Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co zůstane po člověku už neví ani Anděl

14. 09. 2011
23
25
2263
Autor
Anděl

Na hřbitovech je napsáno: co jste vy, byli jsme i my. Co jsme my, budete i vy. To platilo milióny let – od vzniku člověka. Dnes je tomu jinak. Anděl se nestačí divit. I ten nad Berlínem.

 

 Nápis hřbitovní  upozorňuje, že je zcela lhostejné, zda po člověku zůstane majetek či dluhy, zda byl slavným spisovatelem, hercem, umělcem, vědcem a zda zbyla jeho práce, sláva, města či zámky, vily s bazénem, silná auta nebo firmy. Nápis připomíná, že jsou si na hřbitově všichni rovni, ať už po sobě zanechali zásluhy či dobré skutky, vraždy nebo lži. Po někom zůstanou děti, po jiném stromy, a někdo tu nenechá vůbec vůbec nic. I  to je dědictví. Bezdomovec, dlužník nebo boháč. Mohou klidně ležet vedle sebe. Na hřbitově si jsou rovnocenní. Zkrátka všichni jednou umřou. I když zanechají po sobě rozdílné. 

Je však jedna, společná a stejná "věc", která po mrtvých zůstane. Platí pro všechny. Tak jako ta rovnost ve smrti. Zanechá ji zde bezdomovec, boháč i dlužník, slavný i neznámý, vrah i oběť. Dítě i stařec.

ÚMRTNÍ LIST.

Ten se stal v civilizovaném světě nejdůležitější posmrtní záležitostí. Úmrtní list je potřeba doložit v Bance Zemřelého, na Jeho Pojišťovnách, na Matrice, v Jeho ČEZu, v Plynárnách, ve Vodárnách, u Jeho Mobilního operátora, u Distributora internetu a televize, na Poště, u Firem, které Jemu půjčili peníze ...a u dalších a dalších Jeho Institucí, které vylézají „ ze skříní“ a z "děr", čím déle je Mrtvý mrtvý!

 Kdo si naivně myslí, že stačí úmrtní list předložit notáři se mýlí!

 

Jak se nepředloží Jeho úmrtní list, Tvůj úmrtní list, jsi pro nás stále živý a nás to nezajímá, že jsi mrtvý,  to by mohl říci každý. Upomínky se vrší, penále narůstají. Ať jsi boháč nebo král, jak se zpívá v jedné písničce. Proč proboha neplatíš nebo neobdarováváš. Proč s námi znovu nechceš jet na dovolenou, když jsi letitý klient? Proč už od nás neodebíráš : vína, oblečení, obuv, směnky, akcie, proč už nečerpáš předplatné... Dolož úmrtní list...jinak nemůžeme Tvůj život zastavit, pro nás pořád existuješ..proč si nepřevezmeš, nepřebereš, ne...ne...ne....

 

 Všichni jsme někde registrovaní, uvedení, nelze utéci.

Doložte rodný list! Napsala jsem rodný schválně! Pro různé instituce a firmy je každý bez předložení úmrtního listu živý. 

 Doložte úmrtní list. Doložte úmrtní list. Doložte úmrtní list. Každý, ale opravdu každý je v systému.

Systém nás sleduje, on rozhodne, kdy budeme opravdu mrtví. Úmrtní list je důkazem.

 

Na hřbitovech je napsáno: co jste vy, byli jsme i my. Co jsme my, budete i vy.

Ale musíte předložit úmrtní list!


25 názorů

Benetka
08. 04. 2023
Dát tip

Možná by to mohlo někomu připadat jako věc pro pobavení leč je to žel bohapustá realita... :p


Oldjerry
20. 11. 2018
Dát tip

Tohle je dobrá úvaha... s troškou nadsázky a hořce humorným štychem. Vypadá na mírně nadsazený osobní zážitek. *


Amale
30. 06. 2017
Dát tip

Tohle je skvělý


Nočník mi vzal slova! :D Opravdu skvělé! *


Lnice
18. 12. 2015
Dát tip

:-)


Skvělý námět. Forma fejetonu by mu slušela víc, ale pobavil jsem se báječně.


je to tak.


Tvůj úmrtní list, jsi pro nás stále živý.....a bolí......

krásně napsané....celé ..........T***


Martas1985
04. 04. 2014
Dát tip
libi:)

Martas1985
04. 04. 2014
Dát tip
libi:)

Alexka
12. 02. 2014
Dát tip

Jak něco není na papíře, tak se to zkrátka nestalo :-)

Zajímavé zamyšlení, vtipné, líbolo se mi 


Kočkodan
10. 10. 2013
Dát tip
Vskutku zajímavý postreh. Preji ti, at se ten tvuj hned tak neobjeví. :-)

J.Alka
03. 06. 2013
Dát tip

Co zůstane po člověku? Po písmáku písmenka, virtuální surrealita nás nechá žít i po naší smrti, aniž by pravdědobně kdokoli zaznamenal nějakou podstatnou změnu :))


Anator
04. 05. 2013
Dát tip

Poslední přeživší se stává nesmrtelným -  nikdo za něj nepředloží úmrtní list :-)

 

 


martinez
11. 08. 2012
Dát tip
dobrý nápad, je to vtipný - jen to zpracování by chtělo dotáhnout a dopilovat - ale když andělé maj plný křídla práce s lidma.. že jo :o) a ten anděl nad berlínem je fajn :o)

Marcela.K.
18. 04. 2012
Dát tip
Horory mě nebaví, takže toto asi horor nebude. Je to jen dobře zpracovaný postřeh .Mohl by být zpracovaný výborně, ale to by sis s tím musel víc pohrát... Nehodí se ani zařazení do blbůstek. Ale má smysl radit Andělovi? Přesto tipuji - pro námět.

Čudla
22. 03. 2012
Dát tip
/*

:o))) fakticky:)

8hanka
04. 11. 2011
Dát tip
dobre napisane, fakt dobre...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru