Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PŘEKONANÉ DEPRESE

06. 01. 2012
24
35
3233
Autor
srozumeni

Taková moje soukromá chvála psychodoktorům.

,,Až se mi bude život zdát ještě méně snesitelnější než teď, pokusím se o sebevraždu. Mám pocit, že nikomu nebudu chybět. Nikoho tak moc nezajímám a každému jsem úplně lhostejná. Selhala jsem snad úplně ve všem. Hlavně jako matka. Nezvládám své dítě, jsem závislá na manželovi, jeho poslechne na slovo a já se s ním bojím jít i ven na ulici. Vlastně to manželovi tak trochu závidím a nedokážu se smířit s tím, že jeho všichni obdivují, jaký je úžasný otec postiženého dítěte a já jsem neschopná a každý vidí, že se syna vlastně bojím."

Takhle nějak jsem před mnoha lety začala svou řeč v ordinaci psychiatrie, kam jsem se obrátila o pomoc. Už jsem se ani nestyděla, bylo mi vše úplně jedno. Jen jsem plakala a plakala. Bála jsem se každého dalšího dne, který strávím se svým autistickým synem. Přála jsem si, aby už byl večer, aby ,,to" už bylo za mnou. Ale vlastně jsem nevěděla, co. Začala jsem tušit, že mě začíná děsit ta beznaděj, která neměla žádný konec v dohlednu. Že to asi nedokážu vydržet již déle. Děsilo mě, že život s dítětem je pro mě spojen pouze se slovem ,,vydržet". A čím víc jsem i s mozkem nemocným depresí přemýšlela, jak situaci řešit, tím víc jsem viděla, že ukončit se to dá pouze mou sebevraždou. Prostě nebudu a bude konec. A klid....

Nikdo by se neměl bát a stydět obrátit se na odborníky přes duši, pakliže ji mají nemocnou.  Uplynulo už spoustu let, jsem tady. Docela i v pohodě a ráda na světě. A zdravý mozek bez deprese mi říká, že je vše úplně jinak. Že je dobře, že mám manžela, který to se synem tak moc dobře umí. Já se mohu věnovat i svým věcem a svojí práci. Paradoxně pracuji s lidičkama s autismem a s těma ,,cizíma" mi to jde docela dobře, s nadhledem, bez mateřských emocí.

Když člověk úplně pochopí, že nemusí zvládnout za každou cenu vše a sám, žije se mnohem lépe. Jen mi to musel někdo ,,vysvětlit".


35 názorů

Athares
07. 06. 2012
Dát tip
Jsem upřímně rád, že deprese v prvním odstavci je vyřešenou minulostí, dokážu pochopit tu beznaděj. Myslím, že nejdůležitější je žít život sám za sebe a brát si i s potřebnou dávkou sobeckosti to, co člověk chce, co ho dělá šťastným. V oboru pečovatelství platí - spokojený pracovník = spokojený klient. Těžko někdo dokáže jen dávat a dávat ostatním, když nemá od koho brát sílu pro sebe.

srozumeni
10. 01. 2012
Dát tip
Děkuji za názor, text vymyšlený není...

DavidPetrik
10. 01. 2012
Dát tip
Major Depressive Disorder (MDD) je mimoradne zavazna choroba, ktera ma organicky zaklad ne nepodobny jakekoliv jine organicke chorobe. Tam kde u diabetu druheho stupne dochazi k desentivizaci insulinovych receptoru, tam u MDD dochazi k poruse neuronalni plasticity nasledkem ubyvani serotoninu v mozkovych synapsich. Jakkoliv depresi vyzkumem cim dal lepe poznavame a umime lecit, je dulezite vzdelavat verejnost - treba i formou textu na pismaku - ze MDD lidi utapi v neuveritelnych uzkostech a dusevni bolesti a predevsim, ze je mozne ji celkem uspesne lecit. At uz je text autenticky nebo fabuli, dekuji za nej.

Fandím. E.

srozumeni
08. 01. 2012
Dát tip
Lukáši, děkuji..Já už začala...

srozumeni
08. 01. 2012
Dát tip
Romane díky...

srozumeni
07. 01. 2012
Dát tip
Budu přemýšlet, jestli jsem to teda neměla nazvat zpověď nebo výpověď. Děkuju oběma...

...za výpověď****

srozumeni
07. 01. 2012
Dát tip
Asi nebyla moc poetická ta báseň...Je dobré mít i někoho blízkého, o kom člověk tuší, že na něj bude čekat, až se ,,vrátí zpátky"...Děkuji. I za Tvého kamaráda.

nostalgik
07. 01. 2012
Dát tip
Je mnoho situací, kdy pomoc je až nezbytná. Ať už pomoc odborná, či jen upřimné a přátelské slovo blíkého člověka. Měl jsem kdysi rozhovor s kamarádem, který se pokusil o sebevraždu, když ho vyhodila družka po té, co jí za vlastní peníze opravil domek. Dokonce jsem někde tady o tom i napsal báseň :o)

srozumeni
07. 01. 2012
Dát tip
Juno, díky...

srozumeni
07. 01. 2012
Dát tip
nevím, neznám, děkuji. Čudlo, Tobě taky díky.

Čudla
06. 01. 2012
Dát tip
Určitě jsi skvělá matka. Já Tě tak vidím. Už podle toho, jako svých problémech dokážeš mluvit. *

tohle taky tak trochu znám

srozumeni
06. 01. 2012
Dát tip
sepotko, Alegno, díky vám..

srozumeni
06. 01. 2012
Dát tip
Petře a Evi, děkuji vám..

srozumeni
06. 01. 2012
Dát tip
avox, jsem ráda, že mohu trošku přispět k rozšiřování něších obzorů. Děkuji

srozumeni
06. 01. 2012
Dát tip
VH, díky za upozornění. Asi myslíš hned tu první větu. V podstatě to je tak trochu zmatené jako jsem byla a jak jsem překotně a slzavě mluvila.

Alegna
06. 01. 2012
Dát tip
souhlasím s gabi***

..souhlasím!

avox
06. 01. 2012
Dát tip
nejen v této miniatuře, přibližuješ mi svět, jak jsem jej dosud neznala, díky */

VH64
06. 01. 2012
Dát tip
Pozor na dvojí stupňování - teda pokud to tam není úmyslně v zájmu autenticity.

renegátka
06. 01. 2012
Dát tip
tohle se může stát každému, že najednou je toho moc, dnes není žádná ostuda, říci si o pomoc

Petr.II
06. 01. 2012
Dát tip
je dobře, že jsi tu (i tam) ... *

srozumeni
06. 01. 2012
Dát tip
gabi, děkuji. Máš pravdu, je to opravdu jen zkratka..

gabi
06. 01. 2012
Dát tip
v skratke odovzdaná skúsenosť povzbudivo pre tých, ktorí potrebujú pomoc *

srozumeni
06. 01. 2012
Dát tip
Díky.

Ano, měla jsi štěstí. Já mám s odborníky tohoto typu spíš negativní zkušenosti. Jsem ráda, že jsi byla odrazena a že jsi to zvládla ve stylu: co mě nezabije, to mě posílí! :-)

srozumeni
06. 01. 2012
Dát tip
Chápu, taky mi trvalo, než jsem našla tu správnou doktorku. Tím hledáním se ta nemoc mrcha samozřejmě značně horšila-děs. Už se to naštěstí nedá ani pořádně zpětně popsat, když je člověk z toho ,,venku". Děkuji...

8hanka
06. 01. 2012
Dát tip
"Když člověk úplně pochopí, že nemusí zvládnout za každou cenu vše a sám, žije se mnohem lépe." ak ma clovek s depresiami stastie na odbornika, je velka sanca, ze sa z nich dostane...som velmi rada, ze Ty si natrafila na dobreho lekara... moja blizka pribuzna to stastie nemala:(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru