Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Marta v roce vetřelce

07. 01. 2012
1
4
1574
Autor
Madlen7

Moje první recenze...

Marta v roce vetřelce je nejnovější knihou mladé prozaičky Petry Soukupové, známé hlavně díky triptychu povídek Zmizet, za kterou získala Magnesiu Literu.

Hlavní hrdinka Marta zažívá během jednoho roku ne zrovna jednoduché období, které s ní prožíváme prostřednictvím jejího deníku.

Jediný, co ještě můžu, jediná nit, co mě spojuje s něčím normálním, je to, že si píšu deník. I když je to třeba naopak. A to, že si pořád píšu deník, je spíš příznak toho šílenství.

Marta má po maturitě vše před sebou, ale pak se její život zamotá tak, že se dostane do bezvýchodné situace. Řeší problémy ve vztahu s Robertem, se studiem, s rodinou. Rodiče pro ni nemají zrovna pochopení. Marta potřebuje pomoc, ale zpočátku si to nechce připustit.

Kniha je čtivá hlavně ze začátku, kdy nevíme, co se Martě stane. Ale už od strany 61 průměrně inteligentní čtenář tuší, že Nela není sousedka ale Robertova dcera. Deník psaný zkratkovitým jazykem devatenáctileté dívky románkovým tématem, který zachraňuje způsob autorčina podání, osloví hlavně Martiny vrstevnice. Knihu ozvláštňuje komiks, který se nachází přesně uprostřed. Martini nejbližší v něm vyjadřují své názory na ni.

Marta… To jsou ty děti, na který rodiče pořád dávají pozor. Jsou nepřipravený pro život.

Za nejslabší část knihy považuji poslední dva měsíce, kde autorka podrobně popisuje nový život Marty se psem Fíkem. Pro Martu určitě důležité, ale čtenáře příliš nezaujme. A taky zklame, že chybí konec příběhu.

Pokud budete trpěliví, prožijete s Martou jeden nelehký rok, během kterého se ze zamilované puberťačky stane mladá žena, která ví, co od života chce.


4 názory

Lakrov
09. 01. 2012
Dát tip
Jestli nemusíš, zbytečně se do recenzí nepouštěj; určitě ne takhle veřejně, dost na tom, do čeho tě nutí škola. K napsání recenze, když to řeknu hodně hrubě, nemusíš posuzovanou knihu ani přečíst (stačí prolistovat). Hlavně že pak útržky, které při tom listování zahlédneš, správně zařadíš do "recenzentské šablony", jejíž kopírování však není směr, který by tě někam posunul (jak se zatím zdá, dokážeš už psát i sama, bez šablon). Ale jestli tuhle recenzi bereš jako krok stranou, jako myšlenkové cvičení, pak je vše v pořádku. Odpůrci (kritici) téhle recenze mají pravdu, ale nic si z toho nedělej. Není to tvá parketa.

Delahaye
09. 01. 2012
Dát tip
Mno, nejde ani tak o Martu, ale o recenzi :-) Zde bermež v úvahu, že je Tvá první .. je zde co vylepšovat - namátkou např. úprava, dodržování stavby (kostry) literárního útvaru, pravidlo, že děj se prozrazuje jen minimálně, natož konec .. Ale dobrý pokus, ještě pár dalších a bude to fajn, jen tak dál :-) Tip pro povzbuzení

Madlen7
08. 01. 2012
Dát tip
No nic převratného od toho nečekejte.Se Zmizet se to nedá srovnat:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru