Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzpomínání I - Paroháč

17. 07. 2011
19
38
11286
Autor
Sebastiana

Kdosi mi na jednu mou povídku psal- proboha, kolik jsi vlastně měla těch manželů? Měla jsem tři a tu je vzpomínka na prvního.

Vdávala jsem se hodně mladá. Naučit se vést svoji domácnost nebylo zase tak těžké, jen vaření mi občas dělalo problémy. Poslední čtyři roky jsem byla na internátě, takže jsem doma moc toho vaření nepochytila. Naštěstí jsou ale na světě kuchařky, kde je možné se všechno dočíst. Teda skoro všechno.

Můj manžel Ivan byl přes týden v Praze, domů se vracel jen na víkend. Ivan byl strašný žárlivec. To jsem bohužel zjistila až časem. Zpočátku jezdíval pravidelně večer v pátek, později užíval takzvaná překvápka, kdy přijel třeba už ráno, plížil se bytem přes ložnici a nezapomněl se podívat pod postel a do skříně. Jen jsem nad tím kroutila hlavou a smála se. Ne, že bych neměla příležitost, ale ani mě něco takového nenapadlo. Později se jeho výpady stupňovaly, prohlížel i mé spodní prádlo v koši na praní. Když mi začal nadávat, že jsem děvka a určitě mu přes týden zahybám, bránila jsem se, za pár měsíců jsem jen trpně vyslechla jeho úvodní proslov, když se vrátil a bylo mi to líto. Celý týden jsem běhala okolo jeho několikaměsíčního syna. (nebyly žádné papírové pleny, takže jsem prala ve staré vrtulové pračce a máchala denně 50 plen v ruce.)

Až jednou má trpělivost přetekla. Vyslechla jsem, jaká jsem děvka a co určitě přes týden dělám a v duchu se rozhodla. Zahla jsem mu, prostě jsem využila první příležitost udělala přesně to, z čeho mne vinil.

V pátek večer jsem seděla v křesle, pletla malému svetřík. Ivan přijel a nezapomněl rituálně prohledat a očichat postel. Pak spustil svoji triádu o tom, jaká jsem a co určitě tady dělám, …

Vesele jsem klapala jehlicemi, vůbec mi to už nevadilo a v duchu jsem si prozpěvovala – PAROHÁČI, BLBEJ, PITOMEJ, …

A to ho ráno čekalo překvapení, když se chtěl oholit. Jeho holicí strojek jsem použila na to vepřové koleno, co měl k večeři. Nikde se v kuchařce nepsalo, jak mám zbavit koleno štětin. Byla jsem zoufalá, když mne napadlo ho prostě oholit. Strojek jsem pak opláchla vodou (nevěděla jsem, že jde rozebrat a vyčistit úplně). Z koupelny se ozval vzteklý řev: „KTERÝ PRASE SE MI HOLILO MÝM STROJKEM??“ Dalo mi hodně práce ho uchlácholit a vysvětlit, že opravdu to bylo prase.

Pěkně se obleč a jdi se podívat na hřiště, jak dneska hraju. A né, aby sis vzala brýle, ty tě nesluší.“ Dostala jsem příkazem od Ivana. Vůbec se netajil tím, že si mě vzal pro moji hezkou tvářičku, aby se mohl chlubit svým kamarádům. Po porodu syna jsem začala nosit brýle, protože se mi poškodilo oční pozadí těžkým porodem.

Vztekle jsem odfrkla a vzápětí se mi rozjasnila tvář a začala se vypravovat za manželem na hřiště. Oblékla a upravila jsem se opravdu pěkně, brýle nechala doma. Když kluci dohráli, zmizela hned obě družstva v šatně se převléct. Ivan ke mně přišel už v civilu, nezapomněl se podívat, jestli se kluci závistivě dívají.

Tak co, jak jsem dneska hrál, dobrý, co?“

Já ti ani nevím, bez brýlí jsem ani nepoznala, v které barvě jste hráli, vy jste byli ti červení?Ti hráli pěkně.“

No, zuřil, vztekal se, ale platné mu to nebylo nic, já se jen usmívala a v duchu si prozpěvovala svoji oblíbenou říkanku- PAROHÁČI, BLBEJ, ...

 


38 názorů

Sebastiana
05. 11. 2011
Dát tip
čučenko, díky za všechny tipy k mým dílům, potěšilas mě.

čučenka
01. 11. 2011
Dát tip
Aha, tak dle komentů je to pravdivý příběh. Myslím, že konec vztahu už nastane ve chvíli, kdy si začneš prozpěvovat to - paroháči blbej, pitomej.. Vztah bez úcty asi není možný a když se jeden chová tak, jak se choval tvůj muž, tak tu úctu zákonitě ztrácí.

Sebastiana
21. 08. 2011
Dát tip
díky Imo- každá žena má svá tajemství, já jich mám hodně, ...

Sebastiana
06. 08. 2011
Dát tip
Ještě jsem se nesetkala s chlapem, který by se miloval stejně, každý má svůj styl, návyky, úchylky, ...

Sebastiana
31. 07. 2011
Dát tip
Adame- přesně tak. A každý chlap má jiný styl milování, je to jako podpis.

Sebastiana
26. 07. 2011
Dát tip
Všem děkuji za názory. Adame- no vidíš, to mě nenapadlo.Ale i se zavřenýma očima poznám rozdílnost mezi muži. Hlavně v sexu je každý jiný.

srozumeni
24. 07. 2011
Dát tip
super..*

Robinia
22. 07. 2011
Dát tip
*

Alissa
21. 07. 2011
Dát tip
:-) :-) :-) Co dodat :-) :-) (Snad jenom že i s patřičnou optikou na nose málokdy vím, komu fandit. Ale tady náhodou vím a fandím Tobě :-))

Sebastiana
19. 07. 2011
Dát tip
Aiwo, já se už jen směju - svým bývalým vztahům, až teď s odtupem vidím, to, co jsem měla vidět dřív

Sebi...nevysvětluj všechno, prosím

Sebastiana
18. 07. 2011
Dát tip
Honzyku- chtěla jsem pobavit hlavně tím, jak jsem si nedokázala poradit- holicí strojek a sladkost pomsty. Ivanovi jsem opravdu odpustila, byl tak hezký a chytrý kluk a co je teď z něj- troska, kterou lituju, hlavně vím, že mu nemůžu pomoci. Tenkrát jsem si ale pomstu vychutnala, hlavně tu s brýlemi.

Sebastiana
18. 07. 2011
Dát tip
Tangens- víš, hodila jsem to na papír, jak jsem to měla v hlavě. Časem dělám úpravy. K tvým dotazům- Na tu zahýbačku nepřišel, nepřišla mi tak důležitá, protože jsme řešili jeho alkoholismus, který se plně rozvinul. mohu říci, že teď je z něho třesoucí se troska, prolitá chlastem. Protože na vyléčené alkoholiky nevěřím, odešla jsem od něj. Kdo byl ta šťastná bokovka, to také nebylo důležité, pustila jsem ho hned z hlavy. Prostě mladej hezkej kluk. A ani mě to nebavilo, byl to truc. Kde jsme se seznámili- denně jsem měla v práci od kolegů několik nabídek, narážek, stačilo jen ukázat a kývnout, kdekoli a kdykoli, je to strašně jednoduché- teda pro ženské- to vy máte teda těžší.

Sebastiana
18. 07. 2011
Dát tip
Bivoji, Bíšo, blbounku, dík

;)

Honzyk
18. 07. 2011
Dát tip
...Sebastiano, no ok...byl to vul, ale co ja(ctenar) s tim..?(... ke vsemu velmi klopotne napsano, bez jakehokoli , byt jen naznaku, svihu...text nema ani za nehet smrncu, nudi...a, donivam se, snad byl by uzitecny (snad) pro psychology specializujici se na "partnerske vztahy" : byt psano, jak domnivam se, ´po letech´, ctu, ze te tvuj bejvalej stale jeste sere, zes mu neiodpustilas, ze si v textu vychutnavas, jaks mu, jak pises, "zahla" - : ceske sloveso?--(

Bíša
18. 07. 2011
Dát tip
**

BigBivoj
17. 07. 2011
Dát tip
dobře jsi udělala, žárlivost zabíjí vztah, nevratně a je to NELÉČITELNÉ !!

Sebastiana
17. 07. 2011
Dát tip
Všechno jsem mu odpustila, byli jsme velmi mladí. Gábi, dík za nakouknutí.

gabi
17. 07. 2011
Dát tip
napísala si to s nadhľadom, pobavilo, ale žiť s takýmto žiarlivcom určite nebolo iba veselé, fajn, že už iba spomienka *

Sebastiana
17. 07. 2011
Dát tip
Vaudí, dík. Fandím slabším. Patriku, dík. Taky jsem to dlouho s ním nevydržela.

Tomu hovorím chorobná žiarlivosť. Toto by som teda už nevydržal. Napísané je to pekne. A tie okuliare na konci, super.

Vaud
17. 07. 2011
Dát tip
trochu drsný, ale četlo se fajně :-)) holky nikdy moc netuší, komu fandit :-))

Sebastiana
17. 07. 2011
Dát tip
Hani, dík za tip a máš pravdu avox- dík Květoni- :))) Imprese- dík

Impresse
17. 07. 2011
Dát tip
:-))*

Tak teď vážně nevím, komu mám fandit. Ženskejm, nebo našim? Asi si sundám brýle a budu fandit červenejm.

avox
17. 07. 2011
Dát tip
hmmm, trošku smutné, trošku úsměvné, jak už to v životě bývá... */

8hanka
17. 07. 2011
Dát tip
každý. čo si zaslúži:) Zvláštne, že nás často milované bytosti dokopú k tomu, aby sme urobili práve to,čoho sa najviac boja...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru