Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Václavák

12. 01. 2012
4
12
1237
Autor
libuse 007

VÁCLAVÁK

              aneb

 POCTA  JANU  PALACHOVI

 

Při příležitost Palachovy smrti jsem se vydala na Václavák, abych tam jako každý rok zapálila svíčku. Nějaká průvodkyně kolem shromážděným turistům právě vysvětlovala, že statečný student svým zoufalým gestem nejen protestoval proti vpádu cizích vojsk na naše území, ale hlavně chtěl vyburcovat národ k morální obrodě.

Když jsem pak po chvíli rozjímání zamířila dolů k Můstku nemohla jsem si  nevšimnout, kolik je na našem nejslavnějším náměstí heren, kasín a masážních salónů.  Přímo z náměstí, takže se to nedá přehlédnout, vede ulice  s několika nočními bary, jak se eufemisticky nazývají proslulé pražské bordely, před nimiž parkují luxusní limuzíny pro náročnější klienty a postávají černoši lákající cizince dovnitř aby se tam „pobavili“ s prodejnými děv(k)ami.

Přišlo mi to tak nějak málo pietní, vzhledem k tomu, že se to vše nachází jen pár  kroků  místa, kde se ten chudák upálil v naději, že změní svět k lepšímu a morálně obrodí národ. Ale asi jsem moc přecitlivělá.

Kličkovala jsem  mezi prodejci drog a snažila se nezakopnout o těla povalujících se feťáků, kteří od nich už zřejmě nakoupili. Občas se na mě chlípně usmál nějaký přičmoudlík v domnění, že by ode mě mohl mnohem levněji mít to, co za tak nekřesťansky předražené ceny nabízejí ve zmíněných salónech. Některé kolem postávající dívky po mě naopak vrhaly pohledy kterými by se dalo vraždit. Vzhledem k tomu že vypadám docela k světu mě nejspíš považovaly za nebezpečnou  konkurenci.

Sem tam jsem zaslechla jak někdo cizincům nabízí koruny za kurz výhodnější, než jaký jim dá oficiálně banka, což mi připomnělo slavnou éru vexláků nabízejících tuzexové bony. Já blbec myslela že po Sametovce s nástupem volného trhu podobné ostudné fenomény vymizí. Jak jsem mohla být tak naivní.

U stánku s nápisem CHANGE se pár italských studentů  hádalo s dívkou za přepážkou, že je okradla. Umím trochu italsky a tak jsem z jejich vzrušeného křiku pochopila o co jde: Na stánku bylo napsáno 0% provize zatímco dívka si z obnosu strhla dosti podstatnou částku.  Na jejich námitky že se jedná o státem podporovanou zlodějnu jen odsekla,  ať sem nelezou a zůstanou doma, a že proti té jejich mafii jsme tady u nás ještě moc slušní.

Na lavičce u stánku s klobásami sedělo několik zapáchajících bezdomovců s krabicovým vínem v ruce  a sprostě pokřikovali na kolemjdoucí. Chtěla jsem na to upozornit policistu, ale měl důležitější práci, protože právě dával pokutu za špatné parkování nějakému německému turistovi. Na jeho námitku že neparkuje, ale že jen zastavil aby se policisty zeptal na cestu, nereagoval a dál tvrdou rukou zákona vyžadoval peníze s tím, že pokud pachatel přestupku nebude vyžadovat stvrzenku, dalo by se to usmlouvat za míň.

U stánku s tiskovinami, kde jsem si kupovala lístek na metro, mě v záplavě nahých ženských těl na obálkách časopisů zaujal nápis oznamující kolik miliónů zase vytuneloval jeden náš politik. Málem mě z toho kleplo. Ne z těch nahých prdelí a silikonových koz, už jsem si zvykla, že ženská nahota je v tržním hospodářství „povýšena“ na pouhý komerční prostředek  zvýšení prodeje bulváru, ale protože jméno toho politika mi bylo nějak povědomé. Není to ten který za minulých voleb lákal voliče na program založený na boji proti korupci?  A já blbec ho taky volila. Jak jsem mohla tak naletět!

Než jsem vlezla do metra, ještě jednou jsem se otočila směrem k soše svatého Václava, patrona naší země: „Kdy už se probudíš Vašku a  spolu s těma blanickýma rytířema  něco uděláš?“

Pak mé oči sklouzly do míst, kde jsem na tu dálku spíš tušila než viděla Palachův pomníček a chtělo se mi zakřičet: „Jene, s tou morální obrodou jsi to myslel vážně? A kdybys to všechno viděl a věděl, udělal bys to znova?“


12 názorů

libuse 007
25. 01. 2012
Dát tip
dík za komentář a přečtení

Winter
25. 01. 2012
Dát tip
Nakonec to místo má docela dobrou poetiku, ne? http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=393467

libuse 007
21. 01. 2012
Dát tip
dík

libuse 007
21. 01. 2012
Dát tip
díky moc

libuse 007
21. 01. 2012
Dát tip
dík za přečtení souhlas s tím co dodáváš

libuse 007
21. 01. 2012
Dát tip
děkuji vážím si žes to dočetla jsem na tom podobně a taky tu všechno nestíhám

libuse 007
21. 01. 2012
Dát tip
mě bolševik zkazil nejhezčí léta života přesto si myslím, že současný stav věcí nen tokvůli čemu jsem přrd lety mrzla na Václaváku a zvonila klíči-tátu jakožto univerzitního profesora dokonce kvůli jeho postuji vyhodili z práce, takže věřmi taky vím o čem mluvím

srozumeni
13. 01. 2012
Dát tip
Moc hezky napsané...***

Čudla
13. 01. 2012
Dát tip
Udělal. Protože přez to, že je tady v té zemi stále spousta negativních věcí, stále je to 100x lepší, než když tady vládnul bolševik. Věř mi, vím o čem mluvím.

Petr.II
12. 01. 2012
Dát tip
jako Bon *

Prozaické texty nestíhám číst, ale tady jsem se začetla. Vtipné, výstižné, až mrazí!* avox: myslím, že snílci a oběti často jednou jsou :-(

avox
12. 01. 2012
Dát tip
Na škole je pamětní tabule, v kině bude v sobotu slavnostní shromáždění, vystoupí děti ze ZŠ, studenti z Palachova gymnázia v Praze a ještě někdo. Vzdáme čest jeho památce. A kytice, kterou někdo z místních položil u jeho rodného domu, svítí jako vykřičník u toho léta neobydleného, rozpadajícího se domku. Každá doba má své snílky i své oběti, obávám se, že současnost má mnohem víc obětí, než snílků... */

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru