Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O chlapci s žijícími příběhy

09. 10. 2011
10
16
2229
Autor
Gerrhen

Před dávnými časy ve vzdálené zemi míle a míle na severu, mezi kopci sahajícími až k mrakům a lesy rozléhajícími se až k nekonečným oceánům, žila svým poklidným životem malá vesnice. V této vesnici žil mladý chlapec, sirotek. Přes den se lopotil na poli, avšak k večeru, kdy již na práci nebývalo vidět, chodíval doprostřed náměstí a u ohně vyprávěl příběhy, které se všem zdály skutečné. Posluchači měli pocit, že všechno prožívají na vlastní kůži. Jako by to byl jejich příběh, jako by se prvním slovem přesunuli do pohádkové země plné kouzel, zázraků a neskutečných bytostí.
Jeho věhlas přelétal vysoké štíty hor a brodil se lesním kapradím. Každý den do vesnice přicházelo pár nových posluchačů, kteří se také chtěli nechat zavést do světa utkaného ze snů a fantazie.
Chlapec měl pokaždé připravený nový příběh, o němž přemýšlel celý den při práci na poli. A každý den rád poslouchal slova chvály, když dořekl poslední větu a jeho posluchači se s hlubokým nadechnutím vrátili zpět do skutečného světa.
Jednou se mezi nově příchozími objevila krásná dívka. Když nastal večer a uprostřed náměstí se roztančil oheň, v hloučku posluchačů seděla i ona.
Chlapec znovu vyprávěl podmanivý příběh. O dívce, která celý život snila o jednorožcích a neúnavně je hledala. Když o mnoho let později pochopila, že jednorožci mají z lidí hrůzu a vyhýbají se jim, prosila les tak dlouho, až se nad ní slitoval a zaklel ji do stromu na louce, kam se jednorožci chodívali pást.
Když skončil, jako pokaždé se po sborovém hlubokém nádechu ozvalo pochvalné zamručení. Někteří zašli za ním, aby svůj obdiv vyjádřili přímo jemu, ale on to nevnímal, všímal si pouze dívky. Jeho pýcha vyžadovala, aby i ona přišla a řekla mu opojná slova chvály. Ale místo aby se vydala k němu, odešla do tmy.
Musel na ni stále myslet. Přemýšlel, co řekl špatně, že dívka ihned odešla. Nebo se málo snažil, že s ním nechtěla mluvit? Celou noc ho myšlenky tížily a usnul až před svítáním.
Příští den byl unavený a navíc se mu vzpomínky na dívku vracely, takže se nemohl soustředit na návštěvu svého snového světa.
Večer vyprávěl stejný příběh jako minule. A protože dívka znovu po konci vstala a zmizela ve tmě, všechno se opakovalo. Den za dnem, kdy se jeho vyprávění neměnilo a posluchačů ubývalo, čekal pouze na ni. Pýcha mu nikdy nedovolila zeptat se, jestli se jí vyprávění líbí.
Vždy po západu slunce přicházela smutnější a nechávala se pohltit tmou zklamanější. Za několik dní, kdy se počet jeho posluchačů dal spočítat na prstech jedné ruky, se již dívka neukázala. Chlapce to velice zarmoutilo a protože pochopil, že už nemá co nabídnout, odešel domů dřív, než vůbec začal s vyprávěním. Po několika letech to bylo poprvé, co se toho večera kolem ohně trousili pouze toulaví psi.
Uběhlo mnoho dní, kdy chlapec jen bezmyšlenkovitě pracoval a poté doma čekal na spánek. Byl zklamaný a zlomený.
Až po několika týdnech, kdy čas vyléčil ránu v hrudi způsobenou žhavým železem odmítnutí, se opět při ovládání pluhu dokázal vrátit do svého pohádkového světa. Těšil se na opětovné setkání s magií a krásnými tvory, na objetí jemného vánku a štiplavé jehličky slunce. Ale místo toho našel tento pohádkový svět vyprahlý a mrtvý. Popraskaná půda naříkala pod každým jeho krokem a krutý vítr ho bičoval do tváří.
Došel až ke stromu, který poslední zbyl z nádherných hvozdů oplývajících magií jemnou jako doušky chladivé vody z místní studánky. Doufal, že aspoň tento starý buk najde živý, ale i jeho kmen byl vyschlý. Se slzícíma očima v dlaních se opřel o mrtvé dřevo. Velice rychle si domyslel, že tento svět žil a dýchal z jeho fantazie, která se doplňovala při každé návštěvě.
Naposled si povzdechl a vstal, ale než se vydal na zpáteční cestu, všiml lístečku připíchlého na jedné z větví. Z lístku se dověděl, že ho dívka nemohla potěšit slovy chvály, protože byla němá. Jediná možnost, jak spolu mluvit, byla v tomto zázračném světě, kde na něj čekala každý den. Ale poté vše začalo umírat.
Chlapci znovu vyhrkly slzy do očí. Ztratil dívku, které chtěl dát srdce, i svět, který byl tak magický, až byl skutečný.
Skrčil a zahodil lístek a odešel smířen s tím, že se do této mrtvé planiny už nikdy nevrátí život. Nestačil si všimnout, že na větvi, kde na chlapce čekal vzkaz, začal právě z poupěte rašit nový list.


16 názorů

Alexka
09. 12. 2013
Dát tip

Pěkný, moc pěkný... 


tyzik.cejka
09. 11. 2013
Dát tip

tak tohle bylo pěkné=

čtyři z pěti


Dobré.

Gerrhen
25. 12. 2011
Dát tip
Vím, že mívám s konci problém. Chtěl jsem se k pohádce vrátit a dokončit ji jak se sluší a patří, ale protože se k ní vracím jen když ji někomu vyprávím a pokaždé konec trochu pozměním, na písmáckou verzi jsem zapomněl. Děkuji za připomenutí

akakipi
25. 12. 2011
Dát tip
Ten konec mi přijde takový... Divný. Nějak mi unikl jeho význam. Ano, pochopila jsem, že odmítnutím vyprávění příběhů zničit kouzelný svět fantazie, ale... To je vše? A ten předposlední odstavec mi řpijde uspěchaný, jako kdyby to autor chtěl mít co nejdřív zasebou, rychle to ukončit, ale ztratilo to pro mě na půvabu...

Lakrov
14. 10. 2011
Dát tip
Námět je dobrý, ale líbilo by se mi to jinak napsané. Takhle to místy působí jako přeříkaný obsah filmu. Tip za námět.

Gerrhen
10. 10. 2011
Dát tip
Abych řekl pravdu, s pokračováním jsem vůbec nepočítal. Pokud mě něco napadne, určitě to napíšu, ale slíbit to nemůžu. Snad mi to nebudete zazlívat :)

avox
10. 10. 2011
Dát tip
ty jsi autor... a mne to povídání hodně zaujalo, tak promiň, že ti do toho tak kafrám :-)) "...odešel smířen s tím, že se do této mrtvé planiny už nikdy nevrátí život" - jako by naznačovalo, že ani on už se tam vracet nebude... Napíšeš pokračování? Ten příběh si o to říká a já se přimlouvám :-))

Gerrhen
10. 10. 2011
Dát tip
Zlý člověk určitě dobré příběhy vyprávět nedokáže. Ale i dobrý člověk může být nějakým způsobem ješitný ;) Naději v zakončení jsem vyjádřil tím, že jeho svět není mrtvý, že když může vyrůst jeden list, může se "zregenerovat" celý jeho snový svět.

Sebastiana
10. 10. 2011
Dát tip
připadá mi, jako by to mělo pokračovat, ...

avox
10. 10. 2011
Dát tip
Nezlob se, ale dobré příběhy nedokáže vyprávět zlý člověk... pak by to asi opravdu chtělo trochu vyzdvihnout, pro mne to byl laskavý (posléze nešťastný) extrovert, který ostatním ukazoval cestu, resp. únik od těžkého bytí do šťastnějšího světa... a bylo by mi milejší, kdyby si všimnul toho nadějného nově rašícího listu, i kdyby už o něm nikdy nikomu neměl říct :-))

Gerrhen
10. 10. 2011
Dát tip
avox: Skutečně to je tak, jak jsi psala. Vyprávěl příběhy jen proto, že ho chvála těšila a to časem přerostlo v ješitnost. Takže výborná poznámka, bylo by dobré to v pohádce trochu vyzdvihnout

renegátka
10. 10. 2011
Dát tip
pýcha předešla pád moc hezký příběh*

baronka
10. 10. 2011
Dát tip
Nádherná pohádka podobná tělu stromu T

avox
09. 10. 2011
Dát tip
tip za hezký příběh, ale zarazila mne věta: "Jeho pýcha vyžadovala..." dělil se s posluchači o svůj fantastický svět jen kvůli slovům chvály? Tomu se mi nechce věřit.

Histreo
09. 10. 2011
Dát tip
Moc hezký, máš dobrý pozorovací talent. Hezky líčíš vnímání příběhu, i snový svět. Super!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru