Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nomen omen anebo...?

10. 08. 2011
25
110
13336

prolog si oddskočil

Botanik Větvička, dentistky Mezerová a Paděrová, kytaristka Vrzalová, MuDr.Chromý-orthoped,  fořt Podlipný, Cestovní kancelář Zabloudil... a ovšem i známý sexuolog, MUDr. Šuk. To všechno jako by byly krásné příklady spojení jména a povolání, určení. Ale stal se Větvička botanikem opravdu kvůli svému jménu nebo se narodil s takovým jménem, protože prostě byl určen pro dráhu botanika? Jsou to všechno jen kuriózní náhody? A šli byste k zubařce Mezerové, cestovali se Zabloudilem?

Víra v sílu jména je hodně stará. V některých kulturách bylo skutečné jméno tabu a nesmělo se vyslovit. Proto měl člověk ještě jedno, běžné jméno, nemagické, které používal. Z víry v sílu jména nejspíše vychází i způsob jakým se volila jména pro nově narozeně děti. Například jména jako bolest, nemoc a podobně, měla dítě ochránit před pozorností zlého. Naopak jména pozitivní měla dítěti zaručit dobré vlastnosti a úspěch (například sílu, bohatství a pod.)

Jak je to tedy se jmény? Slyšeli nebo řekli jste už někdy větu jako: "Milady jsou krávy, (Lenky jsou namyšlený, Johanky krásný, Petři vážní)  všechny který znám, takový jsou?" Minimálně víte, že v pohádkách je ten hloupej většinou Honza. Jen občas ho zastoupí Ivan...

Myslíte, že jména nás ovlivňují? Nebo dokonce předurčují? Myslíte, že ani náhodou? Měli jste dnes krásný den? A máte nějaký pěkný příklad Nomen Omen?

 


Neměla jsem kdy reagovat dřív, tak jsem Vám až teť připravila malé shrnutí :

jména, která jsou spíše pro:

 

MUDr. Pomahač, chemik pan Pufr, policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová, šaškující student Šašek, tělocvikář Rychlý, Kubánec Izquierdo (Levý) pletoucí si levou a pravou, krejčí Krejčí (a to hned dvakrát), ortoped MUDr. Kloub, doktorka Doktorová, majitel autoopravny Šroubek , majitelka escortní agentury Píchalová, učitelka přírodopisu Ptáčková, houslista Václav Hudeček., advokát Neústupný, patolog Mudr Studený , člen protidrogové komise Herák, kadeřnice Drbohlavová, známá rosnička v televizi, slečna Mráčková, bohatý Boháč, stolař Tříska, vodohospodář Mokroš, mistr kovářské dílny Palička, ředitel Kovošrotu p. Plech, brankáři Přikryl a Hrazdíra. , učitel biologie Králíček

jména proti:

výrobce praček: Zkrat, stavební firma Zbořil, doktor Strach, farmakolog Hrobár, hrobař Pekár, zubař Lovecký, Potraviny Nejedlý,CK Zabloudil, brusič nožů, pan Tupý, speditérská firma jménem Nevyjel, Josef Ladislav Píč, archeolog
 
jména kuriózní:
 
Králíčková si vzala Zajíčka, Machová Macha, Králová Popelku, Smutná Veselého

Kadič,Květoslav Čury,spolužačka Šoustalová, zubařka Mrdková,  člověk jménem Osoba,  Záboj Čampula, Leokádie Kalátová, Regina Spratková, Vinettou Chlupatý, Blanka Píčová, A.Kundová, Narcis Sames

A několik příkladů, které mě teď ři psaní napadly jako bonus:

Majitelka mé oblíbené kavárny se jmenuje Aurélie Kochanová. (a má zlaté srdce a životem se kochá).

Naše profesorka adminsitrativy se jmenovala Salakvardová a přinutila manžela ke změně jména na Salač (ale my ji stejně předtím i potom říkali Želva:-). Paní Strachová se stala Strachovskou, protože jí jméno připadalo ponižující a donutila manžela k přejmenování.

Manželku pana Mandy zlobili jeho kamarádi oslovováním "paní Manda"

A příklad zvláště pro Lakrov:

Syn našeho soouseda Myšky byl donucen převzít příjmení své ženy, jí by prý  přišlo směšné jmenovat se Myšková. Po svatbě se z něj tedy stal Střelec Myška.

Děkuji všem zůčastněným za četné příspěvky.  A STVNovi za zajímavou informaci o jménech v Číně. Doufám, že jste se alespoň trochu bavili a přeju Vám hezkou neděli :-)

 

 

 


110 názorů

Elyon
21. 09. 2011
Dát tip
potešilo :)

FAE BOMB
15. 09. 2011
Dát tip
V Brně u Delvity (vedle "Rohlíku) prodává, nebo aspoň prodával, grilovaný kuřata jistej Eduard Nejezchleb. Co dělal s tim, co neprodal, fakt netušim... :-)

BigBivoj
30. 08. 2011
Dát tip
toho jsem znal! Vedle měl chalupu můj děda Mráz.

nyma
29. 08. 2011
Dát tip
jen malý příspěvek, kousek od nás, z Božího Daru, kde je byl náčelník horské služby Chlad!:)

Chigwell
29. 08. 2011
Dát tip
U mého strýce pracovala jako kuchařka Iris Šoustková,byla to dračice a chodila s údržbářem Šukem.Mnohem šílenější jsou ty patlaniny z telenovel:Esmeralda Gažiová,Onur Láczi,Manuela Lakatošová...no,hlavně že si uměj spočítat podporu :) *

Vio
18. 08. 2011
Dát tip
Mně léčí ledvinové kameny Mudr. Pazourek. Tak nevím...

moorgaan
16. 08. 2011
Dát tip
...sice jsem neznal a ani neznam / jak tady nekteri pisi ze "znal jsem.." / ..ale chlapi pametnici obcas mluvili o bubenikovi z dechovky, ktery se jmenoval Prokop Buben a ten pry obcas, navraceje se od muziky z vedlejsi vsi , ten buben holt prokopl:-)) ..asi spatna blana nebo co... jo a kdyz uz jsme i u tech číňanů..a to jsem opravdu videl na vlastni oci v primem prenosu a neveril svym ocim - hrali proti sobe dva stolni teniste ze jmenovane zeme a v titulcich bylo: Lu-lin versus Lu-lan ...docela ptakovina zejo?

BigBivoj
14. 08. 2011
Dát tip
heart: boduješ a hned dvakrát, bude mít radost :)) papouch: pěkný náhrobek ale ten geometrický tvar tomu neodpovídá Octopus: máš vyjímečně pravdu, ten byl navíc gynekolog

kóza
14. 08. 2011
Dát tip
Kolik znáte Kozlů a Kozlovských, já jen toho mýho rohatýho a ten se jmenoval za svobodna Čert ...ale stejně je to ďábel!

Max Hutar
14. 08. 2011
Dát tip
Jo, pravda, na Koněvově třídě v Praze je památníček z května 1945 "Zde padl František Vítěz"... Pomerančová, pěkně, bude to mít ještě nějaký další výstup, output?:-)

heartrate
14. 08. 2011
Dát tip
ale já si vždycky myslela, že Kazi si vzala Bivoje!

heartrate
14. 08. 2011
Dát tip
podobně jako Marvin :D

BigBivoj
14. 08. 2011
Dát tip
moje teta Kazi si vzala pana Šuka, jak se potom jmenovala?

heartrate
14. 08. 2011
Dát tip
aleši, Mrtvá se nejspíš nenarodila, to jenom pan Mrtvý :)

dá se to brát i pozitivně: narodí se Mrtvá a dožije se 86 let...

BigBivoj
14. 08. 2011
Dát tip
octopus: jak může být někdo mrtvý od začátku?

papouch
14. 08. 2011
Dát tip
já mám taky jeden náhrobek

Marcela.K.
14. 08. 2011
Dát tip
Hezky jsi to shrnula, alespoň po dlouhé době diskuze, která pobavila. Dík.

Honzyk
14. 08. 2011
Dát tip
:D...no nakonec si covek rekne: "co do jmena?"...stejnak, zeo..)

A ještě k té Číně. Tam existuje tradice tak zvaných "mléčných" jmen. Tyto jména dávají malým dětem jejich rodiče (u nás bychom řekli přezdívky), ale v dospělosti se používají jen jména rodová... Faktem je, že na rozdíl od nás to může klidně být třeba "štěstí", nebo "kopretina" a podobně.

Lakrov
14. 08. 2011
Dát tip
Díky za zábavné shrnutí :-)

feferonka
14. 08. 2011
Dát tip
Taky mě ještě napadl náš tělocvikář Vyskočil. :-)

papouch
14. 08. 2011
Dát tip
Já bych teda ještě přidal, i když je to off topic, moji zkušenost z Drahanské vrchoviny. Je to docela odlehlá destinace, vyvýšenina, náhorní planina a bohem zapomenutý kraj se ztíženým kontaktem s okolním světem. V těch pár vesnicích se to kříží všecko navzájem, holky mají všechny stejné rysy a jmenují se Anežka, Marie, nebo Věra. Kluci jsou na tom v ksichtě líp, ale jmenují se převážně Josef, nebo Frřantišek. Co se týče příjmení, převažuje Sedlák, Kříž, nebo Král. V době, kdy jsem aktivně muzicíroval, jsem byl na svatbě, kdy si Josef Sedlák bral Anežku Sedlákovou, přičemž rodiče nevěsty se jmenovali Josef a Anežka Sedlákovi a rodiče ženicha taktéž Josef a Anežka Sedlákovi. Přičemž prokazatelně (alespoň podle farních matrik dopátratelných do 18.století) nebyli nijak zpřízněni! :-)

Doplnila jsem text o malé shrnutí z vašich příspěvků (pod čarou), pokud Vás to zajímá, čtěte :-)

heartrate
13. 08. 2011
Dát tip
nebo před revolucí byl myslím že okresním tajemníkem KSČ v Č. Krumlově soudruh Záboj Čampula :)

Max Hutar
13. 08. 2011
Dát tip
Hokejovou extraligu kdysi hráli (nevím, zda ještě hrají) brankáři Přikryl a Hrazdíra. Teprve nedávno jsem potkal prvního člověka, který je pro mě skutečným Martinem - bezdomovec, který sedává na Hradčanské se svým psem a nenadává na život.

papouch
12. 08. 2011
Dát tip
já jsem pro, založ ji, bude sranda .-)

Petrusha
12. 08. 2011
Dát tip
nech už to má vzťah alebo nemá :)

Petrusha
12. 08. 2011
Dát tip
no ale ja som odpovedala tiež vážne ... u nás sa fakt tieto mená nachádzajú pod nižšie uvedenými profesiami ... čo poznám (to bylo fakt bez jakejkolif srandy :)

Marcela.K.
12. 08. 2011
Dát tip
Pacientka paní Veselá se jmenovala za svobodna Smutná a nebo to bylo obráceně? Teď už nevím :-) No a moje maminka říká, že jsem si ani jiného chlapa vzít nemohla, že děláme čest svému jménu :-)

Lakrov
12. 08. 2011
Dát tip
Pro VůněSlov: > ...a jak je to u žen, když sňatkem získají nové příjmení... Něco podobného mě včera napadlo taky, jen spíš v tom smyslu, že tak, jak autor diskuse položil její téma, je to vlastně aplikovatelné spíš na muže... Ale i mezi těmi jsou výjimky, jenže to už je na jinou diskusi... Děkuji za avízo.

Josephina
12. 08. 2011
Dát tip
Pan Láska a paní Lásková byli pěkný pár.

Diana
12. 08. 2011
Dát tip
Svého času byl ředitelem Kovošrotu p. Plech. Zajímavě se jmenuje i výrobce praček: Zkrat. V časopise jsem se dočetla o jisté Regině Spratkové. I to je zajímavé, jak se někdy hodí křestní jméno k příjmení jako pěst na oko. :-)

Známá rosnička v televizi, slečna Mráčková, je taky dobrá... Potraviny Nejedlý a CK Zabloudil jsou klasika:))) Na vojne jsem pak potkal člověka, který se ničím zvláštním nevyznačoval a jmenoval se Osoba:))) Mimochodem, znám jednoho Boháče, který je skutečně boháč. Vodní hospodářství u nás v práci obsluhuje jistý pan Mokroš, mistr kovářské dílny se jmenuje Palička a ve stolařské dílně dělá pan Tříska. Fakt nekecám!!!

Petrusha
11. 08. 2011
Dát tip
Nene, Herák bývá u nás na podrahdí a je popelář, to máte pomantlané

feferonka
11. 08. 2011
Dát tip
Jeden z mých partnerů se jmenoval Průša a skutečně to byl úchyl.. Taky jedna kadeřnice - pí Drbohlavová.

orinoko.a
11. 08. 2011
Dát tip
O! ani mi nerikej, to me vubec neprekvapuje.) jenze babička byla v tomhle vzdycky dost ..zasadova:P

no vidíš, babička pěkně šlápla vedle. v Moskvě mají dodnes letiště Seremetjevo...:o)

orinoko.a
11. 08. 2011
Dát tip
moje babička tančila na plese s tanečníkem Seremetem, dvořil se jí a krásně tančil, řikala, jenže když se jí představil, tak musela odejít, protože se bála, že by to vedlo ke svatbě:)) A ja si pamatuju, že ksyž se toto v novinach resilo, tak za odstrasujici priklad vzdcyky uvadeli nejakyho nebozaka jmenem Vinettou Chlupatý

Lakrov
11. 08. 2011
Dát tip
Pro VT Marvin: > ...máš s tím snad nějakou zkušenost... Nemám :-) Však taky píšu, že je to jen jakýsi "výběrový efekt". Není to vážná diskuse ani průzkum veřejného mínění :-) Napadá mě otázka začínající slovy: Ve kterém ústavu...? ale nebudu v ní pokračovat, když nevím jaké je tvé příjmení :-)) Pro autora: Je to -- nemýlím-li se -- diskuse pro zábavu?

Honzyk
11. 08. 2011
Dát tip
p.s. jo...a babicka ma mi rikala, jo:" Pro jmeno se, Frantisku, nikomu nevysmivej, to je nevychovany"!...ale kdo takto porucit muze, zeo, kdyz prijmeni na tebe legracni v plne zbroji vyrazi?:DDD

Norsko 1
11. 08. 2011
Dát tip
herák v protidrogový komisi např.

Honzyk
11. 08. 2011
Dát tip
jo, a moje zubarka, svyho casu, menovala se Mrdkova...ji rikam, halejte, a premenovat se nechcete? Vona, jo:"Ja vzala si Mrdku, a toho miluji. Co svet svetem bude, Mrdkova zde u zubarskleho kresla bude stati!"...a pak mi udelala misto dvojky spicak, zabrouila,se ji nikdo neprosil, zeo, krava mrdka, tak jsem zubare vymenil a dobre ucinil!)))

Lakrov
11. 08. 2011
Dát tip
Občas mám pocit, že lidé s obtížně vyslovitelnými nebo snadno zesměšňovatelnými příjmeními jsou předurčeni k vyššímu vzdělání, možná dokonce k vědecké dráze. Možná je to způsobeno tím, že si z nich v dětsví ostatní utahují; jsou tudíž trochu stranou kolektivu a nezbývá jim, než se zabývat nějakým koníčkem (jež může přerůst v povolání či poslání) nebo se dokonce začnou kamarádit s učiteli a baví je školní vyučování :-) Tahle domněnka však může být z mé strany čimsi jako "výběrovým efektem". Lidé na pozicích (např. vědeckých), o nichž se zmiňuji, jsou "více vidět".

baaba
11. 08. 2011
Dát tip
Můj bratranec z Jižní Moravy má ženu, jež se za svobodna jmenovala Blanka Píčová. heartrate - Mudr Kloub je ortoped a kousek pod ním na patologii pracuje Mudr Studený

Petrusha
11. 08. 2011
Dát tip
Kapusta je chirurg náhodou!!!)))) a nerad šije prsty, rovno reže

teploušek
11. 08. 2011
Dát tip
a kapusta je zelí ?

Petrusha
11. 08. 2011
Dát tip
a zubara Loveckého ... a náš hrobar sa volá Pekar ... u nás je asi šecko opačne jak tak kukám

Petrusha
11. 08. 2011
Dát tip
jojo, znám jednodho pána co robí ve farmakologii a vola sa Hrobár :))))

teploušek
11. 08. 2011
Dát tip
jo byla to sympatická paní "jarabnička" celý život dřela v betonárce nebo kdesi a plná humoru, bavila celé oddělení. Když přišla na kuřárnu /tenkrát ještě byly/tak pozdravila nahlas "dobrý děň já su Kundová, po česky píčová", vajgl mi spadl tenkrát do klína :)

heartrate
11. 08. 2011
Dát tip
tomu nevěřím :D

teploušek
11. 08. 2011
Dát tip
Nebudete tomu věřit ale se mnou ve špitále v Motole ležela paní ze slovenska A.Kundová, při vizitě se všichni zarazili a přemýšleli jak ji oslovit, Pan primář to vyřešil tak, že jí nazývali paní Genitáliová.

vesuvanka
11. 08. 2011
Dát tip
V Itálii se občas vyskytují geografická jména - například prezident Napolitano

Muamarek
11. 08. 2011
Dát tip
Když jsem na vizitce jedné advokátní kanceláře viděl Doktor Neústupný, hned jsem měl lepší náladu :-))

vesuvanka
11. 08. 2011
Dát tip
Také jsem setkala se jmény, související s povoláním. Momentálně se mi vybavila paní učitelka Ptáčková, kterou jsme měli na přírodopis na základní škole, houslista Václav Hudeček...

v hořovické nemocnici pracuje doktor Strach.

Janina6
11. 08. 2011
Dát tip
Na gymplu jsem měla spolužačku Šoustalovou, nesla to příjmení s humorem a byla to jedna z nejsympatičtějších osůbek na škole... Nakolik je to nomen omen, si netroufám odhadnout, ale předpokládám, že vedla zcela uspokojivý intimní život :-) A pan Šroubek měl u nás autoopravnu. Historie některých příjmení je moc zajímavá. Zájemcům doporučuju třeba knihu "Jména tajemství zbavená", kterou napsal Vladimír Mates.

Neposuzuji
11. 08. 2011
Dát tip
Květoslav Čury, opravdu, na jižní Moravě, mimochodem tam bývalo dosti Květoslavů, říkalo se Květoušuuu...

renegátka
11. 08. 2011
Dát tip
V lázních mě ošetřovala doktorka Doktorová, asi nějaká kapacita.

StvN
11. 08. 2011
Dát tip
U těchto jakoby studií je ta potíž, že jsou děsně lokální. Například v Číně je kultura jmen jiná a když je nějakou dobu sucho, tak dětem dávají do jména symbol vody, a tak podobně.

Honzyk
11. 08. 2011
Dát tip
...ja chodil , dyz sem byl malej, s Kadicem--))*

BigBivoj
11. 08. 2011
Dát tip
Znám taky jednoho Krejčiho a to je pěkná svině, dluží mi dvě výplaty. A pak znám ještě jednoho Krejčího a ten je výbornej kamarád a baskytarista. A ten třetí je taky Krejčí je krejčí ale zkazil mi oblek na promoci. Tak co si má člověk o tom myslet.

uf! :-)

Smetiprach
11. 08. 2011
Dát tip
nemít tě tak rád, řeknu, že si potvora... :-)

Honz... hádej ;-)

A děkuji děkuji za příklady. Nádhera:-)

Smetiprach
11. 08. 2011
Dát tip
a to mluvíš o honzech, nebo o té píchalové? :-)))

heartrate
11. 08. 2011
Dát tip
jo ještě: můj pradědeček se jmenoval Krejčí a byl krejčí

Smetiprach: To je právě ten případ pojmenování nefativní vlastností, před kterou má chránit a chrání, ne? :-)

heartrate
11. 08. 2011
Dát tip
co jako?

Smetiprach
11. 08. 2011
Dát tip
ruku na srdce pomi, znáš nějakého honzu, který by byl skutečně hloupý? :-) ale měl jsem na základce spolužačku píchalovou (možná stanislav jí pamatuje) a ta má po dlouholeté kariéře společnice zámožných pánů dnes svoji escortní agenturu... tolik k nomen omen teda...

Fruhling
11. 08. 2011
Dát tip
Mám rád stavební firmu Zbořil.

heartrate
11. 08. 2011
Dát tip
u nás v ČB je ortoped MUDr. Kloub

martinez
10. 08. 2011
Dát tip
já si tak honem vzpomínám na dědečka mého prvního manžela Martineze, který se jmenoval Izquierdo (Levý) a pletl si levou a pravou pak tělocvikář Rychlý.. jedni moji vzdálení příbuzní se jmenovali Pěkní, což mi připadalo hodně zavazující, i když ne tolik jako být Krásní - ty jsem znala taky a jednou jsem při suplování napomínala jednoho studenta ať se nechová jako šašek.. pak jsem se ho zeptala jak se jmenuje - byl Šašek příjmením :o)

papouch
10. 08. 2011
Dát tip
V Brně je vyhlášený brusič nožů, pan Tupý. Půlka Brna si nechává ostřit břity u něj, neboť je to opravdu skvělý řemeslník a odborník, navzdory svému jménu. V Brně je též speditérská firma jménem Nevyjel. Vždy dodala všechny zásilky včas. Nee, nevěřím na nomen-omen :-))

Yfča
10. 08. 2011
Dát tip
Kdysi jsem našla v telefonním seznamu zajímavé jméno: Narcis Samec. Docela by mě zajímalo... no, styděla jsem se zavolat a zeptat se. :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru