Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

talentovky

05. 01. 2012
4
4
825
Autor
libuse 007

TALENTOVKY  NA   POLITIKA

 

 Nedávno jsem přemýšlela, podle čeho jsou ti politici vlastně vybíráni? Určitě se na tak důležité místo nedostane jen tak někdo. Vždyť i na obyčejného vrátného dělají pohovory, chtějí znát zdravotní stav, minulost, zvláštní dovednosti a kdoví co ještě. Tím spíš u člověka, který má mít v rukou osud celé země, musí být kritéria výběru určitě velmi vysoká a prověřená s maximální pečlivostí. No neříkejte mi, že na to nikdo nedohlíží a zemi může vládnout každý, kdo si usmyslí, že na to má?!

Představuju si proto, že u takové talentové zkoušky na politika je nutné prověřit zejména verbální schopnosti, přičemž se nejvíce cení umění hovořit dlouze a zajímavě o ničem, schopnost odpovídat zásadně na něco jiného, než na co byl dotyčný tázán. Důležitá je také lexikální vybavenost, aby politik mohl urážet protivníky a novináře co nejvybranějšími výrazy.Použitím cizích slov  nejen vzbudí dojem, že je nesmírně erudovaný, ale hlavně zamaskuje nulovou sémantickou hodnotu svých výroků.

Vhodná je znalost bonmotů, aforismů a průpovídek. Citací myšlenek slavných osobností se totiž celkem efektivně zamaskuje absence myšlenek vlastních. Takže užití cizích slov, ať už ve smyslu jiného jazyka, či slov která vyslovil kdysi někdo jiný je každopádně žádoucí.

Druhá část talentovek by měla probíhat v tělocvičně kde se prověří fyzické předpoklady uchazečů. Šplh a překážkový běh jsou nezbytné bez ohledu na to, zda jsou překážky podlézány, odsouvány, obcházeny či přeskakovány.

Mezi základní dovednosti patří umění zatloukat, zatloukat, zatloukat… třeba když se provalí nějaká ta aféra s úplatky. Takže bývalý kovář nebo  domácí kutil zvyklý zatloukat hřebíky jsou ve výhodě, zejména pokud alespoň občas uhodí hřebíček na hlavičku. Kromě zatloukání se v politice praktikuje utloukání, buď přeneseně v tom smyslu, že se politik snaží umlátit oponenta argumenty, anebo, když argumenty dojdou, utlouká se doslovně pěstmi. Při stanovení státního rozpočtu se pak vytlouká klín klínem, a když se provalí nějaký skandál, mlátí politik kolem sebe hlava nehlava. O tom že politické proslovy jsou často jen mlácením prázdné slámy, netřeba hovořit. Každopádně se pevná pěst hodí, takže bývalí boxeři mají šanci, stejně jako přeborníci ve  volném zápase, schopní rozdávat podpásovky.

Nutná je celková odolnost a otužilost, kandidát na politika musí být tvrdý, vytrvalý, splachovací, neúnavný, mrazuvzdorný, neoblomný, voděodolný, otrlý, prostě nezničitelný jako vysoce resistentní bakterie.  

Kromě tělesné zdatnosti se musí prověřit i základní fyziologické předpoklady, kdo se například při lhaní červená, měl by být vyloučen hned v prvním kole. Takoví slaboši nemají v politice co dělat. Uchazeč musí prokázat také dobrou paměť, pokud si nepamatuje, jakou lež pustil do étéru včera a předevčírem, tak je to trapas, třeba když vysvětluje odkud jsou ty miliony na jeho účtu.

Důležitý je dobrý zrak, aby prokoukl každý protivníkův trik a viděl daleko do budoucnosti. Ani v té nejhorší situaci nesmí vidět věci černě, naopak, pomocí verbálních sugescí musí dokázal nasadit lidu růžové brýle a přesvědčit ho, že je vše v nejlepším pořádku.

Také by měl mít špičaté lokty, proříznutá ústa, ostrý jazyk, dlouhé prsty, silný žaludek a nervy jako špagáty.Velmi se cení hroší kůže, vhodný je také dimorfismus, což je výraz z biologie značící jev, kdy se jedinec téhož druhu vyskytuje ve dvou různých tvarech či funkcích. To politikovi umožní přecházet z jedné strany do druhé, z jedné politické funkce na jinou, z ministerstva na ministerstvo. Někdo tomu říká také efekt améba. Améba neboli měňavka je organismus bez pevné buněčné blány, což mu zaručuje neustálou proměnu.

 Vhodná by byla chemická analýza slin uchazeče – čím více jedu, tím lépe.

Nezbytná je flexibilita a ohebnost páteře, bezpáteřní by na tom byli nejlépe, ale Homo sapiens patří mezi obratlovce, tak to se páteř jaksi předpokládá.

Vzhledem k výše řečenému by snad  na funkci politika spíše než lidé či nějaká velká zvířata byli vhodní kandidáti z říše hmyzu, plazů či nějaké jiné drobné havěti.

U příštích voleb bysme se nad tím měli možná zamyslet.


4 názory

libuse 007
06. 01. 2012
Dát tip
:)))dík

avox
05. 01. 2012
Dát tip
skoro bych řekla, že podle těch navržených kritérií už se vybírá dávno, vyjma vzdělání tedy, ale to snadno doloží diplomem z Plzně :-))

gabi
05. 01. 2012
Dát tip
:-)*

Taubla
05. 01. 2012
Dát tip
T*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru