Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

škola života

21. 12. 2011
2
5
1040
Autor
libuse 007

 

 

ŠKOLA ŽIVOTA

 

Bloudila jsem budovou nad jejímž vchodem byl nápis škola základ života a hledala třídu, ve které se vyučuje něco, co by mě opravdu bavilo.

Šla jsem dlouhou chodbou a prohlížela cedulky na dveřích, na kterých bylo napsáno: ekonomie, strojnictví, chemie, matematika, politika, astronomie, pedagogika, botanika.  

Byla tam spousta dalších důležitých oborů, z nichž některé jsem ani neznala a netušila, k čemu jsou dobré.

Napadlo mě, že absolventi tohoto školního zařízení jsou určitě  samí vysoce kvalifikovaní odborníci a fachmani, ale pořád mi tam něco chybělo.

Co takhle vyučovací obor s názvem Jak být člověkem? Proč tam nikdo nikoho neučí být expertem na obyčejný spokojený život? Jak být prostě a jednoduše šťastný, neubližovat ostatním a zároveň si nenechat ublížit…

Vešla jsem jedné třídy, která jako jediná neměla na dveřích žádný nápis.  Za katedrou s nápisem svět seděl lidožrout s visačkou život, a do nenasytné držky si cpal vypečené chlapečky a ve vlastní šťávě podušené k smrti vyděšené holčičky. Ty které nestačil zhltnout hned, systematicky propleskával, fackovat a otloukal, jako když se naklepávají řízky. Snad proto, aby mu tvrdé maso přestárlých kusů neleželo dlouho v žaludku, až na ně dojde řada.

Lekla jsem se, že jsem omylem vlezla do školní jídelny, ale jak jsem dále s úžasem sledovala neobvyklé vyučovací metody té hnusné obludy napadlo mě, že to nejspíš budou nějaké kurzy vaření.

Zrůdný pedagog se totiž nejen ládoval o sto šest, ale sám se aktivně snažil osudem a ředitelem školy mu naservírovanou lidskou biomasu upravovat tak, aby byla co nejstravitelnější. A používal přitom postupy běžné v kuchyni: Dusil, vysmažoval, rozvářel, ořezával, přisekával, vykosťoval,  nakládal do alkoholu.

Některé semlel na fašírku nebo rozmašíroval na nechutnou kaši. Do vzpurnějších kopal a mlátil je tak zuřivě, že z nich zbyly jen  kousky zakrváceného masa, které pak napichoval na špíz a prokládal listy konopí.

Méně vzhledné kousky vkládal do mlýnku s nápisem každodenní povinnosti a udělal z nich mělněné maso na karbanátky, zbytek rozvařil na omáčku. Mačetou čtvrtil žáky na přiměřené porce, aby nevyčuhovaly z trouby s nápisem osudová chyba.

Ale všechny nepekl, některé otrávil tím, že je zavřel do komory s nápisem rajský plyn, kterou měl vedle katedry. Některé hodně usmýkané a pomlácené lidské trosky si vlezly do komory samy a dobrovolně. Kdo se naopak snažil utéct, toho popadl za vlasy a vláčel po třídě tak dlouho dokud z něj nebyl standardizovaný plátek. Ten prošpikoval vajgly a hodil do remosky.

Vytrhával žákům vnitřnosti a nakládal je do sádla, do sklenic od marmelády zavařoval mozky, vydloubával oči. Když někdo odmlouval, vyřízl mu jazyk, který pověsil do udírny s nápisem  mlčeti zlato, která stála hned vedle plynové komory.

Lidský odpad vkládal do lisu s nápisem ambice z něhož na druhé straně vyjížděly úhledně zabalené bujónové kostky a pestrobarevné sáčky s instantní polévkou.

Měl tam i papiňák s nápisem tlak společenských konvencí. Jako správný profík dobře věděl, že když se maso nechá vařit dostatečně dlouho pod silným tlakem, úplně se rozpadne.  Nepohrdl ani masem zahořklých a zakyslých jedinců, jen si ho ještě dochutil šedivým práškem ze solničky ve tvaru urny s nápisem konečná stanice. Byl to nejspíš popel těch, které zapomněl v troubě a spálil je.

Ale možná se spálili sami...

Když už byla trouba plná,  udělal táborák z lidských kostí na stupínku před tabulí s nápisem jak si kdo ustele a griloval své oběti jako barbecue.

Byla tam i spousta cvičících strojů jaké bývají v posilovně.

Jak jsem záhy zjistila, byly to středověké mučící nástroje, což možná pro někoho vyjde nastejno jako ta posilovna.

Šílený kantor natahoval své oběti na skřipec s nápisem ctižádost, svazoval je těžkými řetězy značky závislosti nasazoval okovy s cedulí vášně přikládal žhavá železa značky nesplněné touhy. Také je zavíral do klece s cedulí vlastní limity kterou pak spouštěl do rozpáleného olova.

Byl to pořádný masakr, všude se povalovaly rozmašírované lidské údy a docent-antropofág po nich bezohledně šlapal, jak běhal mezi udírnou, troubou, plynovou komorou a ledničkou s nápisem márnice.

Některým posluchačům toho surealistického kurzu vyrval zaživa srdce  a jako indiánský šaman obětující slunečnímu božstvu s ním křepčil po třídě. Pak některá  ještě pulsující srdce hned za tepla uložil k ledu do márnice, jiná nacpal do mikrovlnky s nápisem zklamání a se sadistickým úsměvem pak pozoroval jak v ní pukají.

Dveře za mými zády se náhle otevřely, někdo mě odstrčil a do třídy vešel školník. Na plášti měl nažehlovací nášivku životní útrapy a nesl tác s krabičkami léků a láhvemi, v nichž byla v lihu naložená lidská embrya. Byla tam ještě  spousta různých porcelánových nádob, na kterých byly nápisy jako jed poznání, cyankály ze zkušeností,  marináda z kyseliny žaludeční a zmařených přání, hořčice ze žlučníku a zbytečných emocí..

 „Nesu vám nějaké přísady, profesore,“ řekl servilně a s lehkou úklonou položil tác se všemi těmi dobrotami na katedru.

Jak lidožrout otočil hlavu aby mu poděkoval, všiml si teprve teď, že tam stojím a pozoruji jeho nechutné počínání.

Nejprve se zamračil, asi se mu nelíbilo že mu někdo cizí vidí pod pokličku, ale pak se usmál a kývl na mě zakrváceným prstem. Možná si ze mě chtěl udělat svého komplice v domnění, že podle přísloví co se doma uvaří nikde neprásknu jaké hnusárny jsem tam viděla.

Přestože dosud vypadal jako odporná obluda, dokázal najednou vyprodukovat tak úžasný úsměv, že byl krásný jako Tom Cruize. Měla co dělat, abych jeho svůdnému lákání odolala.

Na chvíli se mi  chtělo uvěřit, že ze mě neudělá nechutnou sekanou jako z těch ostatních, že se chystá mi udělit jinou mnohem příjemnější lekci.

Ale vařit už umím, tak co bych na nějakým pitomým kurzu vaření ztrácela čas.

A tak jsem se radši vypařila jako pára nad hrncem.


5 názorů

libuse 007
23. 12. 2011
Dát tip
dík za komentář

libuse 007
23. 12. 2011
Dát tip
brutální? takovej je život, dík za přečtení

libuse 007
23. 12. 2011
Dát tip
brutální? takovej život je dík za přečtení

celkom sa to dá ty volčo :-) fajny čit

brutální.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru