Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na muletě pentagram

09. 01. 2012
2
6
938
Autor
Kichot
G  Ges  G  Ges  G

G         C    C7      G
Na muletě pentagram to znáš

G         A7         D7
uvidíš ho kam se podíváš

   G            G7
má ochránit nás před morem

      C             C7
    a vyhnat z domu hlad

  G            C       C7   G
a přitom ho má ve svým erbu kat

Na muletě pentagram to znáš
je to přeci také emblém náš
do duší nosí bídu
    a do baráku hlad
a přitom ho má mnohý tolik rád

Na muletě pentagram se stkví
málokdo však myslí na štěstí
ta muří noha od krve je
    celá červená
každej už ví co to znamená

Na muletě pentagram to znáš
uvidíš ho kam se podíváš
má ochránit nás před morem
   a vyhnat z domu hlad
nesmí ho však míti v erbu kat

6 názorů

avox
09. 01. 2012
Dát tip
co pamatuji, nikdy v pravidlech nebylo "stkví", ale hodně lidí v tom slůvku chybovalo... dnes se už tak moc nepoužívá. Písnička se mi tentokrát líbí, ráda přihodím tip :-)) */

Kichot
09. 01. 2012
Dát tip
V pravidlech Písmáka je, že tak 1 dílko denně je ažaž ... a já už jsem přes limit. Fakt musím taky makat. Tak zase někdy. Pá.

Marcela.K.
09. 01. 2012
Dát tip
Děkuji :-) teď to je akorát ... to písmo. A prosila bych tu milostnou :-)) Já to dohledala v Jazykové příručce Ústavu pro jazyk český AV ČR - to skví - s t to vůbec neznají ;-)

Kichot
09. 01. 2012
Dát tip
Font zvětšený na 14pt. Stejně ti závidím zrak, já si bez brejlí u monitoru moc nešrtnu. Já to dohledal v zápisu s tím "stkví", tak jsem to tak nechal. No počítám, že jsem byl asi tak o půl roku nebo o rok starší než když jsem zpíval ten Středeční výlet, mohl to být rok tak 1971. Muleta je jedním z těch mých posledních "tvrdých" protestsongů, takový výkřik. Ale jak koukám, tak ten Karlův vzor tady prosvítá asi ze všeho nejzřetelněji – bez něj by mě zřejmě ani to slovo "muleta" nenapadlo. A teprve snad až teď si pořádně uvědomuju, že tu rudou fangli jsem fakt celou tu dobu vnímal jako muletu. Já jsem byl tím rozzuřeným bejkem, Dr. Husák tím obratným toreadorem. Bolševici byli vysmátí, my jsme soptili, nic z toho. Zpívávali jsme občas s kamarádkou v rotundě a ona na mě už byla naštvaná, že už nic jinýho nedovedu napsat, jen samý protestsongy. Asi měla pravdu, lidem ani nám to už nic moc nedávalo. Jen jsme si tak zanadávali na soudruhy a vyčpělo to do ztracena. Tak jsem se pak onehdá přinutil a napsal taky jednu milostnou a mělo to velký úspěch :-) (Tak tu zase možná až někdy, časem ... teď bych se měl zase něčím chvíli živit a poesie to není... tak si musím dát na pár dní zase od Písmáka oddych)

Marcela.K.
09. 01. 2012
Dát tip
Jo a nemohl bys to psát větším písmem? Se mi nechtěj tahat brýle z tašky :-)

Marcela.K.
09. 01. 2012
Dát tip
Tohle se mi líbí dost...jen skví se píše bez t. To už jsi asi psal jako starší, že?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru