Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak nás mění sociální sítě?

26. 09. 2011
5
101
7588
Autor
Movsar

Je nepochybné, že okolní prostředí člověka (jako i ostatní živočichy) mění. Facebook funguje už řádku let. Pravděpodobně už mezi námi běhají první lidé pozměnění facebookem. Doznává jejich DNA změn? Mění se na FCB?

Jak se budě měnit jazyk člověka s genetickým kódem FCB? Člověk FCB zatím ještě je schopný psát. Bude tato schopnost upadat, až vymizí zcela? Stane se tak z člověka FCB otcovrah, když zničí svého tvůrce a zároveň přijde o svůj domov? Ožijí tak staré mýty?


101 názorů

Garay
06. 11. 2011
Dát tip
jj... mění...:D - snad mluví za vše.

A.H.
27. 10. 2011
Dát tip
Například má známá byla s dcerou u psycholožky, protože se jí zdálo, že na FB tráví příliš mnoho času. Dostalo se jí rozhřešení: "FC dčeři nezakazujte, snižujete jí sebevědomí!" Těžko říct, co si o pí psycholožce myslet.

jejdavilda
23. 10. 2011
Dát tip
Informace z druhé strany planety by nás moc dojímat nemusely, když kolikrát nevíme co se děje u nás doma.

jejdavilda
20. 10. 2011
Dát tip
A některé mámy chodí s dětmi i na diskotéky, strašná představa

Marcela.K.
20. 10. 2011
Dát tip
Ještě starší ;-))

StvN
20. 10. 2011
Dát tip
Tak to jsem nevěděl, že jsi tak stará:)

Marcela.K.
20. 10. 2011
Dát tip
:-)) my to máme rozdělené. Můj manžel je má v přátelích všechny tři,takže... Já svým dětem opravdu můžu věřit i bez prověřování přes FCB. Nehledě na to, že kluci už jsou ženatí a mají tam své manželky :-)

StvN
20. 10. 2011
Dát tip
Marcela.K. - podobně jako ty mluví moje švagrová, jejíž dva synové jsou na FB. Vždycky se směje tomu, že její kluci tam tráví moc času a celou věc zlehčuje, ale já mám své synovce v přátelích a musím říct, že kdyby jejich máma věděla, co tam kluci píšou, tak by dost vystřízlivěla. Takže se nedivím, že je pro děti jedna z nejhorších věcí mít tam svou mámu. Znám ale rodiny, které tam jsou celé a to obdivuji, když děti vnímají své rodiče zároveň jako přátele, před kterými nemusí nic tajit a zároveň když rodiče respektují přátele a aktivity svých dětí s nadhledem, takže ty děti vlastně ani nic tajit nepotřebují.

StvN
20. 10. 2011
Dát tip
Lakrov - tys začala:) Nesnažíš se doufám naznačit, že bez FB by ta situace vyřešit nešla?

a Slunce jen pokývá hlavou...

Marcela.K.
20. 10. 2011
Dát tip
Teď mi přišel mailem dobrej vtip. Wikipedia: "Já vím všechno!" Google: "Najdu všechno!" Facebook: "Já znám všechny." Internet: "Beze mě, jste v prdeli." Elektřina: "Tak se uklidníme, jo...?!"

Marcela.K.
20. 10. 2011
Dát tip
Já vlastně ani nevím, proč jsem se tam zaregistrovala. Asi jsem chtěla vědět "o čem to je" :-) Nevím to ale dodneška. Mé děti mi sdělily, že nejhorší, co člověka na FCB může potkat, je dát si mámu do přátel :-)) Takže jsem je o to ani nepožádala. Překvapilo mě ale, když si mě mezi přáteli přály mít mé o mnoho let mladší kolegyně. Já vím, že jsem jen jedna z těch desítek, či stovek, co jich tam mají, ale člověka v mém věku to potěší - vědět, že je má přítele i v práci :-) Další klad FCB je pro mě ten, že tam vidím na fotky svých příbuzných, kteří jsou pro osobní návštěvy trošku z ruky...vidím, jak jim rostou děti...nezatracovala bych tento způsob komunikace...ale platí tu - ostatně jako ve všem- všeho s mírou. Jsem ale jistě atypický uživatel. Přihlašuji se tam jednou za čas(většinou, když mi přijde upozornění mailem)

Lakrov
20. 10. 2011
Dát tip
Připomínám, že původní téma diskuse znělo "Jak nás mění sociální sítě". Nikoli ztráty, nálezy a standardní způsob řešení těchto situací, či hodnocení typických vlastností příslušníků národa nebo smyslu soc. sítí. V mnou popisované události facebook změnil jednu holku k lepšímu v tom, že dobrý skutek, jehož výsledek považovala za standardními prostředky nejistý, se jí podařilo uskutečnit. Díky FB se tedy z nálezce stal poctivý nálezce, s možností předat nalezený předmět přímo majiteli, což pozitivně zapůsobilo na oba (obě) a možná i na několik dalších lidí, kteří se na zprostředkování podíleli nebo si jej na FB povšimli. Nepovažuji FB za důležitý (mám k němu spíš záporný postoj, je to žrout času), zaregistovat se nehodlám. Ta událost, v níž má FB zásadní roli, ale za zmínku stojí. Děkuji za pozornost a omlouvám se za avíza připadným "nezájemncům". Howgh.

StvN
20. 10. 2011
Dát tip
Tak to má být.

Marcela.K.
20. 10. 2011
Dát tip
:-)) tak pokud se jedná o Písmák, to mi-jak vidíš- nehrozí a FB mě rozhodně nespolkne. Na to už jsem příliš dlouho na světě. Mám dceru, která tam denně visela...dokud se nezamilovala. Ono to opravdu je jen o prioritách. Vlastně jsem díky FB líp přijala to, že už ta holčička není jen moje. Jsem radši, když je s klukem na výletě, než aby seděla a čučela na FB. Jo a toho kluka poznala ve škole, ne na FB ;-)

StvN
20. 10. 2011
Dát tip
Napsala, že u ní FB stoupl v ceně díky té události. Takže to nemíní o lidech, ale o tom nástroji, ato je právě to, o čem tu začal movsar. O lidech je to vždycky, ale záleží, mezi jaké mantinely, do jakého systému ty lidi uzavřeš. Může to být vězení (Vykoupení z Věznice Shawshank), může to být nějaká reality show (Truman show), může to být politický systém (komunismus) a pak lidé uzpůsobují své chování tomu systému, určitá pravidla jsou pořád stejná, ale něco se změní. Všichni přece ví, že něco, jako například to, že lidé se bojí nechat kolo nezamčené jenom když si skočí do krámu pro pár věcí, protože by jim ho někdo ukral, není obecná lidská vlastnost, ale pouze vypěstovaný zvyk na základě zkušeností života v určitém prostředí. Ale to není všude po světě stejné. A stejně ten FB. Platí tam určitá pravidla, která mohou měnit zvyky. Lidi to pak těžko ovlivní. Když jim systém nabídne pouze možnost "like" a poue možnost bvidět své přátele, jak pak tito lidé mají umět zvládat konflikty s lidmi, které nelajkují? Když se budeš vídat jen s lidmi, které má ráda, jak se naučíš komunikovat s někým, kdo je jiný?....

Marcela.K.
19. 10. 2011
Dát tip
Ale tohle tu přece od Lakrov nezaznělo. Spíš tam čtu, že FB umožňuje lidem ze sebe vydat i to lepší... samozřejmě to nevylučuje vydat i to horší(viz ty různé způsoby šikany) Ono to nakonec nebude vůbec o FB, ale zase jen o lidech, kteří ho používají :-)

StvN
19. 10. 2011
Dát tip
Já nezpochybňuji tu skutečnost, že to udělala dobře, já zpochybňuji roli FB. Říct, že FB pomohl najít majitele notebooku a proto je FB dobrý, je trochu zjednodušené.

Marcela.K.
19. 10. 2011
Dát tip
:-))) Tohle fakt nemá cenu řešit...Myslím, že dcera Lakrov věděla, proč ten notebook odnesla domů. Kdyby byl můj, byla bych jí vděčná :-)

když najdu mobil a je funkční, logicky jako první zalistuju seznamem a najdu "máma", nebo "brácha", abych tam zavolal a tím zjednodušil cestu k původnímu majiteli. Kdybych našel notebook, tak ho asi odevzdám na policii. Možná bych ho svěřil nějakému kamarádovi ajťákovi, aby mi pomohl najít majitele...hledat přes FB je až druhé kolo, když se vyčerpají ostatní možnosti.

StvN
19. 10. 2011
Dát tip
Marcela.K. - jak dlouho asi tak cloveku muze trvat, nez si vsimne, ze nema notebook? Ale nic, nam vzdycky rikali, ze kdyz se neco nebo nekdo ztrati, tak je lepsi, kdyz to zustane na tom miste, kde se to ztratilo a pak ten, co to hleda, ma snazi ukol to najit, kdyz ta vec nebo clovek je na jednom miste, nez kdyz se ta ztracena vec nebo clovek pohybuje. Kdybych nasel notebook v kabince, tak bych ho tam nechal. I kdyz asi zalezi na situaci, kdyby to bylo tady v Pisku a ja bych chodil na ten jedinej gympl, kterej tady je, tak by byla vysoka pravdepodobnost, ze ten notebook patri nekomu z meho okoli, ale kdyby to bylo v Praze, tak tam bych si ho nevsimal. Uz mi neni dvacet, abych si predstavoval to, co ty naznacujes. Navic holky se nedeli na hezke a osklive, ale na "da mi" a "neda mi".

StvN
19. 10. 2011
Dát tip
Tangens_Omega36 -ale jo, sikovnej to on je:)

Marcela.K.
19. 10. 2011
Dát tip
STvNe, kdyby to byl Tvůj notebook, pamatoval by sis, kde jsi ho zapomněl? Co když bys byl zamilovaná holka a byl ten den v několika obchodech a ještě třeba jel metrem, nebo tramvají :-) A co kdyby tedy dcera Lakrov ten notebook nechala na místě, myslíš, že by ho tam nechal každý? A i kdybys byl nezamilovanej chlap, není to hezká pointa, že ti notebook vrátí hezká holka? Jo, je to smutný, ale v Čechách se krade pořád. Prý kradou i prodavači v supermarketech...fakt, slyšela jsem to dnes v TV :-)

StvN
18. 10. 2011
Dát tip
D4N - Jaké IQ musí asi člověk mít na to, aby se naučil posílat avíza?

StvN
18. 10. 2011
Dát tip
Lakrov - typické češství - když to neukradnu já, ukradne to někdo jiný. Tohle myšlení, kdyby se tak podařilo změnit. Za prvé nekrást, za druhé nevidět v každém zloděje. Nicméně. Ty, kdybys zapomněla něco v šatně v obchodě, tak bys to šla hledat na policii? Na druhou stranu, kdybys našla někde na Zličíně nějaký notebook, tak bys s ním běžela na policii kdo ví kam?

Lakrov
18. 10. 2011
Dát tip
Pro Stvn: > ...nechat věc tam, kde je, případně ji odevzdat na pokladně/vrátnici... Pokud někde nechat nalezenou věc, pak jedině na "instituci" typu policie, podatelna apod., kde je odevzdání zaznamenáno. Všechna ostatní místa hraničí s tím, že onu věc "ukradne někdo jiný" :-) Pokladnu a asi ani vrátnici nelze považovat za instituci. Fb v tomto připadě nebyl použit majitelem ztracené věci pro její hledání, ale nálezcem pro vyhl;edání či avizování zapomnětlivce. A to je to, v čem spatřuji jednu z mála jeho kladných vlastností FB.

přesně tak: ten případ je spíš negativní ukázkou fungování FB :o)

StvN
18. 10. 2011
Dát tip
Lakrov - přijde mi efektivnější nechat věc tam, kde je, případně ji odevzdat na pokladně/vrátnici. Člověk, který něco ztratí totiž bude hledat v tomto pořadí. Jestli jsou ale oba subjekty odkojeny FB, tak asi člověk když něco ztratí v obchodě, tak začne hledat na FB.

StvN
18. 10. 2011
Dát tip
D4N - máš linux a můžeš chatovat na záchodě, tak jsi prostě nejlepší:) Všechno, co jsi psal, je obrázek konzumu. Nenapsal jsi ani jednu věc, kterou díky technologiím tvoříš. Zlepšil sis život tak, že sis ho díky technologiím učinil pohodlný. To je ale jaksi vše. Mechanické piano, známe?

Lakrov
18. 10. 2011
Dát tip
Děkuji za avízo od vyčerpávajícího příspěvku D4N; nebýt ho (avíza), už by mi tahle diskuse zcela vypadla z paměti :-)) Mám ale ještě jeden nový poznatek, týkající se sociálních sítí, díky němuž u mě tenhle fenomén posledních let poněkud stoupl v ceně. Dcera byla včera nakupovat. Z obchodu se vrátila s notebookem, který nekoupila, nýbrž našla zapomenutý v kabince obchodu s oděvy, v němž noteboot během následujících patnácti minut nikdo nepostrádal. Už tedy váhala mezi variantami "ponechat si" nebo "vrátit". V tašce s NTB nebylo nic dalšího, co by mohlo pomoci k identifikaci majitele (majitelky), což dobrou vůli poněkud komplikovalo. Dcera si tedy položila otázku: "Který romazlený fracek mohl zapomenout drek za 35 tis. Kč (nějaký dost nový Apple) v krámě a ani si toho nevšimnout?" A pak ještě druhou otázku: "Mám někoho takového v okruhu svých známých?" Slovní spojení okruh známých jí zřejmě připomnělo Facebook, a tak sedla ke klávesnici a napsal všem známým, jestli někomu z nich nebo nekomu z jejich známých nebo ze známých jejich známých nechybí ono nakousnuté jablíčko a... Zkrátím to; ten romazlený fracek (fracka) se do půlnoci ozval(a). Podrobnosti o předání, k němuž mělo dojít dnes dopoledne, ke mně ještě nedorazily, ale shledávám, že mnou donedávna opovrhovaný "žrout času" (facebook) může mít na lidi i pozitivní vliv; umožnit jim "vydat ze sebe to lepší". A to je ode mě asi tak všechno o facebooku.

Movsar
15. 10. 2011
Dát tip
oprava: absence moderátora udělal z fcb stoku

Movsar
15. 10. 2011
Dát tip
d4n: absolutně nepochopeno. nikdo se nechce vracet zpět, nikdo nechce zastavovat technologie. fcb jsem považoval za dobrý nápad, který ale zašel na demokratičnopst netu: centrální řízení, jakýsi moderátor, udělal z fcb stoku banalit. a ta stoka nás může měnit. pro příklad: existuje blog jinepravo.cz, kde existují filtry (dohled, chcete-li cenzura) pro pitomé příspěvky. a funguje to.

...v každom prípade sa už dajú pozorovať deštruktívne vplyvy sociálnych sietí na osobnosť jedinca-(ako je závislosť od pripojenia, intenzívnejšie prežívanie virtuálneho života ako reálneho,pestovanie si "nástenkového" image-u a pod.),ale aj od nich závyslé deštruktívne vplyvy na medziľudské vzťahy-(všimnime si napr.,že určitá generáciu už pomaly ani nevie normálne diskutovať naživo,ale len na "chate" a čo je horšie,nevedia sa normálne zoznamovať,nadviazať medziľudský kontakt-jedine na zoznamkách a Skype,ICQ,FB ,Azete atd.-kde sa cítia silný za obrazovkou-poskytujúcou odstup,ukrývajúci svoje skutočné ja do klávesnice (lebo nie len to,čo človek povie,ti o ňom veľa napovie,ale najmä spôsob,ako to povie)

Movsar
06. 10. 2011
Dát tip
t_O: tak poměřovat rychlost velblouda s rychlostí světla, to už skutečně vybočuje z relačního rámce. k tomu vztahu ovládající - ovládaný, tak si myslím, že takové rozlišení je umělé - vychází z pojetí pevné struktury, ale ve skutečnosti už není nějaká struktura, na kterou by bylo možné současné vztahy promítat - síť (a fcb) se daleko spíše děje, než je utvářena. jasně rozlišitelný je tu jen prvotní impuls strůjce. ale ten hned vzápětí není důelžitý. norbert: souhlas s tím, že osobní snaha o změnu je důležitá.

yarda
06. 10. 2011
Dát tip
Norberte, v ohřívání vody na sporáku nevidím alternativu...

Movsar
06. 10. 2011
Dát tip
F: díky, jsem přesně toho názoru. ta rychlost je neúnosná. jsme první generace, která zažívá stres s tím spojený, asi i proto nás to tak drtí. kdyby se nám to jako evoluční výhoda ukládalo do genů stovky let, asi bychom si toho ani nevšimli. pokud si někdo (naposledy třeba nepoeta) myslí, že tomu lze uniknout, tak rozhodně nelze. tedy pokud neopaeta a pár dalších nedělají někde v kanadě dřevorubce a na pismak nepřispívají jednou za půl roku, když sejdou do městečka s jedním obecním kompjůtrem..

Fouckault
06. 10. 2011
Dát tip
dost dobré téma - obecně si myslím, že nové technologie nás dost zásadně psychologicky i fyziologicky mění, stává se z nás jekési obrovské mraveniště, - rychlost šíření informací, emocí nápadů z nás dělá jeden obrovský organismus. Je to zrod lidstva jako takového - jde o strukturu jednající na podnět téměř okamžitě, kdekoli a kdykoli, jako když někomu šlápnu v austrálii na palec je bolest cítit i u nás..

Winter
05. 10. 2011
Dát tip
Já mám ryby rád: jsou tiché a zatvrzele plavou proti proudu .) Sítě jim tam hází někdo jiný.

NePoe_ta
05. 10. 2011
Dát tip
Sítě spřádány v první řadě pro ryby; z nedotknutelnosti pozice otroka vlastní svobody, nelze nikomu bránit aby nezaměnil možnost svobodného rozhodování za instinkt hejna sardinek.

těša: hraješ sám proti sobě, člověče...

těša
30. 09. 2011
Dát tip
což moc analogický není, ale nevadí, to máme jedna jedna :)))

těša
30. 09. 2011
Dát tip
jo. a analogicky kdybys o tom něco věděl, snížilo by to sice tvojí kreativitu v argumentaci, ale ty argumenty by nebyly blbý :)

těša: aha, takže ten, kdo nemá doma televizi ani auto, tak je taky divnej...i když to třeba může pozitivně ovlivnit jeho kreativitu...hmm. dobrá logika.

těša
29. 09. 2011
Dát tip
aleši, co je na tom paradoxního? ve chvíli, kdy majorita fb užívá, je jeho odpůrce v něčem "divnej", což je logicky pro větší část obsazovaných pozic mínus.

těša
29. 09. 2011
Dát tip
pardón, mě zas přišlo, že ty až moc zjednodušuješ :)

Winter
29. 09. 2011
Dát tip
Zrovna na tohle téma (arabské revoluce) v nové a2 vyšla série článků, je tam jak pohled optimistický, tak skeptický. http://www.advojka.cz/archiv/2011/20/anonymni-revolucionari http://www.advojka.cz/archiv/2011/20/rozpacita-vlna

Lakrov: mě se jednou stalo, že jsem napsal dílko věnované jednomu současnému malíři (aniž bychom se nějak osobně znali), a on si ho našel díky tomu, že zadal své jméno do vyhledávače...Dost mě to tenkrát překvapilo :o)

Lakrov
29. 09. 2011
Dát tip
To jsme to dopracovali...: Co je to za nýmanda, když se o něm nic nenajde na internetu! Takhle budeme za nějaký čas nahlížet na lidi kolem sebe? Tak daleko naštěstí ještě nejsme. Nebo aspoň já nejsem a celkem mě těší, že nejsem. Mimochodem; zkusili jste někdy napsat své jměno a příjmení do nějakěho vyhledávače (google), co se o sobě dozvíte? :-)

paradoxně může dojít i k tomu, že "odpírač" facebooku bude v očích HR-manažerů znevýhodněn a sníží si sám šanci na získání dobré práce...

StvN
29. 09. 2011
Dát tip
Ten článek není samozřejmě dokonalý. Četl jsem před časem jeden lepší právě jen o předpovídání kriminality tam u vás a funguje to tak, jak říkáš. Mají k dispozici data z minulých případů kriminality a na tom základě to předpovídají. Se sociálními sítěmi to asi nesouvisí, ale souviset možná může, když vezmeš v potaz, že jak ve Francii, tak i teď po nedávných nepokojích v Anglii, se vláda snaží tyhle sítě ovládnout tak, aby mohli lidem buď zakázat je používat v případech ohrožujících nějakou veřejnou bezpečnost, nebo aby mohli zatýkat lidi na základě toho, co kde píší atd. S těmi revolucemi je to možná trochu přitažené za vlasy, ale v té Anglii na to myslím doplatilo pár lidí. Psalo se i o tom, že byli zatčeni, a možná souzeni, nějací, kteří jen svolali rabovačku, třebaže nakonec nic nevyrabovali. Role sociálních sítí pro nás, starší, fajn, nepředceňovat, ale jaká je nebo bude role sociálních sítí pro děti, kterým je dnes deset, dvanáct a teprve tam začínají? A nebudou znát nic jiného.

reka
29. 09. 2011
Dát tip
StvN: super článek, nemůžu nereagovat... strašně mě totiž potěšilo, že píšou o městě, kde žiju (Santa Cruz). A taky, že jsem se dozvěděl něco nového... o takových věcech jako předpovídání kriminality tady nebyla ani zmínka, aspoň ne mezi lidma, s kterýma komunikuju. I když přijde mi, že autor toho článku plete věci dohromady a cucá si fakta z prstu. Např. tohle: "Matematický model nakrmili obrovským množstvím dat, získaným z monitoringu rabování po velkých katastrofách. Podobný model používá třeba Los Angeles, v Chicagu dokonce vznikla policejní jednotka predikční analýzy. Výsledek? V Santa Cruz se meziročně snížil počet loupeží o 27 procent." Tady je fůra polopravd, a to jsem hledáním fakt strávil asi deset minut. Asi hlavní omyl je to, že Santa Cruz nenakrmila statistický model žádným šíleným množstvím dat z rabování po velkých katastrofách, ale lokálními informacemi, rozdělenými do čtvrtí, které tu má místní policie (kdy došlo k vraždě, přepadení, krádeži,znásilnění atd.). Čili něco, co by klidně mohla udělat policie v takovém Brandýsi nad Labem taky, pokud by chtěla "předpovídat" kriminalitu v Brandýse. A ta předpověď jí nejspíš vychází právě proto, že použila jen lokální data. Co jsem pochopil, tak sociální sítě, internet atd. v tom nehrál ani nejmenší roli. Role sociálních sítí... hm, já bych je zas tolik nepřeceňoval. Např. to, že se o arabských revolucí mluví jako facebookovských revolucích nebo twitterovských revolucích je podle mě spíš naše západní projekce na jejich situaci než realita.

StvN
28. 09. 2011
Dát tip
http://www.zive.cz/clanky/vime-co-bude-zname-totiz-budoucnost/sc-3-a-158924/default.aspx

StvN
28. 09. 2011
Dát tip
těšo, nekomplikuj to prosím. Já neříkám tak ani tak. Facebook každopádně už nyní slouží jako obrovská studnice informací o uživatelích, a tyto informace se normálně čerpají a normálně se používají, například k cílené reklamě, aniž by se to na rovinu lidem řeklo a tyhle možnosti se budou ještě rozšiřovat. Z čeho myslíš, že FB žije? Ze smajlíků?

těša
28. 09. 2011
Dát tip
Narážím na to, že se nejedná v první řadě o kontrolu, ale o možnost přístupu k informacím. Že "soukromí má být soukromí" je zaprvé dost novej vynález (tudíž je trochu nefér spojovat fb s bigbrotherem, kterej implicitně odkazuje k nový, nepoznaný totalitě, zatímco povědomí o ostatních lidech existovalo vždycky) a zadruhý ničím nepodložený hodnocení. a mělo / nemělo... existujou nějaký informace, pokud je někdo využívá nesmyslně (ať už konzument médií nebo HRM), je vůl, ale o zdroji informací to neříká nic.

StvN
27. 09. 2011
Dát tip
1. jistě, jakási forma kontroly existuje, tady jde ale o její podporování 2. to normativní hodnocení se průběžně mění, samozřejmě, podle potřeby, ale pořád je tom, že "někdo se dívá" a je úplně jedno, kdo to je, soukromí má být soukromí a jestli se někdo někde vykalil a dá fotky na fb, tak by to nemělo ovlivňovat například příjem do zaměstnání, případně když tohle vytáhne nějaký novinář na nějakého politika, který ale před patnácti lety byl normální puberťák, tak to je právě ono

těša
27. 09. 2011
Dát tip
stvne, velký bratr mi připadá moc jednostranný pohled: 1. veřejná "kontrola" vždycky existovala a maličko v menším existuje pořád, i bez fejsbuku. 2. dohled big brothera spočívá v normativním hodnocení, zatímco fb jenom skladuje stopy, který může každý použít, vyhodnotit, klasifikovat podle svého - tudíž explicitně nevynucuje uniformitu.

Whitesnake
27. 09. 2011
Dát tip
Sociální sítě nás mění implicitně a v přímé úměře tak, jako by měníme je.

Movsar
27. 09. 2011
Dát tip
mně se líbí rortyho názor, že svoboda je v možnosti sdělovat si své fantazie a diskutovat o nich. fcb byla možnost prostoru pro takové diskuse, namísto toho se ale prostor udělal něčemu jinému. je to podobné jako když město zničí park, aby postavilo garáže.

pampelin
27. 09. 2011
Dát tip
Vio: touché!

Max Hutar
27. 09. 2011
Dát tip
Plebs zůstane navždy plebsem. Osvobodit člověka je možné pouze jedním způsobem: osvobodit ho od starostí, jestli má co žrát a kde spát. A Ladislav Šerý říká: Zrychlení času neznamená jeho úsporu, ale pouze zrychlení. ...ještě bych mohl napsat něco o prokrastinaci, kontemplaci a Aristotelovi, ale necítím se práv. Movsare čáu

Fouraix
26. 09. 2011
Dát tip
zelí

jejdavilda
26. 09. 2011
Dát tip
Fly-tebe mám zapsaného i bez dna

Movsar
26. 09. 2011
Dát tip
mě mrzí to, jak facebook nevyužil, skoro naopak promarnil možnosti internetu, ten fenomén, kterým byla jeho decentralizační moc - už ne televizní studio nebo novináři, ale všichni měli najednou možnost mluvit do věcí. tvůrci fcb měli v rukách nástroje, jak tohle akcelerovat, ale udělali opak - fcb přizpůsobili té nejubožejší komunikaci (smajlíci, tři řádky na sdfělení, fotky, fotky, apod. kategorie). tím určili směr.

papouch
26. 09. 2011
Dát tip
Na zdraví! A DO DNA!!

StvN
26. 09. 2011
Dát tip
Georgi - já co jsem mohl, tak jsem taky chodil na fotbal a za počítač jsem ho vyměnil až na střední, kdy jsem byl dlouho ve škole a tréninky jsem přestal stíhat. Dodnes toho lituji a myslím, že rodiče mohli udělat trochu víc. Takže ti fandím. Dítě se hlavně nesmí nudit. Jinak včera jsem koukal na týden živě a tam zrovna FB probírali, z určitého pohledu, a řekli zajímavou věc, a totiž tím, že FB je do velké míry veřejný, tak vlastně všichni budeme pod dohledem a ten "velký bratr", to není nějaký jeden člověk nebo úřad někde v nějakém baráku, ale jsme to my všichni, jsou to ti ostatní, kteří na nás zavčasu vytáhnou nějakou lahůdku z minulosti. Představ si svého synka, který ještě ve 30 bude na FB a na tom FB bude celá jeho historie, která se nemaže. Už dnes se na FB dívají HR manažeři, když někoho přijímají....

Lakrov
26. 09. 2011
Dát tip
V každé době se vyskytovali jak lidé stádního typu, tak individualisté. Jednotlivce či skupiny lidí stojící u zrodu lecjakého (nejen) pokrokového směru, tedy ve své době "individualisty", postupně následovali další přívrženci onoho směru, kteří však (jakožto pouzí "uživatelé") náleželi mezi stádo. Stádo je účelné pro další typy individualistů; stádo je snadno manipulovatelným davem nebo má ekonomickou sílu; v každé době se hodí něco jiného. Směr či aktivita, jež byly po určitou dobu hodny následování, se postupem času mohly stát směrem úpadkovým. Je-li Písmák, Facebook, internet, nadvláda mobilních telefonů nebo třeba překotný růst automobilismu úpadkovým či pokrokovým směrem -- to z dnešního pohledu nedokážeme odhadnout. Patříme však mezi přizpůsobivé tvory (člověk si zvykne na všechno). A DNA? Na DNA je informatika krátká :-)

Winter
26. 09. 2011
Dát tip
Jinak Baník hraje velkou piču .)

Winter
26. 09. 2011
Dát tip
Je zajímavý, jak se všeci zaříkávaj Orwellem, když pravdu měl Huxley. Huxleym se budem zaříkávat, až bude mít pravdu Orwell. Není to jen otázka FC, ale obecné redukce informace na text. Týká se to i textových mesengerů. Většina e-komunikace nás v podstatě okrádá o tu vzrušivou emociální hru gest, zábran a společenských formalit. Nevěřím, že sociálno lez sdílet textově, jedině, je-li člověk spisovatel. A buďme upřímní, většina lidí píše opravdu špatně.

Petrusha
26. 09. 2011
Dát tip
každý sa nechá zmeniť čímkoľvek len do tej miery, akú sám dovolí

Movsar
26. 09. 2011
Dát tip
já prostě návratu dětí do přírody nebo alespoň na dvorky a ulice moc nevěřím. jejich kapsami obchází strašidlo, a tím staršidelm je tzv. smart phone a nepřetržitý on-line režim

Movsar
26. 09. 2011
Dát tip
ovšem před prvními pogromy se lidé taky uklidńovali, že v civilizované evropě přece nemůže dojít k něčemu tak strašnému jako šoa. a uklidňovali se i poté, ti, kterých se to netýkalo, dokonce ale i ti, kteří dobrovolně nastupovali do vlaků, které měly cílovou stanici březinka či bergen belsen

Josephina
26. 09. 2011
Dát tip
poslední výzkumy ukazují, že mladé lidi a děti začínají povrchní sociální sítě nudit, to spíš hrají na PC hry - a začínají zase objevovat přírodu a venkovní sporty - což by bylo skvělý!

MKbaby
26. 09. 2011
Dát tip
A když ti z toho bude dřevěnět ruka, přijde na řadu tzv. drevokocúr :)

Garth
26. 09. 2011
Dát tip
Výborná diskuze. Zamyslím se a když na něco přijdu tak se podělím.

Vio
26. 09. 2011
Dát tip
Řádku let? Pche. Písmák je tu mnohem dýl a má mnohem větší vliv na můj život.

MKbaby
26. 09. 2011
Dát tip
FCB - to je něco jako PCB? Tedy polychlorovaný bifenyl? :)

Rajmund
26. 09. 2011
Dát tip
Působení lidstva na FCB je jistě zhoubné. Časem se dostaví postupná degradace až na úroveň poradce pro zahradkáře.

jejdavilda
26. 09. 2011
Dát tip
FCB. FCB, PC Baník, olé

snake_01
26. 09. 2011
Dát tip
Není to až příliš drastická vize momentálního "monumentálního" fenoménu?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru