Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mona Lisa

05. 09. 2011
22
48
2882
Autor
avox

z Koule domů

„Dobře, pane, budu malovat vaši paní,“ řekl a pomyslel si cosi o zbohatlících, kteří nevědí co s penězi. „Jen jestli bude mít milostivá dost trpělivosti, pracuji pomalu – nejdříve udělám pár skic, až pak vyberu vhodnou desku. V mém ateliéru je dobré osvětlení mezi druhou až pátou hodinou odpoledne“ a už na odchodu pronesl cosi o záloze.

 
Úderem druhé hodiny zastavila před vchodem do ateliéru nosítka, vstoupila, rozhlédla se povýšeně, nastrojená jak do kostela, ověšená šperky a bože netrestej, sice docela hezká, pravidelná, ale v podstatě tuctová tvář… „Mám malovat vaši podobu, anebo chcete zvěčnit své šperky?“ zeptal se téměř otráveně. Položila na stůl váček s dohodnutou zálohou, usedla na nepohodlnou stoličku, a když vzal do rukou skicář a měkkou tužku, celkem poslušně otáčela hlavou, měnila výraz obličeje podle jeho pokynů, ba strpěla, když se dotýkal jejích paží, aby je upravil do polohy podle svých představ. Zdálo se, že se tou šikanou docela baví.  
Následující den přišla bez šperků, na sobě prostý šat s nařasenými rukávy. Postupně se sblížili, časem dokonce velmi. Osvětlení ateliéru svědčilo nejen malování. Na topolové desce přibývalo tahů štětcem pomalu, ale přece, obličej, vlasy, obrysy těla…
Jednoho dne mu sdělila, že je těhotná. Nevnímal její slova, díval se jí na ústa, na dosud neviděný úsměv, díval se jí na oči, najednou zasněné, zahleděné do dálky, nebo do sebe, kdo ví? Užasle vydechl:„Liso, jsi tak jiná, jsi krásná, jako nikdy dosud, ale ten obraz je nanic, musím jej předělat!“ Popadl skicář a snažil se zachytit tu novou, dosud neviděnou podobu.   
Těhotenské potíže si vynutily přestávky v malování, sedění nebyla tak častá, ale ten nový úsměv, pohled, něžně měkké rysy v obličeji, zůstávaly. Předělával, po kolikáté už předělal svůj obraz, až jednoho dne odhodil štětec a rezignovaně řekl: „Nejde to, Liso, moc tloustneš, budeme pokračovat až potom, po porodu.“
Manžel to kupodivu pochopil a nic nenamítal. Leonardo však to dlouhé odloučení nesl těžce: „Vrať se, Lízo, nenechávej mne tak dlouho čekat, beznadějně stárnu…!“ Z dlouhé chvíle dokončoval pozadí obrazu, ale myšlenkami byl jinde. Když poodstoupil, aby pohlédl na své dílo z optimální vzdálenosti, uvědomil si, že ta krajina v pozadí není snová, ale naprosto nesmyslná, že ty dvě části, na které ji rozděluje Lisina hlava, na sebe prostě nenavazují. „Ale co, budu se tvářit, že jsem to tak chtěl, kdopak tady rozumí autorskému záměru…“
„Nemohl jsem se tě dočkat,“ přivítal ji v uklizeném ateliéru, na stole květiny a láhev opojného vína. Chvíli se pokoušel malovat, aby využil světlo, ale tentokrát mu práce nešla od ruky, příliš myslel na láhev na stole a na to, co bude, až ji spolu vyprázdní. Nic nebylo. Ačkoli mu bylo teprve 54 let, byl Leonardo starý. Smutně se díval na Lisu, jak se její tajemný, vědoucí úsměv náhle proměnil na zklamaný a dost pohrdavý škleb. Těkal pohledem z obrazu na model a zase zpátky – ne, tuhle podobu by rozhodně zvěčnit nechtěl… Rozpačitě doplnil několik tahů štětcem, aby zvýraznil řasení oděvu a do spodního rohu doplnil svou šifru.
„Finito. Fine, la signora,“ řekl a doprovodil ji ke dveřím.


48 názorů

avox
16. 04. 2012
Dát tip
chápeš Leonardův styl jak kdybys u toho byl :-))

Kočkodan
16. 04. 2012
Dát tip
No, kdyz prijde gravidita, bývá malba casto bita. Buben lásce trochu vadí, tak se vrhnul na pozadí...

avox
09. 01. 2012
Dát tip
Už jsem to napsala prve, téma bylo z KOULE, několik základních informací z Wiky, někde na netu jsem se dočetla, že se ten její úsměv přičítá těhotenství, což odpovídá zmíněné vzpomínce z dětství a ta vata kolem, to je představivost... jak říkám - hrála jsem si :-)) Čtenářský deníček, to je téma - ten ze studentských časů se někam zatoulal a začít psát nový, k tomu se marně odhodlávám už kolik let... a podobně je to i s jazyky, když se pokusím zopakovat si angličtinu z učebnice, dojdu nanejvýš k desáté lekci... chci tím říct, že tvému laškování s italštinou docela dobře rozumím :-))

Kichot
09. 01. 2012
Dát tip
Mým oblíbeným čtivem je Leonardo od Merežkovského (mám jen II. díl z roku raz-dva – přeložila Tesková, takže to čtu od půlky, to nové vydání z Academie nemám – nevíte, kdo to teď překládal, nemůžu to dohledat) a tak shodou okolností zrovna před Silvestrem jsem se dostal ke kapitole, jak maluje paní Lízu. No on to Dmitrij Sergějevič popisuje velmi sugestivně, takže tvoje povídečka se ve srovnání s ním teď nachází v těžké posici. Ale kdoví, jak to tenkrát doopravdy bylo, že... když se ani pořádně neví, jestli to doopravdy byla paní Giocondová nebo ňáká jiná. Každopádně se shodnete v tom, že na osvětlení si dal Leonardo velmi záležet – při portrétování preferoval takový ten mlhavý opar – a pro případ, že by bylo zrovna moc jasno, tam měl připravený takový zatahovací lajntuch. No ale ta tvá pasáž si tím jejím těhotenstvím mi padne spíš na sochaře Auguste Rodina, než na Leonarda. Já jsem takovej vůl, já čtu tak málo a když už jednou konečně něco přečtu, tak za rok zapomenu, od koho to bylo. (Furt si říkám, konečně zase ten čtenářský deníček...) Nějakej román o Rodinovi. Tak ten přivedl do jináče Rose Beuretovou, která mu pomáhala a i stála modelem v době, kdy na tom byl bídně, a když už to na ní bylo moc vidět, tak ji lehce kopnul do zadku, že je moc tlustá a že se podle ní už nedá sochat... (jestli si to dobře pamatuju). No takže to všechno bych raději přeskočil a spíš bych přesunul diskusi k závěru tvé povídky: „Finito. Fine, la signora,“ Protože je známé, že Leonardo téměř nic dokončil. No je pravda, že většinou se právě jeho Mona Lisa řadí k těm několika pramálo věcem, které dokončil. Ale v podání Merežkovského to bylo tak, že Leonardo sám ten obraz nikdy nepovažoval za dokončený – mínil na něm dál pokračovat, ale paní Giocondová se rozhodla doprovodit svého manžela na obchodní cestě a během ní se nakazila. Leonardo marně čekal na její návrat, aby mohl pokračovat v portrétování; Líza ten svůj obraz de-facto dokončila sama – tím, že umřela dřív, než ho ještě Leonardo stačil zase přemalovat jinak. Takže kdoví, možná už to měla ve svém podvědomém plánu, jak ho převeze – proto se tak potutelně usmívá... --- V létě jsem se vydal do Florencie, abych vyzkoumal, jak to s tím Leonardem doopravdy bylo, no ale nakonec jsme skončili v Cadore... tak třeba letos, ale to by se asi člověk musel naučit italsky. Leonardo je mi sympatický právě tím, že spolu máme mnohé společné – především to, že mám také spoustu nápadů, ale nikdy žádný nedovedu do zdárného konce. Takže není důvodu, proč by ten můj nápad s italštinou měl skončit jinak... --- Zpátky k tvé povídce – těch pár vět před tím finitem, ty mi přijdou celkem trefné.

Garay
21. 09. 2011
Dát tip
Jenže ta má byla takovou mystifikací, že ani nebyla pochopena :) Ale snad...že by--:)

avox
21. 09. 2011
Dát tip
a to děláš chybu... Koule nemá zas až tolik čtenářů :-) děkuji za tip a za připomenutí, že mi tam leží ladem ještě hádanka :-))

Garay
21. 09. 2011
Dát tip
Já si tu svou domů nedám :) Stačí, že jsem se nad ní dojímala v KOULI... :). Tak jeden nesoutěžní štíp...:)

avox
19. 09. 2011
Dát tip
já děkuji :-))

Stařec_007
19. 09. 2011
Dát tip
Super čtení :-) Díky :-) *

avox
10. 09. 2011
Dát tip
buhehehe chlemst :-)))

Chigwell
10. 09. 2011
Dát tip
.......sem to taky porovnal.......a je to chlap....hnusnej...... :)))))))

avox
10. 09. 2011
Dát tip
nemusíš, já jen, že jsem dost nedůvěřivá vůči všeobecně vládnoucímu mínění a odolná vůči nějakému vtloukání do hlavy, můj selský mozeček si všechno co jde, porovnává s nějakou vlastní zkušeností :-))

Chigwell
10. 09. 2011
Dát tip
Nojo,jo už mlčim,vždycky mě dostaneš :)))

avox
10. 09. 2011
Dát tip
Tak já ti to povím - když mi bylo asi 12 let, měli jsme sousedku, taková ženská, kus chlapa, já se jí bála... pak si našla chlapa (nebo on ji), otěhotněla a býval by mohl Leonardo malovat podle ní, jak ta se proměnila! Na ni jsem myslela, když jsem psala tohle povídání :-))

Chigwell
10. 09. 2011
Dát tip
Jakej záhadnej úsměv???Kdyby ti od mala netloukli do hlavy její záhadnej úsměv,tak si jen řekneš:někdo krásně namaloval blba z pomocný-teda pardon,dnes se řiká ze speciální.Nebo si fakt myslíš,že ta předloha nějak makala na svým výrazu?Podle mě je to Salai a přiblble čumí jen proto,že se těší,co bude.Jestli měl někdy někdo vychytaný výrazy,pak to byl Egypt...myslím že na tyhle týpky nemáme do dneška...v ničem...díky nim věřím na jiné civilizace...jsem se vykecal :)

avox
10. 09. 2011
Dát tip
chlap ne, Dejvíčku, to ne... celkem tuctová, ale ten záhadný úsměv a pohled prozářený (asi mateřstvím), ten tam je. Pokud jde o Picassa, téměř se shodneme :-))

Chigwell
10. 09. 2011
Dát tip
Soví,hezký.Ale podle mě je Lisa hnusná,nevím,proč jsou z ní všichni tak vodvázaný-stejně jako Picasso:myslím,že to byl magor,kterýho přestalo bavit malovat,tak si udělal z lidí prdel a oni mu to žerou do dneška...jo a muj názor-Mona Lisa je chlap...hnusnej... :) *

guy
07. 09. 2011
Dát tip
fajn :-)

Sebastiana
07. 09. 2011
Dát tip
*

avox
07. 09. 2011
Dát tip
díky :-))

Diana
07. 09. 2011
Dát tip
Velice tvůrčí pojetí a krásně, čtivě napsáno. Tleskám. ***

avox
07. 09. 2011
Dát tip
to je moudré... to si schovám... (zapíši za uši) :-))

nostalgik
07. 09. 2011
Dát tip
Jo, Avox, jsou různé "definice" pokročilého věku,ta moje praví, že přestávám mluvit rychleji, než myslím (o čemkoli) :o)

avox
07. 09. 2011
Dát tip
nevím který věk se má za pokročilý, ale jsem ráda, že ti příběh vyloudil úsměv :-))

nostalgik
07. 09. 2011
Dát tip
Ne, ten úsměv nevěstí nic dobrého a ani ve svých 54 letech bych se s ním nerad setkal. Zatím co s tvým příběhem jsem se setkal rád i ve svém pokročilém věku. :o)

avox
07. 09. 2011
Dát tip
díky za čtení :-)

filemon
06. 09. 2011
Dát tip
Príjemné čítanie, vďaka

Nepochopeny
06. 09. 2011
Dát tip
Ten úsmev koľké roky už ľudí ,,máta" : ) T

Lakrov
06. 09. 2011
Dát tip
> ...ukládám, v naději, že to potomci třeba někdy najdou... Potomci už našli... To byl prů...lom :-) Ale zdá se, že je třeba ještě pár generací počkat.

avox
06. 09. 2011
Dát tip
Jeff- třeba to byla jen momentální indispozice, ale tenkrát se lidé dožívali mnohem kratšího věku, než teď... jsem podstatně starší, ale že jsem stará, to o sobě smím říkat jen sama :-)) Lakrov - taky ukládám, v naději, že to potomci třeba někdy najdou a budou říkat - vida, jak málo jsme znali maminku :-))

Lakrov
06. 09. 2011
Dát tip
> ...na písmáku se přece zhruba po týdnu téměř všechno stává archívem... Vše, se čím autor nemá žádné další plány... Což je vesměs i můj případ; tak si ty věci (texty) aspoň ukládám a občas přebírám, opravuju a říkám si, co by bylo, kdyby... :-)

avox
06. 09. 2011
Dát tip
co dál? co by... na písmáku se přece zhruba po týdnu téměř všechno stává archívem :-))

Lakrov
06. 09. 2011
Dát tip
> ...je použití informací z encyklopedie plagiátorstvím?... Samozřejmě, že není :-) A s tím názvem...: Stávající název už svůj účel splnil; co dál?

avox
06. 09. 2011
Dát tip
Díky za čtení. Je použití informací z encyklopedie plagiátorstvím? Něco je z wiki, něco autorská licence... pokud to, co jsem se pokusila naznačit, vyslovil někdo dříve, jde o podobnost čistě náhodnou. A jmenovat se to tak musí, neboť to bylo téma soutěže :-))

Lakrov
06. 09. 2011
Dát tip
Nevím, do jaké míry je ten příběh jen tvá fikce, nebo částečně historicky doložená skutečnost nebo alespoň nevyvratitelná možnost. Nevím ani, nejedná-li se (vzhledem k tomu, kolik toho již o tomto obrazu bylo napsáno) o určitlu formu plagiátorství. Jediné co vím je, že se mi ten krátky textík velice líbí; líbí, protože v sobě skrývá o hodně víc než jen fakta a na nich postavené spekulace. Sned ještě víc by se mi líbil, byl-li by uveden pod jimým, neutrálním názvem a byla-li by jména obou protagonistů, malíře i modelu, sdělena až v posledních dvou řádcích.

avox
06. 09. 2011
Dát tip
To by ses byl vydováděl, Květoňu! Ale jak říkával můj šéf, blahého času - neinformovanost je chyba neinformovaného. Dej si Soutěž koule do oblíbených, včas tě sama upozorní :-))

Zas mi utekla tematicky zajímavá soutěž? Škoda, že čas je relativní jak chce on sám, a ne, jak bychom si přáli my. Nu co. ((-:

avox
06. 09. 2011
Dát tip
děkuji moc, jejdánku a Hesiono :-)

Hesiona
06. 09. 2011
Dát tip
Tohle je moc, moc dobré, poutavé... moc krásně se to čte. Tleskám! :)

jejdavilda
06. 09. 2011
Dát tip
velmi dobré*

avox
05. 09. 2011
Dát tip
tedy, Kiwagamo´ag, co je zase tohle za teorii?! :-)) děkuji všem, těm, kteří sledují kouli, děkuji dvojnásobně :-))

renegátka
05. 09. 2011
Dát tip
máš pravdu, avox staré porodní báby poznaly už od pohledu, že žena je těhotná , ta tvář je zvláštním způsobem prozářena

Robinia
05. 09. 2011
Dát tip
dobře se mi četlo :-)

Alegna
05. 09. 2011
Dát tip
ano, tohle se mi taky líbilo, mateřství určitě je samo o sobě zázrak *

Hezký pokus jak nahlédnout do historie záhadného úsměvu. Ví se delší čas, že se jedná o slastný úsměv po rozvolnění větrů anízovým(nevím jaké i/y)čajem. Žádné mateřství na pochodu, ale tiché vytrubování do kanýrů v přítmí ateliéru vedlo k tomuto úsměvu.Leonardo se jistě divil odkud se line odér nelibý ...

avox
05. 09. 2011
Dát tip
nevím, sama se domnívám, že to způsobilo mateřství :-))

renegátka
05. 09. 2011
Dát tip
větší písmenka jsou lepší, ten tajemný úsměv je určitě společné tajemství

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru