Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pokec s Ježíškem

16. 12. 2011
21
24
3198


 

Milý Ježíšku. Ptáš se, jak se připravuji na Vánoce. No, podívej, dalo by se říct, duševně. No jo, no jo, však já vím, že je to pěkný kec a jako každý rok zas všechno nechávám na poslední chvíli, ačkoliv jsem si jako každý rok slibovala, letos, už týden před svátky bude příbytek jako klícka, cukroví v krabici na balkoně a zajdu možná i na nějaký ten koncert a tak podobně. Zas to nějak nevyšlo.

Když ten čas tak rychle letí a mimo to, ty mě Ježíšku strašně mateš. No, jak mi vysvětlíš, že mi na balkoně ještě kvetou růže, hm? Uznej, že je to fakt nevhodné. Dobře víš, že jsem na tu romantiku. Jak za okny sněží, člověk má pocit, že slyší rolničky…

Ale joo, cinkají, cinkají, ale jsou to sloni a pak, cinkají mi tam celý rok, tak jsem zvyklá a bez toho sněhu to cinkání není Vánoční, to mi nevymlouvej, buď tak hodný.

Že nemám ráda sníh a nadávám?

Ježíšku, jak to můžeš říct, ty, svatý muž, takovou lež?

Já sníh miluju. Jednak, to moc hezky vypadá, už sněžení samotné. Pak všechno takové čisté, bílé a to náhlé ticho, jak von ztlumí všechny zvuky a taky jak voní, však víš. To dá rozum, že když musím ještě v dubnu denně vykopávat auto, podkládat pod kola koberečky a různě kouzlit, abych vyjela ze závějí, tak to  už nadávám. A nědělej se, nadával bys taky.

Že mám dnes volno a už je jedenáct hodin?

No, včera jsem ponocovala, zase, no. Fakt za to nemůžu, věř mi. Mám nějak převrácené spaní. Ale fajn jsem si pokecala na chatu. Však jsem tam už strašně dlouho nebyla, tak mi to zas tak nevyčítej. Sám furt tvrdíš, že nejen světskými statky živ jest člověk. Pak nakouknu na písmáka a co myslíš, že jsem tam našla?

Aloha se probudil po roční letargií a prej my co jsme v klubu, ať koukáme napsat, jak se připravujeme na Vánoce. Abychom si laskavě vzpomněli, proč jsme do toho klubu lezli. Dobrák, co? To víš, mladý chlap, nemusí smejčit ani péct. Nakoupí nějaké ty dárečky na poslední chvíli a může o Vánocích rozjímat do aleluja, co si budeme povídat. Ale, nakonec jsem ráda, aspoň si o tom můžu s tebou podiskutovat, že jo.

Že jsou Vánoce o něčem jiném?

Ale jo, však já vím. Akorát, že nejsem extra věřící, však víš, ne? Ale ono se mi to i tak moc líbí, ten příběh, jak ses narodil a pak přišli ti mudrci s dary a všichni z toho byli na větvi. Je to moc hezká pohádka a něco na tom bude, coby ne. A Vánoce mají rádi všichni, i ateisté, víš? No a já až tak úplná ateistka nejsem, jen skoro.

Alibizmus?

Ale di ty, teď jsi mě rozesmál. Nemám jasno, no.

Víš, Vánoce, to je vlastně taková pohádka. Prostě jednou do roka se v ní člověk ocitne a to je strašně pěkné, až magické, dalo by se říct.

Celá ta výzdoba, baňky, světýlka, zvonečky, jmelí, vůně, jídlo, koledy.

Kýčovité?

No, je. Ale mi to vůbec neva, to k tomu patří.

Co bych si přála?

No konečně, už jsem se obávala, že se nezeptáš a bylo mi žinantní o tom sama začínat, ať nevypadám nenažraně a povrchně.

Tak ze všeho nejdřív, aby byla celá rodina zdravá a dobře se jim dařilo, jo? To je nejdůležitější.

No a pak, aby mi vyšly ty pidi pohádky, pak aby klapla ta nabídka co jsem dostala a nebyl to jen nějaký kec, nebo třeba recese. Aby se mi dařilo psaní a moh by si mě třeba všimnout nějaký skvělý nakladatel, to by bylo vůbec nejlepší.

Jak nereálné?

Víš co, Ježíšku, nezlob mě. Jednou jsi kouzelný, přání plníš, tak bys moh, ne? Však toho zas tak moc nechci. A jsem snaživá, to musíš uznat.

Zklamanej?

A co sis myslel? Že si budu přát světový mír a stabilizaci naší ekonomiky? Ale no tak. Nejsem přece padla na bednu a stojím nohama na zemi.

Jestli se polepším?

Jo, jo, jo, jo! To ti fakt slibuju. Příští týden mám dovolenou, tak se do příprav pustím, až budou chlupy lítat. A vůbec nebudu chodit na piště povídky, ani na písmáka, jen sem tam nakouknu, jo?

Po večerech?

Dobře, tak jo, jen po večerech. Během dne, jen tak mrknu, jestli nemám nějaký koment, jo?

Zase smlouvám?

Ach jo. Tak dobře. Od pondělka jen po večerech. A příští rok už nebudu v jednom kuse věčně vylepená na netu. Fakt ti to slibuju.

A co ta má přání?

Že se uvidí?

Tak to zní nadějně. Mám tě Ježíšku moc ráda. Tak pa. Ještě to naše povídání vložím, napíšu pár komentářů a švihám něco dělat.

Tobě taky veselé Vánoce, Ježíšku.

A vám všem, co to budete číst jakbysmet.

 


24 názorů

baronka
18. 12. 2011
Dát tip
hanaka Jo počítač jednoho dne zmáčknu záhadný obrazec a budu se vznášet nad Paříží...

...u mě mlel sakumprdum to samý*

Sebastiana
17. 12. 2011
Dát tip
Šepotku, super, tu musím dát zítra do rádia, bude se líbit.

hanaka
17. 12. 2011
Dát tip
šep. tak taky přeji, ať to vyjde, jo? A baronko, kdypak si namočíš prstíček do té druhé studánky? :-)))

Adamova Eva
17. 12. 2011
Dát tip
také krásné pohodové vánoce :O) *

VH64
17. 12. 2011
Dát tip
No to by tak tento, aby to nevyšlo. Jasně, že to vyjde! Třeba trochu jinak, to už tak bývá, ale vyjde! Držím palce!

baronka
17. 12. 2011
Dát tip
Myslím Ježíšek ví že dívky potřebují chodit ke studánce pro krásu a Písmák a Pište povídky to je studánka aby nebyla poušť a nebo spoušť T

:o)))) ráda dělám radosti:)))

Paráda ! Na mě letos vyšel jenom ten silvestr, na vánoce mám volno... udělala jsi mi radost, dík :)

..jo...přesně..na štědrý a na silvestra mám pro změnu noční dvanáctky:)

potěšilo ! tak to má bejt :) doufám, že i na vánoce a silvestra :)

..dík..srozumění:)) ..Dead..klídek..taky o vékendu makám dvanáctky..pokud tě to potěší:) ..mě by potěšilo:)

jakto že máš dnes volno, když já jdu do práce celej víkend ? :) kdo bude držet naši ekonomiku nad vodou ve vánočním čase holoto líná? :)

srozumeni
16. 12. 2011
Dát tip
Jo, jo, to je krásné. Tak snad z toho přeci jen aspoň něco vyjde...***

..jj..sveřepku..slony mám na balkoně..keramické:)))) ..cinkaj celý rok..teď je tam pěkná vichřice..tak se nezastaví:)) ..noo...má dutá hlavička cinká často..což o to:))

sveřep
16. 12. 2011
Dát tip
máš celoroční sloni? necinkáš? jako voni? :))))))))))

..gabi:)) ..avox..no já tomu věřím..že to splním..na mou duši..na psí uši..na kočičí svědomí:))))

avox
16. 12. 2011
Dát tip
chacha... proč slibuješ, o čem víš, že to stejně nesplníš? Pochybuješ o jeho vševědoucnosti snad? :-))) */

gabi
16. 12. 2011
Dát tip
:-) tak ještě jednou *

..díky..Hero:) ..Eviii..tobě takyyy a děkuju pěkně:)

renegátka
16. 12. 2011
Dát tip
Hezky smlouváš, Jani.Přeji ti pěkné Vánoce a hodně pevné vůle k tvým předsevzetím a dohodám s Ježíškem.

pěknej pokec

avi, Alloha:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru