobjímajícím cynismem. Snad nejkřiklavěji se projevují v justici a v politice. Alarmující situace, která nevěstí nic dobrého, pro přírodu a tím méně pro člověka a lidské společenství.

vesuvanka
23. 07. 2011
Dát tip
Horavine, děkuji za další krásný komentář. Mám radost, že se Ti moje díla o přírodě líbí a probouzí zájem. To je hlavním cílem mého psaní. Vnímám přírodu skutečně tak, jak píšeš. Od dětství ji ráda pozoruji, a to jak živou, tak neživou a hledám souvislosti a návaznosti vegetace a živočichů na různých typech hornin - jsem zaměřená na vulkanické, ale zajímají mě i další. Jsem jen laik a jakmile něco uvidím, co mě zaujme, začnu nad tím přemýšlet - neznámou rostlinu se snažím určit. A mám živelnou potřebu o tom psát, popularizovat přírodu. Jiná díla ani nepíši. Je škoda, že v současném literárním trendu je příroda úplnou popelkou. Svého času jsem se zajímala o různé literární soutěže, na něž byly upoutávky i na Písmáku. V soutěžích byla různá témata, ale příroda nebo cestopisy chyběly a pokud se soutěž na podobné téma objevila , tak jen pro děti a mládež. Zdravím a přeji krásný víkend :-)))

Horavin
22. 07. 2011
Dát tip
Já také děkuji, Vesuvanko, píšeš velice poutavě, vesele a vlídně. Je obdivuhodné, když má někdo tak bytostný vztah k přírodě, snad mohu jenom tušit, jak pronikáš vrstvami života vegetace v přírodě, jako bys věděla i viděla, že vše kolem je živé, květiny, motýli, stejně jako skály a kameny! To všechno vybízí čtenáře, k tomu, aby o přírodě sám více přemýšlel, zamiloval si ji a více se o ni zajímal! :)

vesuvanka
22. 07. 2011
Dát tip
Horavin, A.H. - děkuji za přečtení a milá slova i tipy :-))) Zdravím :-)))

A.H.
22. 07. 2011
Dát tip
Jak rozmanité toulání. *

Horavin
22. 07. 2011
Dát tip
* pokoj a krásu života po pěšinách! :)

vesuvanka
21. 07. 2011
Dát tip
Bracho, zdravím Tě a děkuji za milé zastavení i přání :-)))

Bracha
21. 07. 2011
Dát tip
ano, kéž by!

vesuvanka
15. 07. 2011
Dát tip
koloušku, díky moc. I já Ti přeji hodně krásných zážitků :-)))

koloušek
15. 07. 2011
Dát tip
Také zdravím a přeji hodně pěkných zážitků...:-))

vesuvanka
15. 07. 2011
Dát tip
koloušku, mám radost, že se Ti procházka líbila. Děkuji za přečtení a milou odezvu a zdravím :-)))

koloušek
15. 07. 2011
Dát tip
Moc pěkná procházka.T*

vesuvanka
12. 07. 2011
Dát tip
Honzyku, zdravím Tě a věřím, že to vyjde, čau :-))) Liduško a Zuzulínko, zdravím vás a děkuji za přečtení a milá slova :-))). V přírodě nacházím radost, o kterou se snažím podělit se čtenáři.

Zuzulinka
11. 07. 2011
Dát tip
Tvoje výlety jsou vždycky pohlazením*

Alegna
11. 07. 2011
Dát tip
jsi vekmi všímavá a je cítit z vyprávění, jak se ze všeho umíš těšit, moc pěkné čtení, děkuju :-)

Honzyk
11. 07. 2011
Dát tip
..no, tak to se tesim:D...esi to teda vyjde--) cau, vesu:D

vesuvanka
11. 07. 2011
Dát tip
kouzelná_květinka, Bíša, Honzyk, srozumeni, blboun nejapný, Robinia, Oldjerry, Háber - zdravím vás a děkuji za přečtení díla a pěkné komentáře, které mě potěšily. Honzyku, držím palce, aby se tábor vydařil - na Střele to znám, tábořili jsme s dětmi na Hamru poblíž Rabštejna nad Střelou, krajina je tam nádherná, zajímavé skály. srozumení - díky, já sleduji přírodu, ale spousta jiných věcí mi uniká. Oldjerry - děkuji za milé přání Háber - tak to je zajímavé. Vím, že vlaštovičník je jedovatý (obsahuje několik alkaloidů) a jeho šťáva se používala na likvidaci bradavic. O léčivých účincích vlaštovičníku na záněty očí jsem neslyšela, ani nečetla a přiznám se, že bych se toho bála.

Háber
11. 07. 2011
Dát tip
lastovičník kedysi rásTol ako b urina * a teraz ho už ťažko nájsť ******* je inak liečivý * napr. na zápal očných spojiviek ale treba jeden cm zo stonky odstrihnúť rozmočiť pod tečúcou vodou a takým slabým roztokom potrieť oči * štípe strašne * pozor na oči!!!! *ale pomôže * raz u nás korektorky pred 25 rokmi mali stále zápal očných spojiviek tak im to môj kolega Ivan poradil a jačali ako bláznivé takmer ho zabili * ale nakoniec zápal prešiel *****

Oldjerry
11. 07. 2011
Dát tip
Jano, tvé vyprávění s kouzlem blízké znalosti musí chytit každého, kde se nějak motá kolem přírody. Děkuji ti a přeji v rámci možností dobré zdraví.*

Robinia
11. 07. 2011
Dát tip
Kéž by se více lidí dívalo stejnýma očima jako Ty a vidělo, kolik krásy ukrývá taková "divočina". Dnešní zahrady jsou většinou ohraničené thujovou hradbou, trávníky bez jediné sedmikrásky nebo pampelišky a sterilní bazén...

...*

srozumeni
11. 07. 2011
Dát tip
Zdá se mi skoro až neuvěřitelné, že by jeden člověk mohl toto všechno uvidět. Notabene na jedné procházce. Mně by to při mém neúmyslném ignorantství vystačilo tak na deset procházek. A ještě by mě na to musel někdo upozornit. Takže velký obdiv...*

Honzyk
11. 07. 2011
Dát tip
...ahoj, vesu!:D hezky...jak se mas, simte ? .... ja, cece, ted dost dobre - a mozna, teda mozna, esi me vemou, pojedu k rece Strele (Plzensko prej) s mentalne postizenejma detma na dva tejdny na tabor letni jako vychovatel (pecovatel)...moc bych si pral, aby vyslo : s tou pani mam spicha ve stredu, chce si me prohlidnout:D *

Bíša
10. 07. 2011
Dát tip
Příroda se Ti i se mnou klaní***

krásné! děkuji za procházku :-) t

vesuvanka
10. 07. 2011
Dát tip
Diano, avox, Sarrah - zdravím vás a děkuji za přečtení díla a milou odezvu :-))). Těší mě, že Vás moje pozorování přírody zaujalo.

vesuvanka
10. 07. 2011
Dát tip
Diano, avox, Sarrah - zdravím vás a děkuji za přečtení díla a milou odezvu :-))). Těší mě, že Vás moje pozorování přírody zaujalo.

Sarrah
10. 07. 2011
Dát tip
vesu, fascinuje mne Tvá znalost fauny a flory...tip

avox
10. 07. 2011
Dát tip
pěkná, jako kdybych tam byla s tebou :-) */

Diana
10. 07. 2011
Dát tip
Moc příjemná, pohodová procházka. Díky za doprovod. :-)*

vesuvanka
10. 07. 2011
Dát tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru