Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ZEPTEJTE SE DĚTÍ

17. 12. 2011
27
25
2309
Autor
Marcela.K.

Ten příběh už tu byl...ale opakuje se každý rok.

 

,,Kéž bychom, Pane, jen z částečky porozuměli této tvé zvěsti, abychom mohli zažít hlubokou radost tvých Vánoc." (Sváťa Karásek)

 

 

 

Zeptejte se dnes dětí ve školce, jak vypadá Ježíšek. Polovina z nich vám hrdě oznámí, že má čevenou čepici s bílou bambulí a čevený kabát a červené kalhoty a červené boty a červené ponožky...a nějaký vtipálek dodá, že má červené trenýrky a červený nos! Leze do domu komínem a nosí dětem dárky!

Jenže pak holčička, s velkýma hnědýma kukadlama, řekne: „To není pravda! Ježíšek je miminko, co se narodilo v Betlémě, dýchal na něj oslík a ono se narodilo, aby měli lidi pokoj!“

„Jé, to je blbina, jakej pokoj?!“ vykřikne ten nejzlobivější kluk, není důležité, jak se ten chytrák jmenuje, i když nějaké jméno mě napadá...

Jenže holčička s copánky a velkýma hnědýma očima zasela semínko pochybností...

„No jo, ten červenej je Mikuláš!“

„Ne, ne, to není Mikuláš, ten má na hlavě takovou korunu s křížem a u nás byl modrej!“

„To je Santa...Santa president!“ vyprskne uličník ze školky.

Děti se začnou smát a nejsou k utišení...

No, tak znova. Jak vypadá Ježíšek? Otazníky v dětských očích se obrátí na cůpkatou. Miminko přece nemůže nosit dárky. Kdo mu pomáhá?

Holčička zčervená vzrušením. Paní učitelka přikývne a dívenka začne:

„Ježíšek se narodil mamince v Betlémě. Jeli tam na oslátku a nikde pro ně nebylo místo. Jen ve chlévě. Maminka se jmenovala Marie a tatínek Josef. Když se Ježíšek narodil přiletěl anděl a říkal - Dnes se vám narodil Spasitel. A on měl rád lidi a tu lásku je učil a říkal, že se lidi mají mít rádi a odpouštět si. A tak se usadil lidem v srdci a oni vždycky na Vánoce si dávají dárky a říkají, že je přinesl Ježíšek...ale Ježíšek jim dal jen tu lásku do srdce.... A naše maminka bráchovi říkala, že když bude zlobit, tak mu Ježíšek přinese starou bačkoru a brácha pořád zlobil. Tak mu maminka tu starou bačkoru zabalila do krabice a on ji rozbalil jako první a pak hrozně brečel a nechtěl si už žádné dárky rozbalit...a maminka říkala, že to byly ty nejhorší Vánoce, protože brácha brečel a Ježíšek staré bačkory nenaděluje a maminka prý plakala taky, že to zkazila a máme to vyfocený doma na fotce.“

Děti poslouchají a souhlasně pokyvují hlavičkami. Ano, tenhle příběh přece znají.

Jenže, co s tím červeným dědou?! Před supermarketem rozdával bonbony! A je takovej veselej! A má červenej nos jako pan Vitásek, když jde z hospody! A hlavně unese óóóbrovskou hromadu dárků!!!


25 názorů

vesuvanka
28. 12. 2020
Dát tip Poeteroristka

Moc hezký a milý příběh :-))), TIP


Marcela.K.
27. 12. 2020
Dát tip

Algeno, to mě těší :-) 


Alegna
22. 12. 2020
Dát tip Poeteroristka

taky věřím na Ježíška


K3
22. 12. 2020
Dát tip

Jenom tematicky, jsem myslel.


Marcela.K.
22. 12. 2020
Dát tip

K3, přečetla jsem si Tvého "fiktivního človíčka", ale podobnost s mým příběhem jsem nenašla.  Ten text jsem psala už před patnácti lety na vyhlášené téma zde na Písmáku... jj, kdeže ty před, před, před....loňské sněhy jsou ;-)


K3
21. 12. 2020
Dát tip

Marcelo, tvůj příběh se mi líbí. Napsal jsem něco trochu podobné. Fejeton "Fiktivní človíček." Jestli chceš, mám ho tu.


8hanka
04. 12. 2020
Dát tip

...advent by mal byť hlavne o pokoji, rodine, domove, zastavení sa, radostných prípravách na Vianoce...mať pri sebe deti, vnúčatká, spolu s nimi prežívať tieto dni je dar...užívajte si ho spolu, tešte sa, pečte, prevoňajte dom, vytvárajte atmosféru, na ktorú bude vnučka nielen s láskou spomínať, ale  nadviaže na ňu pri vlastných detičkách...čo zasejeme, to sa bude šíriť ďalej...dievčatá, užívajte si vzájomnú blízkosť, požehnaný advent vám...


Markel
23. 11. 2020
Dát tip Poeteroristka

moc líbilo, moc *


Robinia
05. 01. 2012
Dát tip
*

Pravdivý příběh, jak vidět!

Marcela.K.
18. 12. 2011
Dát tip Poeteroristka
A co je nelogického na tom, co lidi učil Ježíš? V nekřesťanských rodinách, ať si dárky naděluje klidně Santa Mráz. Ale, bylo by hezké, porozumět alespoň zčásti...jak říká Sváťa Karásek.

VH64
18. 12. 2011
Dát tip Poeteroristka
Když ono se to v "nekřesťanských" rodinách trochu obtížněji předává a vysvětluje, ono sdělení. Děti bývají neúprosně logické. Hezké povídáníčko!

Marcela.K.
18. 12. 2011
Dát tip
Pro mě byly Vánoce vždy spojené s Ježíškem. Komu chybí jolka a Děda Mráz, musí jít jinam.

Lakrov
18. 12. 2011
Dát tip
Starou bačkoru -- hezký nápad, jenže... Starší generace v tom výčtu vnucovaných vánočních tradic mohou postrádat Dědu Mráze a jolku :-)

srozumeni
18. 12. 2011
Dát tip
super...***

No jo, já to říkám furt, že dětem by se v tom vánočním příběhu měla zdůrazňovat hlavně ta část o Herodesovi.

nostalgik
17. 12. 2011
Dát tip
V každé době je nějaký veřejný šašek, dnes je to Santa Clus a náhodou se ojevuje před Vánocemi. Možná pobaví, ale nepovznese..!!!

8hanka
17. 12. 2011
Dát tip
:)*

Marcela.K.
17. 12. 2011
Dát tip Poeteroristka
Děkuji a jen obrázek pro mladé maminky, aby věděly, jak to vypadá,když máma zkazí Vánoce.

Petr.II
17. 12. 2011
Dát tip
:) santa president .. T

Čudla
17. 12. 2011
Dát tip
U nás vždy naděloval a vždy nadělovat bude JEŽÍŠEK.!! *

gabi
17. 12. 2011
Dát tip
*

Diana
17. 12. 2011
Dát tip
Roztomilý příběh.**** Děti, které znají betlémský příběh od svých rodičů, nesplete ani tucet Santů, žádný strach! :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru