Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co je to kýč a klišé

Výběr: Lyryk
13. 12. 2011
19
57
3613

Určitě ste se tadi s tím nejednou setkali, že vám někdo buť pod vaším dílem, nebo dílem někoho jiného vytíkal kýč, nebo klišé. Dost možná, že sem to bila i já. Nasrali ste se a říkali ste si, že už tí blbí kritiki a řeči o klišácích máte plní zubi. Co máte furt psát, že jo? Diš uš napsáno všechno bilo.

To mi připomína jednu historku jak v devatenáctím století padnul návrh, abi se zrušilo patentní úřad, páč uš všechno bilo vimišlení.

Uvjedomte si, že tak jak píšete vi, nemůže psát nigdo jiní, páč vám nevidí do hlavi, není jako vi, nevidí sfět jako vi.

Fšimněte si třeba, že na zadaní téma každí z nás napíše úplně něco jiního. Někdy bi jeden ani neřekl, že se jedná o stejní téma.

Ale de o to, abychom se vihnuli slovům, slovním spojením a situacím, kterí se používají calá staletí do zbláznění.

 

Co je kýč?

Fšeobecně je simbolem kýče sádroví trpaslík. Ofšem diš o něm napíšete, nemusí to bít zrovna kýč.

Podle mě sou to démanty noci, perly a rubíny co kanou s očí, samet noci, perutě, zvlášť perutě labutí, temný rov, zlatí, kučeraví vlas a podobně.

 

Co je to klišé?

Tak třebas, „Ve svitu luny líbal její sladká ústa. Zlaté vlasy ji splývaly v kaskádách až k pasu. Cítila se bezpečně v jeho ramenou, pevných jako z ocele.“ Tadi to máte klišé hnet tři. Jednak situace. Ve svitu luny, standardní oblíbená situace, tisíckrát popsaná. Svit luny jako takový, je další zažité klišé. Ocelová ramena, do třetice. Kýče ste určitě poznali sami, text je jimi doslova prošpikován. Celé je to prostě jeden velký klišoidní kýč.

 

Klasické současné klišé je třeba milenecký fstah, sestřička – lékař.

Ředitel – sekretářka a  podobně. A pochopitelně standardní situace, popelka, neboli, kterak chudá holka ke štěstí přišla.

 

Taki špatně vibudované, ploché charaktery postav. Diš kladní hrdina je jakísi anděl a nemá jedinou špatnou vlastnost, naopak, záporní hrdina, je takoví zloduch, že ani samotní satan na něho nemá.

 

V neposlední řadě, taková ta ustálená slovní spojení, jako: srdce na dlani, kukadla jako zrcadla, srdce z kamene, až za hrob láska, city vroucí, slunce žhnoucí, srdceryvný pláč a podobně.

A přetstafte si, že diš na stěnu namalujete simbol, srdce se šípem, prasátka, nebo dámského přirození, je to taki klišé.

 

To je hrůza, že?

 

Teť si asi říkáte, pro ráni boží, to je šílení! Diť všechno co napíšu bude klišé. Ale nebojte se, nebude. Akorát diš píšete, je třeba se prostě takovím obratům a ustálením situacím vihnout. To se ví, že ani já, Růženka nejsem imunní a každou chfilku nějakí to klišátko úplně bezbolestně porodím a eště sem na sebe pišná, jaká sem skfělá spisovatelka, diš mám text za chfilku napsaní.

 

Tak piš péro, těpéro. Klišáki a kyčáki mazej bes pardónu. Sou to špatní páni. (to o těch pánech je taki klišé)

Vaše Růženka.

 


57 názorů

jojo, moc pjekní klišátko. Taki mám sfí oblíbení. A taki sama sebe něgdi vikrádám:D

i mi je ješitná skromnost vlastní, pane jejdo! To je ale náhoda, že?

jejdavilda
15. 12. 2011
Dát tip
asi jste mě špatně pochopila růženko, nebyl jsem, nejsem a nechci být, zústávám stále ješitně skromný

pane jejdo, taki mislím, že ste! pane blboune, vi žerete trpaslíki??!!! vi vrahu!!!

...no,nakonec byl užitečný,šoupl jsem ho do šampáňa

jejdavilda
15. 12. 2011
Dát tip
Já myslel to, že nejsem spisovatel, ale když se tak dívám po zdejších dílkách, tak začínám váhat

ale chudááák!!! To je ale smutní příbjech. Hrozná smrt mlsního trpaslíka v mražáku!

...zimní asi nebyl,cakumprdum zmrzl :(

starí, nebo romantik???

jejdavilda
15. 12. 2011
Dát tip
neurážej růženko, já žádnej takovej nejsem

paní mimoňko, nebude třeba. 17. začne vicházet noví časopis pana Krause.:D http://www.tvspoty.cz/kraus-vic-nez-jen-casopis-jana-krause/ víc zatím neřeknu:D pane jejdo, vi ste starí romantik, dávno sem si to mislela:D to se ví, že jí to bilo jedno, zvlášť diš není spisovatelka jako mi, že jo.

jejdavilda
14. 12. 2011
Dát tip
já nevím jak ty růženko, ale já se fakt raději líbám ve svitu luny než když měsíc svítí jak sviňa. A naše sekretářka si zřejmě nemyslela, že když má poměr s ředitelem, že je to klišé, zvláště když pak měla větší prémie

na zdravííí:DDDD nic si s klišáku nedělejte. Mám novinku, ale počkám, aš to bude tuti. To budou fšichni koukat jako puci, to vám garantuju:D

to uš je marketing. Diš mje budou prodávat, napíšu jim takoví klišátka, že budou jak višívaní:DDD nakonec, dobře se to píše, co si budem povídat:D

tak to bude asi zimní trpaslík.

VH64
14. 12. 2011
Dát tip
*****

...špajzu nemaje,je v mrazáku

taki ho máte ve špajzuuu????

...hurááá,se usmívám*** Je zvláštně,Vánoce daleko,klid až kam bota dohlédne, ucho dopiští ,nikde ani mrzáčka a ten malej sádrovej poporostl :)

děkuji, paní baronko. Tak piš péro, Peříčkovi, ať se daří pohátkám:D gdepak, paní Zuzulinko, uš sem si zvikla, bilo to razdva:D

Zuzulinka
14. 12. 2011
Dát tip
roztomile napsané, to muselo dát práci:)

baronka
14. 12. 2011
Dát tip
Blaho přeji k výběru v mém krbu žije mocný čaroděj Peříčko ochraňuje holku píšící u okna které vede do Světa pohádky

ne, já s takovíma velkíma pánama nekamarádím, víte?

hanaka
14. 12. 2011
Dát tip
Néééé, ty neznáš trpaslíky Kurta Gebauera? To je sochař, co bydlí vedle Václava Havla a jeden tpaslík prý sedí na jejich společném plotě... tedy nevím, jestli ještě teď, ale bylo to tak... :o)))

tak to je divní, já mám taki malou špajsku a vleze se mi tam trpaslík, i moli. Asi ste moc náročná. pani hanako, není von to duch trpaslíka???

hanaka
13. 12. 2011
Dát tip
:o))) mně sedí trpaslík v pokoji na skříni, ale ne ten boubelatej barevnej, zatím jen pohublej a bílej... takovej trochu gebauerovskej :-)))

8hanka
13. 12. 2011
Dát tip
moja spajzka je malicka a ja vela jem, preto robim velke zasoby, trpaslik by sa tam nezmestil, pacia sa mi totiz len vacsi trpaslici, ani moly v spajzi nebyvaju, nie je dost miesta ani pre nich:)

paní hanko, já mám trpaslíka normálně ve špajzu a diš je hodnej, může na balkon. Tak to můžete taki skusit. Ale voni sou trpaslíci hodně mlsní, pozor na to. Že, paní Danielane?

8hanka
13. 12. 2011
Dát tip
tedaaaa...to je skvely textik, az na tu gramatiku, niekedy mi robi problemy, holt, trosku rozdiely v nasej reci predsa len su:) Gyc aj klise pouzivam casto, pletiem si ich, no mam ich celkom rada, ved su moje:) Trpaslika este nemam, mohol by mi niekto venovat spolu so zahradkou:)

ano. A robot ani neodmlouva a musí eště človjeka chrátit. To je zákon robotiki.

hanaka
13. 12. 2011
Dát tip
No, asi robot, cizí lidi si pouštět do bytu je "vo hubu" :o)

děkuji, paní Renegátko. ano, paní hanako, uš bi se šiknul opravdickí robot, že?

hanaka
13. 12. 2011
Dát tip
Růženko, na ten úklid by měl někdo vymyslet nějakou službu pro pisálky. Taky mne to nebaví a nestíhám :o))) Rady si beru k srdci a gratuluji k Výběru :-)))

renegátka
13. 12. 2011
Dát tip
Pěkná a zaslužná práce, Růženko. Blahopřeji ti k výběru.

pane lyryku, já vám taki děkuji a ráda sem vám práci usnadnila. Aspoň se chití za nos pan Aleš Novák, von mi rád dává stupid ligu, víte?

Lyryk
13. 12. 2011
Dát tip
jako kritikovi mi to značně usnadnilo práci, děkujy .))

aha, to není špatní nápad s tou rotundou. U nás se to bestak rotundama jen hemží, tak se do ňákí přestěhujem a je to s úklidem viřešení. Dibi ste mjel eště nějakí takoví pomocníki, dejte mi hnet vjedět, jo? Fšak to znáte, písmák zabere čas, PP ještě víc a sem tam taki něco napíšu, tak abi sem se darmo nezrdžovala úklidem, diš mje to stejně nebaví.

Uklízí bezvadně, bez pobízení a bez řečí. Je pravda kulatej, tak má s rohama trošku potíže. Ale vždycky to můžeš vyřešit tak, že se přestěhuješ do rotundy.

hhhm, to je ale situace. A co lopatu na otklízení sněhu, máte? A lopatám mrznou plechi. Co? á poropos, je to dobrí ten robotek??? sem o něm uvažovala, páč spisovatelki nemaj na nějakí úklidi vůbec čas. Jak to visavá rohi, a tak?

Růženko spanilomyslná. Kde já bych, chudák, přišel ke smetáku, eventuálně ke koštěti? U nás uklízí robotický vysavač Roomba. Takové udělátko talířovitého tvaru, co samo leze po podlaze a bez reptání (na rozdíl od manželky) mete, pucuje a leští. Tohle kdybych vrazil do pracky sněhulákovi, tak by vypadal jako Diskobolos. Jistě, mohl bych si koště vypůjčit od sousedky, ale obávám se, že teď před Vánocemi lítá někde po obchodech.

Pane Kfjetoni, to se ví, že se na pana Aleče neohlížím. On mi jen závidí mou nefšední krásu a inteligenci. Noo, ani se nedivím. K těm sněhulákům. Mi bi se libil sněhulák s koštětem, nebo smetákem. A sněhulákům mrznou smetáky, není klišé ani zdaleka.

paní srozumjení, f kritice je to přípustné, ba i vjetší pochfali sou na místě. ano, pane nepochopení, musím vás moc pochfálit, učíte se velmi richle. ano, paní Diano, mám. pane Aleši, nejsem žádná Růža, ale RŮŽENKA! Pavlíková. I diš mi bil Pavlík nevjerní s tou hnusnou, chlupatou Marunou, nic se na tom nemjení, tak si to uš zapamatujte. pane Kfětoni, fšak víte, že vás mám ráda, tak hnet spjechám s pomocí. Napsala sem vám o sněhulácích překrásnou básničku. tadi je: Sněhulákům mrznou nosi. Povídal to tůdlenc zrána, jeden mladí šfihák kosí. Slišela to drbna vrána, hnet sfětem letěla fáma, že maj sněhuláci koule ledoví, s potencí to není vůbec růžoví a gdo ví, gdo ví, jak se ti krasavci rozmnožují, s nosama mrkfíma darmo machrují. To sou klepi starí vráni, páč je fšeobecně známí, že sněhuláci sou potentní páni. Koule nemaj dvje, ale tři, ta jedna je totiš náhradní. A vrána je stará feministka, blbá vraní šovinistka.

Růženko přemoudrá a spanilá. Vůbec se neohlížej na poťouchlé a zlomyslné poznámky Alešovy, stran zmrzlých koulí. To má beztak z té výstřední záliby v zimních sportech. Já plácám sněhuláky zásadně bez pohlavních znaků. Primárních i sekundárních. A v tom spočívá můj problém. Krom nosu prakticky není, co by jim mohlo mrznout. Jak se tedy vyhnout tomu klišé? Pravda, někdy jim vkládám do rukou obnošené záchodové štětky, ale jistě sama uznáš, že věta "Sněhulákům mrznou záchodové štětky", by k vykreslení snově pohádkové zimní krajiny nijak významně nepřispěla.

Růža ti poradí :o)

Ty hade! To jsem měl přichystáno na smeč! Co já teď budu vymejšlet?

Květoni, je to naopak: mrkvi mrznou koule...

Rozmilá Růženko. Zrovna se (do jednoho sociálního dramatu) chystám napsat slovní spojení - "sněhulákům mrznou nosy". Není to náhodou klišé? Prosím, poraď!

Diana
13. 12. 2011
Dát tip
Máš pravdu, Růženko :-)

Nepochopeny
13. 12. 2011
Dát tip
Nebudem sa opakovať, dám niečo nové. Slniečko čo svietiš denne na naše tváre, mesiačik z hviezdnej oblohy, fialôčka krásna na rozkvitnutej lúke, obláčik blahodárny čo nám zosielaš dážď, napísala si ti výborne. Slzy mi steká po líci s chuťou soli, dojatý som tak, že srdiečko mi ide vyskočiť z hrude od radosti a šťastia. Len píš ďalej, si úžasná spisovateľka :))) Prekonal som sa? :)))))

srozumeni
13. 12. 2011
Dát tip
Máš to hezké. (To je sice možná také klišé, ale v kritice to snad nevadí...)...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru