Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

HAŠTEŘIVÝ ONANISTA

17. 10. 2011
14
24
3484
Autor
Měrka_out

Milan byl kudrnatý chlapec s inteligentním výrazem tváře.

Milan byl kudrnatý chlapec s inteligentním výrazem tváře. Velmi rád a často mi vrážel kovové kružítko do stehna. Byli jsme spolužáci a seděli spolu v lavici.

Milan mě ve všem převyšoval. Byl krásnější a chytřejší než já. Oproti němu jsem byl zrůda. Měl jsem dlouhé vlasy a mentálně anorektickou postavu. V lidech jsem vzbuzoval sugestivní dojem pravidelného uživatele heroinu. Místo abych se učil, věnoval jsem se filosofii a děvčatům.

On mými partnerkami zásadně opovrhoval. Evokovaly mu spodinu pocházející ze sociálního dna – tedy z oblasti, s níž nemínil mít zhola nic společného.

Specializoval jsem se hlavně na ty, co neuměly číst a psát. Vesměs byly tlusté a nosily tepláky s tričkem, které jim sahalo jen do půlky pupku. Stejně jako já braly drogy a při každé příležitosti se opájely alkoholem v míře pokud možno nezřízené a končící krátkodobým kómatem.

Milan šel na vysokou a já do blázince. Milan odjel do Ameriky na roční výměnný pobyt a já halucinoval, spoutaný svěrací kazajkou a příležitostně obdařovaný elektrickými šoky, o nastolení světového míru a reálné utopie.

Milan neměl o mně dobré mínění. Považoval mě za notorického flákače. Potkali jsme se ani nevím po jak dlouhé době. Řekl mi:

„Měrko, jestli nezačneš makat, špatně skončíš!“

Aby stvrdil vážnost svých slov, bodl mě několikrát nožem do břicha. Nezemřel jsem jenom proto, že mi doktoři zachránili život. Policie Milana nezatkla, na rozdíl mě nebyl nepřizpůsobivým občanem.

Svoji léčbu jsem si musel odpracovat. Nedisponoval jsem totiž dostatečnými finančními prostředky, abych ji mohl uhradit hotově a na dluh se mi nechtělo Přidělili mě do márnice za účelem umývat mrtvoly.

Bylo to tam natolik deprimující, že jsem se chodil uklidňovat na LDNku. Ležely tam beznadějné případy. Staří mladí, bez ladu a skladu. Hrála jim k tomu kýčovitá hudba. Byli apatičtí a žízniví. Měli hlad a nepřetržitě trpěli nedostatkem pozornosti ze strany personálu, který v nich nespatřoval lidi, nýbrž je vnímal jako věci, které se člověku podobají pouze vzdáleně.

Líbila se mi tam jedna hodně ošklivá sestra. Pokusil jsem se ji sbalit, ale štítila se mě.

V nemocnici sv. Bimbase jsem strávil tři měsíce. Milan mi tam poslal bonboniéru. Byl k ní přiložený lístek a na něm tento vzkaz:

‚Tak se mi líbíš, Petře. Jsi užitečný společnosti. Važ si toho, že můžeš umývat nebožtíky. Na světě jsou tací, kteří by kvůli tomu, aby podobné místo získali, i vraždili.‘

Poslíček mi stříkl do očí slzný plyn a s úmyslem vytřískat ze mě duši, a nahradit mě tak na mém fleku, si nasadil boxera.

Zlámal mi několik žeber a ciferník rozbil na maděru, ale jinak se mi nic vážného nestalo. Dali mi sádrový krunýř, utřeli krev z obličeje a zavolali na policii. Označili mě za potencionálního zločince.

„Je tak chudý, že by byl naprosto klidně schopen ukrást chleba a to jenom proto, že by chtěl zahnat hlad.“ Dodal ten, co telefonoval, na závěr.

Samozřejmě, že jsem na její příjezd nečekal a utekl.

Došlo k tomu za dramatických okolností. Vytrhl jsem se dvěma nabušeným sestřičkám, co mě držely, a rozběhl se k nejbližšímu oknu. Tím jsem proskočil na svobodu. Přálo mi štěstí. Několik metrů pode mnou se nacházela souložící dvojice. Jednalo se o surového násilníka a jeho bezmocnou oběť. Aby nekřičela, zakrýval jí dlaní ústa.

Dopadl jsem přímo na ně. Agresora toto vyrušení rozlítilo. Ustal v kopulaci, vytáhl z ženy penis, stáhl mi trenýrky a nemilosrdně mě ojel. Způsobil tím, že jsem skončil v cele předběžného zadržení.

Dostal jsem dva roky natvrdo. Soudkyně mi však navrhla:

„Pane Petře Měrko, pokud chcete, můžete jako alternativu trestu spáchat sebevraždu oběšením. Udělal byste tím velkou radost ministrovi financí.“

„Kolik času mám na rozmyšlenou?“ zeptal jsem se.

„Celou jednu minutu,“ odvětila.

„Ne, nestojím o to nechat se zabít,“ pronesl jsem po jejím uplynutí.

„Zbabělče!“ ozvalo se odkudsi ze soudní síně. Byl to Milan a střelil mě doprostřed čela legálně drženou pistolí ráže 9 milimetrů.

17. října 2011

Petr Měrka


24 názorů

Měrka_out
25. 01. 2012
Dát tip
dík, IMo

Měrka_out
02. 11. 2011
Dát tip
televize se dá vypnout. a realita vypne zase člověka. dík za komentář, mimoni

Ahoj StvN, nominuji do PM. Dík...

Měrka_out
02. 11. 2011
Dát tip
dík! jasně kamile!

Tip a obligátní otázka. Souhlasíš s nominací do PM?

Měrka_out
20. 10. 2011
Dát tip
dík, vk

vk
19. 10. 2011
Dát tip
Važ si toho, že můžeš umývat nebožtíky. Na světě jsou tací, kteří by kvůli tomu, aby podobné místo získali, i vraždili. Perla :-)

Měrka_out
19. 10. 2011
Dát tip
dík tangensi!

Měrka_out
18. 10. 2011
Dát tip
dík, tajinak, jsem rád, že ti vyšlo se na mě mrknout!

Měrka_out
18. 10. 2011
Dát tip
s tou závislostí snad ne, marlo. jinak s v živlu 34 mám s lenkou šimečkovou vizuální povídku kapsy plné bezbřehé prázdnoty

Měrka_out
18. 10. 2011
Dát tip
nevím, jeden měrka v literatuře stačí až nad hlavu, ale dík, bod87

Měrka_out
18. 10. 2011
Dát tip
dík, jH

Měrka_out
18. 10. 2011
Dát tip
nikam jinam se ani chodit nedá, posuzuji a mluvím

Měrka_out
18. 10. 2011
Dát tip
já chápu, že mé texty nejdou pod nos každému, ale je to právě o tom nadhledu. skutečně jde o reflexi soudobého světa a mezilidských vztahů. ale taky mi jde o humor. byť černý. michelle d'estrees

Impozantni "autobiografie"... Zacinam mit maly problem. Zavislost na Merkove dile.

jH
17. 10. 2011
Dát tip
,*

bod87
17. 10. 2011
Dát tip
Merka,Merka,ja si tenaklonuju:-)

začínám pomaličku chápat tvůj styl...jsi zajímavej..i když se možná nechytám na 100% hážu tip pro tvou originalitu

Kam na "to" chodíš? Já vím, do života.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru