Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cvičení moře.

02. 08. 2011
4
22
4248
Autor
StvN

Někde mezi Cvičením řeky a Zvyky řeky se nachází Cvičení moře. Je to příběh, který nabývá určitých tvarů. Jestli tohle čtení někoho zaujme, budu rád za dojmy a připomínky.


Člun.
Vlny.
Moře.
Zvuky.
Ticho.
Zvuk moře neutichá.
- Nikdy.
Písek.
Kamení.
Voda.
Kamení leží na písku.
Voda omílá písek a kamení a houpe člunem na vlnách.
Klid.
Ticho.
Pomáhání.
Slunce.
Klid a ticho.
Záda.
Neutichající zvuk moře přináší klid a ticho a slunce za zády, když pozdní chvíle objímají člun, který se houpe na vlnách.
Opuštění.
Hledání.
Počátky.
Chvíle.
Momenty.
Ve chvílích hledání - nachází momenty opuštění.
Pohyb.
Mračna.
Hora.
Bytí.
Pohyb člunu na vlnách je pohybem člunu v mracích.
Hora je.
Ostrov.
Pobřeží.
Písek.
Písek leží na úpatí hory.
Hora leží na ostrově.
Ostrov leží v moři.
Moře omílá kameny ležící v písku. Moře omývá horu.
Vyvrhne moře člun na pobřeží?
Představy.
Lana.
Vazby.
Některé vazby nejsou uskutečňovány pomocí lan.
Člun v mých představách je vázán lany ke dnu a čeká, zda jej moře utrhne. Je to poprvé, kdy jsem přiznal člun v představách.
Objevování.
Poznávání.
Ztrácení.
Sítě.
Lehátka.
Síť představ, které nachází zejména ve chvílích, kdy jiné ztrácí, unáší člun na vlnách moře, jež objímá ostrov a horu, na jejímž vrcholu sedí člověk, který tohle všechno vidí. Je to vidoucí člověk a dívá se na pohyb člunu ve vlnách. Vidoucí člověk nepřemýšlí o tom, zda se člun v mých představách zbaví lan, která ho poutají k mořskému dnu, a nechá se vynést na pobřeží.
Objímání.
Dílo.
Perspektiva.
Změny.
Některé změny jsou velice malé.
Některé změny jsou tak malé, že je nevidí ani vidoucí muž nebo žena z vrcholu hory. Je to jen jejich perspektiva.
Směry.
Tam - a - zpět.
Vědění.
Souvislosti.
Pochybnosti.
Kdybych se pohyboval, a člun kdyby plul.
Pomalost.
Vazby člunů k mořím překonají vazby lidí k člunům.
Nikdo není rybáři.
Ležím v člunu, který se houpe na vlnách a přes hranu se dívám na rybářskou loď, která z dálky vypadá jako člun, a za mými zády se tyčí hora, k níž směřuje příď mé lodi, zatímco lana se lámou pod hladinou. Kdybych seděl na vrcholu hory, viděl bych zlomená lana.
Slupka hladiny.
Pohyby tam - a - pohyb zpět.
Vzdalování se je přibližování opačným směrem.
Rybářská loď, která z dálky vypadá jako člun, se vzdaluje tím více, čím více se má loď, jejíž hrana vrhá stín na má záda, přibližuje k ostrovu hory.
Sen se stal skutečností.
Hladiny.
Místa.
Z místa pod hladinou se jevím jako zlomený muž.
Dno mého člunu zakrývá celé nebe.


22 názorů

:)

StvN
08. 08. 2012
Dát tip
Neni to povidka. Jsem rad, ze jsi to konecne pochopil. Takze uz neni sporu ve veci tveho textu.

...jsem si bláhově pomyslel: kouknu k odborníkům ať vím, jak vypadá povídka. Tak nějak jsem se chystal ukrást teorii tvorby. Není co krást...

Janina6
05. 08. 2011
Dát tip
Na kritiku tohohle textu nemám, tak aspoň nějaké ty dojmy :-) Na první nakouknutí příjemné povídání o moři a člověku, místy poetické („pozdní chvíle objímají člun“, „slupka hladiny“), místy naopak očesané až k podstatě („Hora je.“) Obsah se postupně proměňuje, kromě detailů patřících k mořskému pobřeží je tady hodně odkazů k lidskému nitru, obojí se doplňuje, souvisí. Forma je dost netradiční. Určitá heslovitost mi nevadí, naopak je zajímavá, od detailů se dostáváme k celku a velmi dobrá se mi zdá Štěpánova rada číst pomalu, nechat si za každým řádkem pauzu. Vynikne tak rytmus, něco jako mořské vlny. Kromě toho si člověk líp uvědomí jak souvislosti, tak změny („směřování“ textu). Ke konci mě zaujalo to střídání perspektiv, sledování skutečnosti z různých pohledů. Je to opravdu sledování, porovnávání, necítím žádné citové zaujetí, což mi trochu chybí. Moře se mi tu zdá být jen jednou z rekvizit, postrádám vyjádření jeho hloubky a proměnlivosti. Pod slupkou hladiny.

Fruhling
04. 08. 2011
Dát tip
Mám problém: nedokázal jsem (narozdíl od Zvyků řeky) rozšifrovat hlavní myšlenku textu: jestliže má moře znázorňovat šíři asociace, pak mě znervózňují poměrn přesně líčené prostorové (mimo-subjektivní) konfigurace. Má-li být moře podkladem pro tyto, pak nastává opačný případ. Tedy: "Souvislosti. Pochybnosti."

StvN
03. 08. 2011
Dát tip
Dík:) Příště zapojím nějakýho buzíka nebo tlušťošku, aby to dostalo šťávu:))))

Vezmu to taky bez keců - přečetla jsem třetinu a nenašla jediný důvod, proč číst dál.

Alojs
02. 08. 2011
Dát tip
vezmu to bez keců = mě se ten light styl líbí...

StvN
02. 08. 2011
Dát tip
Hehe, pak nechápu, že existují ještě písečné pláže:) Ano, to je správná otázka.Mají ta slova znít nebo neznít? A co to znamená, když zní? Ostatně, vždy je něco takzvaně "za".

StvN
02. 08. 2011
Dát tip
Ta hesla mohou hrat dvoji roli, jeste jsem se nerozhodl, jakou jim nakonec pridelim. Bud se po ctenari chce, aby je cetl pomalu, a to necham ciste na jeho discipline. Muze si treba pocitat jedna-dva mezi kazdym radkem. Nebo mohou stat jen jako kulisa, kterou ctenar prelitne, ale ten cas a rytmus, ktery mezitim vznikne, pusobi jako urcita spoust k tem prozaickym pasazim. Proste to ty mezihry bud zpomaluji nebo zrychluji. Uvidime. Diky za nazor.

renegátka
02. 08. 2011
Dát tip
Líbí se mi vzájemná vztahovost mezi mořem,člunem a horou. a v závěru: Z místa pod hladinou se jevím jako zlomený muž. Dno mého člunu zakrývá celé nebe.

Honzyk
02. 08. 2011
Dát tip
p.s. pokud budu miti casu, neni problem!:D

Honzyk
02. 08. 2011
Dát tip
..ok..))

StvN
02. 08. 2011
Dát tip
Dik za upozorneni. Az budu chtit neco napsat pod svym vlastnim textem, tak se te zeptam o povoleni:))))

Honzyk
02. 08. 2011
Dát tip
..mozna ze ano, ale ja nepsal o masturbaci, avsak poluci, v tom rozdil.... ze ano ? (Mrdka sama mi z nabehleho zaludu vybehla, ja rukou ji nepomohl ni tuky tuk...) ____________ ...ipsace, masturbace, onanie, samohana, chces-li, teze k zivotu dozajista patri, ale o ni(ch) ja se v textech svych(zatim) nezminil, ze ano?_)(((...tak, sim, StvN, neser...diky!-))

StvN
02. 08. 2011
Dát tip
Mozna lepsi nez psat o masturbaci:)

Honzyk
02. 08. 2011
Dát tip
" se jevim"! jako zlomeny muz...inu ano, obrozence... _______________________________________ ---- a nyni sport: nezaujalo a nevim take, cim by take melo?_(( *** text "jevi se" mi jako poznamky uplne svorc bezdomovce, ktery si prave v poslednim tazeni zapsal, co koupi si, az najde petikilo...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru