Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

maximální minimalizace

20. 12. 2011
3
6
969
Autor
libuse 007

MAXIMÁLNÍ   MINIMALIZACE

 

 

Nejčastější výtky, s nimiž se začínající autor setkává, jsou ty, že jeho texty jsou příliš dlouhé.

Je to ukecané, proškrtejte to, něco takového by dočetl až do konce jen naprostý masochista. Je to moc užvaněné, zkraťte to.

Tak podobně zní rady těch zkušenějších. Nebo těch, kteří se za zkušené považují.

Abych vyhověla dobovému vkusu a současným trendům, vymyslela jsem nový narativní způsob, který čas potřebný na čtení podstatně zkrátí. Svou převratnou metodu jsem nazvala maximální minimalizace textu, a ihned jsem ji začala uvádět do praxe.

Pomocí pouhých třinácti sloves jsem napsala příběh jednoho vztahu, se všemi  vzlety a pády, odchody a návraty, až po konečný definitivní rozchod.  Zdá se vám to nemožné?

Tady to je:

Miluju dávám

Nestačím padám

snažím se  vstávám

bolí to strádám

nezvládám vzdávám

ztrácím tě mávám…

a odcházím.

Umístila jsem své originální veledílo na literární server a čekala na pochvalné reakce.

To je hrůza! zněl první komentář. Asi nějaká mladičká dívka, kterou to dojalo, protože ještě netuší, jak to v životě chodí, a že mezilidské vztahy jsou hrozně složité.

No to se stává, ale neboj, všichni chlapi nejsou stejní, odepsala jsem, abych ji utěšila.

Tak jsem to nemyslel…hrozné je to jako celek. Ta forma a zpracování, to je prostě hrůza! zněla okamžitá odpověď. Pochopila jsem, že nekomunikuji s žádnou romantickou naivkou, ale zběhlým literárním kritikem, nebo zkušeným básníkem. Na mé následné vysvětlení, že to byl novátorský pokus o maximální minimalizaci textu, už vůbec nereagoval.

 Byla jsem tím nepochopením zaskočena. Chtěla jsem čtenářům ušetřit čas a námahu při prokousávání se složitým příběhem a místo toho takový nevděk.

Nu což, pomyslela jsem si. Většina geniálních spisovatelů byla ve své době nepochopena, když se pokusili o nové vypravěčské postupy, a díla mnohých velikánů musí i dnes být interpetována, aby je běžný čtenář vůbec pochopil. Vždyť i naši politici tvrdí, že nové sociální reformy a škrty občané nepochopili jen proto, že se jim to dostatečně nevysvětlilo. Budu teda muset začít vysvětlovat.

Vzpomněla jsem si na scénu z filmu Marečku podejte mi pero, kdy žáci mají za úkol rozbor Nerudovy básně Jak lvové bijem o mříže a spolu s profesorem se pídí po významu sova hrdobijce. A tak hrdě, jako rozzuřená lvice, jsem se začala bít za pochopení svého mentálního výtvoru, a na server umístila následující rozbor:

Miluju dávám

Tato první dvě slovesa jsou snad zcela jasná -protagonistka se bezhlavě zamiluje a je ochotna pro svého partnera udělat cokoliv, žádná oběť jí není malá. Ale v dnešní době, kdy je každý egoisticky zahleděn sám do sebe, je to možná stejný archaismus jako hrdobijce a proto chápu, že to každý nepochopil. Jistě nebylo na škodu, že jsem to případným čtenářům vysvětlila.

Nestačím padám

To znamená, že on sobecky vyžaduje stále víc a nebohá dívka ve snaze mu vyhovět zcela vyčerpá své síly. Už prostě nemá z čeho dávat a tak se nervově zhroutí.

Snažím se vstávám

Po krátkém pobytu v psychiatrické léčebně protagonistka pochopí, že když si chce udržet chlapa, musí se prostě snažit. A tak se vrátí, milému vše odpustí, mladý pár se udobří a vše zapadne do vyjetých kolejí

Bolí to strádám

Přestože si umínila, že bude sekat latinu, nezvládá vzrůstající partnerovy požadavky. Nechce znovu odejít, vždyť on je v podstatě tak bezbranný a tak ji potřebuje. A tak zatne zuby a tváří se statečně, její vnitřní konflikt však narůstá a ona trpí jako zvíře.

Nezvládám vzdávám

Jednoho dne si protagonistka konečně uvědomí, že snášet pořád móresy toho nedospělého sobce je prostě nad její síly, a že jestli nechce podruhé skončit v blázinci, musí vztah ukončit.

Ztrácím tě mávám

Tady není snad co dodat, dívka sebere odvahu a vztah ukončí s definitivní platností.

Odcházím

V tomto jediném bodě jsem trochu mlžila a čtenáře oklamala, ona neodchází v pravém slova smyslu, to je jen taková autorská licence. On totiž bydlel v jejím bytě, aniž by jí kdy přidal na činži, a tak ho musela nechat soudně vystěhovat. Ale takové nudné podrobnosti čtenáře nezajímají a tak jsem to shrnula do jediného slova.

Když jsem komentář umístila na zmíněný literární server uvědomila jsem si, že je možná delší, než kdybych se pokusila příběh popsat normálně.

Reakce čtenářů mě opět zklamaly. Vypadalo to, že většina z nich se nesnaží nic chápat a na podobných sítích se vyskytují jen proto, aby si mohli honit ego, popřípadě ničit ego ostatních tím, že na ně vyblijí své frustrace.  Na okamžik jsem zapochybovala, zda má cenu se jim podbízet tím, že budu zkracovat a zestručňovat jen proto, aby se jim dobře četlo. Když někoho nebaví číst proč nezkusí novinové články? Pět šest řádek a mají po trápení…

Nicméně od mé snahy najít co nejstručnější narativní metodu mě to neodradilo a vrhla jsem se na další dílo - Dějiny lidstva od prvopočátku po dnešek. Několika málo slovy jsem shrnula celý svět se vší jeho krásou i hrůzami, všemi válkami, masakry a násilím, s celou jeho existenciální bídou, s okamžiky rozmachu i s krachy, s tím co bylo, co je, a možná i s tím, co nás čeká.

Zní to takhle: Jde to s námi z kopce vážení.

Ale nevím, jestli bych to neměla ještě proškrtat, možná by stačilo: Jsme v hajzlu.


6 názorů

libuse 007
21. 01. 2012
Dát tip
ok

libuse 007
12. 01. 2012
Dát tip
no ale jak bych měla dělat rozbor jednotlivých veršů aniž by to tam nebylo v celku? dík za přečtení a komentář

libuse 007
30. 12. 2011
Dát tip
děkuju za přečtení i za upozornění hned to opravím, pokud to zas nepřehlédnu

MKbaby
26. 12. 2011
Dát tip
Moc pěkný! Jen ještě doplnit interpunkci :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru