Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lámání holí

28. 11. 1998
0
0
2218
Autor
michaill

Stále trvá, stále víc v duši se prochází, prochází se a dupe jakoby chtěla křičet vstávej vstávej a bdi, vstávej, musím ti něco říct! Všechno ti vyklopím, umím i pocity přehrát ne vysvětlit, naživo přehrát. A budu při tom křičet, bude-li třeba - srdce je zhojeno, věř, neboj se, strhávám záplaty! To srdce do kádě s vodou ponořím uvidíme-li nahoru bublinky řetízkovat. A nic, voda je klidná, tichá a stálá. Teď začnu, právě teď, teďka ti zatopím! Posloucháš, učíš se mít rád, být příjemný ne zrovna moc, jen středně, standardně. Otvíráš oči, špicuješ uši a nechápeš. A nevíš, chudáku! Asi to vzdala ta nejkrásnější z nejkrásnějších, ta krásná a neporazitelná - už nedupe - láska.
maprach
06. 03. 1999
Dát tip
Nešlo se nevrátit. Ta Sakiho kritika je vážně k ničemu, ale o mrtvých jen dobře. Dneska slavím (téměř nachlup) dvouměsíční výročí svého básnění, a pomaloučku tomu začínám o trochu víc rozumět. Použiju termín patrně zapovězený všem literárním kritikům, ale já lepší neznám: tohle je úžasný! Hned z několika důvodů, a i z mnoha dalších, které prozatím nedokážu vysvětlit (to až zase trochu básnicky povyrostu . . . :-)K těm, které dokážu popsat už dnes: Obdivuhodná znalost tématu. Tohle není uspěchaná báseň nešťastníka, který se právě po uši zamiloval(a kterých máme stovky)- ty dobře víš, o čem píšeš, znáš každý záhyb i jiná skrytá místa a máš k tomu patřičný odstup (právě mně velice sympatický). To zaprvé. No a pak ty postupy, obrazy . . . Nikdy bych nevěřil, že by bylo možné v básni podobného druhu řetízkovat v kýblu s vodou, a přesto to sem tak bezvadně zapadá (tohle je myslím druh "provokace", který báseň ráda). I ten přehrávač (a jaká je v tom pravda . . .) Doufám že nikdy nepřestaneš psát. A taky si myslím (ač tomu sám houby rozumím), že bys měl publikovat i tiskem. Držím palce

Anonym
17. 01. 1999
Dát tip
Michale, prosím, pošli další básně. Líbí se mi. Rád bych jich znal víc.
maprach-čtenář

Saki
29. 11. 1998
Dát tip
Poměrně silné, leč obligátní téma, sem tam zajímavá formulace. Průměr, řekl bych. A navíc bez veršů. Domnívám se, že podobnému motivu slušel by mnohem více kabátec tkaný z rýmů, an dodal by mu bezpochyby onu správnou dávku patosu, jež k lásce, troufám, náleží. Ale nešť, je to Tvá báseň.

Jarka
28. 11. 1998
Dát tip
Používá docela zajímavé obraty. Po prvních pár řádcích mne to docela překvapilo a musím říct, že je to zajímavé....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru