Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dopis Ježíškovi

19. 12. 2011
45
83
6946

Nevím jak vám, ale mně Ježíšek ještě nikdy nepřinesl to, oč jsem jej žádal.
Ne, že by nenosil nic, v tom se ho musím zastat. Ale, vždycky když mu napíšu, že mi má nadělit pod stromeček poslední model Ferrari, balík akcií ČEZu a o třicet let mladší manželku, pokaždé tam najdu papuče, kulicha a šálu. Buďto je Ježíšek velkým šprýmařem, nebo mi dělá schválnosti, protože nevěřím na jeho taťku.

Když se tak zadívám na pohlednici s vyřezávaným Betlémem, jak se tam Jezule povaluje v krmelci, nalevo vůl a napravo osel, tak mě napadá, jestli on, Ježíšek, nebude taky ten... No, jak se to jenom... Jo, už to mám - dyslektik!
Anebo, což je pravděpodobnější, nejspíš neumí česky. Hm, ale v tom případě jsem mu možná měl psát hebrejsky. Či snad nedejbože aramejsky, jak se v té dávné době hovořívávalo?
Ne. Mrtvými jazyky se má psát jenom mrtvým lidem. A to Ježíšek dozajista není. Podobně, jako například Elvis Presley, byl přece mnohokrát spatřen. Ale stejně je báječné, jak na svých dva tisíce jedenáct let vypadá pořád mladě, že? Jak to jenom dělá?

No, nekruťte hlavou, já vím, že lichotkami si jej nenakloním. V tomto směru by byl nepochybně přístupnější jeho sibiřský konkurent - Děd Maróz. Nu co, azbukoj píšu kak Lermontov, vodku piju jak Jelcin a kozáčka tančím jako Meresjev; proč nezavolat internacionální přátelskou pomoc, jak je v našich krajích zvykem? Však i na českých jolkách republiky se Děduška něco rudých hvězdiček narozsvěcel!
No jo, ale stihne on to všecko? Takový lán světa? Dočkají se ho rebjáta na Urale? A co mužici v dalekých sibiřských guberniích? Kdo ví, jestli nemá v popisu práce i Kubu, Čínu a Severní Koreu! A teď do toho ještě Čechy pod Kosířem, Mánesova 15, třetí patro... Ne, to nemohu těm soudruhům udělat.

Zbývá poslední možnost, řekl jsem si. Obrátím se na ikonu komerce a konzumu, reklamního pijáka CocaColy, sáňkonauta a krbolezce - Santu Clause! Proč ne? Rozmazleným americkým harantům neubude. Beztoho si dárky rozbalují až pětadvacátého. Malá zajížďka s pomocí tryskových nadzvukových sobů, to bude pro Santu hračka. A napsat dopis v angličtině s pomocí Google Translate, to bude zase hračka pro mě. A hned jsem také začal:

Hey Santa! What's up?
How are you and Mrs Clause and the elves too?
For many years I wrote a little Jesus, but without results, because I can not Hebrew.
But this year, Jesus can kiss my ass, because I get presents from...

V tom se to stalo. Rozpomněl jsem se, jak předloni, pátého prosince večer, soused Podzimek v kostýmu Mikuláše vyšplhal po hromosvodu k nim na balkon. Až do čtvrtého patra! Že překvapí manželku. Ta však naopak překvapila jeho, neboť se zrovna muchlovala s neznámým čertem tak vášnivě, že bušení na okno uniklo jejich pozornosti. Proto si zhrzený Podzimek rafinovaně ovinul prádelní šňůru kolem prsou v podpaždí, načež se spustil z balkonu tak, aby to z venku vypadalo, že se oběsil. Předpokládal, že jej sousedi záhy objeví a ztropí povyk. On se pak pomstí záletnici tím, že ji vystraší k smrti, až na ni, jako domněle bezduchý Mikuláš, udělá - baf!
Neudělal. Visel tam umrzlý až do Tří králů, protože ho všichni pokládali za plastikovou figurku Sata Clause. Od té doby jsou nájemníci našeho domu na Santu hákliví. Kdepak, nebudu proti sobě popouzet partaje. Konec konců, jsem jenom obyčejný pracující inteligent, volič a daňový poplatník. Mám historicky oprávněnou nedůvěru k prezentům od někoho, kdo se jmenuje Klaus.

Dobrá tedy, letos se ještě smířím s pantoflemi a šálou, ale v jednom už mám jasno. Vím, jaké si dám novoroční předsevzetí. Od příštího roku se začnu učit hebrejsky!



83 názorů

Jéééžiši to je hvězd, jak na vlajce EU.


Markel
13. 10. 2016
Dát tip

já na Klause nedám dopustit, neb jen díky jeho polistopadovým nápadům se mi už téměř jednu čtvrtinu století leskne na krku zlatý řetízek, jo, a taky za akcie čokoládoven nám vrní na chodbě lednice plná různých lahůdek.

Všechny vtipnosti v návaznosti na tvůj vícnežskvělý fejetonek mi ostatní písmoni sebrali, tak jen schlíple a trochu zahambeně uděluji *********************


Zuleyka
03. 12. 2013
Dát tip

Super ****


Hééézký. To se ti povedlo, Kolouchu. ((-:

koloušek
03. 01. 2012
Dát tip
Povedené.T* Zase budeš bez Ferrari, spokojit se musíš s dary od Ježíška pacholete; on se prostě občas splete a to, co by sis tak přál nese jiným, výš a dál.

guy
29. 12. 2011
Dát tip
Hele, Květoni, bych to s tím předsevzetím o učení hebrejštině až tak nehrotil, s Google Translate to máš zadarmo i bez biflování slovíček .. horší by to bylo s tou aramejštinou :-) *

Toscana
24. 12. 2011
Dát tip
Jooo, kaprům o kouzlu Vánoc radši nevyprávěj - oni jsou k těmhle svátkům takoví nedůvěřiví... :o))))

Dík! Tobě taky. Před chvilkou jsem to přál kaprovi a nadšenej nebyl. (-:

Toscana
24. 12. 2011
Dát tip
Přeju krásné Vánoce, Kvítku!

Jůů, Yeziiinky taky ponocujou? Tak ti vinšuju to samé a dvakrát!

Yeziiinka
24. 12. 2011
Dát tip
:) Sčasné a vjeselé, Květo!

Anita09
20. 12. 2011
Dát tip
Já chci taky tvoji knížku a píšu si o ní Ježíškovi, když ne letos, tak k příštím Vánocům.

macecha
19. 12. 2011
Dát tip
Jako vždy, nezklamal jsi mne. Rozesmál a to je fajn ... T****

Alegna
19. 12. 2011
Dát tip
:-))) děkuju, pobavila jsem se, komentáře jsou taky moc prima

Zuzulinka
19. 12. 2011
Dát tip
:)chichi...dárky od Klause:)

Marvine, já nepotřebuju manažera, ale sponzora. Každý vydavatel ti řekne - jó, zaplaťte nám milion korun a my vám vydáme, co si zamanete. A když se to bude dobře prodávat, tak my vám z toho zisku, po odečtení astronomických nákladů, pak něco málo vrátíme.

renegátka
19. 12. 2011
Dát tip
Já už žádné balíčky, letos ani v příštím roce , nechci.Ani od Santy ani od Klause.Rozbalím si dáreček jen od Ježíška.

...nic nedostane,mohla by si myslet,že jsem svatý /navíc říká: ty jsi ale pěkný dáreček/ to jí musí stačit,kapra dám :)

Kočkodane - audio příloha ke knize, to je báječný nápad. To by se mohlo líbit i řidičům, nebo analfabetům.

rozdupanésrdce - v podstatě je to tvé vydávání samizdatem pro mě lepší, protože tak aspoň nemám dluhy. Víš co stojí takové vydání knihy?

Nephtyd - rádo se stalo.

blboune nejapný - Já to nesmím doma říkat. Moje žena ještě na Ježíška věří. Jak jinak vysvětlíš že moje žena, vždycky když rozbalí dárek ode mě, pokaždé obrátí oči k nebi a pronese: Jéžiši! Cos mi to zas dal?

renegátka - taky sis všila, že my, pracující, dostaneme vždycky jenom účet k proplacení?

Auguste, mrtvým jazykem nazývám jen aramejštinu. Asi jsem se v textu vyjádřil poněkud neobratně. A do jaké míry ovládal Kristus řečtinu, o tom by bylo zajímavé polemizovat, vzhledem k tomu, že Pilátovi odpovídal víceméně holými větami. I když pregnantně. To se mu musí nechat.

MKbaby - i ty, Brute? ((-:

Juno - já veskutečnosti ani Ferrari nechci. K čemu taky, když nemám řidičák?

Toscano - obrázkové písmo je úžasné. Ale Japonci a Číňani šli ještě dál. Ti mají obrázkové i předložky a spojky.

baaba - to byl původně příspěvek do diskuze pod něčím dílem, ale než jsem to dopsal, zapomněl jsem na co to vlastně reaguju. Tak jsem dopsal začátek, konec, a koukám, je to skoro fejeton.

8hanka - u vás plní knihy funkci oběživa?

FAE BOMB - já dárky nebalím. To dělají jenom ženské. Muži se do balení dárků nehrnou. Muži nechápou, co je tak úžasného na strkání dárku do papíru, aby ho někdo jiný mohl servat. Na druhou stranu, pokud dáš mé ženě čtvrt metru balicího papíru, klidně do něj zabalí nákladní letadlo. Kdyby se rozhodla, že ti k Vánocům koupí kulomet, zabalí určitě každý náboj zvlášť.

VT Marvin - máš skoro pravdu, jako téměř vždycky. To jsem asertivní, co?

Kočkodan
19. 12. 2011
Dát tip
A pro mne jeden výtisk v braillove písmu. Nebo jeste lépe – at to namluví Lábus nebo Sverák na cédécko. 

Nehrdlouhej se! Určitě k papučím každý rok dostáváš exotická koření a různé tajemné ingredience do svých uměleckých děl, možná i nové hrnce a pánvičky. Já si Tě vydávám samizdatem...sice z toho nic nemáš, ale je to rychlejší, než čekat, až vyjdeš knižně.***

Nephtyd
19. 12. 2011
Dát tip
Tak tohle mě pobavilo :) Tip.

Petr.II
19. 12. 2011
Dát tip
:)

srozumeni
19. 12. 2011
Dát tip
***

...co to meleš,jaký Ježíšek,bačkory mi tam strká stará, předtím matka*

renegátka
19. 12. 2011
Dát tip
Mám historicky oprávněnou nedůvěru k prezentům od někoho, kdo se jmenuje Klaus. Napsal jsi to skvěle.

filemon
18. 12. 2011
Dát tip
5 výtlačkov aj mne :))))))))

:-))))))))****************

Toscana
18. 12. 2011
Dát tip
FAE, nechápu, nač pod stromeček cpát výbušniny - stačí se absolutně netrefit dárkem a je atmosféra raz dva výbušná až až :o)))

Augustus
18. 12. 2011
Dát tip
Tohle dílko bylo trochu slabší, ale rozhodně mne pobavilo více než to předchozí. Zřejmě sis u mne nastavil vysoký standard, který není snadné uspokojit. Každopádně hebrejština je stále ještě živý jazyk, ačkoliv Bátorovci a arabové by si nejspíš přáli opak. Kristus také zřejmě mluvil ještě helénistickou řečtinu, jinak by si nemohl jen tak popovídat s Pilátem, který hebrejsky či aramejsky nejspíš neuměl ani slovo.

MKbaby
17. 12. 2011
Dát tip
Já Květoně taky miluju, taky platonicky, a taky chci pět výtlačků :)

FAE BOMB
17. 12. 2011
Dát tip
Tos: Tak mě napadá, že možná existuje nějakej chlápek s civilním jménem "Květoň Zahájskej" a ten to vždycky všechno shrábne. Seznam požadavků na dárky by se asi neměl podepisovat nickem. Jak to vim? Ze zdrojů blízkejch Pentagonu se mi donesla informace, že kdosi na Vánoce posílá dárky do skladu munice typu FAE. Ze začátku jim to vůbec nepřišlo divný, páč jsem si vždycky přál jen zbraně a střelivo, no a v americký armádě je bordel taky, takže vůbec nepátrali, kdo to tam posílá, jen to ukládali do beden a regálů. Žrádlo, chlast a nahatý ženský si spravedlivě rozdělili, takže taky žádnej problém. Loni jsem byl ale lehce neskromnej. Poštou jim přišel barák...

Toscana
17. 12. 2011
Dát tip
Myslela jsem cosi na tento způsob:

Toscana
17. 12. 2011
Dát tip
Jako další lehce zamilovaná platonická fanynka objednávám dalších 5 kousků, srandy totiž není nikdy dost a je-li spravedlivě ještě rozdělena mezi kamarády (kteří na Písmák nechodí), je to to úplně nejlepší. Možná by ti za ten dobrý skutek Ježíšek přece jen nadělil aspoň to Ferdarri! Nadělila bych ti klidně sebe, ale nejsem o 30 let mladší, já bych byla leda za trest. Mám jeden nápad: vzhledem k tomu, že na hebrejštinu máš jen rok, takže se nedá za tak krátkou dobu zvládnout dokonale a mohlo by dojít k nedorozumění, kombinuj ji pak s obrázky á la pohádky v Mateřídoušce. Tomu by Ježíšek rozumět mohl a na malých obrázcích se toho zase tolik pokazit nedá... :o))))) *t

baaba
17. 12. 2011
Dát tip
...nehýkám sice smíchy, ale dílko potěšilo. Jsi můj oblíbený komik :)

8hanka
17. 12. 2011
Dát tip
presne tyzden pred...krasne dielko o Jeziskovi:) NaNov, je nas viac, co Kvetone platonicky milujeme, okrem jeho zakonitej...osobne tu mam platonickych lasok viac, dokonca bez ohladu na pohlavie... o knihu mam zaujem i ja, u nas funguje tzv. knihobeznik, knihy putuju po celom Slovensku, takze by som urcite nejake venovala i tam, beriem aspon 5 kuskov:)*

Marcela.K.
17. 12. 2011
Dát tip
Hodní chlapci nemusí používat rafinované převleky... takže...prostě ho neoblafneš. :-)

FAE BOMB
17. 12. 2011
Dát tip
To jsem si říkal také. Pak jsem však zjistil, že pokud bych čas bezúčelně promrhaný rozbalováním dárků věnoval byznysu, tak bych si za vydělané peníze oněch darovaných předmětů mohl koupit celé tucty...

Diano, dvacet útlých svazků tě nezahřeje. Víš, jak ten moderní papír blbě hoří. Řekni sto dvacet a plácnem si!

Marvine, já vím, že nešlo o dotaz, pouze o suché konstatování. Já jsem odpovídal sobě. To byla tzv. řečnická odpověď.

MarceloK - to se pleteš. Mě Ježíšek nevidí, i když si myslí, že jo! Já používám tak rafinované převleky, že se sám nepoznávám.

FaeBomb - já si pochopitelně taky můžu koupit, co si zamanu, ale nějak to není ono. My, mohovití zazobanci s olbřímímy konty jsme tak trošku škudlilové. On ten alternativní způsob nabývání hmotných statků má něco do sebe.

Sebastiana
17. 12. 2011
Dát tip
25 výtisků, protože já budu chtít 5!fakt to vydej! Jo a udělals mi takový chutě, styď se, já se snažím držet dietu. Jen jsem to přečetla, tak mi z toho naskočilo varovné kilo navíc. bůček, ovárek, husička, ...

FAE BOMB
17. 12. 2011
Dát tip
Zase dobrý, co na to říct jinýho... Pouze by mě zajímalo, jestli soudruh Meresjev tancuje kozáčka i zcela střízliv? To by si možná, s ohledem na určité technické problémy, rozmyslel... * :-))

Čudla
17. 12. 2011
Dát tip
Suprový !! *

Diana
17. 12. 2011
Dát tip
Květoni, řekni, že ty tvoje ptákoviny vyjdou knižně! Prosííím! Objednávám minimálně 20 výtisků :-)))

Marcela.K.
17. 12. 2011
Dát tip
Milý Květoni, možná jen nesplňuješ podmínku k nadělení dle přání...nejsi celý rok hodný chlapec. Ježíšek totiž není žádný truhlík, kterého oblafneš. Vidí Tě, i když si myslíš,že ne.

Sebastiano - Ten oběd mě mrzí. Škoda, že nebydlíš někde poblíž. Pozval bych tě na bůček s medovou krustičkou pečený v udírně a brambůrky s česnekem a cibulkou v alobalu. Ještě tak tři porce zbyly.

Vendulo - prima, že se dělíš. Sdílený řehot - dvojnásobný řehot.

Diano - nepřeháněj. Tak úderný a břitký můj humor zase není, aby to s tebou fláklo. (-:

Koníku - jsem rád, že tě to překvapilo. Ale to je pro mě málo. Schválně, co by tě tak mohlo ohromit až šokovat?

Avox - kdybych já mu nakreslil to, co bych si přál, a on mi to opravdu přinesl takové, jak jsem to načmáral, tak bych měl opravdu veselé Vánoce. ((-:

Marvine - Santík Klausů má přece létací sáně. Podobně jako Argonauti, může být tedy zván sáňkonautem, ne? Kdo jiný?

NaNov - vždycky je dobré, být informován. Mám však takový pocit, že mě platonicky miluje i moje manželka. Tak teď nevím. Snad, až budu umět hebrejsky, tak najdu odpověď v Talmudu a v Tóře.

FAE BOMB
17. 12. 2011
Dát tip
Vánoce jsou pro chudé. Co chci, to si koupím. Není nic, co by mi mohl někdo dát a nebyla to nepotřebná veteš, či věc, kterou už dávno mám. Hlasitě se směji zoufalcům, kteří se učí aramejsky, aby si vysomrovali pod vánoční stromeček něco tak nicotného, jako je nové auto...

Vaud
17. 12. 2011
Dát tip
Bajecne!!

Sebastiana
17. 12. 2011
Dát tip
Smích prý spaluje kalorie. Tak jsem právě vysmála oběd, ...

Diana
17. 12. 2011
Dát tip
Ježíšmarja, já z tebe jednou zcepením! Seklo to se mnou, dávaj mi umělý dýchání... :-))))))********

a já myslela že už mě snad ani ničím v oblasti psaní dopisů Ježíškovi překvapit nejde :oD

avox
17. 12. 2011
Dát tip
Vidíš, vidíš... jestli to nebude tím, že jsi zapomněl na staré české přísloví, že nejlepší pomocnou ruku najdeš na konci vlastního ramene... co si nadělíš, to máš, ačkoli ferrari, ani akcie ČEZu to asi nebudou, ale ta ženská, to by se možná i dalo... jen co by na to tvá zákonitá? Smiř se s flaškou pitralonu a novými bačkorami :-)) */ Hebrejština je zbytečná, děti přece místo psaní kreslí obrázky a ono to funguje :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru