Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Účtování se světem

26. 12. 2011
12
17
3950
Autor
Movsar

Svět Mikuláše Čorbina připomínal kapří duši: když se na něj šlapalo, měl tendenci rozpínat se. A protože Mikuláš žil mezi mnoha podivnými lidmi, bylo otázkou času, kdy dojde k neštěstí.

Na velkoměsto padla noc. Měla nasládlý zápach, karmínovou barvu a byla zabalená do laciných novin se sexuálními inzeráty. Mikuláš vybral thajskou dívku. Tu, u které si nejste jistí, zda jde o dítě či stařenu, o ženu či muže, o Číňanku, Vietnamku či Filipínku. Dost dobře to mohla být Robbe-Grilletova hongkongská děvka s obepnutou sukní a dlouhýma nohama.

Mikuláš Čorbin si vystačil s Thajkou, a tak se snažil nepřemýšlet nad všemi těmi odstíny její existence. Východiskem jeho večera byla kritika instrumentálního vztahu asiatů k živé přírodě. Čorbin nenáviděl krutost asijců, kterou směřovali ke zvířatům a sobě navzájem. Měl v hlavě asijská tržiště s podřezávanými hady, netopýry, psy v miniaturních klecích, měl v hlavě úlisné úsměvy trhovců a odpornou neúčast v jejich tmavých očích.

Jmenovala se Oy. Ten večer se Čorbin setkal ještě s arabskou prostitutkou Habibi, ale ta měla štěstí. Čorbin jí sdělil, že 11. září to docela posrali, ale že to není jeho byznys. V hlavě měl zkrátka už jen Oy.  

Přešli most přes minulost, který vede nad libeňskou křižovatkou. Jedna cesta jde odnikud k bordelu Oy. Druhá cesta je cestičkou k domovu Mikuláše.

V bytě Oy souhlasila s nasazením pout. Byla připoutána k posteli mnoha provazy, ústa jí byla přelepena lepicí páskou, která voněla jako hrst lysohlávek. Oy byla zvyklá na pohádkový svět draků a pagod, blikajících světýlek a švitoření členů rozvětvených rodin. Když s rukama svázanýma nad hlavou, nohama doširoka rozevřenýma jako pohled ubohé chrámové opice a vysvlečeným tělem přemýšlela nad svou budoucí minutou, přišel jí na mysl evropský chlad. Nevznášejí se tu u stropu papíroví ptáci, necinkají ozdoby, nehraje jednolitá hudba.

Trpělivá dívka počítala minutu za minutou, už jich nebylo mnoho. Čorbin se vrátil z kuchyně. V rukách držel dožluta rozžhavený pohrabáč. Přiblížil se k Thajce a přitiskl jí železo na prsa. Pokoj se okamžitě zaplnil pachem spálené kůže, pachem zcela nepodobným smaženým krůtím pařátkům. Čorbinovi se to příčilo, ale stále rozžhavené železo strčil do Oy. Na krajíček, jak zpívá bodrý folkový milovník.

Už to s ním nic nedělalo, Čorbin jakoby byl opilý kouřem masa. Začal dívku mlátit chladnoucím prutem do těla. Skrze lepicí pásku nebylo možné cokoli namítat, a tak bylo v pokoji ticho, jen v různě dlouhých intervalech bylo slyšet praskání žeber.   

Lékaři často říkají, že člověk vydrží hodně. Černé kroniky jsou opačného názoru. Těla zapasovaná do změti pokroucených barevných plechů na dálnicích, kouřící a železy zdevastovaná, jsou svědectvím o křehkosti člověka.

Oy proto našli na dálnici. Mikuláši Čorbinovi se zdálo, že to je to správné místo. Řidič maďarského kamionu nic nechápal, když se rozeběhl proces vyšetřování.

Dívčí blogísek Oy nesl infomaci o jejím vegetariánství. Kdo by ale četl dívčí blogísky.        


17 názorů

Movsar
19. 01. 2012
Dát tip
díky, janino, jsem rád, že jsi to četla a líbilo se aspoň po nějaké stránce!

Janina6
19. 01. 2012
Dát tip
Je to výborně napsané. Myslím způsobem vyjadřování, kouzlem popisů a dynamikou děje. Bohužel se mi strašně nelíbí obsah. Přemýšlím, jestli je to jen tím, že nemám ráda brutální scény, ale mám dojem, že spíš necítím zacílení, směřování textu, smysl. Věřím, že by bylo skvělé, kdybys tímhle stylem napsal něco delšího.

moc stylizovane a pointa zadna. pripomina mi to prozivani sveta pres facebook.

Movsar
28. 12. 2011
Dát tip
jsem odkojen anglickými pohádkami (silnější verze erbena), reprodukcemi obrazů brueghela a nedávno jsem našel zálibu v noeho filmech. soudní spisy čtu povinně. oy je jen nutná část skládačky, k3. mimochodem zadej do youtube k1 a pokocháš se svou předchůdnou verzí.

K3
28. 12. 2011
Dát tip
Jistě. Oy měla žít, protože byla vegetariánkou, ale měla by žít, i kdyby jí nebyla. Dle mého soudu takový naturalistický popis brutálního násilí patří spíše do soudních spisů...

StvN
28. 12. 2011
Dát tip
Fajn styl. Pointu bohuzel kazi. Na muj vkus jsi to zazdil. Popis nasili mi prijde samoucelny. V podstate nechapu motiv.

Movsar
28. 12. 2011
Dát tip
naopak, to by byla čest

Winter
28. 12. 2011
Dát tip
Hele, já vím, že je to spíš esej (Robert Musil psal taky jenom eseje a žádné romány), ale namítal bys něco proti povídce měsíce?

Josephina
28. 12. 2011
Dát tip
Násilí plodí násilí, od narození do smrti, od počátku do konce. Zajímavé je psychologické konstatování - když se po něm šlape, má tendenci se rozpínat ---

Max Hutar
27. 12. 2011
Dát tip
výborné krimi s kulturním kontextem*

Movsar
27. 12. 2011
Dát tip
díky přátelé

Kapsa
27. 12. 2011
Dát tip
Velmi dobré...

-*...

Winter
26. 12. 2011
Dát tip
Robbe-Grilletova děvka měla černého psa. Ten text jede, jeho stálé, až hypnotické tempo na okraji jakési zvrácené eseje (skvělá je část s asijským trhem a umístěním těla a blogískem) mu dává tíhu špatného snu, který podvědomě očekáváme s každým dalším usnutím. Možná samotná scéna aktu mohla být ještě chladnější a úsečnější.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru