Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VYSVOBOZENÍ

12. 07. 2011
10
23
2533
Autor
macecha

Sebevraždy nabraly poslední dobou na obrátkách. Je to dobou, nebo lidmi,kteří v ní musí žít?

     Mohl bych tvrdit, že jsem se nebál, ale ve chvíli, kdy jsem stál na kolejích a pocítil chvění, mě hrůza ovinula jako hroznýš zatoulané kůzle. Radši jsem si sedl mezi koleje. Pražci si razila cestu svěží, zelená tráva. Ještě orosená, voněla brzkým ránem. 
Ta vůně přivolala vzpomínky na dětství, které jsem prožil na vsi. Tenkrát jsem byl šťastný a nikdy bych nevěřil,že ve stáří budu řešit svůj život takto.

     Dětství.
Na jazyku jsem znovu ucítil navinulou chuť čerstvého másla, které matka ztloukala v máselnici. Natřené na čerstvě upečeném chlebu chutnalo báječně. Na to se nedá zapomenout. Nebo chuť ještě teplého mléka od jejich krávy. Než jim ji zabavili v zájmu státu. Pak chodil pro mléko do konvičky. Někdy do kravína, někdy do konzumu. Ale, to už nebylo ono. V kravíně byl velký smrad, to u nich ve chlévě to vonělo senem a mlékem a ne hnojem, jako tady. Bylo vidět, že lidem na té práci nezáleželo. Nebylo to jejich, tak co by se o to starali.

"Bože, já mám takový hlad!"

     Už několik dní pořádně nejedl. Těch pár vyhozených zbytků jídla, které našel v kontejneru ho nemohlo nasytit. Navíc na ně nebyl sám. Bylo více takových ztracených existencí. I když večer všichni sedávali u jednoho ohně, rvačky o jídlo byly na pořadu dne. Občas se podělili, ale včera toho moc neměli a tak se snažili navzájem okrást.
U ohně ho napadl ještě docela mladý kluk. Vyrval mu jídlo z ruky a navíc jej kopl do hlavy tak,že ztratil vědomí. Ostatní ho odtáhli od ohně,aby se na něho nemuseli dívat. Lítost určitě nepocítil nikdo z nich. Byla to prostě skutečnost a v tomto společenství vyhrál ten silnější. Jako bychom se vrátili do doby kamenné. A vůbec, všechno bylo nějak naopak. Bylo to nad jeho chápání. Slova práce, nebo čest, to nikomu v této době nic neříkalo. 

     Probral ho chlad noci. Uvědomil si, že takto se nedá žít. Byl starý a zbytečný. 
Trať byla docela blízko. Přesunul se k ní. Rodil se krásný den, vycházelo slunce a třpytilo se na kapkách rosy. 
Upřel zrak na krvavý oblouk,rodící se do letního dne. "Ještě, že je tak krásně," říkal si v duchu. Strach i chvění ho přešlo. Zhluboka nadechoval svěží vzduch. Ano, toto mu bude chybět. Ta vůně domova. Všechno ostatní se mu z mysli vytratilo. Už neexistovalo trápení, toužení, ani děti, které tolik miloval a které ho opustily. 

     Mohutná masa železa už mu dýchala na záda. Neotáčel se. Proč? Náraz vlaku byl tak silný, že nepocítil žádnou bolest.


23 názorů

macecha
18. 07. 2011
Dát tip
Jarmilko,bohužel,je to tak.

koloušek
15. 07. 2011
Dát tip
V této době se není čemu divit, že čím dál víc lidí řeší problémy sebevraždou. Myslím, že i k takovému kroku je potřeba hodně odvahy. Nevím, co je horší, jestli chudoba nebo osamění. Kombinace obojího může být opravdu smrtelná. A dopadnou tak může kdokoliv velice lehce. Smutné, ale velice pravdivé.T*

macecha
13. 07. 2011
Dát tip
určitě nejsi starší, než já :) Mně už legrace došla, bohužel.

Prosecký
13. 07. 2011
Dát tip
Já vím, macecho. Já jsem prostě už na drobné nuance starý, a tak si dělám ze všeho legraci. Co už mi zbývá. :)

macecha
13. 07. 2011
Dát tip
Háber, je to vždy smutné, ak človek nemá nič a nikoho, kto by mu pomohol ..... Alegno, díky.

macecha
13. 07. 2011
Dát tip
Prosecký, až tak nesouhlasím, ale je fakt, že je nás mnoho. Že si ničíme planetu sami, to je naše věc. Ona nás příroda srovná. Já jsem však momentálně myslela něco jiného.

macecha
13. 07. 2011
Dát tip
Diano,myslíš, že kdyby se měli všichni krásně, že by se jim to také nelíbilo? Je mnoho lidí, kteří by chtěli vše vidět krásně, ale nemají za co a nemají proč.

macecha
13. 07. 2011
Dát tip
Květoňku, ona se dá dělat ze všeho sranda, ale jen pro určitou mez. Pak už to sranda není a když nemáš východisko, myslíš i na to poslední.

macecha
13. 07. 2011
Dát tip
Jiří, napsal jsi to nejen krásně, ale i správně. Děkuji.

Alegna
13. 07. 2011
Dát tip
pěkně napsané, ale hodně smutné

Háber
13. 07. 2011
Dát tip
smuTno * pravdivo * dobre napísané ********

Prosecký
13. 07. 2011
Dát tip
Tak tip, protože zrovna dnes jsem na umírání lidí myslel. Nejprve jsem si přečetl, že ročně zahyne jenom v Nizozemí nárazem do auta asi 133 miliard kusů hmyzu. Prý hmyzu ubývá a ptáci nebudou mít co žrát. Nu, kdo jednou čistil SPZ od hmyzu, dá mi za pravdu, že úbytek hmyzu musím jenom přivítat. A ti ptáci? K čemu je potřebujeme? Trus se sice čistí z auta lépe, ale na pěstování obilí a řepky ptáky nepotřebujeme. Pak jsem šel ještě dál: koenčně někomu došlo, že vracet do přírody bobry a raky je také blbost. naši předkové je vyhubili právem. Dělají jenom nepořádek. Protibobří úprava lednického parku bude stát hromadu peněz. Zrovna jsem stál v zácpě aut. Když jsem míjel havárii se smrtelným úrazem, tak vdwčným tématem televizních novin, hned jsem si uvědomil, že nejen hmyzu, ptáků a bobrů je příliš. Celkově je přebytek lidí. Není pro ně práce, není pro ně na důchody. Pořád někam jezdí, musejí se jim stavět dálnice atd. Stačilo by nás tak 2-3 miliardy, tj. v Česku 3-4 miliony. To by tu rázem bylo místa. Nikdy nezapomenu, jak mi búrský farmář vyprávěl, že se necítí svobodný, dokud vidí někde na obzoru byť i jen kouř ze sousedova domu. Kouř znamená, že někdo bydlí příliš blízko.

Diana
13. 07. 2011
Dát tip
No, přiznávám, že Květoň mi více mluví z duše. Život je nádherný zázrak u kytičky, natož u člověka. Já jsem spíš děsně naštvaná, že jednou to tady bude stejně krásné, ale beze mne :-(

nostalgik
13. 07. 2011
Dát tip
ne, to není čest a hrdost samuraje co ostrý vyvolil si břit, to pohled je světa přes okraje kde nelze dýchat, nelze žít ne, to není dar a vekorysost bohů na Olymp co reka vyzvednou, to útěk jen z bídy od brlohů za sluncem a travou zelenou ***

Hm, taky přístup. Já si radši dělám ze života srandu.

Honzyk
13. 07. 2011
Dát tip
...znam...raci nechme tech reci, ok?(

macecha
13. 07. 2011
Dát tip
Honzyku, také o tom občas přemýšlím. Brání mi v tom zatím jen víra. Někdy je člověku opravdu zle a myšlenky ho napadají všelijaké.

Honzyk
13. 07. 2011
Dát tip
...vo tom ani nemluv, prosim...ja mam dva pokusy za sebou...a to probrani se potom, raci vo tom ani Ň...((

macecha
13. 07. 2011
Dát tip
Honzyku, já se také divím. Osobně bych si vybrala jiný způsob ..... Diano, díky za nahlédnutí.

Diana
13. 07. 2011
Dát tip
*

Honzyk
13. 07. 2011
Dát tip
...dalsi pod vlakem, boze, kdy tohle skonci?...((( *

macecha
12. 07. 2011
Dát tip
Robinie, bohužel. Ale, je to tak. Mnoho lidí si zoufá a myslím, že to bude ještě horší. Právě u těch starších.

Robinia
12. 07. 2011
Dát tip
Moc smutné...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru