Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

úvaha zahradníka intelektuála

20. 07. 2011
23
50
3431
Autor
aleš-novák

období dešťů

na naší zahradě

se nazývá

slimákterium


50 názorů

Chigwell
21. 08. 2011
Dát tip
...všude stejný...*

...ani psi je nežerou!!)))

Honzyk
21. 07. 2011
Dát tip
...really uzasny--(((

Toscana
21. 07. 2011
Dát tip
Květoni, nic jiného jsem ani nečekala vědouc, že vše pojímáš pouze stylově! :o)))))))))

Ti hnusní slimáci žerou i houby v lese.

Diana
20. 07. 2011
Dát tip
Být Trávníčkem, tak se zasadím o to, aby slimákterium bylo zařazeno do spisovné češtiny! :-)*

No trpaslík tak úplně ne, ale vznikne tím jakýsi "hlemýžď pro kutily".

Yfča
20. 07. 2011
Dát tip
Květoni, chceš tím naznačit, že sádrou posypaný slimák byl vlastně první zahradní trpaslík?

bydlím u rybníka, možná že by slimáky ocenili rybáři...na háčkování...

Ale navypadá to tak malebně. Já se před sběrem slimejšů vždycky ještě líčím podle pravidel divala Kabuki a převlékám do kimona.

Toscana
20. 07. 2011
Dát tip
Květoni, vřele doporučuji na sběr slimáků chňapku na okurky - tu používal jeden můj známý, kterému tito žouželovití likvidovali na zahradě úrodu a jemu se taky eklovalo na ně sáhnout holou rukou (je o fous delší než jídelní hůlky):

Yfčo, taky je hezké, když posypeš slimáky sádrou nebo cementem. Zahrada za nějaký čas získá velice originální, řekl bych až "lapidární" vzhled.

dobře chutnají i s mákem...:o)

Yfča
20. 07. 2011
Dát tip
Moje babička slimáky solila. Tehdy totiž ještě nebyli aktivní ochránci zvířat...

Drobátko se tím sníží adhezivita (jak my učenci říkáme přilnavosti), ale zase to získá na buketu a barvě. Proč ne?

sedmileté martini by mohlo být atraktivantem i pro souseda, který pak rád se sběrem pomůže :o)

MDavy - Koňak je nezbytný! Funguje jako atraktivant pro vinné mušky. A vůbec, ty nevíš jak se sbírají slimáci? Přece za pomocí jídelních hůlek!

tak místo sbírání použij napichování...v některých dnech by to šlo i shrabovat :o)

Že bych mu ten recepis poslal? To by mě zajímalo, jak by se u toho tvářil.

vykecávání je k tématu, klidně pokračuj :o) třeba si tě pozve Přemek Podlaha do Receptáře?

Aleši promiň, že se ti tady vykecávám, ale to víš, náhlý záchvat inspirace.

Med samozřejmě LESNÍ! Mně se nějak leskne klávesnice, nebo co. Rozhodnete-li se uvařit tento mucholapný lektvar, o přítomnost much se nebojte. Ty už si k vám cestu najdou. A hlemýždi? Ti jsou přece jedlí, chutní a výživní! Chcete recept? Avox, to nádobí se dá použít víckrát. Bohužel jenom na stejnou věc. Takjinak - řeknu to takto - není to nezákonné. Zatím.

Květoni, nestálo by za to ten tvůj recept zavěsit jako samostatné dílko?

avox
20. 07. 2011
Dát tip
Květoni, zapomněl jsi dodat, že ses jednou ranou zbavil i manželky... ani se jí nedivím! Nemohl bys ten tfujtajbl vařit ve svém skautském kotlíku někde pod širým nebem? A teď ještě "poraď" jak umýt to použité nádobí :-)))

MDavy: hlemýžď je jen obrněný slimák...

btw: v jižněji položených krajích lze recept upravit a místo ledního použít med turecký. I ten se však na slunci rozteče...

už jsem si utřel slzy, tak bych si dovolil ještě malý dodatek: ...tvoje původní zmínka o lepidle na tapety zdánlivě vyšla na prázdno, ovšem po použití výše uvedeného postupu můžete mít na všech zdech místo tapet Muchy. A jak říká klasik: pánové, kdo z vás na to má...:o)

Omlouvám se za překlepy i za avíza, přišla-li nevhod.

Stane se, že neodkladně potřebujeme zlikvidovat větší množství slimáků a much najednou. Mnohý zahradník a pěstitel by podlehl beznaději a hledal spásu v chemii, nevěda, že existuje snadný a ekologický zbůsob, jak zabít plže i hmyz prakticky jednou ranou. Za tento vynález mi bylo děleno čestné uznání v našem zahrádkářském klubu Krteček. Rád se s vámi o něj podělím. Nasbíráme dvě třetiny hrnce slimáků, přilejeme k nim půl litru pramenité vody, přidáme pět kuliček nového koření, tři hřebíčky a kousek skořice. Na mírném plameni necháme dvě hodiny probublávat (nesmí vařit klokotem, aby vývar neztratil želírovací schopnost). Tekutinu pak scedíme skrz jemné síto do jiného kastrolu, přilejeme sklenku koňaku, nejlépe vaječného, pozvolným zahříváním za stálého míchání zredukujeme asi na polovinu a dáme vychladit. Proces považujeme za ukončený v okamžiku, kdy hmota dosahuje konzistence ledního medu a charakteristické vůně, která připomíná silný vývar z tchořů. Dopijeme zbytek koňaku s pocitem triumfu a zatímco se z pokoje manželky ozývají zvuky neklamně signalizující chvatné balení kufrů, pustíme se do výroby mucholapek, která je nyní už dětsky snadná. Třívrstvý toaletní papír natrháme na zhruba metrové kousky, které štětcem se syntetickými štětinami potíráme po obou stranách vychladlou hmotou. Okamžitě je můžeme rozvěšovat po bytě v místech největšího výskytu much. Což je v tuto chvíli prakticky všude, neboť pronikavý odér, který bychom mohli bez nadsázky nazvat smradem, přivábil k nám již veškerý hmyz z celého okresu. Vařená slimáčí tělíčka doporučuji zatavit do plastové fólie a zakopat v polích někde za městem, pokud možno v bezpežné vzdálenosti od vodního zdroje. Věren své pověstné šetrnosti a zvykům, které jsem odpozoroval od sarančat a Francouzů, zkoušel jsem i alternativní způsoby, jak naložit s těmito plži, pročež vím, že zdaleka nejsou tak lehce stravitelní, jak jsem si původně představoval.

třeba by jim chutnali nastrouhaní? :o)

avox
20. 07. 2011
Dát tip
Vy se máte! ještěrku jsem tu viděla jen jednou, dokud ještě po zahradě nepobíhal pes...

avox
20. 07. 2011
Dát tip
jezírko u rybníku, nebude to až příliš vody? :-))

žáby pomáhají? že bych konečně prosadil jezírko? :o)

Toscana
20. 07. 2011
Dát tip
na toto téma jsem se včera bavila s jedním známým, kterého žena pěstuje s láskou kvítka a ze zahrady chodí v slzách, když vidí tu spoušť... Inu, myslím, že mu tohle pošlu, třeba se na ty slimáky budou oba dívat o fous veselejším okem... :o)))) *t

avox
20. 07. 2011
Dát tip
od té doby, co mi po zahradě poskakují žabky kvákalky a podupává ježek, najdu slimáka jen výjimečně... :-))

doteď jsem myslel, že jsi palič, teď navíc ještě vařič a tapetář? :o)

Já je sbírám. Dá se z nich uvařit báječné lepidlo na tapety.

Zordon
20. 07. 2011
Dát tip
a u zahradníků se to projevuje náhlým střídáním nálad se sklonem k depresím :)

Taubla
20. 07. 2011
Dát tip
jj, to je trefný :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru