Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Culinary yours

03. 09. 2011
35
48
4951
Autor
Vaud

Snažím se být ozdobou českých jedlíků za hranicemi vlasti. Katalánsko, kde jsem donedávna bydlel, je tím pravým kulinářským rájem. Na severu u hranic s Francií bývala dokonce  nejlepší restaurace na světě – El Bulli. Rezervaci jste si museli udělat rok dopředu a restaurace měla jen pár míst a otevřeno bylo pouze 6 měsíců v roce. Zbylého půl roku se kuchaři rozprchli po světě a hledali nové pochoutky nebo publikovali.   

Díval jsme na webovky cestovek, kde si naši turisti navzájem doporučují skvělý Burger King na Mallorce nebo fantastické kafe ve Starbucks v Barceloně. No, nevím… Já jsem o trochu víc mlsnější. Baskové si dokonce odhlasovali, že nechtějí na svém území fastfoody. Asi věděli proč. Španělé jedí rádi a hodně. Přesto tu skoro nejsou tlustí lidé a patří mezi národy, které se dožívají nejvyššího věku. Většina španělských jídel se skládá z předkrmu, hlavního chodu,  nápoje, kávy a zákusku. Když přijedu domů do Čech, tak se po večeři nezvedám od stolu, protože čekám na postre – zákusek. V restauracích mají často meníčko, které je cenově výhodnější. Stojí kolem 8-12 euro. Zaměstnanci platí za jídlo v práci kolem 3 euro za oběd.

Co si tedy dát ve Španělsku dobrého?

 

Asi bych měl začít podle španělských zvyklostí předkrmem. Nebojte se experimentovat a ochutnávat místní speciality. Zkuste například smažené papričky pimientos del padron, připomínající ruskou ruletu, protože některé z nich bývá zběsile pálivá,  nebo patatas bravasNěkteří Španělé si jako předkrm dají salát, ale většina mých známých tvrdí, že salát je tak leda   pro králíky. Zajímavé je, že slovo salát jsme převzali zřejmě od Španělů a znamená 'slaný'. Skvělý je třeba salát z luštěnin se slaninou a spousta dalších, na které si vzpomenu v okamžiku, kdy tento článek dopíšu a odevzdám. 

 

 Báječné a osvěžující jsou studené polévky – tradiční gazpacho nebo třeba skvělá melounová polévka (meloun ale říkají Španělé žlutému melounu – česky je to tuším cantalup, nicméně jsem objevil ještě další druh melounu, tak mám v melounech trochu zmatek). Španělsky se meloun řekne sandia a určitě stojí za hřích i samotný. Výborné jsou ibericos a tapas  či pinchos (jednohubky).Tapas jsou baskickým vynálezem a většina baskických restaurací (Vasco) má v názvu X a jsou skvělé (např. Txakolin). Jak je v názvu restaurace X, tak neváhejte.  V tapas restauracích se dá s nadsázkou nechat  výplata, protože jídla jsou opravdu skvostná a samotný popis tapas vydá na samotnou knihu.  Pokud máte malý hlad, pak zvolte výběr z ibericos – což jsou šunky – nejlepší jsou z divočáků (tmavější). V Katalánsku k nim dostanete pan con tomate - opražený chléb, potřený česnekem a rajčaty. Názor na pan con tomate rozděluje Katalánce a Španěly stejně jako fandění fotbalovým klubům FC Barcelona a Real Madrid. 

Nikdy jsem tu nezkoušel  šneky (oproti Francii nebo Portugalsku vypadají podezřele) a jehněčí hlavy. Pak mají taky jelítka a jitrnice, spoustu salámů. Výborný je ovčí  sýr – doporučuji s nápisem semicurado.

 

Co potom? Neuděláte chybu, když zkusíte rybu.  Španělsko má druhou největší spotřebu ryb na světě, ikdyž nejoblíbenější rybu – tresku – dováží ze severských moří. Většina ryb (a paryb) je skvělých, hlavně ve specializovaných restauracích. Jinde je mívají trochu rozvařené. Je skoro jedno jakou rybu si dáte – všechny jsou báječné. Můj  nejoblíbenější rybí pokrm je suket nebo zarzuela.  Jsou to jídla, které podle tradice vaří rybářova žena ze zbytků toho, co zůstalo doma. Jezdím  na ně do přístavu v Sitges kousek za Barcelonou. Ryby si ale nedávejte po neděli nebo po svátcích, kdy rybáři nevyrážejí na lov a ryby nejsou čerstvé. Nebojte se nakupovat na tržnici, kde vám rybu vykuchají a vykostí.

Určitě ochutnejte škeble a mořské potvory. Základní dva druhy škeblí, které jsou tu k dostání jsou  mejillones a almejas (česky tuším slávky a srdcovky). Světlejší almejas žijí jen v čisté vodě a jsou chuťově lepší, ale taky o něco dražší. Dobré jsou s omáčkou červenou omáčkou Marisco s mandlema. Skvělá je sépie na grilu (ne kroužky – ty mají uniformní chuť) a nebojte se ani nadrobno nakrájené chobotnice (pulpo ala Gallega). 

 

Pro Španělsko je typická paella – rizoto s mořskými plody, kuřetem nebo králíkem. Katalánská fidella je totéž s nudlemi. Dává se k tomu česneková majonéza ali oli. V naší kantýně byl každý čtvrtek pallelový den, čili jsem saturován pallelou až někam do penze.  Moc nemusím tripas, což jsou vnitřnosti. Španělé pro ně používají i jiný výraz, který vytrvale zapomínám, takže si vnitřnosti neomylně objednám v restauraci, protože mi název zní povědomě. Trochu zklamáním je steak – ten se ve Španělsku dělá zpravidla hodně tenký. Pokud si ovšem nedáte argentinský. Argentinci ovšem mají rádi vše velmi propečené a je problém se dohodnout na medium a už vůbec ne na krvavém steaku. Naprosto famózní je churasco – žebírka, ale v jiném provedení,  než je znáte u nás,  a chuleton  – to je největší pochoutka, díky které nebudete chtít nikdy Španělsko opustit.  Předuzené maso si dodělává host sám na rozžhaveném kameni! Nádhera. Nejlepší chuleton v Barceloně mají v restauraci Raco de Vila v poněkud pochybně vyhlížející části Poble Nou nedaleko od Torre Agbar. Rozhodně neváhejte! 

 

Jako zákusek si dejte například crema catalana, což je flan nebo geniální pomerančový džus s vanilkovou zmrzlinou a Cointreau. Je to jednoduché a ďábelsky dobré. Další z možností jednoduchého zákusku je jogurt, ke kterému vám donesou hnědý cukr nebo med. Určitě zkuste ze sladkostí  churos (nejlepší je s čokoládou) a turon (většinou ho mívají kolem vánoc, ale já jím turonovou zmrzlinu celý rok). 

Káva – s trochou mléka se řekne „cortado“ a v létě osvěží  cafe con hielo“ – s ledem. Bacha – mají tu drahé kapučíno! To si objednávají  jen turisti, kterým se plete Španělsko s Itálií. 

 Vínka – bílá Ermit nebo Pescador jsou dobrá k rybě a nestojí moc. V baskických restauracích zkuste z výšky nalévané mladé víno Txakolin.  Z červených – nejlepší oblast je podle mého soudu Ribera del Duero a pak asi Rioja. Dobré jsou vína od Torres (a vůbec celá oblast kolem Penedes, kde mají vinařství Torres své hlavní sídlo). Můj osobní favorit se jmenuje Celeste. Torres má mimo jiné i svou vlastní podnikovou prodejnu v centru Barcelony kousek od Pedrery s českým šéfem Štefanem a spoustou lahůdkových vín. 

Skvělé jsou sekty (cava)– k nejlepším a nejznámějším patří  Freixenet a Codorniu, ale vyplatí se vyrazit do Penedes a projít se po malých vinařstvích a vzít si pár lahví od nich. Zkuste určitě sangria d' cava a nebudete litovat.  V běžných obchodech doporučuji kupovat vína tak kolem 5–6 euro, dražší vína v sámošce mají špatně skladovaná a vysychá jim korek. Ve finále jsou zoxidovaná a nedají se  pít. Trochu pozor na míchané nápoje - dává se do nich mnohem víc alkoholu, než jsme zvyklí z našich krajů a tři mojita v Barceloně je skoro letální dávka alkoholu. 


Nealko nápoje – čistě  pro zvědavé horchata – vanilkovomandlově chutnající rýžový nápoj, který mají v barech nebo v malých stáncích na ulici. Prodávají tu též můj oblíbený tonic Nordic Mist, který v Evropě koupíte už jen ve čtyřech dalších státech a zaměstnanci Coca Coly jej údajně  přezdívají 'vlčí pot'.   Zajímavé jsou různé hořké nealkoholické aperitivy. Z piv se dá celkem bez obav pít místní Estrella nebo Moritz – pokud chcete do půllitru, pak je potřeba říct magické slůvko jara (chara). 


Některé potraviny se jedí jen v určitých obdobích. Na Silvestra sní každý Španěl 12 kuliček hroznového vína.  Někdy časně z jara začíná sezóna calcots, kdy dostanete v restauraci plastovou zástěru a rukavice a často na střešní pokrývačce připravené mladé cibulky, které se namáčejí do omáčky marisco. Po nich následují masové hody.

 I v nevábně vyhlížející restauraci dostane člověk fantastické  jídlo a naopak bývá zklamán fádními lákadly nastraženými na britské a německé turisty. Pokud se vám ovšem uprostřed Barcelony zasteskne po tradičních českých pokrmech, pak můžete navštívit několik českých restaurací – například Rincon de Praga nedaleko parku Guell nebo Pivobar kousek od Sagrada Familia.  Obě restaurace mají nejlepší české pivo a třeba smažený sýr, jaký dělá Tomáš Marek v Rincon de Praga, nedostanete nikde jinde na západ od Aše. V Katalánsku vám určitě bude chutnat! 


48 názorů

Vaud
07. 11. 2011
Dát tip
Zrovna sedim hladovej v Kodani a piju nejaky divny vanocni pivo, protoze tu neni nic k snedku..,

Armand
23. 09. 2011
Dát tip
:) velmi rád!

Vaud
23. 09. 2011
Dát tip
Klidne zavolej a poradim!

Armand
23. 09. 2011
Dát tip
vezmu s sebou až pojedu znovu do Barcelony! :) *

Vaud
22. 09. 2011
Dát tip
Taky netusim, jak se jmenujou - ale vyborny jsou i plneny syrem!! Zdravim z Amsterdamu!

podezdívka
22. 09. 2011
Dát tip
Četl jsem to a přikusoval k tomu chléb, jako přílohu. Jsem uspokojen duševně i gastronomicky :-)* (V Katalánsku jsem měl smažené obalované papričky s taveným sýrem, bylo to strašně dobré, ale nepamatuju si, jak se to jmenovalo).

Vaud
08. 09. 2011
Dát tip
báááááječně se tam jedlo - být Španělem, tak nevytáhnu paty z Barcelony :))

guy
08. 09. 2011
Dát tip
Něco z uvedeného jsem k plné spokojenosti požil, něco si zkusím zapamatovat na někdy příště, A těší mě, že můj potřeh, a sice, že Španělé jedí rádi a hodně a přesto tu skoro nejsou tlustí lidé, byl přesvědčivě potvrzen. Mslím si, že kdyby Češi konzumovali tolik co oni, budou se dožívat v průměru pětačtyřiceti ..

Vaud
08. 09. 2011
Dát tip
já si udělám lunchmeat :-)) a celozrnej chleba :-))

Augustus
08. 09. 2011
Dát tip
Vidím, že přečíst si tohle před obědem byla velmi vhodně zvolená strategie. Jen mi potom naše domácí pokrmy přijdou poněkud chudé a to si zde na hospodářství s čerstvými domácími surovinami a zálibou ve vaření žeru jako lord.:-D Každopádně Ti náleží zasloužený TIP!

Vaud
07. 09. 2011
Dát tip
ja tady ve Švajcu můžu jen se slzou v oku vzpomínat :-))

Toscana
07. 09. 2011
Dát tip
Vaude, ty zvíře mlsný! Četla jsem to hladová jak vlčák a tekly mi sliny. Výsledkem je, že se mi žaludek rozezpíval jako Enrico Caruso! :o))) *t

Vaud
06. 09. 2011
Dát tip
hej, díky za klub :-) sestra určitě bude vědět :-)))

MKbaby
06. 09. 2011
Dát tip
No, literatura to moc není, ale nejen duševní stravou živ je člověk, navíc jde o velmi poučné a užitečné dílo :) Při čtení jsem navíc dostal děsnou chuť na všechny ty dobroty, což následně budu muset řešit tím, že vydrancuju lednici :) Jo a přeposlal jsem odkaz ségře, která již druhým rokem dlí v Alicante ve Španělsku. Zkrátka - děkuji a pokračuj! :)

Vaud
06. 09. 2011
Dát tip
jehneci hlavu opravdu nebrat :-) jsem moc rad, ze si nekdo vsimnul nazvu! :-)) tak zdravim obcas jednu svou velmi mlsnou kamaradku :-)

Yeziiinka
05. 09. 2011
Dát tip
Jehněčí hlavou na sta způsobů se s láskou zabývají řecké kuchařské knížky. Stejně tak jehněčí slezinou... Člověk je zkrátka obžera, pravda? Mimochodem - teprve teď jsem si uvědomila, jak půvabný název jsi svému dílu dal. Připomnělo mi to album, které kdysi vydaly Shakespeare's sister, když byly obě zpěvačky těhotné. Jmenovalo se to Hormonally Yours. :)

Vaud
05. 09. 2011
Dát tip
renegatko, Yeziiinko diky - az na tu jehneci hlavu, to jsem myslel, ze to musi byt nejaky eufemismus - jako rybi prsty nebo tak neco... :-) taky obcas tapu a zeptam se :-)) tohle je tema na celou knihu :-))

Yeziiinka
05. 09. 2011
Dát tip
Jé. To musí být smutné, když jsi absolutně připraven o takové to: "dám si TODLE, ať je to co je to!". Ty prostě víš, co ty věci v lístku znamenají, a to dokonce i s detaily! Vůbec se Ti nestane, že si objednáš dortík a přistane před Tebou tatarák! To musí být tak smutné... :) Velmi chutný text, tady máš jednu Mišelinku: *

renegátka
05. 09. 2011
Dát tip
to je krása, Vaude* Španělsko na talíři

Vaud
05. 09. 2011
Dát tip
diky vsem - jeste to budu prepisovat a trochu upravovat. Kazdou chvli si vzpomenu na neco dalsiho :-))

Pacer
05. 09. 2011
Dát tip
Michale, já bych to hovězí nezatracoval, je tam taky doma. Takové karpáčo jinde nebylo, a dobrý bifťour v Barce i v madridu umím najít. Bezva! J.

filipno
05. 09. 2011
Dát tip
*

Delahaye
05. 09. 2011
Dát tip
takovýho žrádla :-) no nevím, jak to není z chlivka, tak je to podezřelý :-) (fuj táto, ne, abys to jed´ !!)

Prosecký
05. 09. 2011
Dát tip
Díky, Vaude! Také doporučuji malá vinařství. Výborný je i zralejší kozí sýr. Ve svém okolí jsem jediný, kdo má rád graixoneru (nevím, jak se to píše), vlastně pudink s bábovkou a zumo de melocoton. Výborná je i telcí šunka. A ještě něco z naší vlasti: Nedávno jsem se obrátil na číšníka v restauraci v Šumperku, že bych chtěl telecí (lépeřečeno měli jsme hosty z Utahu a ti ho chtěli). Číšník si nechal otázku opakovat. Poté odpověděl, že je v restauraci od roku 1973, ale telecí ejště v životě neviděl.

guglovala jsem bedekr dr. michala vauda a nasla jsem hovno :-(

Vaud
05. 09. 2011
Dát tip
Diky moc - zverejnim to v pristi knize ;-)), ale predtim se necham pozvat ke Kvetonovi :-))

Adamova Eva
04. 09. 2011
Dát tip
ještěže jsem to četla nabaštěná :O) *

Oldjerry
04. 09. 2011
Dát tip
Bedekr doktora Michala - Vauda vyjde knižně v nakladatelství Hispaniapress na jaře 2012... můžete ji mít za fidellu... Jinak : můj favorit je churasco a churos...nevím proč (snad se mi líbí ten název)

srozumeni
04. 09. 2011
Dát tip
A teď mám jít vařit oběd.To bude ubohost proti těmto dobrotám....*

Honzyk
04. 09. 2011
Dát tip
papatas bravas me pozornosti jiste neujdou:DDD*

avox
04. 09. 2011
Dát tip
Pěkně ses prokousal... kdyby tam bylo ještě něco o snídani, nabyla bych dojem, že tam lidi od rána do večera nedělají nic jiného :-)) */

Zrovna před chvilkou jsem ukončil grilovačku se sousedama. Hovězí stejky, grilované paričky jalapeňos, domácí chleba, uzená a sušená rajčátka, moje legendární studným kouřem uzené maso, ketchupy a chutney podle vlastních receptů. Kam se hrabe Barcelona! ((-:

jejdavilda
03. 09. 2011
Dát tip
tak mi by stačily jen ty sladkosti***

to bys mel nekde uverejnit! o zradle si kazdej rad precte, obvzlast, kdyz je to tak dobre napsany.

Vaud
03. 09. 2011
Dát tip
zavolejte mi až budete ve Španělsku něco jíst a objednám vám :-))

kopíruju si - než to tady Vaud zpoplatní... :-D

Pavlovuv reflex .... AaaaH .. Skvele napsanot

Vaud
03. 09. 2011
Dát tip
Španělskem se člověk musí pomalu prokousat :-))

BigBivoj
03. 09. 2011
Dát tip
postrádám kance na šípkové omáčce...ale i tak jsem si pochutnal :)

Vaud
03. 09. 2011
Dát tip
jsem hrozně žravej, mlsnej a poživačnej :-)

Vaud
03. 09. 2011
Dát tip
některé moje texty jsou lepší než Rohypnol :-))

jejdavilda
03. 09. 2011
Dát tip
to si nechám na čtení po půlnoci

Vaud
03. 09. 2011
Dát tip
:-))) já mám doma jen bagetu...

bestye
03. 09. 2011
Dát tip
bože, mam nacpanej pupek k prasknutí a stejně teď slintam - pomoooooooc. Jinak díky, tisknu a zakládám, tohle se určitě hodí. Supr!!*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru