Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Provaz v domě oběšencově

23. 11. 2011
12
44
2725
Autor
FAE BOMB

Autor nemá staré auto, protože není tak bohatý, aby si mohl dovolit kupovat jakékoliv věci...

 

Koupil jsem si krásné nové auto. Přesněji řečeno, bylo staré, ale stále ještě krásné. Jeden z posledních Favoritů, co byly vyrobeny. Luxusní výbava a perfektní stav. Nějakej děda zaklepal bačkorama a tohle po něm zbylo. Favorit měl najeto kolem padesáti tisíc, páč v tom ten děda jezdil prakticky jen na Dušičky. Za deset papírů skvělá koupě. Bylo to garážovaný a rez by na tom člověk marně hledal i s elektronovým mikroskopem...

Jednou jsem se takhle v podvečer vracel z práce domů a co se nestalo... Chcíplo mi to! Pravděpodobně mi došel benzín, protože ručička palivoměru jaksi neručičkovala. Neustále jsem tedy jezdil s plnou nádrží a vpodstatě jen odhadoval, kolik benzínu ještě mám.

Naštěstí mi to chcíplo v sousední vesnici, kde jsem pár lidí znal. Zazvonil jsem tedy u prvního baráku a slušně jsem se zeptal. "Dobrý den, pani Palachová, nezbyl vám ještě nějakej benzín? Chcíplo mi auto..." Ona dobrá žena mi prudce zabouchla dveře před nosem. "A Zajícovi taky asi nemaj'...?" zeptal jsem se ještě. Tato otázka mi však nebyla zodpovězena.

Zašel jsem tedy za pani Veselou. "Dobrý den, chcíplo mi auto. Potřebuju dojet do vedlejší vesnice a nějakej benzín si přivézt. Můžu si půjčit motorku vašeho pana syna? Dobrej chlap, chodil jsem s nim do třídy. Je ta motorka už spravená, potom co se na ní zabil? Jestli je to pořád vod krve, tak mi to nevadí, stejně na sobě mám montérky." Ženština sundala z věšáku v předsíni kabelku a sáhla dovnitř. "Asi hledá klíče" pomyslel jsem si. Místo klíčů však vytáhla kasr. Zlověstné syčení pepřového spreje dávalo tušit, že motorka je stále ještě v opravě.

Šel jsem poté k sousednímu domu. "Dobrý den, pani Provazníková, nemáte, prosim, ehm... Špagát? Chcíplo mi auto a snad mě někdo vodtáhne..."

"Nemám!" osekla mi.

"No, já jsem myslel, že když se váš pan manžel tak trošku voběsil, tak ten špagát možná ještě máte..." Pani Provazníková pak vyběhla na zahradu, z hromady hnoje vytáhla vidle a rozeběhla se směrem ke mě. Pochopil jsem, že provaz asi nemá a raději jsem vyklidil prostor..

Pak jsem se šel zeptat k sousedům. Z okna se vyklonila jakási ženština s natáčkama na hlavě. "Co chcete?!" zahulákala na mě.

"Mě chcíplo auto a..."

"A proto mi mlátíte do dveří, jak hluchej do vrat?!"

"Promiňte, ale bál jsem se zazvonit, protože co kdyby si tu někdo zase pouštěl plyn, žejo? Váš pan manžel je sice tak trošku mrtvej, budiž mu urna lehká. Co když ale ten zlozvyk pouštět si plyn máte v rodině, žejo? To člověk nikdy neví..." Kolem hlavy mi začaly svištět květináče, proto jsem se rozhodl jít o dům dál.

"Dobrý den, přišel jsem se jenom zeptat... Hlavně na mě, prosim, nestřílejte. Teda jestli pořád máte tu brokovnici, co si s ní váš děda ustřelil hlavu..." Brokovnici měli. Poté, co se okolo začaly zvedat drny, místo jsem chvatně opustil.

"Promiňte, ale já jsem úplne v prdeli..." pravil jsem o dva baráky vedle. "Nemáte, prosim, ňáký prášky na nervy? Já sice vim, že se s nima vaše pani manželka tak trošku votrávila, ale třeba to nestačila sníst všechno..." Onen dobrý člověk kamsi odběhl a poté se vrátil.

"Fifinko, trhej!!!" zařval a mrštil po mně yorkšírským teriérem. Tento mě o malý kousek minul a rozplácl se o plot. Ač sice vůbec netuším, jak vypadá taková kvetoucí pšenka, protože jsem původem z Prahééé, usoudil jsem, že mi zde zmíněná obilnina asi nepokvete.

Pro určitý sichr jsem šel na opačný konec vesnice. Tam snad budou žít dobří lidé. "Dobrý den, já jsem totálně v hajzlu. Už jsem vobešel aspoň dvacet baráků a všude na mě byli zlí... Potřeboval bych panáka. Klidně vám to zaplatim, to neni problém.

"A proč bych jako měla mít?!"

"No, myslel jsem si, že když se váš pan manžel uchlastal..."

"Jestli máš žízeň, tak chlastej vodu z potoka, debile!!!"

Došel jsem tedy k potoku. Kvůli vydatným srážkám byl potok rozvodněný a voda byla kalná. Ač se mi jazyk lepil na patro, tohle jsem prostě riskovat nechtěl. Zazvonil jsem u nejbližšího baráčku a poprosil o sklenici vody. Chlápek, disponující statnou postavou, mi po krátkém váhání nevyhověl a zavřel dveře. Protože to od něj nebylo hezké, zazvonil jsem znovu. "Co zase chcete?!" vyštěkl.

"Prosil bych jednu sklenici vody. Vodu, předpokládám, máte, když se vám dítě utopilo ve vaně?"

Probral jsem se až v nemocnici se skautskou holí v zadku. Nikdy bych si nemyslel, jak dokáže být takový skautský vedoucí agresivní. Svět je prostě hnusnej a lidé jsou zlí...

 

 


44 názorů

FAE BOMB
26. 11. 2011
Dát tip
Ta motorka už podle reálu neni, ta je tam navíc. I tak se mi tam to jméno hodilo...

Lakrov
26. 11. 2011
Dát tip
> pani Veselá provozuje hospodu... Ale šlo o Frantu Veselého, co závodil na motorce, nebo ne? ... ale on to vlasně byl Franta šťastný :-))

FAE BOMB
25. 11. 2011
Dát tip
Příjmení nezřídka volim i podle skutečnejch osob, páč se jim tak chci skrytě pomstít. Například pani Veselá provozuje hospodu. Vodmítá mi nalejt, protože pak mám prej blbý kecy... :-))))))

Lakrov
25. 11. 2011
Dát tip
Je to docela sranda, takovej černej humor, hraničící s absurdností. Ta dvě příjmení u prvních dveří mi byla hned povědomá, ale plná souvislost (též pro příjmení u druhých dveří) mi došla až u dveří třetích :-) Zezačátku mi trohu vadil žoviální tón (páč, neručičkovala...), jakým je text psán, ale vzhledem k obsahu je to asi v pořádku.

Toscana
25. 11. 2011
Dát tip
A co tak stromem do ksichtu? Ksichtem do stromu vypadá jako název nějakého exotického pokrmu... :o)))

FAE BOMB
24. 11. 2011
Dát tip
Až přijde host do domu, dám mu ksichtem do stromu!!!

Toscana
24. 11. 2011
Dát tip
Ano, přesně podle hesla: "Host do domu - hůl do ruky!" :o))

FAE BOMB
24. 11. 2011
Dát tip
Tos: Lochnu jsem si musel vygooglit, páč to vaše podkarpatské/zakarpatské nářečí neznám. Každopádně jest hezkým slovanským zvykem vítat hosty chlebem a solí. Solí do vočí a rok starym chlebem přes hlavu...

FAE BOMB
24. 11. 2011
Dát tip
D: To jakože mi usekneš hlavu, já dorostu a budu tu literárně tvořit dvakrát? Děsíš mě! To by mi pak asi povolily nervy, se svym alter bych si to rozdal mačetama a pak by nás tu strašilo dvacet! :-))

Toscana
24. 11. 2011
Dát tip
FAE - zapomněls na toho, co si na lochnesce vyrobil velkou lochnu na nových gatích a máma ho pak doma v nepříčetnosti umlátila patkou chleba!!! :o))))

Diana
24. 11. 2011
Dát tip
Seš nezmar ;-)

FAE BOMB
24. 11. 2011
Dát tip
a-n: Vo pouti se pár lidí hromadně voběsilo na řetízkovym kolotoči, ale to se asi nepočítá...

FAE BOMB
24. 11. 2011
Dát tip
Diabolka: Jen doufám, že to bude nějak vtipně, aby byla sranda...

FAE BOMB
24. 11. 2011
Dát tip
Tos: šest palet včel kukačky :-))) Překladač Google to ale přeložit dokázal. Čmelák je bumble-bee...

vy tam teda máte skanzen :o) umřel tam někdo taky normálně? třeba že skočil pod vlak?

Diana
24. 11. 2011
Dát tip
Ty nesejdeš přirozenou smrtí, někdo tě fakt za ty vtípky zabije! :-))))*

Toscana
24. 11. 2011
Dát tip
FAE, fakt netuším, byl-li to Číňan, spíš byl Číňan ten, kdo na google překládá... :o))) Zkusila jsem to najít, ale už jsem se na čmeláka na Navaju nedostala, a to, co jsem našla, už je poněkud okrouhané, můj oblíbený Žlutý už tam není uvedený, nicméně i tak je ten text docela půvabný: http://wikipedia.infostar.cz/b/bu/bumblebee.html

FAE BOMB
24. 11. 2011
Dát tip
Tos: A nebyl to náhodou Číňan, co stál před tim čmelákem? Třeba mu nabízel vařený nudle a maso z útulku...

Toscana
24. 11. 2011
Dát tip
FAE, Hanka: Hele, na google překladač bych se nespoléhala - umí vymyslet nevídaný překlady... To už je lepší zajít si rovnou na encyklopedii Navajo a počíst si tam. Třeba o čmelákovi (dost mě překvapilo, jak přeložili jméno jednoho čmeláčího rodu: Žlutý stál před čmelákem). :o)))))))))))))

FAE BOMB
23. 11. 2011
Dát tip
8: Strejda Google má překladač. Můžeš si tam překládat česko-slovensky...

8hanka
23. 11. 2011
Dát tip
FAE, predstavila som si, kam Ta asi tak chceli muzy pobozkat... Lekcie by sa zisli aj mne - stve ma, ze niektore ceske slova nepoznam(

FAE BOMB
23. 11. 2011
Dát tip
Děkuji Toscaně, že m... mě? Mně! Mnje... Že mi prostě upozornila na dv... dvje? Prostě 2 chybyyyčky, kterejch jsem se v mezích nutné obrany dopustil v bratro/sestrovražedném boji s můzami, ač mě tyto chtěly pouze políbit... 8: Asi začnu chodit na lekce slovenského jazyka...

Kočkodan
23. 11. 2011
Dát tip
Príste uz s prosbama nikam nelez, málo je na svete Matek Terez.

8hanka
23. 11. 2011
Dát tip
FAE - u nas sa holi vravi palica, ale slangovo aj hlave, to mas pravdu:)* Este raz diky za vysvetlenie oboch:)

8hanka
23. 11. 2011
Dát tip
Toscano, FAE diky, priznavam, o skautoch viem velmi malo, skoda...

FAE BOMB
23. 11. 2011
Dát tip
8: Žádný skrytý historický věci tam nejsou. Skautská "palice" vypadá úplně stejně, jako hlava, akorát je dovybavena skautským kloboukem. Skautská hůl je předmět, který je zhotoven ze dřeva. Proslýchá se však, že se sem začínaji dovážet i plastové napodobeniny z Číny. Předepsaná dýlka je, tušim, metr padesát. Nejsem si zcela jist, myslim však, že po nás bratr vůdce požadoval 180 cm. Obvykle je to vyrobeno z dostatečně dlouhého a rovného kusu dřeva. Oblibě se těší lískový dřevo. Síla je většinou někde mezi násadou vod smetáku a násadou vod lopaty. Skautskou hůl je dovoleno zdobit, zejména pak dřevořezbou, případně vypalováním ornamentů pájkou, nebo alternativníma metodama...

Toscana
23. 11. 2011
Dát tip
Hahaha - super!!! Vypadá to, že tě baví ten adrenalin, co vzniká, když dráždíš kobru bosou nohou nebo šimráš tygra na fouskách! :o))) *t 8hanka - taky nevím, jak vypadá skautská hůl, ale skautská totemová vypadá takto: a to pak chápu, že s tímhle v zadku skončil ve špitále... :o))))

FAE BOMB
23. 11. 2011
Dát tip
NN: "Kdo z vás je bez viny, ať první hodí kamenem!" Z davu vylétl kámen a zasáhl cizoložnici do hlavy. Pán Ježíš se otočil a pravil: "Ale mami, to's nemusela...!" (Starej církevní vtip.)

8hanka
23. 11. 2011
Dát tip
:)* čierny humor mám veľmi rada...aj ked mi mozno nieco uniklo, ak si pouzil este nejaky priklad z dejin a mne sú znami len Palach a Zajíc... myslela som, že pani Provazníková jednoducho provaz mít musí, no ono to bolo ešte zapeklitejšie, jej manžel sa obesil... a este...ako vyzera skautska palica?

FAE BOMB
23. 11. 2011
Dát tip
ax: Do hospody nechodim, páč jsem slušnej člověk... :-) NN: Předpokládal bych spíše ukamenování, ale to bych toho chtěl asi moc, že?

avox
23. 11. 2011
Dát tip
Já tě nechápu... Normální chlap by zašel do hospody, jen ty se musíš bavit s ženskejma. Jsi mohl tušit, co to jsou za semetriky, když se jim chlapi hromadně sebevražděj? Buď rád, že jsi vyvázl se zdravou kůží :-))

FAE BOMB
23. 11. 2011
Dát tip
Asi si založim "rouhačskou" sbírku. Jen nwm, co tam jakože bude. Asi překopávky Bible? Moc jich ale nemám...

FAE BOMB
23. 11. 2011
Dát tip
VHS: Rouhal jsem se v minulý povídce, tohle je čajíček...

FAE BOMB
23. 11. 2011
Dát tip
NN: Taky tě svět nechápe? Doufám, že se potkáme, dáme pivko a nebudem se chápat navzájem... :-))

FAE BOMB
23. 11. 2011
Dát tip
Kytka: Nebejt těch náhrobků, tak asi ano. Na Novoděvický hřbitov v Moskvě spadnul dopravní letoun Iljušin. Záchranáři vyprostili kolem pěti tisíc mrtvých a záchranné práce stále pokračují... :-))

VH64
23. 11. 2011
Dát tip
Rouhání to je, vo tom žádná, ale pěkný.

FAE BOMB
23. 11. 2011
Dát tip
Děkuji velmi. Každopádně čekám, že mě někdo strašlivě sejme, páč si dělám prdel z vážnejch věcí...

Na krchově v té vesnici by mohly klidně a s velkou rezervou přistávat Boeingy. ((-:

renegátka
23. 11. 2011
Dát tip
Fae, tvé dilko je bombastický jako vždycky

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru