Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O vosách a dlouhé zimě

12. 07. 2011
1
6
1117
Autor
Kaos

O vosách a dlouhé zimě

 

Bezpečnost především, chlapi! Hlavně bezpečně, povídá pan Novotnej a kouří startku u stohu slámy. Je půlka července a třešně na stromech žerou vosy. Koukám dolů z kopce na prašnou cestu, po které tlačí skupina padesátníků kárku plnou lahváčů. No jo, to víš, všechny ty třešně teď posbíráme a bude se pálit, usmívá se pan Novotnej a má radost. Tuší, že zima bude dlouhá a bude potřeba hodně slivovice. Lány pšenice a žita se za horizont táhnou do nekonečna. No jo, říkám si, Vysočina je krásná, to si člověk ale uvědomí až když tu nebydlí. Když už se jenom někdy vrací. Vlastně kamkoliv. Chlapi, opatrně ať ty píva nenaštěrcháte, křičí pan Novotnej a odhání rukou hejno vos. To víš, člověk nesmí propásnout šanci. Podivej, kolik je tady třešní. Koukám dolů do údolí na místa, kde jsem vyrostl. Letos bude dlouhá zima.

 


6 názorů

Fruhling
12. 07. 2011
Dát tip
"Je půlka července a třešně na stromech žerou vosy." První a čtvrtý pád v jedné větě ---> představa vosožravých třešní mě baví.

Lakrov
12. 07. 2011
Dát tip
Dvojí zmínka o tuhé zimě (té druhé by slušelo odebrat slůvko "letos") ve spojení s větou "to si člověk ale uvědomí až když tu nebydlí" dává tomuhle textíku jakýsi hlubší smysl. Možná naznačuješ nebo dokonce "nabízíš" cestu-necestu. Že bys před ní varoval, z toho textu necítím. Dělá na mě dojem, jako taková nekonkrétní reportáž, "seriál černobílých fotografií".

Petrusha
12. 07. 2011
Dát tip
myslím, že to jedno neni :) ale budiž

Kaos
12. 07. 2011
Dát tip
Nejsem. Jen pro info.. jakéhokoliv ovoce, které obsahuje cukr a zkvasí, se dá vypálit. A že to je třešňovica a ne slivovica je jedno.

Petrusha
12. 07. 2011
Dát tip
že ty si z Prahy?

Petrusha
12. 07. 2011
Dát tip
slivovica z čerešníííííííííí??????????????????

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru