Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ranní pozdravy

01. 12. 2011
17
21
2527
Autor
malá*

Zná to každý. Ráno zazvoní budík a nastartuje se tradiční ranní koloběh.

Na jedné straně se semele rozcuchaný, nevyspalý, hladový a tudíž také špatně naladěný tvor, na druhé straně pak vyskočí učesaný, oblečený a jakžtakž kultivovaný homo sapiens, který má na první pohled s předchozím shodný jen občanský průkaz.

Venku je podmračeno, nevlídno, zima, drobně poprchává…. Psa by nevyhnal. Vás ovšem ano.

Mrzutě kráčíte k zastávce autobusu, lomcují s vámi poryvy větru. Mezi pokusy o udržení rovnováhy a koordinací spodních končetin vás zaplavuje ukřivděný pocit na nespravedlnost světa. Jak se to mohlo stát? Vytrženi z ráje peřin, tepla, sucha a snění se v téhle slotě šinete na zastávku MHD. Je to vůbec normální? Tohle je ta slavná civilizace? V době mamutů by nikdo v takové mizérii nevystrčil z jeskyně ani malíček, natož celého člověka! Kde zůstal humanismus?!?! O zdravém rozumu ani nemluvě…

Na ostrůvku už postávají stejně zachumlané postavy. V jejich tvářích čtete, že se taky ještě smiřují s tím, kde jsou. Zařadíte se mezi ně. Místa, kde fouká nejméně, jsou už zabraná. Slota. Ponurost. Zima.

Autobus přijíždí. Mokrý, umolousaný model, co brázdí silnice už dobře třicet let. No co, vy konec konců taky, dokonce víc než to…

Dveře rachotiny se s vrznutím otevřou. Mrzutě se chystáte protáhnout kolem řidiče, když v tom se ozve velmi hlasité, veselé: DOBRÝ DEN MILÁ SLEČNO, ZDRAVÍM VÁS DÁMO, RAČTE DÁL, MLADÝ PANE…“

V první chvíli usedám na sedačku poblíž dveří a ani mi to tak docela nedochází. Že by si nás řidič s někým spletl? Nebo zdravil tu paní vedle? Proč by nás všechny, proboha, zdravil, kdyby nás neznal? Nebo…nebo si ráno trochu „cvakl“ něčeho silnějšího, aby mu dnešní den nepřipadal tak šedivý???! Šmarjá!! To by tak ještě scházelo.

Okamžitě pojmu k tomu dobrému muži nedůvěru. Ze své pozice na něj dobře vidím. Dušuji se, že budu sledovat koordinaci jeho končetin, obratnost při točení volantem a při sebemenším zaváhání raději vyskočím a počkám na další spoj. Neklidně se uvelebuji na sedačce. To bude jízda. Řidič halasně pozdraví ještě několik nastupujících a autobus se rozjíždí. Řídí ale skvěle, klidně a bez jediného náznaku nejistoty.

Když autobus přistane u další zastávky, dveře se otevřou a show pokračuje.

„DOBRÝ DEN MADAM, DOBRÝ DEN HOLČIČKO, KRÁSNÝ DEN PANE…“

Je to neuvěřitelné!

Na další zastávku už čekám s napětím. Jen co řidič spustí svou zdravici příchozích, už se nepokrytě culím. Se spolucestujícími si vyměňujeme pobavené úsměvy. Dalším zastavením se rovněž kuckavým smíchem prodýchám.

Při dalším už mě však smích trochu opouští. Mezera mezi zastávkami je delší. Přemýšlím o tom chlapíkovi za volantem. Rozhlédnu se po autobuse, vidím pobavené tváře. Samotné mi ještě oči slzí od smíchu. Kdyby mi někdo před čtvrt hodinou tvrdil, že mě za chvíli něco dokáže rozesmát k slzám, nevěřila bych. Na další zastávce už zdravici vyslechnu beze smíchu, zato s rostoucí úctou k člověku za volantem. Vystupují nějací lidé a říkají „nashledanou“, kynou hlavami směrem k řidiči.

Přistihnu se, že už si sama v duchu v hlavě formuluji slova, kterými se s řidičem rozloučím až budu vystupovat.

Zastávky míjejí, lidé vystupují, nastupují, pozdravy se vyměňují jeden za druhým.

Venku je stále tatáž slota, mokré chodníky, chladno, vichr…a já se usmívám…a je mi dobře.

Když se za otevřenými dveřmi objeví lem zastávky, kde vystupuji, zvednu se. Slyším se jak zdravím a přeji řidiči krásný den.

„I vám, i vám, nádherný den vám přeji,“ říká s úsměvem, a když se otočím, dokonce mi i zamává.

 

O tři dny později, když hovořím u zkoušky ze sociální psychologie, si na tohoto muže znovu vzpomenu. Velmi pravděpodobně nečetl žádná tematická skripta, přesto byl svým způsobem výborný sociální psycholog – dokázat takové množství rozmrzelých lidí příjemně naladit, natož je přimět k pozitivní interakci, to už je tedy kumšt.

Tak...třeba jej také potkáte. Moc bych vám to přála.


21 názorů

Jamardi
04. 08. 2021
Dát tip

Takoví lidé jsou. My jsme měli domovníka, který vždy zdravil s úsměvem. Hodně mě tím pomohl, vlastně mě povzbuzoval aniž jsem ho o něco žádala.


krásně se mi to četlo.......super!..............*/**************


channah
17. 12. 2011
Dát tip
a vic takovych ridicu a nejen po ranu*

guy
07. 12. 2011
Dát tip
fajn, při čtení jsem si vybavoval jednoho, který to mě stejně .. možná to byl jeho příbuzný :-)

srozumeni
02. 12. 2011
Dát tip
Moc se mi to líbí, úplně mě to celé pohltilo....*** Avox, já sice bydlím ve městě, na vesnici dojíždím do práce už několik let. V poslední době začínám mít pocit, že i na té vesnici ten zvyk zdravení už opadává. Spíš takhle obecně zdraví děti, ale dospělé to už tak moc nebere. To je jen můj postřeh.

Andre
01. 12. 2011
Dát tip
Nevím, tak ty rána fakt stojí za houby. Ten můj autobus ráno ujel. :-)

Markel
01. 12. 2011
Dát tip
obsahově dobrý, styl trochu učesat, celkem líbilo - T

Oldjerry
01. 12. 2011
Dát tip
Kdyby Romain Rolland ještě žil, nenapsal dosud svůj snad nejznámější román a jel s vámi, dnes už by byla na světě kniha Dobrý člověk ještě žije...

avox
01. 12. 2011
Dát tip
Květoň - no ano, proto se přece na potkání zdravíme, kdybychom se hladili, časem bychom se docela vyhhladili :-)

macecha
01. 12. 2011
Dát tip
Květoni, tys tomu zase dal! Je to fajn napsáno. Je příjemné, když se lidé zdraví a usmívají. Ale, kolik jich je? Moc ne a tak si musíme dát závazek, že mezi ty fajn budeme patřit také :D T***

Avox - třeba byl šofér nepatrně churav, pročež si předsevzal, že bude tak dlouho zdravit, až se úplně uzdraví.

VH64
01. 12. 2011
Dát tip
Já si trochu myslím, že když se text oseká na nutné minimum, sám si o trochu nadsázky, humoru a překvapení řekne. A časem to praxe začne dávat i do první (skoro) dobrý.

avox
01. 12. 2011
Dát tip
pěkné, třeba ani nebyl žádný psycholog, třeba jen přišel do města za prací z venkova, tady se pořád na potkání zdravíme :-))

nechal jsem se jen unášet atmosférou a jsem příjemně dojat. skoro i slzu zamačkávám...gratuluji k takovému řidiči :o)

Slušelo by tomu o trochu víc nadsázky a humoru. Fejeton, který začíná slovy: "Ráno zazvonil budík a..." musí být překvapivý, šokující a třeskutě dobrý už v prvním odstavci, jinak se k dalšímu žádný čtenář nedostane. Ale jinak fajn.

malá*
01. 12. 2011
Dát tip
Ostrichu, veliký dík za milá slova i za tip na knihu. Bod zlomu jsem nečetla, ale určitě to brzy napravím (knih o vztazích není nikdy dost) :-). Ještě jednou díky.

malá*
01. 12. 2011
Dát tip
VH64, moc děkuji - pročetla jsem to znovu a musela uznat, že máš pravdu. Odstavec je pryč a na ten zbytek se ještě nějak zaměřím. Vzniklo to celé pod náporem dojmů z toho rána - člověk z velkoměsta je, bohužel, už spíše zvyklý na takovou anonymitu, odstup, ale tohle byla vážně příjemná změna :-)

Ostrich
01. 12. 2011
Dát tip
Pěkná příhoda, pěkné zpracování - a ta sociální psychologie v praxi, ta to korunuje. Extroverti. Lidé vystupující ze sebe, nebojící se svého nezdaru... nebo spíš povahově obdaření tak, že jsou "spojovateli"? Může ze své ulity vystoupit každý? Nálada je jako epidemie, jakmile se objeví zdroj.... Nečetlas náhodou Gladwella - Bod zlomu? Struktura lidských vztahových sítí... Pěkně jsi to napsala, mohlo by se to klidně číst nahlas, tak jak to dělá Vaculík se svými fejetony :o)

taky někdy řidiče zdtŕavím :o)

VH64
01. 12. 2011
Dát tip
Jsem amatér z nejamatérštějších, cokoli řeknu tedy ber jako hlas amatéra. Líbí se mi to, nebudu kritizovat, jen popisovat dojmy. Poslední odstavec mě rušil, možná není vůbec třeba? Celkově jsem se občas ztrácel v mnoha slovech a čekal na to, "vo co de". Hlavně v první tak asi třetině. Nějak to prořezat?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru