Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tak nám umřel

18. 12. 2011
2
4
1334
Autor
tonas

*****

 

  

 

 

        Tak nám umřel prezident

 

Smrt je strašidlem, které na nás odněkud vykukuje po celý život. Bojíme se jí, snažíme se na ni nemyslet, trpíme, když někde někoho odvedla na věčnost – zvláště, byl-li to někdo blízký a stalo se tak předčasně. Jak člověk stárne a bere rozum, připadá mu smrt, hlavně ta, která pleje a všechno, co už si své odžilo, vytrhává, přirozená. Navzdory všem rozumovým důvodům a potřebě zubaté člověk z ní vždy má úzkost a strach. Tyto pocity jsou hluboko v něm a nedají se potlačit rozumem.

Tolik poznámkou k tomu, že právě dnes umřel jeden z lidí, pokládaných za mimořádně významné, Václav Havel. V posledních letech, měsících, týdnech a dnech byl tak zpustošený nemocí , že lidé, kteří ho zahlédli, berou jeho smrt jako osvobození. Hned se nad tou smutnou příhodou rozelkaly plačky všech zemí ve všech koutech světa . A nějaký týden jim to jistě vydrží.

Konec života je neoddělitelnou částí bytí. Je vzpouzením se přírodě, nenaloží-li pozůstalí se svými mrtvým tak, jak jim velí její zákony. Patří se vrátit organickému a neorganickému koloběhu zpět neprodleně všechno, co z ní vzešlo. 

Král nebo vagabund, prezident nebo kopáč stok, rozdílu v tom není. Každý jednou v úzkostech  stojí na konci své cesty.To je jediný, býť nepatrný kousek skutečné rovnosti v mumraji, kde se lidé obelhávají a klamou „ušlechtilými pojmy a činy“.

Havel, jako významný odpůrce zvráceného násilnického komunismu a světový  politik bude postupně hodnocen  podle svého díla. Sladkobolné žalmy, tak  nyvé a mnohomluvné nyní okolo jeho života a smrti, nebudou jistě tím, co převáží. Již nyní je zjevné, že převrat, v jehož čele stál, se valně nevydařil. Stát, jemuž po dvě období prezidentoval, se stal postupně kořistí přisluhovačů a konfidentů někdejších okupantů a bývalého režimu a je vykrádán kořistníky všech podob, pod jejichž politickým a ekonomickým tlakem se potácí. Tím vším bude zapotřebí se zabývat, ale nyní je čas slušně se rozloučit s charakterním člověkem, jehož úloha v odboji a v prvním období  převratu  je zásadní

Ať odpočívá v pokoji                                                                  18.prosince 2011

   

 

 

 

 

   

   

     


4 názory

Ó
21. 12. 2011
Dát tip
Dobrá úvaha...

macecha
20. 12. 2011
Dát tip
souhlasím .... T***

Rajmund
18. 12. 2011
Dát tip
Rád bych věděl, jestli mají uvedené úvahy pro někoho nějaký význam.

Čudla
18. 12. 2011
Dát tip
Děkuji.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru