Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdepak Cikán – od roku 1971 je všechno v pohodě

17. 09. 2011
4
5
1563
Autor
Kastel

Použití výrazu cikán je neméně sporné jako i nejasnosti jeho vzniku, přičemž lze najít jak argumenty pro tak i proti. Nehledě na rasismus a diskriminaci romského obyvatelstva má v mnoha zemích toto označení někdy více někdy méně hanlivý přídech, je někdy užíváno až jako nadávka. V mnoha případech se pak jednalo o pojem užívaný policejními aparáty ke kriminalizování cikánského obyvatelstva. To vedlo k tomu, že v mnoha případech se začalo užívat označení Romové jako souhrnného názvu pro všechny skupiny (jak bylo usneseno na sjezdu Romů v Londýně roku 1971).

Byl jsem Cikán teď jsem Rom

Což je zpráva jako hrom

Cikán totiž nepracuje

Kde co ukrást – pikle kuje

Opak toho – Rom je dříč

-           Sám Cikány žene pryč…


5 názorů

podezdívka
22. 09. 2011
Dát tip
Od nepaměti do roku 1971 nestihli Cikáni napáchat tolik škody, jako Romové od roku 1971 do teď :-)

avox
17. 09. 2011
Dát tip
:-)) mohla bych dlouze diskutovat - pamatuji časy, kdy si cikáni sami říkali "cikáni" a nebylo v tom nic hanlivého a že označení "rom" je pouze pokrytecká kamufláž téhož... ale nebudu, blbůstka je pěkná :-)) */

Mohli by si na nějakém ostrově vytvořit vlastní stát.Ti přizpůsobiví ať zůstanou ... ostatní ať odcestují. Rád přispěju na dopravu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru