Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

senior

16. 10. 2011
36
48
4389
Autor
Oldjerry

na židli dubové

před domem stoletým

s malými čtverečky oken

 

oči na půl žerdi

s hrnkem v obou rukách

 

vzpomíná na bylo

a marně odmítá

myšlenky na to, co bude

 

noří se hloub a hloub

oči se zavřely

 

hrnek se naklání

a kafe vytéká

na čistě  smetený dvorek

 


48 názorů

Oldjerry
24. 01. 2012
Dát tip
IMa - děkuji

Oldjerry
25. 10. 2011
Dát tip
koloušku, Švéde - neauto, já ještě neusínám hocikde, ale některé pocity už vnímám

koloušek
24. 10. 2011
Dát tip
Usnout na dvorku s hrnkem kafe je podle mě fajn.T*

Švédsko 1
24. 10. 2011
Dát tip
...áno, rustikálny obraz, ako hovorí aleš-novák, teda portrét podľa mňa (netvrdím, že nutne auto :-), láskavý, podmaňujúci svojimi farbami, ale predsa len s ľahučkým podtónom (auto)ironickým(?;-) ...*

Oldjerry
23. 10. 2011
Dát tip
Impress - díky za návštěvu

Impresse
23. 10. 2011
Dát tip
*

ales : to je sice Druha trava, ale z alba Dylanovky. Sice se tyhle predelavky docela povedly, ale Dylanuv text v anglictine a prace s jazykem je holt porad jina trida.. jinak mi ta basen neco pripomina, ale nevim co..

Oldjerry
19. 10. 2011
Dát tip
Al - mám z toho prd. Mám repráky integrované v monitoru a i když mi slušně reprodukují muziku, slovům nerozumím... ale ď.

tady http://www.youtube.com/watch?v=7FdOuxP47ik je o seniorech pěkná píseň...Druhá tráva...

Oldjerry
19. 10. 2011
Dát tip
Ano, oba to vidíme, Aleši, ze stejného okna. Dík

pěkné dílko, škoda že se diskuse zcvrkla na terminologii. Přitom je to milý rustikální obraz, akorát že my ve spěchu vidíme jen ty staroušky s holemi, co nám překážejí v rychlé chůzi...taky jednou budeme v jejich roli, pak nám ta relativita rychlosti dojde. Možná. Dík za tohle zastavení, Jardo.

Oldjerry
18. 10. 2011
Dát tip
Morti - mne to neirituje - jen uvažuji písemně. Štírko - mně zase starý pán připadá trochu šroubovaně a poněkud selektivní. Senior je přesně to, co jsem chtěl použít. Sorry mašinfíra - je to názor beru a nesouhlasím. Diano - dík Tangens - no - dnes už je to jedno... tajemníku blbnej - vtipné... Děkuji vám všem i za to, s čím nesouhlasím, ale co tříbí pohledy...

mašin...máš recht,já se jako senior necítím,ale důchodce jsem a junior snad nikdy nebyl, byl jsem dítě a pak todle co ze mě zbylo:)

Diana
18. 10. 2011
Dát tip
Tahle diskuse podle mého názoru naopak potvrzuje, že název byl dobře volený. Vnáší napětí a tím ještě větší působivost básně.

mašinfíra
18. 10. 2011
Dát tip
A nám se líbí slovo důchodce. I když to zní tak trochu krylovsky, v závodce chleba nesbíráme ale pro důchod si na rozdíl od seniorů chodíme, zatím pravidelně na přepážku a tam vlastně podepisujeme to, že nejen pravidelně docházíme ale to, že umíme i slušně odcházet... Senior to zní tak hnusně americky, málokdo v tom věku podniká nebo otravuje svým mladším juniorům vzduch v tom samém podniku.

Ferry
17. 10. 2011
Dát tip
toto mě postihuje každý den kolem 14. hodiny - načež procitnu, dopiju (když v hrnku něco zbyde) a odcházím do šantánů tančit naše žižkovská blues ... *

Štírka
17. 10. 2011
Dát tip
já se přiznám, že slovo senior mi zní tak nějak sterilně - jedná se přeci o báseň... vlastně by se mi líbilo víc "starý pán"... anebo třeba citově zabarvené "dědoušek".../i když neznám asi nikoho, kdo by tento titul přijal/. Jinak ale nemám ráda "škatulkování lidí" ani podle věku... Tip, je to ze života....

berg
17. 10. 2011
Dát tip
V tomhle to mám trochu snadnější. Trochu. Tu naději hraničící s jistotou kontinuity. A k textu? Je to působivý. Žádná exprese, jen se to tak nějak přihodí, stane... cesta buď pokračuje nebo je tam odbočka fatálním směrem...

Mě je vcelku jedno, kolik Ti je a jsi-li skutečně senior (či stařík..)? A to nemyslím nijak zle. Jak už tu bylo řečeno a nejen ode mě - slovo senior je oficiální pojem. Není na něm nic špatného (ani na juniorovi), ale .. představím si pod ním spíš ty nasr**** důchodce v MHD s nastartovanou holí. Ale je to jen osobní pohled... Jinak Oldjerry, jen tak dál! (..a ta zahradami udělala radost..)

Oldjerry
17. 10. 2011
Dát tip
(:-D

Rajmund
17. 10. 2011
Dát tip
nerozčíluj dědky!

...byla pozdní hodina

Oldjerry
17. 10. 2011
Dát tip
avox - to je v pohodě

Oldjerry
17. 10. 2011
Dát tip
Blboňu - dík, ale nikoho se na ni neptej... jde jen o lidi, kteří se ještě domnívají, že osmdesát let je vlastně skoro nekonečno - ergo kladívko: jde jen o poněkud povrchní přečtení a následkem toho nepochopení. S tím i počítám... rareso, Marie s B, Tartaro - byli jste tu vítáni a budete zas...

avox
17. 10. 2011
Dát tip
já to, Oldíku, nemyslela nijak zle, "senior" mi zní tvrdě, "stařík" je laskavější, to je celé :-)) blbounku, je mi jedno, jak mi říkají někteří mladí, moji mladí mi říkají "mami" a "babi" :-))

Moc pěkné smíření s neodvratným osudem.

raresa
17. 10. 2011
Dát tip
jako bys ten pocit znal..........*

Marking...byl jsem u tebe na vebu,buď rád,že jsem se nepřihlásil,jinak některé malůvky,chceš-li veledíla, nemáš špatné (jo a dík za blokaci,blokni si preventivně i tam)

...víš co Oldjerry,vole*** Zeptám se Norticia, myslíš, že je špatně senior i junior? Život a smrt? Marking(doufám,že to umíš přeložit) jsi pitomec,nebo pitomyčka,nevím,jestli máš pohlaví, ale i tak ti přeju stáří,které si budeš muset zasloužit.Jen prosím tě neškemrej o nějaký den navíc. avox...a víš jak ti budou říkat někteří mladí,tady to slyšíš,ale jsem rád,že neuslyším,co budou jejich děti říkat jim

Oldjerry
17. 10. 2011
Dát tip
Morticia, marking, avox - K rovnoběžnosti textu a názvu: je mi 74 let = JSEM SENIOR a nic s tím nenadělám, vaše námitka pramení hlavně z vašeho způsobu chápání tohoto slova jako termínu. Jsem senior a dokonce i nemocný, ale nejsem nijak odevzdaný. Vedle téhle amatérské literatury ještě dělám městské noviny a počítám v systému BOINC, starám se se ženou o zahradu a další věci, menší rozsahem. Fouraix, Tangens - ten se mně něco natrápil (:-D - dodnes nevím, kdo to byl - domníval jsem se že lyryk... Všem vám ale bez rozdílu děkuji za vaše slova a návštěvu vůbec.

jejdavilda
16. 10. 2011
Dát tip
*** někteří komentující jsou nezpůsobilí žití

renegátka
16. 10. 2011
Dát tip
velmi pěkné, výstižné

Zní to trochu jako strohý popis, ale ta představa po přečtení se jeví dosti uvěřitelně.

To je dobře, že nevíme, zda jen usnul nebo usnul navěky. Znám několik lidí, kteří usnuli takto navěky v téměř sto letech. Dal si po obědě svoji kávu a už se nevzbudil. Maminka jednoho známého alternativního lékaře si též dala svoji kávu a svou "ehm"...ehm"..xtou cigaretu a usnula navěky. Čili ono je to jedno v té téměř epické básni, jak usnul. To je to krásné.

Fouraix
16. 10. 2011
Dát tip
nekritizujte. to oldjerry z lásky k někdejšímu zdejšímu kritikovi, který byl starší než jeho budoucnost.)

avox
16. 10. 2011
Dát tip
působivé... ale není to osobní, Oldíku, že ne? :-)) čeká nás to všechny... jo a název "senior" se mi taky nelíbí, "stařík" by mi byl milejší, už proto, že jednou chci být stařenka, žádná seniorka :-)) */

IVO
16. 10. 2011
Dát tip
Nu což, jsme přestárlí, Jerry... *T

O autorovi nevím ničeho, ale slovo senior zní hrozně ..oficiálně.. na to, jak to to psáno.

Diana
16. 10. 2011
Dát tip
Smutně pravdivé, působivé *

Nelíbí se mi k tomu ten název..

jH
16. 10. 2011
Dát tip
*

srozumeni
16. 10. 2011
Dát tip
super...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru