Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Razítka

07. 01. 2012
3
10
807
Autor
Kichot

(někdy z poloviny let sedmdesátých...)

Jeden napsal básničku
Druhý mu ji zatrh
tak zazpíval písničku
tím Druhého nakrk

Sedí Druhý u stolečku
štempl v zubech drtí
Nakrk jsi mě můj holečku
zasloužíš si smrti

Nejsme Jeden jako Druhý
v různých výškách korýtka
Jedni kreslí v písku kruhy
Druzí mají razítka


10 názorů

Kichot
09. 01. 2012
Dát tip
No právě. Sám se tomu divím. Jak mladý junák objevuje věčné pravdy...

Marcela.K.
09. 01. 2012
Dát tip
Ono to asi platí i teď :-)

avox
07. 01. 2012
Dát tip
jo, jo, avi v pořádku došlo a naučil ses to i bez Helpu :-))

Kichot
07. 01. 2012
Dát tip
Jasně. Jsem si taky říkal, jestli po takové době má cenu ještě nosit starou slámu do chlíva. Byl to takovej pokus, co to udělá, když se hodí taková stará veteš do dneška, jestli to vůbec ještě funguje. A vida, ono to nějak funguje – možná o trochu jinak, než tenkrát. Tenkrát, když si někdo něco napsal na lístek a ztratil ho, tak se třás, kdo ho najde. Dnes si můžeme na web dát cokoliv a nikým to stejně nehne. Ještě to přehodnotím a třeba to skončí v blbůstkách nebo kdovíkde :)) To avízo už přišlo? Nevim, jen jsem tam na tebe kliknul, když jsi byla ještě bílá, a ty jsi nejdřív v tom okýnku zrůžověla a pak zešedla – tak jsem asi přišel na to, jak se správně posílá avízo :-)

avox
07. 01. 2012
Dát tip
jsi mi to vysvětlil... já tu dobu dost dobře pamatuji, ale čtu to teď... nic, měla jsem nutkání to říct, tak jsem to řekla, ale je to na tobě, ty jsi autor :-))

Kichot
07. 01. 2012
Dát tip
Sorry, víc jak 10 let jsem na Písmákovi nebyl a od té doby se tu toho dost změnilo. Tak jsem tak nějak blbě předpokládal, že avízo se dotyčnému pošle automaticky, když je v tom okénku, pokud nezaškrtnu --nikomu--. Zatím jsem tu taky nenašel nějaký technický HELP – v nápovědě je třeba rozkošná věta "také by se noví autoři mohli naučit používat avíza" – ale jak? Asi vlastními chybami, než jim někdo vynadá, jako ty mě :-) Ke kategoriím: Já si nemyslím, že "blbůstky" by to dílo muselo být blbé, to spíš to označení kategorie – takové nic moc říkající. Prostě v poezii je pro mě důležitá forma a ta se v kategorii "Blbůstky" vůbec nerozlišuje. No třeba kdyby tu byla kategorie protestní poesie, tepající společenské zlořády, tak bych to tam dal i bez ohledu na nerozlišování forem. Ale to není asi jen chyba kategorizace Písmáka, jinde to není o moc lepší, třeba v hudbě: Mně třeba zajímá renesanční populární a taneční hudba. Ale najdu ji dnes v popu a taneční hudbě? Ani náhodou! Musím hledat v kategorii "Vážná hudba" – světe zboř se – hned vedle mší a oratorií! :-( To by se asi někdo obracel v hrobě... Ono třeba i v Seznamce "Vážné seznámení" asi málokdo bere tak, že se pak už do smrti nezasměje... Já to psal za totáče v době Husákovské normalizace, kdy skutečně za takovou či podobnou básničku člověk mohl "vážně" jít sedět, když tam nějaký "vážený" soudruh to razítko dal. A nemusel ani jít sedět, stačilo, když si ho s vážnými xichty předvolali na "podání vysvětlení", jako co to má znamenat? Takže, konec konců, ta kategorie "Vážně míněná poezie" mi nepřijde až tak od věci...

avox
07. 01. 2012
Dát tip
Odpovídáš a žádné avízo... vázanost a rytmus ti přece neupírám, však když je něco v kategorii "blbůstky" neznamená to, že by to nutně mělo být blbé, spíše naopak :-))

Kichot
07. 01. 2012
Dát tip
Jaktože nevážné? Není to snad literární censura zcela vážné thema? Takže "Vážně míněná próza" tu sedí. Po technické stránce: Jedná se o vázaná čyřverší, která zcela splňují kriteria dané kategorie: "verše, které mají buďto přísně pravidelný rytmus nebo dodržují rýmy, příp. obojí..." To, že daná kategorie jest pouze podkategorií "Vážně míněná próza" a nikde jinde, to si prosím stěžujte u admina Písmáka. Kterou jinou kategorii byste doporučil? Nic jako "Nevážná kategorie" tu nenacházím, a v oddíle "Zábavné kategorie" nic příhodného nenacházím, co je Pajpu nevím a Wikipedie také ne :-(

avox
07. 01. 2012
Dát tip
docela fajn, do některé nevážné kategorie :-))

:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru