Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

20 I Motýle smrti

06. 10. 2011
5
10
1382
Autor
tomas.pektor

kam plyneš
v žumpě Mléčné dráhy
sám s proudem jak ten list?


motýle smrti
leť
kresli svou dýkou po dni
vše
čeho nejsme hodni
tady a teď

ukryj se do monád
za fraktál psího zraku
do mechu
kam jsi pad
do světa bez zázraků


motýle smrti
leť
těm slepým pro taje
do snů
ať plá jim pleť
ať srdce roztaje

kašpárkům na niti
viselcům z břízy činů

nám

uleť ze sítí


rozbij tu pavučinu


10 názorů

Rajmund
05. 11. 2011
Dát tip
Monáda a fraktál si v básni vztyčily stany, v nichž opatrují celé knihovny dotčené přesně mířeným významem. Mohl jsi přímo uvést nějakého tamního autora nebo příslušné dílo. Např. Ukryj se Leibnizovi pod paruku-asi v tom smyslu

Rajmund
05. 11. 2011
Dát tip
:-))

Hlavní "tajemství" je v melodice toku básničky, ale to už u mě asi znáte. Rytmický tok češtiny "slyší" jen málo lidí, řekněme že jde o jakýsi "dar" navíc. Jestli ho slyšíte i Vy si netroufám odhadovat, nicméně předpokládám, že naše energetické "pozadí" nebude úplně stejné, byť si troufám tvrdit, že s Miroslawkem se asi snažíme v takzvané poezii o totéž, od kolegy Rajmunda jsem doposud málo četl abych to odhadoval. Jistým problémem a snad i překážkou u Vás obou může být snaha hodnotit a městnat dle nějakých měřítek "ach, my technici" (nevím podle čeho?) dané básně, což ale ve skutečnosti není možné, jelikož jak jsem napsal v jedné básni jedné předchozí sbírky "...však zdali je rým dokonalý už nepoznáš...". Mým názorovým předchůdcem může být snad Gregory Corso (doporučuji číst mnohokrát a opakovaně),ale vyberu-li si volně oblíbenou parafrázi z Dona Juana: Kdo jsem já, abych vám říkal co máte dělat?

Miroslawek
04. 11. 2011
Dát tip
Nemusím tipovat, google vyřeší za mne... je to pro vnímání textu důležité? Jestli ano, pak přímo v něm takový kontext není ani naznačen, jak ho tedy hledat? To mi připomíná klasickou otázku mé matky: A proč jsi se nezeptal? v situaci kdy jsem o dané okolnosti, kvůli níž problém vznikl, vůbec netušil a neměl se tedy nač zeptat, resp. ani jsem neměl žádný důvod se ptát. Ať tak či tak, nemám s ne/realitou obratu "fraktál psího zraku" žádné obtíže, ani s pochopením "ideového vyznění" nebo, chceš-li, podstaty výpovědi textu - ba právě naopak. Právě, že je to přes všechny (dle mého i nadbytečné) tajnosnubnosti zřejmé. A kde není překvapení, není skutečné tajemství. A podstatou poezie přece je právě Tajemství.

Rajmund
03. 11. 2011
Dát tip
Vo houbách tam není ani ve třetí rovině a pokud se Toltékové zabývali filozofií, nezabývali se určitě obzorným řezem a triádou. Ověšel jsi to jak vánoční kaktus. Jinak souhlasím s Mirdou.

Tipnete si, kdo to byl Carlos Castaneda? Podívejte se, prosím, na tu básničku z pohledu Toltécké "filozofie" a zkuste posoudit, je-li abstrakce motýla s dýkou jako jisté hraniční síly nereálný. Zkuste příležitostně ochutnat trochu hub třeba z rodu Psilocybe a podívejte se na svoje ruce nebo jen tak do tmy či do světla a posuďte je-li obrat "fraktál psího zraku" nereálný. Ta básnička je o nás a je pro nás o jisté naději, že...ale to už budete muset najít sami :).

Miroslawek
07. 10. 2011
Dát tip
hodnotím jako zatím nejlepší, co jsem četl - a i když mi to svým "naivním" (neplést s prostým) stylem není úplně po chuti - v sousedství publikovaných vázaných veršů jiných autorů mi nezbývá než dát tip.

koloušek
07. 10. 2011
Dát tip
T*

Rajmund
06. 10. 2011
Dát tip
Motýl s dýkou?-Zavádějící; Do monád se snad nemusí ukrývat, když kreslí po dni. Snad zmizí za obzorem a monády po sobě zanechá. Není domyšleno a je přetíženo. Přesto tipuji a líbí se mi.

Presbyter
06. 10. 2011
Dát tip
Pocity smíšené, některé obraty se povedly (za fraktál psího zraku), ale jako celek to zdá se nefunguje.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru